Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Goedkoop en milieuvriendelijk huishouden


Lieke

Lieke

20-08-2018 om 20:41

En ik bedoel dan

ook bij elkaar dus, het gaat er niet alleen om wat je zelf thuis doet en hoe je lichaam daarop reageert. Je komt toch ook buiten de deur en gebruikt geld etc.

Sinilind

Sinilind

20-08-2018 om 23:22 Topicstarter

Dus

Eigenlijk moet ik vooral doorgaan met niet schoonmaken. Wassen doe ik meestal op 30 graden en met een snel programma (30 mn). Alleen beddengoed en handdoeken op 60 graden.
Ik ga zo door
Sini

Kaaskopje

Kaaskopje

20-08-2018 om 23:51

OND

Als je zelf zeep wilt maken, kan dat nog steeds met dierlijk vet. En met gootsteenontstopper. Maar ja o.a. olijfolie of arganolie kan ook.

OND

OND

21-08-2018 om 15:22

Je kan van om het even welk vet zeep maken

de enige vereiste is dat loog op een vet inwerkt, waardoor tri-glyceriden gevormd worden. Zepen dus. De gootsteenontstopper in korrelvorm is in de regel natrium- of kaliumhydroxide, een base dus. Je kan er dan wel beter eerst de aluminiumkorrels uitvissen. Dat maakt het iets minder gevaarlijk.
Dezer dagen zijn zo goed als alle zepen op basis van natuurlijke vetten schaars geworden. Ze werden vervangen door in het lab vervaardigde polysorbaten genre TWEEN, meestal TWEEN 80 (handelsbenaming voor -ga even zitten- polyethyleenglycol sorbaat monolauraat).
Waarom dat zo is, ligt eigenlijk voor de hand: de productie van dat soort moleculen kan binnen erg nauwe grenzen gecontroleerd en bijgestuurd worden en er zijn geen problemen te verwachten zoals achtergebleven eiwitten (allergische reacties, bacteriële degradatie onder vorming van o.m. ammonia), esters (vreemde geuren) enz.

In de tijd was bij de meeste van die "klassieke zepen" het gebruik van dierlijke vetten uitdrukkelijk verboden, omdat dierlijke vetten veel goedkoper waren dan plantaardige.
Om precies dezelfde reden dus, waarom je geen water bij melk mag doen en geen aardappel- of rijstzetmeel bij boter .

Kaaskopje

Kaaskopje

24-08-2018 om 01:23

OND

Thuis zeep maken schijnt een redelijk populaire bezigheid te zijn. Een kennis wil dat professioneel gaan aanpakken, maar dat gaat niet zomaar. Het moet net zo hygiënisch gebeuren als etenswaren. Ze heeft of krijgt daarom een eigen werkruimte, die alleen voor de zeep bedoeld is. Ik heb twee zeepjes van haar gekregen en ik was er nog niet erg enthousiast over. Het is te zacht. Maar goed, ik vind het al heel wat dat ze zulke mooie zeepstukken weet te maken, met verstand van zaken ook nog. Ze heeft een opleiding voor herborist gedaan en dat past ze toe in haar zeep en crèmes. Erg leuk.

OND

OND

24-08-2018 om 11:43

Ja, zeep maken schijnt populair te zijn.

Je hebt van die (soort) "natuurwinkels" waar ze de spullen ervoor verkopen: bekers, kolven, maatcilinders en zo, aan een veelvoud van de prijs voor die dingen in de labgroothandel . En etherische oliën en zo.
Alle zepen en detergenten zijn relatief goede bacteriëndoders (wel onvoldoende om ze als ontsmettingsmiddel te gebruiken!), maar zeep in tabletten heeft een groot nadeel: na gebruik blijft er een laagje water op achter, waarin zich een concentratiegradiënt ontwikkeld (hoe dichter bij de zeep, hoe hoger de zeepconcentratie). Sommige achtergebleven bacteriën op de zeep kunnen in leven blijven in de lagen met de laagste concentratie, zich vermenigvuldigen, en resistentie ontwikkelen. Dat werd al vastgesteld in de jaren 1980.
Een analoog verschijnsel, wat resistentie betreft, is er ook bij (vaste en vloeibare) desinfecterende zepen: hoe vaker ze gebruikt worden, hoe groter de kans dat bacteriën resistentie ontwikkelen. Verminderde gevoeligheid voor sommige van de bactericiden in die zepen is al vastgesteld, o.m. bij Staphylococcus aureus.
Nog verontrustender is het feit, dat er (op zijn minst) een correlatie lijkt te zijn tussen resistentie tegen bactericiden in zepen en antibioticaresistentie.
Daarom ben ik absoluut geen fan van het veralgemeend gebruik van dat soort producten.

