Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Goedkoop en milieuvriendelijk huishouden

Dag allemaal
Ik kijk al een aantal avonden vertwijfeld naar de reclame voor de schoonmaakmiddelen van Lidl. Eigenlijk zou ik 100% over willen gaan naar milieuvriendelijke varianten, maar ik vind de Ecover van de chique milieu winkel bij mij in “eut deurp” echt veel te duur.
Wat kan ik gebruiken als vaatwasmiddel (hand en machine), wasmiddel voor kleding, allesreiniger? Voor de ramen gebruik ik water met azijn en oude kranten, maar ik blijf een beetje vertwijfeld kijken naar vaat en was.
Sini


40er

40er

18-08-2018 om 21:06

Nou

De action heeft ook een lijn. Spray voor schoonmaken, afwasmiddel er. Voor de was weet ik het niet. Ecover en method zijn idd geen goedkope producten, maar wel fijn.

Kaori

Kaori

18-08-2018 om 21:10

Klok

Klok is een stuk goedkoper en heeft hetzelfde milieukeur als ecover.

Zelf gebruik ik Sonnet, lijkt duurder maar met een fles afwasmiddel van een liter a bijna 4 euro doe ik bijna een jaar. Mijn fles allesreiniger gast nog langer mee sinds ik echt volgens de beschrijving doseer (10 ml in een emmer)

Ik gebruik wel klok kledingwasmiddel maar dan een halve dosering. En het milieu vriendelijkst is simpelweg minder wassen op lagere temperaturen, daar kan je wasmiddel niet tegenop.

Krisje

Krisje

18-08-2018 om 22:44

Die van de Action

Heet volgens mij a good clean. Ik heb er het afwasmiddel en de badkamerreiniger van. Ik vind vooral het afwasmiddel heel lekker ruiken.

Sinilind

Sinilind

18-08-2018 om 22:57 Topicstarter

Misverstand

Ik was eigenlijkgesxhokken van de reclame van W5 van Lidl, zo veel verschillende plastic flessen. Volgens mij moet het veel goedkoper en milieuvriendelijker kunnen. Daar was mijn opmerking op gebaseerd, juist niet op het feit dat het zo goedkoop is. Juist niet.
Hetzelfde geld overigens voor de reclame van Zeeman op het ogenblik: ik snep werkelijk niet hoe ze t-shirt voor 3€ kunnen aanbieden zonder ergens “vieze handen” te hebben.
Sini

bieb63

bieb63

18-08-2018 om 23:17

Sinilid

Voor zover ik weet heeft zeeman, net als de hema het convenant duurzame kleding en textiel ondertekend. Ik heb nog niet gegoogled wat dat precies inhoud eerlijk gezegd.

Vogel

Vogel

19-08-2018 om 08:28

Kijk eens

wat Milieu Centraal daar over te zeggen heeft.

Dendy Pearson

Dendy Pearson

19-08-2018 om 10:40

Volgens mij

Volgens mij is ‘minder’ het woord als het gaat over milieuvriendelijk zijn.
Dus minder vaak de wasmachine aan en dan met minder (verantwoord) wasmiddel. Zelfde geldt voor de vaatwasser, douchen, autowassen etc.

Kaaskopje

Kaaskopje

19-08-2018 om 12:56

Zelf maken inderdaad

Ik zeg eerlijk dat de motivatie om het zelf te maken bij mij weer diep in een kelder zit, maar eerlijk is eerlijk, dat is gewoon een erg milieuvriendelijke én goedkope manier om je steentje bij te dragen. Je kunt daar het beste een blok Marseillezeep voor kopen, die thuis schaven en dat oplossen in kokend water. Ik moet de verhoudingen weer even opzoeken. Voor de witte was kun je er soda aan toevoegen. Voor een geurtje kun je etherische/essentiële olie gebruiken. Een paar druppels is genoeg. Om de was zacht te houden gebruik je gewone natuurazijn, geen schoonmaakazijn.

Je kunt Marseillezeep ook al geraspt kopen, dat is duurder, maar als je het daardoor beter vol te houden vindt, weegt de prijs van geraspt op tegen ongeraspt. Ik zeg geraspt, maar het wordt verkocht als 'vlokken'.

