Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

19-02-2018 om 15:00

Taaltopic

En los


Trouwens, Kaaskopje

"Ik weet dat ze er zijn en ik vind het jammer dat ze er zijn. Het is verdikkie zo'n klein lapje grond en dan nog ligt er van alles moeilijk.".
Ja, allemaal heel moeilijk, maar het biedt ook veel kansen.
De perceptie dat Walen en Vlamingen constant met getrokken messen tegenover elkaar staan is een fabel.
Dat elke Vlaming "un collabo" en elke Waal "een luie profiteur" is, is kretologie van rechts-extremistische, separatistische splintergroepjes. Aan beide kanten.

Kaaskopje

Kaaskopje

16-03-2018 om 10:48

Getrokken messen

Nee, dat neem ik direct aan. Ik heb vooral het gevoel dat het bij politieke kwesties oppopt en ik heb wel eens het gevoel dat Franstaligen wat moeilijk doen als je Nederlands tegen ze spreekt. Ik heb de negatieve ervaring dat de oren pas open gingen toen ik vroeg wat ik moest betalen.

Dat is

een beetje een wat al te beperkt draagvlak om tot algemene conclusies te komen, mijn gedacht...

Ikheb zo de indruk, dat het Spanjaarden of Italianen niet nagedra

Oeps

... niet nagedragen wordt als ze het Nederlands, Engels of Frans niet machtig zijn.
Bij Walen en Fransen is men wel vaker minder vergevingsgezind.

jasmijn

jasmijn

16-03-2018 om 16:33

laaggeletterd

'Gagedaan' appte een laaggeletterde kennis na een 'dank je wel' van mij.
Deze jongen redt houdt zich goed staande, maar de wereld is best ingewikkeld voor hem.

Kaaskopje

Kaaskopje

18-03-2018 om 13:51

Yvan

Als ik in Friesland ben, vind ik het ook prettig als men mij in het Nederlands antwoord geeft. Dat kan ook, omdat ze Nederlands op school krijgen.

Van toeristen verwacht ik om eerlijk te zijn wel enige bereidwilligheid om de taal van het vakantieland op zijn minst te probéren. Met een boekje standaardzinnetjes in de hand, kom je door het ganse land. En als na wat gehakkel dan toch in het Engels of Duits gevraagd wordt of het ook zo mag, dan vind ik dat helemaal prima. Ik blijf het apart vinden dat mensen uit bijvoorbeeld Duitsland, Frankrijk of Engeland aannemen dat ze het ook wel voor elkaar krijgen als ze hun eigen taal blijven spreken in het vakantieland en dus niet de beleefdheid kunnen opbrengen om te vrágen of je daar in mee kunt gaan. Mijn tante dacht dat dat ook wel voor haar gold toen we in Zweden op vakantie waren met oom en tante. "Ah, je kunt net als thuus gewoon Zwols prat'n, dan verstaan ze je ook wel!'. We hebben tante maar snel uit de droom geholpen... Zweeds is niet Zwols! Die zin hebben we nog heel wat jaren gebruikt, als we (onderons) de gewoonte om star in de eigen taal te blijven praten een beetje belachelijk maakten.

Ach toeristen,

Elk jaar weer worden de Ardennen overrompeld door 'Ollandse jongelui. Ze komen blijkbaar altijd in kuddes.
Ik moet er altijd om lachen, het patroon is elk jaar hetzelfde: die stoere binken willen altijd hun liefje "discreet" kussen "onder de mistletoe". Zo discreet schreeuwen ze het uit, dat zelfs naburige dorpen op de hoogte zijn.
De mistletoe (in het Nederlands: maretak, wetenschappelijk: Viscum album) is helemaal geen maretak, maar "heksenbezem", veroorzaakt door de schimmel Taphrina betulina en enkele verwante soorten.
Het zal hen worst wezen, zo diep denken ze niet over de dingen na. Als ze al nadenken, wat ik betwijfel.
Daarna gaan ze zuipen, de "fuck you"'s en nog wat ander Engels (?) slang, vliegen in het rond. Ze beklagen zich er luidruchtig over dat er geen Heineken is en dat er geen Nederlands gesproken wordt, shit, man! Er wordt wat geplast in brievenbussen en wat gekotst op het voetpad. Ambiance!
De dag erna maken ze plaats voor de volgende lading en begint alles van voor af aan.
Enig taalgevoel kan je hen niet ontkennen, al beperkt het zich tot wat steenkoolengels.
En dan zijn er nog die verwonderd zijn, dat 'Ollanders daar omschreven worden als "veel kabaal, weinig inhoud, geen beschaving"...

Jeroen

Jeroen

04-09-2018 om 10:07

Soms grappig

Ik ben ook geen held in spelling/taal, maar ik kan soms wel lachen om fouten die gemaakt worden. Ik ben dan ook lid van Taalvoutjes op Facebook en kon ook erg lachen om dit artikel: https://www.promoboer.nl/blog/meest-gemaakte-spelfouten-in-reclame/.

cijferfout

Waar ik me steeds aan erger - een cijferfout - zijn zaken als "gebruik toilet 0,50 cent"

Nee schatten, jullie bedoelen 0,50 euro, ook weer te geven als 50 cent. Eigenlijk moet je bij zulke lui met 1 cent betalen en dan langs je neus weg zeggen 'hou het wisselgeld maar'.

Goed, geen taalfout, maar ik kom erop vanwege het overzichtje dat in de vorige posting wordt genoemd.

Groeten,

Temet

Flavia

Flavia

06-09-2018 om 09:28

Temet

of juist wel vragen om dat wisselgeld. Dan maak je ze het pas echt moeilijk. ☺

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.