Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
Hvd

Hvd

19-05-2018 om 09:02

Slechte ervaring gastgezin werkweek Berlijn.


Zeyno

Zeyno

02-10-2018 om 21:02

Binnenkort naar Cambridge

Hallo,
De kals van mijn dochter gaat over een oaar weken naar Cambridge.
Wij als ‘bange’ ouders willen niet dat ze meegaat.
Dat weet ze zelf heel goed, maar de school wil een goede reden. Dit vonden ze niet goed genoeg.
Aan de andere kant; ik vind het heel jammer voor mijn dochter, omdat ze niet mag van ons. Soms twijfel ik aan mijn beslissing.
Haar mentor heeft al contact gehad met mij om ons op andere gedachten te brengen. Sindsdien twijfel ik nog meer.

Maar nu ik dit bericht over Berlijn lees, schrik ik heel erg. Dat is dus echt waar wij bang voor zijn. Je weet niet waar je kind terecht komt. Ze zijn 5 dagen weg, er kan van alles gebeuren.
Helaas heb ik in mijn omgeving ook niemand met ervaring over zoiets.

Ik wilde het even kwijt waar ik mee zit.

Groetjes, Zeyno

Zeyno

Zeyno

02-10-2018 om 21:07

Belijn

Beste HvD

Je bent geen zeikmoeder. Je bent juist een hele goede moeder.
Heel jammer dat je dochter zo’n nare werkweek heeft gehad.
Ik zou idd een klacht indienen. Je vertrouwd je kind aan de school en wat dien ze daarmee?

Het is al een tijd terug zag maar goed, ik wilde mijn mening ook even geven.

Groet, Zeyno

@Emma

@Emma

02-10-2018 om 21:16

Zeyno

Hoe oud is je dochter? Wat vindt ze zelf?
Ik snap wel dat je niemand kent met zo'n ervaring, het komt namelijk weinig voor. Ik zeg niet dat je een zeikmoeder bent maar je dochter zit op de middelbare school en het is gebruikelijk dat ze dan wel eens een paar dagen weggaan.

Wel doen

Kinderen leren veel van weg zijn van ouders, ook de slechte ervaringen vormen kinderen, zolang die maar niet traumatisch of beschadigen zijn.

Als je kind graag wil, laten gaan!

zebra

zebra

03-10-2018 om 08:01

niet alleen

voor zover ik weet zitten leerlingen nooit in hun eentje bij een gastgezin, altijd met meerderen. Natuurlijk kunnen ze in een ongeschikt gastgezin terecht komen maar de kans dat het allemaal prima verloopt is toch een stuk groter. Je kunt je zorgen bespreken met de mentor zodat deze jullie gerust kan stellen.
Het is soms moeilijk je kind los te laten maar het hoort er toch echt bij, stapje voor stapje.

clowntje

clowntje

03-10-2018 om 08:46

kan ook goed gaan!

Mijn kinderen hebben het allebei wel goed gehad in hun gastgezin, de een had het iets beter dan de ander wat huisvesting betreft. Ze hadden allebei wel super aardige gastgezinnen. Kijken er allebei met veel plezier op terug. Wij hadden een telefoonnummer van de begeleiders, we konden hen in geval van nood bellen. Dit is gelukkig niet nodig geweest.
Als je dochter graag wil, gun haar dan die ervaring. Maar dat is slechts mijn mening.

Biebel

Biebel

03-10-2018 om 08:54

Volgens google ga je altijd dood

... was de tip van die ik ooit kreeg. En dat is eigenlijk wat ik Zeyno ook wil meegeven. Ja, er zijn altijd extreem tegenvallende verhalen, zoals van diegene die het topic startte, die er terecht een klacht over indiende. En ja, je kunt het niet treffen met je gastgezin. Maar alle verhalen waarin het wel goed gaat, waarin de pubers een prima tijd hebben - al is hun definitie anders dan die van hun ouders - die lees je niet.

Dus stop met googlen, begin je dochter te vertrouwen en los te laten. Als ouders heb je haar, als het goed is, voldoende uitgerust met skills. Dankzij die skills (of de extra les die je haar nog even influistert), zal ze lachen als het kan, luisteren als het handig, en om hulp vragen als het moet.
Vergeet niet: Je laat haar elke dag naar een school gaan, die misschien wel wil "scoren met buitenlandreizen", maar vooral wil dat de kinderen veilig terug zijn. Ik heb in elk geval de afdelingsdirecteur van dochters VWO school ont.zet.tend opgelucht zien kijken toen de bus uit Griekenland veilig en volledig terug kwam...

