Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
Gladiool

Gladiool

17-09-2018 om 00:38

Welke studie

Ik ga me uiteindelijk echt niet bemoeien met studie van dochter, zal ook vast niet nodig zijn.
Maar ik merk nu in vwo4 dat 'men' (school) verwacht dat leerlingen al weten wat ze willen of daar iig sterk mee bezig zijn.
Omdat dochter nogal onzeker kan worden van verwachtingen van anderen leek me het bezoeken van open dagen dit jaar wel al op z'n plaats. (om haar een zetje te geven er eens over na te denken, maar ook om haar een beeld te geven)
Vooral omdat dochter 'geen enkel idee' heeft en ik dat niet snel zie veranderen.
Dochter is heel gemiddeld, gematigd, werkt hard voor ieder vak, vindt school maar stom en heeft geen enkele voor-of afkeur voor een vak. Ook in geen enkel vak echt heel goed of slecht.
Ze zal zich dus vast niet snel ergens in gaan specialiseren, maar zal eerder in wat algemenere, bredere, afwisselendere beroepen terecht gaan komen.

VWO doet ze alleen omdat ze 'hoogst haalbare niveau' wilde en daarom wil ze ook naar uni en niet naar hbo. Uni past denk ik ook iets beter omdat ze vrij zelfstandig is en werkt.
Maar verder? Geen idee. Zelf heb ik weinig zicht op universitaire studies en heb zelf ook niet gestudeerd, man ook niet.
Ze heeft, juist omdat ze geen idee heeft, pakket gekozen waar ze alle kanten nog mee uit kan.
Ze is nogal voorzichtig en niet erg happig op veranderingen dus ze staat nog niet te springen om open dagen, ook vroeg ze me waar ze dan zou kunnen gaan kijken, ook daar heeft ze geen idee van.
Maar ik heb zo ook nog niet echt een beeld van wat bij haar kan passen. (behalve ev gezondheidswetenschappen)
Iemand een idee waar te beginnen? Zijn er meer algemenere studies? (waarbij je keuzes dus nog wat voor je uit kunt blijven schuiven
Dochter weet vaak precies wat ze wil (bijv met kleding) en zoekt dan net zolang tot ze precies heeft wat ze wil. Zo zal het met studie vast ook gaan, maar ik sluit niet uit dat het nog wat jaartjes duurt eer ze eruit is.

open dagen

Daar zijn de open dagen voor. Gewoon heengaan en van tevoren afspreken bij welke studie je gaat kijken. Hier gingen ze ook met school naar de uni en mochten ze zich inschrijven voor 2 proefcolleges.

Onderwijsbeurs aflopen

ik weet dat bv Onderwijsbeurs zuid 28 september is. Er zit ook MBO en HBO bij maar dan kan ze wel overal kijken of het haar aanspreekt.

bicyclette

bicyclette

17-09-2018 om 10:51

echt?

"Maar ik merk nu in vwo4 dat 'men' (school) verwacht dat leerlingen al weten wat ze willen of daar iig sterk mee bezig zijn."

Echt? Weet je dat zeker? Ik herken dat helemaal niet. Ja, wel dat er trajecten starten om leerlingen te helpen bij hun denkproces. Bijvoorbeeld om inzicht te krijgen in interesses, drijfveren en talenten. Hoewel dat meer in de 5e was dan al in de 4e. De boodschap van de school was hier vooral: kijk eens rond en ga alvast eens naar open dagen.

Als ik naar mijn eigen kinderen en hun vrienden kijk, maakt vrijwel iedereen pas in zijn laatste jaar een keuze. In 4VWO is vrijwel niemand hiermee bezig en in VWO5 maar mondjesmaat.
Jongste zit nu in Havo5, en de meesten hebben nog geen enkele open dag bezocht.

Doenja

Doenja

17-09-2018 om 11:17

even niets

Ik zou gewoon even niets doen. Laat je dochter doen wat ze leuk vind en zich prettig bij voelt. Dat is vaak al een goede indicatie wat ze later wil gaan studeren. Denk niet in open dagen bezoeken, denk ik het leven leven. Dingen meemaken en zien. Heel veel aankomende studenten hebben geen idee. Accepteer dat heel veel studenten ook switchen qua studie, gewoon omdat ze geen goed beeld hebben bij wat iets is. Je kunt een school of opleiding leuk vinden, maar het gaat er om wat voor werk je ermee kunt doen. Dat moet je liggen. En heel veel mensen gaan heel ander werk doen dan waar ze voor opgeleid zijn. Ik ben ooit gestart met een opleiding voor balletdocent en heb ik alweer 10 jaar een eigen winkel in creatieve zaken. Tussendoor ook nog eens 10 jaar bij een grote bank gewerkt.
Je doet je dochter het meeste plezier door niks te doen en te wachten wat er van haar uit komt. Heel moeilijk, ik weet het.