Je kunt er ook Sunlightzeep voor gebruiken, maar dat is veel zachtere zeep. Ik vond het minder prettig, maar dat is mijn ervaring.

Mocht je dit willen uitproberen, dan kun je nu je wasmiddelflessen, voor zover je die hebt, beter niet meer weggooien, bewaar er een van bonte en witte was. Je zou eventueel, als je daar de ruimte voor hebt, een oude luieremmers kunnen opsnorren, zo een met deksel, waar je je wasmiddelfles uit kunt vullen. Voor mijzelf is dit ook een tip, die ik kan toepassen. Daar heb ik voorheen niet aan gedacht. Die enorme wasmiddelflessen van meerdere liters zijn veel te zwaar voor mij, voor regelmatig gebruik. Niet omdat ik pap in mijn armen heb, maar omdat mijn polsen daarvan gaan protesteren.

Inmiddels een link gezocht en gevonden: https://aromalifestyle.nl/zelf-wasmiddel-maken/

Heb je geen wasmiddelflessen, dan zou je ook kunnen overwegen om glazen flessen te kopen. Ik weet niet of het kan, maar ik vraag me nu ook af of die limonadepotten met een tapje eraan zouden kunnen werken. Dan kun je gewoon een bakje vullen vanuit die pot en in je wasmachine doen. Maar ik weet niet of een dikke substantie als van wasmiddel daar soepel doorheen gaat. Ik weet niet ook niet of die potten nog voldoende op voorraad zijn in winkels nu de zomer op zijn einde loopt. Wie weet tweedehands, dan is het ook minder erg als het tapje dit niet aan kan. Dan bewaar je hem voor volgend jaar, dan wel om limonade of water in te doen.

Kaaskopje

Kaaskopje

19-08-2018 om 13:16

Minder

Dendy, ik doe het momenteel ook niet het meest milieuvriendelijk, dus geen verwijt van mij, maar nu we het er toch over hebben .

Minderen is inderdaad goed voor het milieu, maar daarnaast is het dan goed om te kijken of je ook op verpakkingsmateriaal kunt verbeteren en zelfs op transport. Ik gaf net in aansluiting op een eerdere reactie ook aan dat zelf wasmiddel maken, een goede manier is om vervuiling te minderen. Het transport van blokken marseillezeep is milieuvriendelijker dan dozen wasmiddelflessen. Er kunnen veel meer blokken in een vrachtwagen, dan flessen. Heb je zo'n blok eenmaal in huis, dan doe je daar heel lang mee. Als je zelf zeep maakt hoef je in principe nooit meer een nieuwe verpakking te kopen. Eventueel dus wel bij de start, maar daar kun je járen mee voort. (Al schrijvende voort zit ik mezelf ook te stimuleren ).

40er

40er

19-08-2018 om 13:19

In de link

Van kaaskopje staat een link naar een e-book met tips, misschien ook iets?

Mijntje

Mijntje

19-08-2018 om 13:25

voornemen

Met schoonmaakazijn, soda en groene zeep schijn je alles te kunnen schoonmaken. Ik neem het me telkens voor want dit neemt veel minder ruimte in.
Wassen is het beste op een lagere temperatuur. Klok wil ik wel eens proberen, we hebben nu neutral omdat mijn huid hier in ieder geval wel tegen kan.
Afwasmiddel hebben wij dreft, want daar is maar een drupje van nodig. Machine hebben we niet.

Kaaskopje

Kaaskopje

19-08-2018 om 13:27

40er

Ik kijk nu ook even verder, maar het is in het algemeen een leuke website zie ik .

Guppie

Guppie

19-08-2018 om 15:58

Water

In goedkope shampoo en schoonmaakmiddelen zit niet zelden een redelijk aandeel water. De verpakking is goedkoop maar je hebt meer nodig, waardoor het sneller op is. Wel iets om rekening mee te houden, als je geconcentreerde middelen gebruikt; dat je de dosering aanpast.
Voor sommige klusjes kan je ook zuiveringszout of soda gebruiken. Voordeel daarvan is dat je niet zo hoeft te boenen.