Stofje

Stofje

24-08-2018 om 12:52

Inderdaad OND

Ik vraag me daarom ook af hoe lang Dettol nog reclame mag maken voor hun desinfecterende handzeep. "Dettol beschermt uw gezin", is de slogan. Laat me niet lachen, wat een leugen, Dettol brengt uw gezin juist steeds sneller in gevaar. Levensgevaar dan wel te verstaan. Een resistente bacterie oplopen is echt geen pretje en ... antibiotica helpen dan niet meer!! Terug naar survival of the fittest.
Wanneer gaat dit soort zepen voor thuisgebruik verboden worden?

Kaaskopje

Kaaskopje

26-08-2018 om 01:47

OND

Ik koop voor onszelf altijd zeeppompjes, dus ook op de wastafel in de badkamer, in de wc en op het aanrecht. Ik hou ook niet van zo'n klef zeepje. Ik heb afgelopen jaar een paar stukken zeep gekregen, die maak ik braaf op, maar kopen doe ik het niet.

Ik was mijn handen op gezette tijden wel met zeep, vooral als ik in de keuken bezig ben en rauw vlees in mijn handen heb gehad. Of in de tuin en zwarte handen weer schoon moet krijgen. Ik heb het gevoel dat dat wel verstandig is.

OND

OND

27-08-2018 om 20:20

Het kan nooit kwaad

om de handen flink te wassen als je ermee in de grond gewoeld hebt...
Het is met bacteriën zoals met mensen: sommige excelleren in het goede, andere in het kwade.
De overgrote meerderheid in geen van beide, maar ze zijn wel makkelijk te overtuigen om zich bij het ene of het andere extreme aan te sluiten. Vooral bij het andere.
Veel van de "ziekteverwekkers" die nogal wat problemen geven m.b.t. resistentie zijn normale bewoners van onze huid, mond, keel, spijsverteringsstelsel, geslachtsorganen enz.
Daar zijn ze erg nuttig, zelfs levensnoodzakelijk. Maar af en toe gaan er wat over de schreef. "Slechte vrienden" of zo, zeker?

Zeeppompjes

Om plastic te sparen koop ik een liter zeep bij Kruidvat of Hema ofzo en vul de zeeppompjes en ik verdun het een klein beetje met water. Eens in de paar jaar vervang ik zo’n pompje als ie van buiten niet meer schoon te krijgen is. De lavendelgeur van hema vind ik erg lekker.

Kaaskopje

Kaaskopje

27-08-2018 om 22:55

Sarah-Sarah

We aten gister bij vrienden en toen ik mijn handen moest wassen, trof ik een keurig zetje zeeppompjes aan van metaal meen ik. Een voor handzeep, voor afwasmiddel en zo nog iets. Dat kun je gewoon jaren laten staan en hervullen. Het stond wel sjiek 😃

Metaal

Ik had een metalen in de keuken, maar die ging toch roesten. Dat is het nadeel.

Kaaskopje

Kaaskopje

27-08-2018 om 23:07

Ja dat is vervelend

Aardewerk kan ook.

Vogel

Vogel

28-08-2018 om 17:39

Handzeep

Ik hervul ook zeeppompjes, met de handzeep van de Lidl. Die zit in een plastic zak ( met een dopje, schenkt heel fijn), dus minimaal afval.
In de douche staat zo’n schuimpompje, dat is ook goed hervulbaar met water een beetje doucheschuim of handzeep.

zebra

zebra

30-08-2018 om 19:54

net als Vogel

ook de zeepzakken van de Lidl, is fijne zeep

Yara

Yara

01-09-2018 om 09:43

Goedkoop en milieuvriendelijk huishouden.

Klok waspoeder en afwasmiddel.
Marcel spray, allesreiniger en handzeep.
Sodasan Wc reiniger.

Katinka

Katinka

26-11-2018 om 12:48

milieuvriendelijk schoonmaken

Ik vind schoonmaken een rotklusje daarnaast vindt ik het vies om met chloor en bleek en al die andere schoonmaakmiddelen te werken. Ik heb laatst van een vriendin een schoonmaakdoekje gekregen om uit te proberen. Ik lieg niet maar die was ideaal! Ik hoefde geen schoonmaakmiddelen meer te gebruiken. Super fijn! Goed voor het milieu en daarnaast was ik zo klaar met het poetsen van mijn huis! Voor de tegels de vloer de spiegels en ramen. Overal kan ik het voor gebruiken. Zelfs mijn hoogglans meubels die door schoonmaakmiddelen nooit echt netjes eruit kwamen te zien. Geloof me maar het werkt echt! Nu moest ik weten waar ik het kon kopen. Is dus niet zomaar te koop in de winkel. Op (link verwijderd door forumbeheer)
verkopen ze de doekjes. Meteen gaan kijken en heb er meteen 5 ingeslagen. En niet eens duur! Verschillende maten heel handig. Dus mensen die makkelijk willen poetsen en milieuvriendelijk willen zijn dit is de uitkomst!