Lou

Lou

17-09-2018 om 12:20

Herkenbaar

Mijn dochter vond het in 4vwo ook al zo hard gaan, ze werd er helemaal nerveus van alsof ze op dat moment al haar hele toekomst moest uitstippelen. Dat was natuurlijk niet zo maar ze voelde gewoon druk vanuit school om een keuze te maken. Wat hier hielp is vergelijkbaar met wat Doenja zegt: relax. Ze heeft nog alle tijd. Ze kan zelfs ná haar vwo nog een jaar zich oriënteren op een studie, dan doet ze een tussenjaar. Maar ook zonder tussenjaar heeft ze nog alle tijd.

Er komt een soort voelsprietje bij. Bij dingen die ze leuk vindt om te doen zal het door haar hoofd schieten: zou een studie in deze richting wat voor mij zijn? Dat moet gewoon rustig groeien. Laat je dochter zich vooral niet laten opjagen, dat is nergens voor nodig.

Tine Winkel

Tine Winkel

17-09-2018 om 12:35

hier

hebben we pas in 5V open dagen bezocht. Dochter had geen idee wat ze wilde, behalve dan 'iets technisch', de beta-richting. Dus we zijn naar een aantal TU's gegaan, om sfeer te proeven en bij wat verschillende studies te kijken/luisteren. Sommige konden vervolgens gelijk worden weggestreept, ook handig. Op een gegeven moment liep ze langs twee jongeren die in gesprek waren en daar pikte ze wat van op - DAT wilde ze! En dat is ze idd gaan doen ...
Maar ook zij werd wel zenuwachtig van mensen die (gechargeerd) in de brugklas al weten wat ze willen gaan studeren, terwijl zij tot ruimschoots 5V nog geen idee had wat te doen.

Tis

Tis

17-09-2018 om 13:09

Op tijd gaan kijken geeft rust

Dochter heeft gezondheidswetenschappen in Maastricht gestudeerd dus als je vragen hebt?
En vergis je niet in je gedachte over algemeen studeren want dochter blinkt nergens in uit. Ook die jongeren vinden uiteindelijk iets wat ze meer gaat interesseren en dan komt die specialisatie vanzelf.

Op tijd beginnen ja, slim! Ook dochter deed dat, ook zij wist nog niet welke richting. Welk zeker welke richting niet(techniek). En meelopen, maar dat mag pas vanaf een bepaald jaar, weet niet of dat al 4 was. Kreeg dochter vrij voor van school. Echt 1 op 1 een dagje met een student mee, erg leuk. Dochter ging alleen naar de open dagen.

Tis

Tis

17-09-2018 om 13:15

Nog even

Wij hebben allereerst de keuzegidsen universiteit besteld om al een beetje een idee te krijgen wat er aan studies zijn. Want wat weet je daar nou van. Daardoor komt ze misschien op ideeën

Lady

Lady

17-09-2018 om 13:22

Lijst

Mijn dochter had een lijst geprint met alle universitaire studies (ergens op internet gevonden) en heeft weggestreept wat het in ieder geval niet werd.

Veer

Veer

17-09-2018 om 13:46

Rustig aan gaan kijken en nee, het komt niet altijd vanzelf

In 4 VWO heb je inderdaad nog tijd genoeg. Maar, niet iedereen krijgt 'vanzelf' een idee over een geschikte opleiding hoor, en ook niet iedereen groeit er langzaam naar toe.

Wij hebben ook open dagen bezocht, maar mijn kind wist toch echt helemaal niet wat te kiezen, hij was overal een beetje, maar nergens écht in geïnteresseerd. Wij hebben toen (begin examenjaar) een studie/beroepskeuze test laten doen en daar kwam een passend advies uit: kies een brede studie, waarin veel onderwerpen aan bod komen. Voor mijn kind zou dat bijvoorbeeld HBO-bedrijfskunde zijn geweest: veel afwisseling in modules zouden het boeiend voor hem houden. Eventuele specialisatie kan dan altijd nog.

Limi

Limi

17-09-2018 om 14:04

herkenbaar

Ik had ook geen enkel idee. Mijn moeder zat er op de middelbare school wel teveel achteraan naar mijn zin. Ik kreeg het daar heel benauwd van.
Omdat ik nog heel jong was ben ik gaan doen wat mijn moeder adviseerde (redelijk brede studie), maar toen liep ik bij de specialisatie tegen hetzelfde probleem aan: ik vond alles wel redelijk, maar niets sprong er echt uit.

