Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Valentijn

Valentijn

09-09-2018 om 13:59

ouderbijdrage naar tremanorm

Ik heb een stelling over ouderbijdrage voor jongmeerderjarige.

Volgens tremanorm zijn de kosten voor het kind vastgesteld op 519 euro. Ik betaal 310 euro alimentatie(inmiddels)ouderbijdrage.
Nu gaat mijn zoon op zichzelf wonen en studeert. Mijn ouderbijdrage blijft hetzelfde maar moeder zou dan toch het verschil 209 moeten bijdragen?
Heeft hier iemand ervaring mee?...en dit wil ze dus niet doen ondanks dat ze genoeg gespaard heeft omdat ze de kinderen niet dezelfde levensstandaard geboden heeft als voor de scheiding.
Saillant detail is dat het gespaarde voor 60% door mij bijgedragen is (naar draagkracht)

De vraag

Als de alimentatie, te betalen door de ouder bij wie het kind niet woont, vastgesteld is op grond van tremanormen die uitgaan van een ander bedrag bij de ouder waar het kind woont, heeft het kind daar dan ook recht op als het op kamers gaat? Ook van de ouder waar het tot die tijd bij woont?

Geen ervaring, maar wel benieuwd.
De rest is natuurlijk bozige onzin.

Flavia

Flavia

09-09-2018 om 15:06

In natura

Hij gaat opzichzelf wonen maar wie doet zijn was, waar vult hij de voorraad aan?

Als alimentatieplichtige zit alles in die ene bijdrage, als ontvanger is je bijdrage veel diffuser en dat blijft meestal zo zodra ze uitwonend worden.

Lilian

Lilian

09-09-2018 om 15:18

Volgens mij zit het zo:

Kinderalimentatie gaat naar kind zodra die 18 jaar wordt. Die moet betaald worden zolang kind geen inkomen heeft, ik dacht tot 23e jaar.
De ouder waar kind woont, betaalt geen kinderalimentatie. Maar die betaalt wel de dagelijkse kosten. Volgens mij kan de ouder niet verplicht worden om de rest van de tremanorm te betalen aan kind, ook niet als die op kamers gaat. Daar zijn immers geen afspraken over gemaakt in het convenant. Niet gescheiden ouders hebben ook geen vastgestelde bijdrage als kind op kamers gaat. Wel zorgplicht.

In mijn scheiding is het anders geregeld. Beide ouders betalen kinderalimentatie t.bv. de kindkosten. In ons geval gaat het om kleding, sport, school, openbaar vervoer, etc.
De verblijfskosten betaalt ieder voor zich. Er is sprake van 50/50 coouderschap.
Als kind 18 jaar wordt, heeft kind recht op deze alimentatie rechtstreeks, of die op kamers gaat of niet. En van beide ouders.

Bosbes

Bosbes

09-09-2018 om 16:54

je hoeft niet..

..je hoeft je nu echt niet meer bezig te houden met je ex.
Je betaalt de alimentatie gewoon aan je zoon. Daar heeft hij niet genoeg aan, dus de rest wordt: werken/lenen/aan moeder vragen/...

Phryne Fisher

Phryne Fisher

09-09-2018 om 18:34

Juist

Jij betaalt gewoon wat afgesproken is, en hoe hij voor de rest aan zijn geld komt is aan hem. Zo hebben wij dat ook geregeld. Ik weet niet eens wat mijn dochter van haar vader krijgt (is onlangs aangepast buiten mij om).

Valentijn

Valentijn

25-01-2019 om 01:12

ouderbijdrage naar tremanorm

Om even te reageren op sommige opmerkingen. Waar het mij omgaat is dat mijn kind niet tekort gedaan wordt als hij door zn moeder het huis uit gezet wordt. En daar hoor ik mij als vader druk om maken.
Het gaat erom dat er een rechtvaardige verdeling plaats vindt die in de tremanorm is vastgelegd hoeveel ouders , dus ook moeders bijdragen.
Het gaat erom dat je niet kunt verwachte dat kinderen dit durven aan te kaarten om dat ze bang zijn voor ruzie met moeder en het maar accepteren. Ik vind namelijk dat je dan geld waar kinderen recht op hebben verduisterd, of in feite je teveel KA betaald. Het gaat erom dat moeders jarenlang een dikke inkomstenbron gehad hebben
KA, KB, KGB enz. (dit alleen is al hoger dan de tremanorm zonder dat ze 1 cent bijdraagt) maar de kinderen niet dezelfde leefomstandig behouden als voor de scheiding ( de basis van de tremanormberekening) en moeders het geld oppot voor de studie later.
Het gaat erom dat zij dat dan doet van de door mij betaalde en door haar gespaarde KA dus zij weer niets zelf bijdraagt aan de kosten na 18e jaar.
Verder vind ik het belachelijk dat er geen verplichte transparantie wettelijk verplicht is over de kosten voor de kinderen. De huidige regels zijn echt niet meer van deze tijd en volstrekt onrechtvaardig.
Ik heb geen enkel probleem met de hoogte van de KA maar de financieele verantwoordelijkheid, die beiden behoren te dragen, en niet alleen de vaders.
De wetten zijn zwaar ouderwets en stammen nog uit de tijd dat moeders geen inkomstenbronnen hadden en de hele dag in de waskeuken stonden.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.