Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

help, mijn dochter heeft een schooltuin

Mijn dochter had vandaag haar eerste schooltuinles na de vakantie, en er is geoogst. En hoe. De meester heeft haar tas gedragen, want die was voor het ukkie te zwaar.
Er kwamen drie monsters van courgettes uit die gezamenlijk meer dan 5 kilo wogen. Daarnaast nog koolrabi, wat boontjes, een paar puntpaprika's, twee verlepte dahlia's en ongeveer een kilo zanderige bietjes in diverse formaten (van wel ok tot klein. Zal je altijd zien). Let wel, een kilo nadat ik het loof had afgesneden.

Die dahlia's gaan weg, met die koolrabi en paprika weet ik wel raad, maar wat moet een mens in hemelsnaam met 5 kilo courgette? Zelfs als ik de zaden eruit haal blijft er vermoedelijk nog 4 kilo over. Soep (daar kan die handvol boontjes dan ook meteen doorheen) en een courgettetaart, maar volgens mij is daarmee het probleem onvoldoende verholpen

Tips zijn welkom. Ook voor de bietjes. Ik lees wel eens over gepofte bietjes, maar heb dat nog nooit geprobeerd. Heeft iemand een fantastisch recept? Geen soep alsjeblieft, want die moet ik al maken om van die courgettes af te komen, en twee keer soep in een week is wat veel van het goede.

Volgende week aardappels en wortels geloof ik. Helaas houdt in ons huis niemand echt van hutspot

Groe(n)ten,

Temet

Aagje Helderder

Aagje Helderder

10-09-2018 om 21:37

Courgette

Uitjes fruiten in een koekenpan, beetje knoflook en paprikapoeder erbij, de in plakjes gesneden courgette er doorheen. Niet te hard meebakken zodat het nog wat knapperig is. Mengsel in een ovenschaal doen, afdekken met plakjes tomaat, daar geraspte kaas overheen en dan in de oven tot het warm is en de kaas tot een lekker laagje gesmolten is.

Te eten bij bijvoorbeeld aardappels en vlees, rijst met vlees of zonder vlees als je dat niet eet.

Aagje

specht

specht

10-09-2018 om 21:37

Opa en oma

Als ze in de buurt wonen, laat je kind wat aan opa en oma geven.
Weet er alles van, vijf of zes jaar van een oogst met zand mogen genieten.
Maar ondanks de onhandigheid en rommel die je er van hebt, vond ik het wel leuk voor de kinderen, en hebben ze er echt veel van geleerd.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

10-09-2018 om 21:39

Weinig smaak

Aan die uit de kluiten gewassen courgettes zit meestal weinig smaak. Ik zou er soep van koken met flink wat kruiden/bouillonblokjes.

zoetzuur

Gewoon hup, op een vrije middag zoetzuur van maken. Kan van courgette en ook van die bietjes. Heb je voor de rest van het jaar een bijgerechtje.
http://eenvoudigleven.blogspot.com/2016/07/inmaken-op-zoetzuur.html

"Volgende week aardappels en wortels geloof ik. Helaas houdt in ons huis niemand echt van hutspot "
Hoeft ook niet: gebakken aardappels en wortelsalade
Rasp wat wortels, rooster wat zonnebloempitten. Doe wat citroensap over de geraspte wortels en hussel door elkaar met de pitten. Breng op smaak met peper en zout. Doe dat zout pas laat, anders wordt het een natte kledder.

Pennestreek

Pennestreek

10-09-2018 om 21:45

Soep maken van de courgette en invriezen

En idd de buren en opa en oma gelukkig maken.
Kan trouwens ook met bietjes.

Ik had vroeger zelf een schooltuin, dus mijn moeder voelt met je mee 😉

Juline

Juline

10-09-2018 om 21:52

Bietjes

Dit was van de zomer mijn favoriete recept voor bietjes:
http://allrecipes.nl/recept/3785/rode-bieten-met-dressing-van-mierikswortel.aspx

Uit mijn moestuin

Ik heb ook n moestuin en de courgette is hier favoriet door dikke plakken door ei en gekruid panko te halen (grof broodkruim vd toko). Dan op een ovenplaat, wat olijfolie erop en in de oven. Kan zelfs als vegahamburger dienen.
Bietjes schoonwassen en in alufolie wikkelen en dan een uur in de oven. Af laten koelen en dan kun je de schil er zo afhalen. Plakken biet met partjes sinaasappel rangschikken op een platte schaal, geitenkaas erover kruimelen en dan een dressing met olijfolie, rode wijn azijn, mosterd en thijm erover verdelen.
Zou je zelfs samen kunnen serveren!

rode krullenbol

rode krullenbol

10-09-2018 om 22:43

Tip

Het betrekkelijk smaakloze karakter van courgette kun je ondervangen door er chutney of pickle van te maken. Daar gaan lekker veel kruiden in en het is een manier om grote hoeveelheden te conserveren. Ik zou gebruik maken van een recept dat garant staat voor voldoende kleur in het gerecht. Dat ziet er appetijtelijker uit dan een wat al te bleke massa.

bieb63

bieb63

10-09-2018 om 23:17

Gepofte bietjes! Makkelijk en heerlijk!