Ik doe nu iets met mijn tweede studie (lijkend op waar ik tijdens de open dagen wel warm voor liep, maar wat mijn moeder afraadde omdat je er niks mee kon). Met de eerste, ook afgemaakte, studie heb ik nooit iets gedaan.

Ad Hombre

Ad Hombre

17-09-2018 om 17:36

Werken

Als ze het echt niet weet, is het geen optie om gewoon te gaan werken? Goeie kans dat ze na een paar jaar wel bedenkt wat ze zou willen. Of is dat na alle studiefinancieringwijzigingen geen optie meer?

Inderdaad

Dochter heeft ook geen idee. Ze is weer terug naar de HAVO. Nu laatste jaar. Ze heeft al beurzen voor vervolgopleidingen en banen gedaan voor school.
We hebben al diverse mogelijkheden doorgenomen, met name ook van werk van mensen in haar omgeving en wat daar voor nodig is.
Een niet zo goed gelukt uitstapje gemaakt naar een MBO opleiding die niet paste hoewel de banenrichting wel bij haar paste en ze maakt nu nog gebruik van de materialenset en de boeken van die korte periode.
Ze heeft ook al een succesvolle stage gedaan in dezelfde richting. Ze kent haar interesses.

Maar wat daar nu voor vervolgopleiding bij hoort?

Ze is ook van plan eerst een jaar te gaan werken om ervaring op te doen.

Lente

Lente

17-09-2018 om 19:21

Wel naar open dagen

Je dochter heeft nog alle opties open dus ik denk dat ze een nt of ng profiel heeft.
In dat geval zou ik dit jaar twee open dagen bezoeken. Niet met het doel om een studie te kiezen maar om te kijken hoe de universiteit eruit ziet, wat de mogelijkheden zijn, hoe werkt het met een bachelor/master.

Dan zou ik samen met haar een open dag bezoeken waarin je 2-3 studies kiest om te horen hoe het werkt. Niet om te kiezen. Gewoon ter oriëntatie. Het is leuker om info te horen over een richting dan alleen maar algemene info. En inderdaad, als die richting niet bevalt, weet je dat ook weer. Wel handig om te noteren waarom het niet bevalt.

En omdat ze zowel de technische kant als de niet-technische kant uitkan, zou ik kiezen voor een TU en een 'gewone' universiteit.
Als ze dat te veel vindt, ga je naar één universiteit.

Het is een leuk dagje uit, vaak kan het op een schooldag, wat voor een puber al een goede reden is om te gaan. Ga mee als ouder en snuif de sfeer op. Ik vond het altijd leuke ouder-kind momenten. En dat gold ook voor het kind.

Gladiool

Gladiool

17-09-2018 om 21:28

Super

Leuk om jullie ervaringen en tips te horen, ik steek er veel van op.
Zelf kan ik moeilijk uit (goede!) ervaring putten want ik had zelf geen idee als puber en kwam daar ook niet goed uit.
Ja, ik kreeg sterk gevoel van vo school dat ze momenteel erg nadruk leggen op tenminste proces dat leerling leert kiezen, en dat daar (helaas) niet al te veel hulp van school bij komt.
(ik bedoel dus dat ik inschat dat ze veel van leerling verwachten hierin en weinig van hun zelf, iets dat bij bepaalde leerlingen best goed kan werken maar bij mijn dochter niet. Die legt de lat al snel te hoog voor zichzelf)

Leuke tips erbij!
Ze doet ng en nt dus mogelijkheden genoeg.
Ik denk dat we idd maar een open dag gaan plannen, lijkt me idd erg leuk en het geeft haar een beeld.
Tis, heb je voorbeelden van beroepsgroepen waar je terecht kunt komen met gezondheidswetenschappen?

Tis

Tis

17-09-2018 om 22:17

Brede studie met veel uitstroommogelijkheden

Het ligt er aan welke richting je kiest binnen gezondheidswetenschappen. In het 2e jaar kies je 1 van de vier.

1:Beleid, Management en Evaluatie van Zorg
2: Biologie en Gezondheid
3: Geestelijke Gezondheidszorg
4reventie en Gezondheid

 www.maastrichtuniversity.nl/nl/onderwijs/bachelor/bachelor-gezondheidswetenschappen/specialisaties

 www.maastrichtuniversity.nl/nl/onderwijs/bachelor/bachelor-gezondheidswetenschappen/jouw-toekomst

 https://www.maastrichtuniversity.nl/education/master/master-psychology-specialisation-neuropsychology/requirements

maan.

maan.

