Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
Lila

Lila

28-09-2018 om 08:25

Geld vragen voor gym lessen

Hallo allemaal,
Ik ben Layla en heb een vraag
Mag een middel bare school geld vragen voor gym lessen zonder eerst toestemming van de ouders te vragen?
Want ik moest kiezen tussen 4 verschillende soorten waarbij er 2 geld kosten. Maar je mag toch helemaal geen geld vragen voor gymlessen? Dit moet toch haalbaar zijn voor alle kinderen?? Ook als hun ouders minder geld hebben.

Dus mag een school geld vragen voor gymlessen ? Ik hoor graag meer.

Groetjes layla

Angela67

Angela67

28-09-2018 om 08:36

Als er keuze is

dan mag het wel.

Dat wil zeggen: ik kan het niet superhard maken (of een wetsartikel sturen). Maar het lijkt op het schoolreisjes-verhaal: als je een alternatief programma aanbiedt (bijvoorbeeld op school blijven) dan mag je geld vragen voor het schoolreisje. Je mag niet geld vragen voor een schoolreisje en dan leerlingen thuis laten die niet kunnen betalen. Je móét als school lestijd aanbieden.

En bij deze gym-oplossing doen ze dat. Er zijn twee mogelijkheden die gratis zijn, de andere kosten geld. Dus ze voldoen aan de verplichting én bieden nog wat extra's.

gr Angela

Zeetakje

Zeetakje

28-09-2018 om 08:38

Denk dat het mag

Het is niet verplicht om aan de betaalde lessen mee te doen. Er kan ook gekozen worden voor gratis opties, dus ik vermoed dat de school niets doet wat verboden is.

Je kind kan gewoon gratis gymmen. Betaalde lessen zijn een keus die gemaakt kán worden. Of het sociaal is en goed voor het saamhorigheidsgevoel in een klas, is een andere vraag.

wat gek

Wordt er *onder schooltijd* de keuze geboden tussen betaalde en niet-betaalde gymles? Ik vind het wel heel erg raar. Sowieso vind ik het raar om aanbieders van buiten hun handel te laten drijven onder schooltijd op kosten van de ouders. Aanbieders van buiten inschakelen voor het geven van reguliere lessen kan prima zijn (op de school van mijn jongste wordt zo het muziekonderwijs geregeld), maar dan moeten er geen kosten in rekening worden gebracht, vind ik. Als mensen betaalde lessen willen aanbieden doen ze dat na schooltijd maar.

Wat is, behalve het geld, het verschil tussen de betaalde en de niet-betaalde gymles? En hoezo vier varianten? Kan je wat meer uitleggen hoe het er in de praktijk uitziet?

Groeten,

Temet

Sas

Sas

28-09-2018 om 10:28

Dit ken ik van de eindexamenklas vwo.

Geen idee of het overal zo werkt.
Het eerste half jaar hebben ze per periode de keus tussen vier sporten. Op basis van die keuze (en reservekeuze) worden de leerlingen van drie klassen verdeeld over vier groepen. En zo kan iedereen verder met een sport die ze leuk vinden.
Het idee vind ik prima. Niet meer wekelijks een gymles die je niet altijd ligt, of waarvoor de helft niet gemotiveerd is.

Voor een deel van die sporten betaal je een eigen bijdrage omdat er externe aanbieders bijgehaald worden. Voorbeeld is Aikido.
Ouders worden daarover geïnformeerd op de informatieavond.
Het gaat hier om leerlingen van ca 17 jaar. Ik heb geen toestemming hoeven geven. Dat vind ik ook niet nodig.

Het is vrijwillig om mee te doen met de betaalde sporten. Volgens mij mag een school dat doen.
Overigens worden de gratis sporten goed bezocht. Het is niet zo dat je een buitenbeentje bent als je daar aan mee doet.

specht

specht

28-09-2018 om 10:31

voorbeeld

Bij onze kinderen op school was het ook zo geregeld in de eindexamenklassen.
Je kon per periode uit verschillende opties kiezen.
Bijvoorbeeld zaalvoetbal was gratis op school, evenals badminton.
Ook kon je kiezen voor klimmen in de klimhal en fitness in de sportschool, beide laatste opties kosten geld.
Na een aantal maanden veranderden de mogelijkheden.
Het idee wat hier achter zat was dat de leerlingen meer gemotiveerd waren als ze iets konden kiezen wat ze leuk vonden.
Door bijvoorbeeld heel V6 op hetzelfde moment gymnastiek te geven, waren het gewoon volle groepen, onze kinderen vonden het erg prettig dat het zo geregeld was.
Zelf hielden ze erg van voetbal, en zo zat je altijd met gemotiveerde medespelers.

Zeetakje

Zeetakje

28-09-2018 om 10:43

Ik ken het in deze vorm

De school van een neefje van ons deed dat ook. We waren heel verbaasd toen we dat hoorden. Onze kinderen hebben gewoon 2 keer per week binnen- of buitengym met de hele klas.

Ons neefje moest zich inschrijven voor een paar sporten die hij dan (volgens mij) een maand of 2, 3 ging doen. Windsurfen, skiën, en dat soort dingen moeten worden betaald en bijv. fitness en zwemmen waren gratis. De exacte sporten zijn me ontschoten, maar er was evenveel keus voor betaalde als voor gratis sport.

Ik vind het een vreemd concept, maar denk wel dat het mag. We hebben het daar met onze zwager en schoonzus destijds ook uitgebreid over gehad.

Sas

Sas

28-09-2018 om 10:46

Hier ook met jaarlijkse sportdag

Dan kunnen ze ook kiezen tussen een aantal verschillende sporten, betaald en onbetaald. Ze combineren dan ook leerjaren.
Veel keus. Veel enthousiasme. Ook voor de gratis sporten.