OND

OND

19-08-2018 om 16:42

Het vreemde is

dat zo goed als alle huishoud- en hygiëneproducten samengesteld zijn uit een nogal beperkte set van eenvoudige basischemicaliën. Ja, ook die met een "vriendelijk" label.
Als je dan adviseert om gewoon zelfs je producten samen te stellen, met deels diezelfde basisset, wordt je al snel verweten een promotor van "big chemistry" te zijn. Begrijpe wie kan...
De industrie (ook de "vriendelijke") weet al heel lang wat "green washing" is: dezelfde rommel in dezelfde fles verkopen, met uitzondering van het uitvoerig bestudeerde en erg goed doordachte, recycleerbaar dopje.
En daar trapt de consument heel makkelijk in, blijkbaar.

Kaaskopje

Kaaskopje

19-08-2018 om 16:53

OND

Maak ons wijzer . Groenezeep en marseillezeep is net zo goed troep, begrijp ik uit je woorden?

Ik weet niet of Neutral milieuvriendelijk is, dat is vooral gericht op allergie voor de gebruikelijke wasmiddelen. Klok heeft wel het imago van verantwoorde zeep.

OND

OND

20-08-2018 om 11:09

De vraag is: hoe definieer je "troep"?...

Over de "Groenezeep en marseillezeep" die u vernoemt valt nauwelijks iets te zeggen: dat zijn dezer dagen enkel commerciële benamingen, die geen enkele (wettelijke) waarborg bieden inzake samenstelling en bereidingswijze. Ooit was dat anders.
Je zou eraan kunnen denken om je eigen zeep te maken naar traditioneel recept, waarom niet. Of je shampoo, kaarsen, ... Leuke hobbies maar ook met een stevige milieu-impact.

De vraag blijft: wat is "troep"?
Kijk je daarvoor naar de milieukost van de productie?
Die van het geloosde eind-/afvalproduct? Van beide? En in welke verhouding dan?
Hoe bereken je de milieukost van oppervlaktespanning verlagende lozingen in beken en rivieren, waardoor de schaatsenrijder (Gerris lacustris) niet meer over het wateroppervlak kan "schaatsen" en een voedselweb verstoort wordt?
Milieu-economie is een betrekkelijk nieuwe wetenschap, met veel meer vragen dan antwoorden. Dat geldt voor elke wetenschap, altijd, maar bij milieu-economie nog net iets meer.

Wilgenkatje

Wilgenkatje

20-08-2018 om 11:33

troep

'Milieu-economie is een betrekkelijk nieuwe wetenschap, met veel meer vragen dan antwoorden' Daar zeg je zo wat! Ontmoedigend...

In elk geval is minder schoonmaakmiddelen gebruiken sowieso een goede optie. De voorgeschreven hoeveelheden kunnen vaak gehalveerd worden om nog steeds voldoende resultaat te bereiken.

Lieke

Lieke

20-08-2018 om 13:00

Ingewikkeld

Ook per huishouden ligt het niet zo simpel volgens mij.
Ik maak veel schoon met babydoekjes en durf dat niet goed hardop te zeggen, het klinkt als erg slecht voor het milieu.
Maar het is maar de vraag of het in ons huishouden de slechtste optie is.
Ik heb bijv lastige handen en als ik steeds maar in water moet met mijn handen dan heb ik meer crème nodig. En die moet ik toch al veel gebruiken en zit uiteraard ook weer ergens in verpakt.
(en nee, de enige crème die me helpt kan ik niet zelf maken) (en nee, ik kan niet met handschoenen werken)

Als ik veel met doekje plus water schoonmaak wordt het vast onhygiënischer in huis. Als ik meer ziektes ga verspreiden heeft dat uiteindelijk ook weer zijn weerslag op het milieu.
Babydoekjes zijn mild en er zit vast minder belastend spul in dan in veel schoonmaakmiddelen.
Ik kom er makkelijk mee op lastige plekjes en het is mild voor mijn spullen (zoals houten werkblad) zodat ik langer met mijn spullen kan doen. Omdat het zo handig en praktisch is hoef ik per saldo minder schoon te maken voor een redelijk schoon huis.