Voor tijden en temp even googlen, weet ik niet meer uit mn hoofd:
De bieten ongeschild half gaar koken iig zodat je het velletje eraf kan vegen, schrapen, van binnen dus nog niet gaar. Leg elke biet op een eigen stuk vierkant alu folie. Strooi er wat zout en peper over en ern scheutje balsamico azijn en wat tijm. Vouw de pakketjes dicht en draai de uiteinden aan de bovenkant in elkaar als een puntje En dan garen/poffen in de oven. Heerlijk!

Krisje

Krisje

10-09-2018 om 23:23

Courgettepasta

Ik heb pas zo'n spirelliding gekocht. Misschien kan je zoiets ergens lenen. Je draait er een courgette doorheen en maakt er een simpele pastasaus bij.

Courgetteschuitjes

Snij de courgette door midden, verwijder lijst; maak schuitjes van ca. 20 cm groot en kook ze even in grote pan; ca 5 minuten zodat ze nog stevig genoeg aanvoelen.
Bak gehakt met ui en paprika en meng zakje gyroskruiden door het geheel.
Leg de schuit op een stuk aluminiumfolie. Vul de schuit met het gehakte mengsel en bestrooi het met wat kaas. Pak de schuit in en leg het in de over om verder te garen.
Zie anders op Google: gevulde courgette voor de gewenste temperatuur en tijd.
Zo krijgt de ‘smakeloze’ courgette-vruchtvlees een lekkere smaak.
En willen de gezinsleden vaker courgette eten. Zo kom je ook van je voorraad courgette af.

Met bieten kan je een heerlijke salade maken; stukjes biet met stukjes appel, wat mayonaise en azijn.

Winterpenen zul je bedoelen

De wortelen op schooltuinen zijn net Winterpenen; ideaal als snack tussendoor.
Alleen wassen, raspen en door midden snijden.

Aardappelen:
Surinaamse schotel met kouseband.( 2p)
150 gram bieflap of ander suddervlees. 1 ui. 1 teetje knoflook. 400 gr kouseband of anders sperziebonen ( hebben ze die ook niet op de schooltuinen). 1 tomaat. 3 aardappelen, 4 eetlepels olie. 1/2 bouillontablet. En evt een rood pepertje.

Vlees dun snijden. Ui en knoflook snipperen. Kouseband in stukjes van 4 cm snijden.Tomaat in partjes. Aardappelen schillen en in blokjes van 3*3 cm snijden.

Bak vlees in olie bruin. Voeg toe ui,knoflook, kouseband en de aardappelen. Even roerbakken. Dan de tomaat, een verkruimeld bouillontablet, pepertje. Voeg ca 1dl water toe en laat het geheel in een afgesloten pan gaar stoven. ( ca 10-15minuten). Op smaak met peper en zout.

Serveer apart een bakje met gefruite uitjes ( uit een potje) en 50 gr geraspte oude kaas.

Tip2 voor aardappelen

Puree met schep kerriekruiden.

Lekker bij hachee.

Kaaskopje

Kaaskopje

11-09-2018 om 00:43

Courgette lasagna

In plaats van pastavellen, in de lengte gesneden plakken lasagne gebruiken.

OND

OND

11-09-2018 om 10:06

Courgetten van dat formaat

zijn wel vaker al druk bezig met het aanmaken van een harde, houterige schil. Dat moet u dus even nakijken.
Draai ze in "iets mousakka-achtigs" of snij ze in dunne plakjes en bak ze in een hete pan in wat olijfolie. Als de pan heet genoeg is krijg je een soort chips. Bestrooien met peper en grof zout. Bijgerechtje of hapje voor bij de TV.

Temet

Temet

11-09-2018 om 10:26 Topicstarter

Dank

Die aardappels, dat komt t.z.t. wel goed. Idem de wortels, denk ik. Het waren met name die intimiderend grote courgettes die me de moed in de schoenen deden zinken. Courgetteschuitjes? Slagschepen zul je bedoelen!
Maar die tip van zoetzuur is een hele goede. Ik heb een hoop lege glazen potten, die hou ik altijd voor als ik jam maak maar dat heb ik deze zomer niet gedaan (aardbeien te duur en bramen te schaars vanwege de droogte), dus daar kan nu mooi zoetzuur in. En dan die potjes weggeven aan opa's &oma's, dat gaat beter dan zo'n courgette van 2 kilo (dat was het gewicht van de grootste van de drie.