20-09-2018 om 09:08

Voorjaar

Ik zou komend voorjaar toch samen wat open dagen gaan doen. Er zijn heel veel vierdeklassers op open dagen om te orienteren. Dan heb je het vijfde jaar alle tijd om wat preciezer te zoeken. Hoef je je laatste jaar niet meer druk te maken; terwijl jij je energie in je eindexamen stopt zijn er medeleerlingen die nog moeten beginnen met kijken en kiezen.

Een tussenjaar klinkt leuk maar zou hier vooral een probleem doorschuiven betekenen.

Andere vraag

Een studie kiezen waarvan je eigenlijk niet goed weet of je het wil en wat je ermee wil is een groot risico. Wisselen kost veel geld.
Wellicht kan je dochter bedenken wat ze in een tussenjaar voor ervaringen op wil doen, in welke sector ze bijvoorbeeld enkele maanden wil werken; en dan zo wisselen, zodat ze zelf beter leert waar haar affiniteiten liggen.
De tijd dat ze moet werken is lang, wellicht ongeveer 40-45 jaar. In die tijd verandert er veel. Dus een toekomstperspectief van nu is over 10 jaar alweer aan verandering onderhevig. Vandaar dat het belangrijk is dat ze iets kiest waarin ze zich wil ontwikkelen, dus niet zozeer 'wat wil je worden'. Scholen slaan daarmee een verkeerde weg in. De vraag is: wat kun je goed, waar liggen je capaciteiten en wat wil je uitbouwen. Niet alleen nu, maar ook in de toekomst.

Tsjor

Blondie

Blondie

24-09-2018 om 12:29

Druk

Scholen leggen steeds vroeger al druk op leerlingen wb het kiezen van een vervolgstudie. Het lijkt wel of je leven al vroeg een geëffend pad moet zijn, waarvan je niet meer mag afwijken. Verkeerde keuzes maken schijnt tot iedere prijs voorkomen te moeten worden.

Daar zou ik ook nerveus van worden! Zeker als je 15, 16 jaar bent en nog maar nauwelijks een idee hebt van wie je bent, wat je kunt en wat je wilt in het leven.

Wij zijn vorig jaar met dochterlief (toen 4 VWO en ook met een NT/NG profiel) begonnen met een open dag van de universiteit waar wij zelf hebben gestudeerd. Zonder enige druk van het moeten kiezen voor iets, gewoon om eens te ervaren hoe zoiets is en hoe een universiteit er van binnen uitziet. Dat was leuk (voor ons alledrie) en leidde vanzelf tot een denkproces (Wat is er mogelijk? Wat wil ik absoluut niet? Wat lijkt me eventueel wel interessant?).

In het voorjaar hebben we nog twee open dagen bezocht, van een algemene en van een technische universiteit. Dat gaf alweer meer duidelijkheid. En inmiddels is er al best een duidelijk idee ontstaan van wat ze wil. Nu nog de vraag waar en in welke vorm precies (want er bestaan zoveel studies die op elkaar lijken!).

Op school heeft ze een aantal persoonlijkheids- en talententests moeten doen, maar die hebben haar minder inzicht gegeven dan het bezoeken van open dagen (zegt ze zelf). Als ouder vind ik het een mooi proces om te begeleiden (we praten er regelmatig over) en van zo'n open dag maken we een leuk dagje uit.

Veel succes!

Dees

Dees

24-09-2018 om 21:55

Blondie

Nou Blondie bedenk eens dat ze op het vmbo her vaak met een jaar of 12/13 al moeten bedenken.

Gladiool

Gladiool

25-09-2018 om 08:21

Dank

allemaal!
Blondie, precies zo ervaar ik het ook.
En dochter voelt toch al snel druk of ervaart 'het niet goed te doen', vandaar dat ik iig proces al wat wilde starten. In de hoop dat ze zich dan door school niet zo overvallen voelt.
Maar het blijft precair, ze reageerde heel dubbel. Heeft me in een snibbige bui al wel verweten te veel druk te leggen (en aj dan doe ik nog wel zo voorzichtig!!) en 'gedreigd' met helemaal niet te gaan studeren haha. (van mij hoeft ze helemaal niks!)
Maar ze heeft ook aangegeven graag naar een open dag te gaan en we hebben dus al half een afspraak staan, dit najaar.
Maar goed het zal voor haar ook allemaal wel heel dubbel voelen, doodeng en ook wel spannend.
Misschien dat een open dag de angst wat kan wegnemen.