Dit was ook in de onderbouw. Ouders werden geïnformeerd. Dat was voldoende.

Flavia

Flavia

28-09-2018 om 10:53

sport+

Hier zit het in een verplicht sport+ programma, vooral om ze aan het bewegen te krijgen en eens minder traditionele sporten dan voetbal en hockey te laten proberen.
Sommigen kosten geld: waterskieen, paardrijden, andere niet: teakwondo, kickboksen (erg populair bij de meiden). Ze mogen ook niet de sport kiezen waar ze al op zitten.

Je kunt ook nog kiezen voor het vrijwillige sport extra en daar betaal je €250 voor maar dat is buiten schooluren.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

28-09-2018 om 13:26

Hier ook

Mijn oudste heeft op het vwo ook keuzesporten gehad waarvoor je moest bijbetalen. Dat was nooit de volle prijs. 20 euro voor 10 keer fitness of klimmen of zo.

Mes snijdt aan twee kanten

Toen ik reageerde had ik over het hoofd gezien dat het ging om een middelbare school, dus ik snapte al niet hoe ze e.e.a. roostertechnisch zouden rondkrijgen, maar ik snap het nu beter.

Het mes snijdt leuk aan twee kanten op die manier. De gewone gymleerkracht heeft minder en minder ongemotiveerde leerlingen in zijn eigen les (want heeft een deel afgeschoven op externen), en de lokale sportverenigingen kunnen leerlingen structureel aan proeflessen laten deelnemen in een poging om nieuwe leden binnen te hengelen.
Helemaal enthousiast ben ik er niet over, eerlijk gezegd. Als je je eigen gymaanbod wilt opleuken - daar kunnen hele goede redenen voor zijn (ik denk aan mijn eigen schooltijd...) dan kan je ook eens een keer een gastdocent naast de eigen docent zetten, zou ik denken.

Groeten,

Temet

Dees

Dees

28-09-2018 om 15:37

Leuk

Ik begrijp het wel ze willen de kinderen iets leuks aanbieden. Kinderen kunnen dan kiezen ! Leuk voor ze!

Sowieso is er dus gewoon keuze leuk voor de kinderen.

Uiteraard heb je dan ouders die voor ze kinderen kregen niet bedachten dat ze financieel een jaar of wat aan de kinderen vast zitten. Die ouders kunnen dan aangeven aan hun kinderen uit 2 dingen mogen kiezen in plaats van de 4.

Sas

Sas

28-09-2018 om 16:04

Als je het niet kunt betalen,

kun je ook overwegen de school te benaderen.
Of gaat het jou om het principe?

Donna

Donna

28-09-2018 om 17:18

Nare ontwikkeling

Op school zou het aanbod voor iedere leerling even goed toegankelijk moeten zijn. Ik vind kosten verbinden aan vakken, internationalisering, huiswerkklassen en nu ook gymlessen naar. Gelukkig speelde dit met mijn kinderen alleen met internationalisering. Wat dit betreft ben ik nog liberaal in hart en nieren: ongelijkheid is tot zekere hoogte prima, maar dan wel nadat het onderwijs gelijke kansen geboden heeft.

wendy

wendy

28-09-2018 om 19:27

Is het niet een bepaald sportpakket?

Mijn zoon had sportklas LO2 wat per week betekende dat hij 2 of 3 uur per week extra gym had.

Dit was dan per jaar 150 euro extra.

Hier ook

In de eindexamenklassen. Solo heette t. Er kon gekozen worden uit verschillende sporten. Ik geloof 8 keuzes.Aan sommigen zaten wat kosten maar t meeste was gratis. Wel moest vervoer zelf geregeld worden. Dat was bij zoon wat lastiger want die was nog geen 18 en de sporten waren vaak een dorp verderop of zelfs nog verder., tot een kilometer of 12. Geen probleem om te fietsen maar wel als je maar een kleine 3 kwartier lunchpauze hebt om dr te komen.
Dat was voor ons wel een voorwaarde...regel je vervoer voor je inschrijft. Ik heb wel eens in mijn pauze ze naar Golf gebracht en andere ouder haalde ze dan weer op.

In de lagere klassen heette t iets van sportkompas maar dat was na school. Kon je vor een klein bedrag sport uitproberen

Triva

Triva

29-09-2018 om 08:21

Lilian

Wat had het uitgemaakt als hij wel 18 was?

Josje

Josje

29-09-2018 om 10:06

hier

Hier werden in de examenjaren verschillende activiteiten onder het mom van gym aangeboden. Iemand vertelde me dat dat was omdat zo de gymzalen voor de lagere klassen beschikbaar waren en omdat, schijnbaar, een aantal leerlingen toch probeerden onder de traditionele gymlessen vandaan te komen en zo de motivatie beter is. Je kon inderdaad kiezen tussen betaalde en onbetaalde lessen en het was maar een aantal weken achter elkaar. Jongste koos voor gewone gymlessen want hij vond de teamsporten op school altijd zo leuk. Middelste koos voor survival en klimmen en oudste voor golfen en salsadansen. Paste ook bij hen.

Triva

Nou....Dochter was wel 18 en die ging met oma dr auto en 3 klasgenoten naar sporten. Hoefden we als ouders niet te rijden?

Triva

Triva

29-09-2018 om 12:42

aha

Dan zeg je niet: mijn zoon was nog geen 18 maar dan zeg je: mijn zoon had nog geen rijbewijs en de beschikking over een auto! Alsof je met 18 een rijbewijs en een auto voor je verjaardag krijgt en alsof het maar normaal is dat iedereen 18 is op het VO

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.