OND

OND

26-11-2018 om 14:29

Katinka

Spam kan je makkelijk herkennen aan het feit dat een aanbevolen product of dienst werkelijk geen enkel nadeel lijkt te hebben en aan die groteske overdrijvingen: "... Ik lieg niet maar die was ideaal!", "Goed voor het milieu en daarnaast was ik zo klaar met het poetsen van mijn huis!", "Overal kan ik het voor gebruiken." Enzovoort, enzoverder.

OND

Whahhaha..goed gezegd!

Dominique

Dominique

27-11-2018 om 00:41

Schurend

Het gaat waarschijnlijk om microvezeldoekjes (bijna overal te koop). Inderdaad handig dat ze zo goed schoonmaken, met of zonder schoonmaakmiddel. Maar: ze kunnen een schurend en ontvettend effect hebben, en kunnen niet voor/op alles gebruikt worden.
Bovendien vraag ik me af of de microvezels niet bij gebruik of wassen in het milieu komen (net als bij polyester kleding), wat zeer schadelijk voor het milieu is.
Voor mij reden om inmiddels minder enthousiast over die dingen te zijn...

Milcham

Milcham

28-11-2018 om 08:26

Plastic soep

Microvezel, fleece en schuursponsje zijn de pest voor het milieu. Je kan eea wel opvangen met zo'n speciale bal maar die zijn vrij prijzig. Beter is om het gewoon niet te kopen of te gebruiken.

Charlie

Charlie

29-11-2018 om 23:08

Wat dan Milcham?

Ik werk op zeer onregelmatige tijden en in zeer onregelmatige omstandigheden. Dat betekent dat mijn kleding bestand moet zijn tegen veel kou (ik moet veel naar buiten, vaak ook zonder jas of zit stil in koude omgeving) en tegen vocht en warmte. (soms moet ik vrij veel bewegen weer hetgeen ook lastig van te voren in te schatten is)
Ik begin daar steeds meer last van te krijgen.
Dus ik wilde mijn kleding wat beter aan gaan passen, fleece klinkt dan ideaal. Heb je een alternatief?

Charlie

Charlie

29-11-2018 om 23:14

En Milcham

(of anderen, uiteraard)
Ik vraag me ook altijd af hoe het zit met zo'n grote plastic shoppers van bijv supermarkten.
Ik vind ze ideaal, maar vast ook niet goed voor milieu? En komen daar ook plastic deeltjes vanaf bij wassen? Ik was ze weleens. (in machine) We gebruiken ze om plastic en glas ed in weg te brengen, en dan worden ze nogal vies.
Ik gebruik ook voor allerlei katoenen tasjes maar ik vind ze doorgaans te klein om echt in veel situaties praktisch te zijn. De standaard plastieken zijn ideaal qua gebruiksgemak.

Charlie

Charlie

29-11-2018 om 23:18

En nog een keer

Even voor de goede orde, over de kleding: ik snap dat wol een alternatief is, maar da's ook weer niet zo milieu bewust blijkbaar. Bovendien is er nogal sprake van dierenleed in die branche.(telt voor mij wel) Vast ook wat verantwoorder te krijgen maar ik heb noch een heel grote beurs noch heel veel tijd over. In de tussentijd heb ik het wel koud op mijn werk

Angela67

Angela67

29-11-2018 om 23:53

even googelen

Alternatieven
Katoen (liefst tweedehands, anders biologisch)
Linnen
Hennep
Bamboe
Lyocell/Tencell/Monocel
(bron: https://www.hetzerowasteproject.nl/2017/08/plastic-in-je-kleding-en-het-zero-waste.html)

https://www.plasticsoupfoundation.org/dossiers/synthetische-kledingvezels/:
"Ondanks dat er vanuit de industrie nog weinig beweging is, worden er wel grassroot oplossingen bedacht. Zoals de Guppy Friend washing bag door het Berlijnse outdoormerk Langbrett. Of de Cora Ball, geïnspireerd op de natuurlijke werking van koraal, ontwikkeld door The Rozalia Project in de Verenigde Staten. Deze producten hebben beide een filterende werking tijdens het wassen. Hoeveel vezels ze tegenhouden is nog niet afdoende getest."

groet,
Angela

Dominique

Dominique

30-11-2018 om 00:57

Charlie

Charlie, als je stilzit bij kou dan houdt fleece je niet warm. Fleece is alleen warm als je je beweegt.

