Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Stoofpotrecepten....of eigenlijk herfstrecepten

Hoi,
Zie net een stoofpotreclame en wil graag t een en ander invriezen...
Wie heeft er nog een lekkerstoofpotrecept voor me. Kip, rund, dat maakt me niet zo veel uit, met groenten is lekker.
Andere ideeën voor herfstrecepten zijn ook welkom. Van taart tot toetje zeg maar.

Herfst is koken!

In de herfst kook ik graag. Lekker binnen zijn en aan de slag met seizoensproducten. Heb net pompoensoep gemaakt voor morgen; pompoen eerst n uurtje in de hete oven. Dan ui knoflook stemgember fijnhakken en aanfruiten. Pompoen uit de oven en zaadlijsten verwijderen en bij de uien. Bouillonblokjes kokosmelk chiliflakes en kaneel erbij. Zout en peper naar smaak. Uurtje sudderen en met de staafmixer fijnmaken. Kan in bakjes in de vriezer.
En deze cake is een all time favorite:

https://www.nordicware.com/recipe/gingerbread-cake

Even naar beneden scrollen voor het recept.

Juline

Juline

29-09-2018 om 08:20

Groente uit de oven

Wij eten in de herfst graag een versie van dit gerecht:

https://www.boodschappen.nl/recept/wintergroenten-van-de-bakplaat/

Het voordeel is dat je kan variëren met wat je op de bakplaat gooit. En dat is met een volkstuin wel handig. Aardappel, wortel, biet, courgette, aubergine, ui, knoflook, pompoen... je snijdt de groentes in grove stukken, verse kruiden en olie erover en bakken maar.
Bij ons staat dan die bakplaat op tafel en zit iedereen een eruit te vissen wat hij het lekkerst vindt 😉

Kweeperen

Gisterenavond ben ik bezig geweest met gekregen kweeperen. Dons eraf vegen en in stukken hakken. In de pan en onder water zetten. Uren zachtjes laten sudderen ( ik zet hem in de kookoven van de Aga) en dan het vocht door een doek afgieten. De vloeistof afmeten en per liter 800 gram geleisuiker toevoegen en in laten koken. Het wordt rode gelei die in potjes maanden goed blijft. Heerlijk bij pittige kaas of rauwe ham op een borrelplank. Leuk om n potje cadeau te geven met de feestdagen.
Ik had gewone suiker toegevoegd maar t bleef vloeibaar dus ga ik t vandaag maar serveren als herfstsiroop met spa rood. Prosecco of andere goedkope sprankelende wijn.
De overgebleven peren wil ik door n roerzeef doen en dan met suiker inkoken tot carne de membrillo.

https://www.kweepeer.nl/recepten/membrillo-kweepeerpasta/

40er

40er

29-09-2018 om 17:44

Dit?

https://www.boodschappen.nl/recept/pastinaaktaart-met-walnoten-en-oude-kaas/
Deze hartige taart vond ik heerlijk.

Verder lekker pompoen, als soep.

Stukken pastinaak, ui, wortel en aardappelen in een braadslede in de oven, gaar bakken en dan een beetje grof zeezout erover.

Stoofvlees maken (zelf vind ik de zwolsche stoof kruiden van jonnie boer heerlijk) extra veel maken, dan heb je voor een volgende keer wat voor een jachtschotel.

En als toetje een lekkere appelcrumble 😋.

Knutselkei

Knutselkei

29-09-2018 om 18:11 Topicstarter

Krijg dr al honger van😋

Meer....meer..meer hahaha

Knutselkei

Knutselkei

30-09-2018 om 10:46 Topicstarter

Maken jullie ook stoofvleesrecepten die je invriest?

Ik had een paar keer stooflappen geprobeerd maar daar was ik niet goed in...niks zacht maar bleef taai. Gisteren heerlijk een lapje van mn moeder gehad...hmmmm... wat ik fout doe? Geen idee.
Ik ben beter in husselpotjes zoals ik t noem. De vrije versie van kip pilaf met extra groenten zoals bv rode ui,wortel,courgette,tomaat en preireepjes erdoor. Heerlijk.
Ik wil graag in de vriezer nog meer maaltjes met groenten en vlees etc erin dat ik met een stuk stokbrood of wat rijst snel kan eten na t werk.
En dan verdedigen dat studentendochter niet alles mee neemt hahaha.

40er

40er

30-09-2018 om 11:18

Zuurtje

Doe je een zuurtje bij in de pan? Scheutje wijn, azijn oid?