Groeten,

Temet

Temet

Temet

11-09-2018 om 10:31 Topicstarter

overigens

Als ik thuis courgette als spaghetti probeer te verkopen en winterpeen als snack tussendoor dan vrees ik onlusten

Groeten,

Temet

Krisje

Krisje

11-09-2018 om 12:46

Haha Temet

Als ik thuis courgette als spaghetti probeer te verkopen en winterpeen als snack tussendoor dan vrees ik onlusten

Hier een 9-jarige die pasta haat maar als het van courgette of winterpeen is gemaakt vraagt om een tweede bord. Pas vroeg ze of ze slierten winterpeen mee mocht naar school omdat het er zo leuk uitziet.

Krotenkreaties

Ik krijg elke week een biologisch groentenpakket van een kweker uit de buurt bezorgd. Daar zit vaker bietjes in dan ik zou willen. Ook veel courgettes, maar die kunnen door hun neutrale smaak elk gerecht opvullen. Noodgedwongen ben ik erg creatief met bietjes geworden. Als ik een taart bak liften er altijd wel een paar kroten mee: hoef ik niet apart de oven aan te zetten om ze te roosteren.

Ik eet vaak iets dat lijkt op het recept van Juline, en dan aangevuld met gerookte makreel, en soms aardappelblokjes. Of haringsalade met bietjes, augurk(liefst zure, geen zoetzure) en appel (ook zuur, iets van granny smith) met creme fraiche, mayo of turkse yoghurt. Tarte tatin van gecaramelliseerde uiten, geitenkaas en schijven geroosterde biet. En soep, goedgevulde borsjt, met zelfgetrokken bouillon van een schenkel en aangevuld met andere winkeldochters uit het pakket. Denk aan bleekselderij en venkel.Ik heb ook wel eens een broden gebakken met geraspte courgette of biet met wat oregano en blokjes feta erin. Je schijnt zelfs brownies te kunnen bakken met bietjes, maar daar heb ik mijn toevlucht nog niet toe hoeven nemen.

Roze pizza

Is een recept van Ramon beuk met bietjes.

Gepureerde bietjes door de pizza deeg ipv water, dunne bodems rollen en bakken. Na het bakken laagje roomkaas, sla en gerookte zalm of kipfilet.

Ff Google voor hoeveelheden. Maak zo ook roze pannenkoeken : gepureerde bieten, meel en ei met poedersuiker

Temet

Temet

12-09-2018 om 19:06 Topicstarter

tja

Vandaag courgettetaart en gepofte bietjes. Morgen courgettesoep

Die gepofte bietjes - tja, wat zal ik zeggen. Lekker, maar niet heel veel anders dan gewone gekookte bietjes (alleen minder nat). Ze smaken naar biet, wat natuurlijk wel te verwachten viel.

En ik blijk in dit gezin gewoon de enige te zijn die echt bietjes lust. Dus ik probeer het overschot elders te slijten, ik ga niet veel moeite doen om iets lekkers te maken wat vervolgens door iedereen mopperend opzij geschoven wordt. Laat dan maar. Hoewel, misschien houd ik er eentje om paarse aardappelpuree te maken, gewoon voor de grap.

Van de drie courgettes is er nu éen verwerkt, dit weekend hopelijk het zoetzuurproject, en een van de absolute lievelingsgerechten van mijn kinderen heeft gelukkig ook courgette als ingrediënt dus met een beetje mazzel zijn we maandag van die dingen af. En maar goed ook, want maandagmiddag komt dochter weer met wortels en piepers...

Groeten,

Temet

Toevallig

Toevallig staat vandaag mijn bijdrage van hierboven op tafel: rode bieten salade met sinaasappel en geitenkaas met courgetteplakken in pankokruim uit de oven. Schoot me net nog te binnen wat ik vroeger graag maakte met courgette; grieks gekruide gehaktballetjes (komijn en kaneel) in tomatensaus met courgette erin en dan serveren met rijst! De kinderen vonden t geweldig. Je kunt courgette ook klein snijden en in allerlei pastasauzen verwerken. Perfect voor kinderen die niet alles lusten.

Wortels

Van wortels snij ik graag repen die ik meng met honing en komijn en peper en zout. In de oven bakken bestrooien met sesam en je weet niet wat je proeft! Echt dat dit wortel is herkent niemand.

Dees

Dees

12-09-2018 om 19:41

Rauwe bietensalade van Ottolenghi

Weet het niet uit mijn hoofd, maar kan je opzoeken bij Jotam Ottolenghi. Rauwe rode bieten , koriander, citroen, chilipeper, tijm, noten (weet niet meer welke) en nog wat dingen, maar die laat ik meestal weg.

Guppie

Guppie

14-09-2018 om 19:40

Groentechips

Groentechips maken in de oven.
https://www.puurgezond.nl/eet/hoe-maak-je-groentechips/

Knor

Knor

16-09-2018 om 12:34

Slade

Simpele lauwwarme courgettesalade: courgette in stukken snijden, ongeveer tien minuutjes koken, uit laten lekken en af laten koelen tot het lauw is en dan besprenkelen met olijfolie, citroensap, en zout en peper er overdoen.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.