In jouw situatie is het handig om laagjes en vest met rits te dragen, zodat je de kleding snel kunt aanpassen. En dan van lyocell/tencell (milieuvriendelijke viscose van natuurvezel), linnen, hennep, bioligisch katoen, zijde en wol. Dunne zijden of wollen onderkleding kan fijn zijn, en natuurlijk een warme wollen trui of vest.
En zorg dat je niet nat wordt. Regenjassen van Happy Rainy Days bijvoorbeeld bestaan voor een groot deel uit katoen.

https://www.peta.nl/blog/vergeet-wol-de-toekomst-ligt-in-milieuvriendelijke-vegan-stoffen/

Bij wol ligt het er aan hoe ze met de schapen omgaan. Bij biologische wol worden de schapen niet mishandeld.
https://www.dierbewustleven.info/kleding/wol/wat-kun-jij-doen/

Diervriendelijke zijde is lastig, bestaat wel maar duur en moeilijk te krijgen las ik. Wilde zijde is diervriendelijker. Bij normale zijde worden de rupsen levend gekookt, las ik laatst. Maar het is de vraag of de rupsen pijn voelen.
https://www.dierbewustleven.info/kleding/zijde/
http://thegreenvegans.com/nl/waarom-is-zijde-niet-vegan/

Dons is heel fijn om warm te blijven, maar koop dan wel diervriendelijke dons (van dode dieren).

https://dier-en-natuur.infonu.nl/insecten-en-ongedierte/99219-de-voor-en-nadelen-van-productie-van-zijde-en-ander-textiel.html
https://www.bontvoordieren.nl/bontvrij/dierlijke-materialen-in-kleding/

Charlie

Charlie

30-11-2018 om 01:00

Ja

Maar nu even praktisch(e) ervaringen, verwarmen die stoffen voldoende?
(naar mijn ervaring vooralsnog niet echt, ik gebruik nu vooral katoen maar ik vind het dus koud. Linnen gebruik ik alleen in zomer. Bamboe is volgens mij ook vooral geschikt voor zomer.
Vooralsnog heb ik ook katoenen jassen maar die zou ik graag vervangen voor een product dat beter tegen regen kan...

En voor de warmte vind ik dons ook niet echt een goede optie, weer vanwege dierenwelzijn.

Kaaskopje

Kaaskopje

30-11-2018 om 01:20

En is al dat materiaal betaalbaar?

Als je een winterjas met dons wilt kopen, is dat vaak toch weer duurder dan een gewatteerde jas, dus dons is niet goedkoop. Ik ben nu even een beetje lui, dus ik heb geen zin om van alles uit te pluizen wat goedkoper is of duurder, maar in mijn geheugen is linnen zomerkleding vaak toch duurder dan katoen. Zijden bloesjes, die lijken me niet realistisch voor iemand met een laag inkomen. Bamboe onderbroeken horen ook niet bij de meest voordelige varianten, dus kortom, zoals ik het in mijn geheugen heb, zijn de alternatieven voor de minder milieuvriendelijke stoffen vaak duurder. Nobele pogingen om het milieu te sparen (terecht!) zijn net even makkelijker voor mensen die wat meer te besteden hebben.

Ik heb vandaag toevallig een rondje door een kringloopwinkel gedaan, omdat ik komende maand naar iets toe ga waar een dresscode geldt, met goud o.a. en juist dat soort zaken kun je nog wel eens bij de kringloop vinden. Het viel tegen, dus ik ben zonder aankoop de deur uitgegaan en dat gebeurt vaker wel dan niet. Of er hangt niet veel in de goede maat, of het is mijn smaak niet. Je moet het dus treffen. Intussen moet je toch wat, dus toch maar naar de 'gewone' winkel en koop ik wat ik lekker vind zitten, warm is (in de winter), wat ik niet hoef te strijken en wat dan ook nog betaalbaar is en helaas bestaan die kleren dan niet per se uit natuurlijke materialen.

Dominique

Dominique

30-11-2018 om 03:06

Charlie

Ik heb een lange diervriendelijke donzen jas met capuchon, niet heel dik maar wel lekker warm. Merk: Patagonia. Nadeel is dat deze niet helemaal waterdicht is bij veel regen, dan wordt het wat kil.
Diervriendelijk dons wil zeggen dat de eenden niet levend geplukt worden, maar dood. Maar ik eet ook wel (biologisch) vlees.

Bamboe en linnen zijn geloof ik bij koud weer juist verwarmend. Ik heb een dikke gebreide linnen trui, die is wel warm.

Er zijn ook dikke gebreide katoenen truien, met col, die kunnen ook warm zijn. Hoe strakker hoe warmer, zeker in laagjes over elkaar.

Maar ik denk dat wol heel fijn voor jou is.

En je kunt het toch niet perfect doen...

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.