Wat ik doe, vlees aanbakken, uitje erin, lepeltje bloem erbij. Klein blikje tomatenpuree en even mee bakken. Kruiden erin, soms wat tomaten. Scheutje wijn, bouillon en bovenop wat ontbijtkoek met en lik mosterd en dan stoven.
Lang en laag. Zelf doe ik het in de slowcooker of op de kachel, kan zo een uur of 6 staan te pruttelen.

40er

40er

30-09-2018 om 11:20

Appels

Ben nu met appels aan het verwerken. Ben nu applebutter aan het maken, ben heel benieuwd.
Zo nog eens op zoek naar een recept voor een appel tart tatin met karamel. Lijkt me wel een lekker toetje voor vanavond.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

30-09-2018 om 12:37

Stoven

Als je vlees te hard pruttelt bij het stoven wordt het nooit zacht, heel gek. Ik doe het dus altijd in de oven. Eerst het vlees goed kruiden, dan aanbraden tot het bruin is. Vlees uit de pan en dan een of twee gehakte teentjes knoflook en een ui in ringen aanbakken. Flesje donker bier erbij. Vlees terug in de pan en water bij gieten tot het onder staat. Laurierblad, en kruidnagel erbij, en een paar verkruimelde plakken ontbijtkoek. Dan in de oven op ca 95 graden voor een uur of vier. Het vocht moet ongeveer een keer per 10 seconden een blubje geven, dan is de temperatuur goed. Een uur voor het eind doe ik de groente erbij, worteltjes of spruitjes en krieltjes. Vlak voor het eind gooi ik er nog gebakken champignons bij.

Lente

Lente

30-09-2018 om 17:48

slowcooker

Ik heb al jaren een slowcooker. Een hele simpele van ca 45 euro. Daarin wordt elk stoofvlees heel zacht, zolang je het maar lang genoeg erin stopt. 6 uur is niets, denk eerder aan 12 uur (bij rundvlees , varkensvlees of lamsvlees).
De temperatuur is altijd goed. Je kunt de cooker neerzetten waar je wilt, bij mij vaak buiten onder een afdak. Zo blijven alle stoofluchtjes buiten.

Stoofgerechten met groenten invriezen vind ik niet zo'n succes. Wel als er abrikoos (lamsvlees) of ui/knoflook in zit. Meegestoofde wortel of bleekselderij gooi ik vaak na het stoven weg. Dat is dan een drab geworden.

Gemengde gerechten vind ik ook niet zo'n succes met invriezen. De groenten blijven niet zomaar lekker na het invriezen en ontdooien.
Wat wel goed werkt bij mij is stamppot andijvie met kaas en gebakken spekjes. Dat vriest prima in. Of broccoli-camembert-cashewnoten quiche.
Bolognaise tomatenpastasaus gaat ook goed.

Pompoen stoofpot

maak ik vaak. Ui en knoflook aanfruiten in wat olijfolie, dan stukken pompoen,
Winterpeen, rode aardappelen (beetje kruimig) en zoete aardappelen, eventuee pastinaak als ik het heb. Scheutje groentebouillon erbij, bladje laurier. Heel erg langzaam stoven (pan van Le Creuset is daar ideaal voor), zeker ruim een uur, langer beter. Als je van pittig houd een rode peper erbij. Op het laatste wat verse tijm. Voor erbij of als hoofdgerecht met nootjes voor vegetariers. Kan ook goed ingevroren worden.
Sini

Het geheim van zacht stoofvlees

Phryne heeft gelijk. Stoofvlees gaat vaak te hard op het fornuis en wordt dan taai. Ik maak sinds een paar jaar stoofvlees altijd in de oven, die staat dan overigens wel op 120-150g, maar dat gaat kennelijk toch minder hard dan op het vlammetje. Sindsdien nooit meer taai stoofvlees gehad.

Fijne van de oven is ook dat je die uit kan zetten waarna het geheel nog heel lang warm blijft en doorgaart. Zodat je bijvoorbeeld de deur uit kan. Een gasvlam laat je dan toch liever niet branden.

Groeten,

Temet

durf t bijna niet te zeggen...

Maar t taai stoofvlees probleem heb je dus nooit meer met een Aga. (en niet zeuren dat ze te duur zijn, een vriendin heeft er gisteren via marktplaats een tweedehandse gekocht voor € 375,-)
Het eenzijdige verwarmen door een vlam onder de pan, geeft nu eenmaal veel minder goede resultaten. (alleen het aanbakken of droogkoken al!) Ik laat met een gerust hart mijn stoofvlees de hele dag, en soms twee dagen op 90-100 graden in de aga stoven. Wel eerst aanbraden en GEEN koude vloeistoffen zoals wijn, bouillon of water toevoegen. Dan schrikt het vlees en wordt het taai. Dus eerst vloeistof verwarmen, of warm water ui de kraam.