Het werkt voor mij superfijn en dat is uiteindelijk weer goed voor het geestelijk klimaat van alle huisgenoten. Minder stress is minder ziek is minder kosten.
Zo'n standaard doekje op het aanrecht is al vaak uit onderzoeken bron van viezigheid gebleken. Veel mensen verspreiden bacteriën ipv dat ze ze weg halen.
Ik zou daar met mijn lichte vorm van smetvrees niet goed tegenkunnen en de doekjes vaak in de was gooien.
Zo kan ik nog wel even door.

Hygiëne blijft een lastig punt vind ik.
Veel mensen gaan uit milieu overwegingen bijv alles op 30 gr wassen. Ik vraag me toch af wat dat voor de maatschappij (ziektes) zou betekenen als we dat allemaal zouden gaan doen.
(stuk indirecte dan discussie over vaccinaties maar ik zie wel verbanden waar ik nooit over hoor)

OND

OND

20-08-2018 om 13:21

Ontmoedigend?

We modderen maar wat aan, iedereen is vol goede bedoelingen en wel vaker is de conclusie dat het middel niet zoveel beter is dan de kwaal.

We moeten er misschien eens op een andere manier tegenaan gaan kijken, meer als in wat u schrijft: "... om nog steeds voldoende resultaat te bereiken.".
Uiteindelijk is "poetsen" niks meer dan viezigheid verdunnen tot op een niveau dat aanvaardbaar is.
"Perfect proper" bestaat nauwelijks en het is trouwens ongewenst, om tal van redenen.
De mens is de enige soort in de natuur die alles wil indelen, tegen beter weten in, in rechte lijnen, perfecte cirkels en immer glimmende badkamertegeltjes. De fabrikant van Mr. Proper zal daar geen bezwaar tegen maken, Ecover ook niet.

Wilgenkatje

Wilgenkatje

20-08-2018 om 13:29

qua huishoudelijk schoonmaken ben ik het met je eens OND. Al is 'viezigheid verdunnen tot op een niveau dat aanvaardbaar is.' een treurige omschrijving.

Vind je dat dit ook het geval is bij het wassen van kleding en beddengoed - waarschijnlijk wel? Tja wij zijn waarschijnlijk naast de omschrijving die je geeft ook de enigen in de natuur die houden van fris geurend textile

OND

OND

20-08-2018 om 13:42

"Ik maak veel schoon met babydoekjes

en durf dat niet goed hardop te zeggen, het klinkt als erg slecht voor het milieu.".

In Vlaanderen is onlangs de samenstelling van de GFT-bak gewijzigd: er mogen nu etensresten, vlees- en visresten, eieren, kaas enz. in, maar geen theebuiltjes meer.
De reden? Theebuiltjes uit papier zijn een zeldzaamheid geworden: ze worden meer en meer geproduceerd van niet-afbreekbare plastics.
Idem met "babydoekjes", "reinigingsdoekjes voor het toilet" en dat soort dingen. De fabrikanten hebben zichzelf ingedekt: op elk pak staat duidelijk: "Niet in het toilet gooien". Veel andere opties zijn er nochtans niet, maar dat is de fabrikanten worst.

"Veel mensen gaan uit milieu overwegingen bijv alles op 30 gr wassen. Ik vraag me toch af wat dat voor de maatschappij (ziektes) zou betekenen als we dat allemaal zouden gaan doen."

Het zou geen enkel verschil maken. Als er al iets heel goed bestudeerd is, dan is het wel de resistentie van virussen, bacteriën, schimmels en gisten tegen de pogingen van de mens om hen te vernietigen.
De resultaten van al dat onderzoek zijn eenduidig:
1. de overgrote groep van die "beestjes" worden makkelijk vernietigd door een gewoon wasmiddel, zelfs bij kamertemperatuur en
2. bij die bij wie dat niet het geval is (vb. sporenvormende bacteriën, sporulerende gisten en schimmels) helpt enkel sterilisatie in waterverzadigde stoom bij 121° gedurende minstens 10 min.
Of droge warmte van minstens 180° gedurende twee uur.

Hoog tijd dus om een autoclaaf aan te schaffen. En wasgoed dat ertegen bestand is .