Margriet

Margriet

25-09-2018 om 09:44

En misschien toch ook goed om langs te gaan bij een hbo. Dan weet ze ook wat dat inhoudt. VWO'ers denken vaak alleen aan universiteit maar ik ken ook verschillende die uiteindelijk, al dan niet na een jaar universiteit, naar een hbo zijn gegaan omdat dat beter hen paste.

Blondie

Blondie

26-09-2018 om 13:20

Dees

Dat is natuurlijk ook zo. Voor vmbo-ers en havisten komt het keuzemoment nog eerder. En vmbo-ers moeten direct door naar het mbo vanwege de startkwalificatie. Voor hen geen optie van een tussenjaar om er eens rustig over na te denken.

Er wordt nu veel ‘serieuzer’ over dat kiezen gedaan dan vroeger, vind ik. Het wordt zo zwaar gemaakt.

Zelf heb ik mijn studie afgemaakt en werk (weer) in dat vakgebied. Maar ik heb ook een uitstap gemaakt naar het onderwijs en als volwassene nog een Pabo-diploma gehaald.
Veel van mijn vrienden hebben hun studie niet afgemaakt, zijn geswitcht of hebben hbo gedaan. En soms werken ze in een heel ander vakgebied dan waarvoor ze gestudeerd hebben. Mensen zijn niet eendimensionaal en hebben meestal meerdere interesses.

Pluk

Pluk

26-09-2018 om 14:21

Vijfde

Mijn zoon was er in de vierde nog helemaal niet aan toe om naar open dagen te gaan. Met school ondernamen ze al wel wat verplichte activiteiten. Dat was genoeg (vond ie ook helemaal niet zo leuk). Nu in de vijfde is hij er wel aan toe. Eerste open dagen staan al in de agenda. Hij heeft nog anderhalf jaar om zich er goed in te verdiepen, dat lijkt me echt wel voldoende. Ik zou dus geen druk leggen in de vierde.

verschilt per kind

Mijn oudste heeft 3 dagen voor de sluitingstermijn inschrijving universiteit de knoop doorgehakt. Hij had al wel veel eerder een keuze voor de stad gemaakt. De uiteindelijke studiekeuze kostte meer moeite. Hij is iemand die lastig kan kiezen. Een tussenjaar zou zijn probleem totaal niet oplossen. Hij heeft een vrij algemene studie gekozen waarmee hij later vast aan de slag komt. Hij is net begonnen, dus ik weet niet of het de juiste keuze is geweest maar tot nu toe vindt hij het leuk. Ik maak me weinig zorgen omdat ik erg veel herken in hem en met mij is het ook goed gekomen
Mijn jongste is anders. Zij heeft verleden jaar in 5V al open dagen bezocht. Ze heeft nu een paar studies op het netvlies staan en daartussen moet ze dan in komende maanden een keuze maken.

Studie zoeken en je kind beter leren kennen.

Ja het klinkt wellicht wat cliche maar mijn kinderen heb ik uitgebreid testen laten maken en opleidingen (meeloopdagen) laten bezoeken. Ik kwam een site tegen (link verwijderd door forumbeheer) waar met een aantal hele duidelijke stappen een goed beeld ontstond over wat ze leuk vinden en wat ze graag zouden willen. Het leverde mij als ouder zelfs nog nieuwe inzichten op over mij eigen kinderen. Goh dat wist ik helemaal niet van je was dan mijn reactie. Hele leuke gesprekken volgden met best wel diepgang.
Veel testen kun je gewoon gratis doen. De uitslagen van deze testen namen ze mee naar studiekeuzechecks en gesprekken met de opleidingen. Gelukig zaten ze alle drie direct in 1 keer op de juiste opleiding en hebben ze het heel erg naar de zin.

Gladiool

Gladiool

28-09-2018 om 00:29

Nee dank je

Testen heeft dochter in vwo3 vorig jaar al gedaan en daar kwam echt niets nieuws uit. Dochter kent zichzelf wel een beetje.
Punt is eigenlijk ook dat ze gewoon 'niets' wil nu. Kortom: lamlendig puber.
Ik ga er vanuit dat dit tzt wel goed bijtrekt maarja, ze moet weten wat ze NU wil voor later en haha dat is niet zoveel nu!

Een puber die je makkelijk kunt porren voor een leuk testje (ik zou niet weten hoe ik haar kan omkopen) en daar vervolgens ook nog vanalles mee gaat doen die, tsja, die heeft geeneens zo'n test nodig. Echt niet.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.