Ik maak ook graag kip onder een hoedje; kip en champignons aanbraden, ui en knoflook erbij en dan je favoriete kookroom en een scheutje witte wijn. Flink kruiden met peper en zout en bijv. worchestershire saus en wat petereselie, selderij of ander groens. Een extra groentje zoals dopertwen of stukjes courgetten erbij is ook prima. Dan dit in een ovenschaal doen en afdekken met bladerdeeg en bestrijken met ei. Kun je ook voorbereiden en na een lange werkdag nog in de oven schuiven. Terwijl dat gaart en bruin wordt kun je je kind helpen met huiswerk, de hond uit laten of lekker in bad.
Ik maak graag gebruik van aluminium bakjes die ik vul en met folie afdek. Met stift zet ik erop wat erin zit en dan de vriezer in. Bij drukke dagen kan ik dit zo hop in de oven zetten. Doe ik ook met restjes; daar maak ik dan een een-persoons-maaltij van. Handig als er iemand vroeg moet eten of juist die dag alleen eet.

Herfstkoken

Ik hou van herfstkoken... Echt mijn tijd van het jaar om te kokkerellen.

Morgen gaan we dit eten:
Een ovenschotel van aardappel, knolselderij, appel, brie en walnoten
https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R1189400/knolselderijgratin-met-appel-en-walnoten

Verder eten we vast nog wel een keer zoervleisj. Dat is een Limburgse stoofpot, heerlijk met frietjes en een lik mayo
https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R1186177/erik-van-loo-s-zoervleisj

En verder natuurlijk pompoensoep, hete bliksem, draadjesvlees en stoofpeertjes (en dan mis ik mijn oma), appeltaart, goulash, coq au vin... lekker!!!!

Ali

Ali

01-10-2018 om 19:37

Sudderen op gasfornuis

Kan prima met een vlamverdeler of sudderplaatje. Kun je zo los kopen. Deze hebben wij en die werkt echt perfect:
https://www.bol.com/nl/p/sudderplaat-16-cm-doorsnede/9200000085927581/?suggestionType=browse&bltgh=giI-muiIY9T0OvNeEoBGbQ.1.4.ProductTitle

sudderplaatje

sudderplaatje kost bij de Hema maar 4,50 Zou ik dus daar halen...

Paddington

Paddington

02-10-2018 om 07:14

Hooikist

Werkt ook prima voor stoofpotjes. Zodra alles in de pan zit en deze op temperatuur is in de dichte pan in een hooikist. Vroeger was het werkelijk een kist met hooi. Tegenwoordig zijn ze gemaakt met andere manieren van isolatie.

Het grote voordeel is de energiebesparing en het feit dat je gewoon weg kunt gaan. Verder zal de stoofpot ook niet snel te hoog sudderen.

Je kunt ze kant en klaar kopen, maar voor zelfmaken zijn ook talloze voorbeelden te vinden.

40er

40er

02-10-2018 om 07:33

Kom ik weer

Met mijn slowcooker. Ideaal voor stoofpotjes er. Ik wil hem niet meer missen!

En over de hooikist, je hebt nu een hooimadam, Google maar eens. Ik heb er zelf 1 gemaakt van een oude slaapzak en een leuk stofje. Werkt ook goed, maar het koelt wel langzaam af. Stoof je op een klein potje, in de oven of met een slowcooker dan blijft de temperatuur constanter.

Knutselkei

Knutselkei

02-10-2018 om 07:46 Topicstarter

Ik heb een soort cooker op zolder staan

Een comfortcook van Trebs geloof ik.. Je kunt er in koken bakken en frituren. De voorloper van de airfryer noem ik m altijd maar,ik heb m ooit overgekocht. Ik zal t daar eens in gaan proberen.
Wij koken op inductie misschien dat t daar ook aan ligt,maar aan de andere kant...mijn moeder ook en daar lukt t wel.
Een sudderplaatje gaat dus niet want hij magnetisch zijn wil hij de kookplaat laten werken.

40er

40er

02-10-2018 om 08:31

Lilian

Als het de multicooker is dan zit er een slowcooker stand op. Dan kun je ook heel zachtjes sudderen.
Succes ermee.

mijk

mijk

02-10-2018 om 09:58

ik geniet er ook zo van

Appelchutney gemaakt dit weekend met stoofvlees uit de slowcooker. Gisteren stampot. Ik heb nog paddestoelenrissoto en pompoensoep op de planning. Pomoencurry ook altijd lekker. De stoofperen moeten geweckt, ik wil appelmoes maken en er zijn ook al weer koekjes gebakken..

Mijk

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.