OND

OND

20-08-2018 om 14:27

Het is wellicht een "treurige omschrijving"

omdat er in die definitie nooit een einde aan komt en men altijd maar weer de sisyphus-arbeid moet hervatten.
Maar eigenlijk is dat zelfbegoocheling want er komt sowieso nooit een einde aan .

Ik daag iedereen uit om eens met wat plakband aan de slag te gaan in een fris gepoetste ruimte. Neem afdrukken van een paar plaatsen en bekijk die even onder een microscoopje. Tel de huidschilfers, huisstofmijten, niet identificeerbare partikels.
Doe daarna hetzelfde in een niet gepoetste ruimte en noteer de verschillen. Veel papier zal u niet nodig hebben.

Een analogie (maar die zijn altijd gevaarlijk!): er is behoorlijk wat onderzoek gedaan naar de effecten van het wassen van groente en fruit voor de bereiding, met name voor wat het "wegwassen" van bacteriën, schimmels en gisten betreft. De verschillen voor en na bleken steeds erg marginaal...

Het concept van "proper" evolueert met de tijd en ik ben er vast van overtuigd dat het vorm gegeven wordt door die industrie die er baat bij heeft haar producten te slijten.

Het is bijzonder leerrijk om eens wat oude reclamefilmpjes uit de jaren 1950 - 1960 - 1970 te bekijken. Wie heeft ooit aan de vaat geroken om daar onfrisse geurtjes te bespeuren? En wie heeft daar dan onfrisse geurtjes vastgesteld?

We plegen dezer dagen, in het ego-tijdperk, te denken, dat wij een aanzienlijk verschil kunnen maken in gezondheid en levensverwachting door vlijtig te poetsen en de "juiste" producten te gebruiken, tot alles glimt als een spiegel. De industrie zal het niet tegenspreken.

De geschiedenis leert nochtans, dat grote sprongen voorwaarts in dat verband, zelden gemaakt worden door individuele acties. De grootste vooruitgang op dat vlak werd gerealiseerd door collectieve inspanningen: het aanleveren van betrouwbaar drinkwater, het zorgvuldig scheiden van drink- en afvalwaterstromen enz.
Dat merk je altijd, als vb. door oorlog, die voorzieningen uitvallen. Dan komen de oude doders weer boven: cholera, tyfus, dysenterie.

Het is niet de hyper-actieve poetser die, gewapend met dweil en Mr. Proper, daar veel aan gaat veranderen...

Wilgenkatje

Wilgenkatje

20-08-2018 om 14:44

ontspannende info

Ha OND, dat is nog eens fijne info voor mensen die te weinig naar hun zin aan huishoudelijk werk toekomen

Viooltje

Viooltje

20-08-2018 om 14:44

Heerlijke post OND!

Ik voel me meteen gesterkt in mijn opvatting dat ik het huishouden prima doe. Lees: dat bestaat vooral uit opruimen, en niet uit schoonmaken .

Ik weet het, je rokende opa die 90 wordt is ook geen bewijs dat roken niet slecht voor je is, maar wij zijn (even afkloppen) nooit ziek. Zelden verkouden, nooit griep. Ik roep altijd dat het systematisch uitroeien van allerlei virussen, bacteriën en schimmels slecht is voor het immuunsysteem. En andersom dus, dat het niet al te voortvarend bestrijden daarvan juist goed is voor het immuunsysteem. Dus ik stofzuig twee keer per week vanwege de verharende hond, maar poetsen doe ik nauwelijks. Ik gebruik ook graag borden en bekers meerdere keren, pannen spoel ik even af en gebruik ik opnieuw. Daarom draait mijn vaatwasser maar om de dag, en dat met een huishouden met 4 personen. En een hond, dus. Beddengoed verschoon ik om de week. Met handdoeken doen we een week. Bovenkleding van de pubers moet dagelijks schoon vanwege de niet zo okselfrisse oksels, maar mijn eigen kleding draag ik meestal twee dagen. Broeken gaan, zonder vlekken dan, een week mee. Mijn haar was ik eens per week. Het is dat ik zelf douchen zo lekker vind en dat ik er wakker van word, anders zou ik dat ook om de dag doen. Nou ja, ik denk dat velen hier mij een vreselijke slons zullen vinden. Maar daar trek ik me niks van aan . Het scheelt een hoop werk. En is milieuvriendelijk.

Overigens, de douche maken wij ook altijd droog (zie andere draadje, over de douchedeur). Dat scheelt ook veel schoonmaken. De douche doe ik dus eens per maand. Is echt genoeg als je dagelijks droogmaakt.

Handwasje

Handwasje

20-08-2018 om 14:51

Imago Dreft

Kinderen van vrienden van mij studeerden voor bio-ingenieur in België. Daar deden ze onderzoek naar de biologische afbreekbaarheid en milieuvriendelijkheid van afwasmiddelen. Dreft kwam even goed uit de test als Ecover!! De studenten namen daarop contact op met het moederbedrijf, om ze te feleciteren, ze konden in aanmerking komen voor het milieukeurmerk. Antwoord van het bedrijf: dat weten we, maar dat doen we niet, want dan gelooft niemand meer in de kracht van Dreft. Mensen denken namelijk dat milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen minder goed werken.

Moraal van dit verhaal: gebruik Dreft. Niet de goedkoopste in de aanschaf, maar het is zuinig in gebruik en ook nog milieuvriendelijk.

OND

OND

20-08-2018 om 16:33

Om nog even terug te komen op die "Marseillezeep"...

Ik vraag me af wie die originele zeep nu nog zou willen maken, laat staan gebruiken...
Het eerste, op grond van betrouwbare bronnen gedocumenteerde, recept dateert uit de 14e eeuw en de samenstelling bleef vrijwel onveranderd tot in de 18e eeuw.
In 1688 werd het product dermate belangrijk geacht, dat Lodewijk 14 er zijn koninklijk zegel aan hechte.

Wie de echte, originele "savon de Marseille" wil maken zal wat moeite moeten doen en een compromis m.b.t. zijn ecologische voetafdruk moeten sluiten.
Het recept vraagt om lokaal gewonnen olijfolie (uit de omgeving Marseille, dus), met uitsluiting van om het even welk ander vet, die in grote kuipen verhit wordt met de asse van uitsluitend mediterane zeeplanten en uitsluitend water uit de Middellandse zee.
Het mengsel moet langdurig verhit worden (dagen). Daarna stolt de zeep langzaam aan (weken), waarna ze in blokken kan gesneden worden.

Iemand zin in een experimentje?

Emmawee

Emmawee

20-08-2018 om 17:17

Savon de Marseille

Is gewoon te koop en wordt juist vaak gebruikt als basis in recepten voor zelfmaak-wasmiddel. Het zelf maken van deze zeep lijkt mij (zoals jij al laat zien) niet direct haalbaar en weinig toevoegen aan wat dan ook.

OND

OND

20-08-2018 om 18:47

Er wordt dezer dagen

nog steeds een product onder die naam verkocht, maar de naam is ook het enige wat de zeep gemeen heeft met het origineel.
Er is nog één zeepziederij in de ruime omgeving Marseille die marseillezeep op de markt brengt, min of meer naar het origineel, maar ook zij hebben al veel water in de wijn moeten doen, om het zo maar even te zeggen.

Marseillezeep heb ik zelf nooit gemaakt, maar wel vb. ossegalzeep, min of meer naar oud recept. Ttz: koeien-/stierengalzeep, want ossen zijn al lang uitgestorven. Dat waren ze toen al zo goed als. Ik heb het dan wel over 25 j geleden, toen je nog gewoon een slachthuis kon binnenstappen om een emmertje galblazen op te halen...

Lieke

Lieke

20-08-2018 om 20:33

Oh Viooltje

Je post begrijp ik niet zo goed, ben niet heel erg thuis op dit vlak maar volgens mij poets jij toch aardig gemiddeld, lijkt me.
Ik vind het iig veel, en zelf haal ik dat zeker niet.

OND, ik heb geen grootheidswaanzin en denk echt niet dat ik de wereld kan redden door te poetsen.
Maar als we collectief minder gaan poetsen dan komen er toch echt meer poep bacteriën bijv in ons eten enz. Of ben ik nu gek?

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.