Succes met loslaten, van een moeder die honderd jaar geleden al in een gastgezin zat in Engeland dat het alleen voor het geld deed, gelijktijdig ook een Belgische schooljuf op bezoek had en ons, daar zijn ze weer, elke avond rijst met erwtjes serveerde. En wiens zoon een vergelijkbare ervaring had met zijn gastgezin in Berlijn. Maar hee... we hebben allebei een toptijd gehad - ik lang geleden, en hij een paar jaar terug!

Bier

Berlijn staat wel bekend om de gemakzucht waarmee jongeren in de stad bier kunnen kopen. Minimum leeftijd is 16 jaar, maar dat zal voor een 15 - jarige geen grote obstakel zijn.
Hier zat een 16- jarige in een hostel, tegenover een gelegenheid waar ze de hele nacht door snack en bier verkochten. De minderjarigen zijn geregeld het hostel uitgeglipt.
Ik wist niet wat ik hoorde, mijn kind om 2uur ‘s nachts aan een braadworst en een halve liter bier. Kind had nog nooit bier beproeft maar het eten in het hostel was zo sober en met een lege maag slapen was ook niet fijn..
(Na die week merk ik niet dat de inmiddels 18plusser graag een biertje lust, in tegendeel.)

Nu kan Cambridge heel anders verlopen. Minder bier, meer sportactiviteiten.
Een leuk gastgezin kan je kind een geweldige week meegeven. Ik zou mijn kind niet bij voorbaat zo’n week ontzeggen. Maar Ik zou mijn kind wel meegeven dat als het niet veilig is, kind naar een hotel gaat, op mijn kosten.
Dat ik met die rekening naar school zou gaan en een tegemoetkoming verwacht, daar zou kind buiten blijven.

Ervaringen

In de link het verslag van een student die in een huis waar vaak internationale studenten verblijven, logeert.
De gastvrouw is er op ingespeeld; een student met drugs werd er uit geknikkerd.

Ik kan mij voorstellen dat in een studentenstad als Cambridge, mensen vaker hun huis open stellen voor internationale studenten en hierop zijn ingespeeld.
De foto’s in de link geven ook een blijk van gezelligheid en een beeld hoe het leven in Cambridge er aan toe gaat. Juist het onbekende kan een ouder doen vrezen.

https://andrearaats.waarbenjij.nu/reisverslag/4588175/time-flies

Zeyno

Niet alle situaties zullen zo erg zijn als wat er over die meisjes in Berlijn is geschreven. Tegen elk slecht verhaal zijn er misschien wel 25 waar er niets bijzonders is gebeurd. En nu gaat ze met school naar Cambridge. Blijkbaar is dat niet zo vrijwillig dat ze mag skippen, gezien de druk die de mentor er op legt. De mentor weet van jullie bezwaren en bedenkingen dus kan daar met het indelen van de slaapplaatsen rekening mee Maar beter nog, vertrouw je dochter. Ze heeft een mobiel dus ze kan bellen in geval van nood en je kan haar vragen dagelijks even te appen dat alles goed is. Zorg dat ze genoeg geld bij heeft of beschikbaar heeft, dat mocht ze het zelf niet vertrouwen dat ze naar een hotel kan.

Je schrijft niet hoe oud ze is, maar er komt een dag en ik gok dat dat niet zo heel lang meer duurt dat ze met vriendinnen op vakantie wil. Misschien naar Renesse, Terschelling of juist naar Salou, Ibiza of een andere zuip/feestplek. Wil je dat ook tegenhouden tot ze ooit oud en wijs genoeg is in jullie ogen. En wanneer is dat dan? 18, 21...

En ook thuis kan er van alles gebeuren als ze door de stad fietst. Anne Faber ging gewoon een rondje fietsen en in Utrecht liep een serieverkrachter rond die het voorzien had op studentes. De wereld is niet veiliger thuis dan in Berlijn of Cambridge. Het is hooguit wat bekender waardoor je je veiliger waant. Je kunt ze niet tegen alles beschermen, hoe graag je ook zou willen. Dan zou ik ze liever met school meesturen om de wereld te ontdekken dan dat ze zich ooit gaat los worstelen en op zuipfeest naar Salou gaat. Kleine meisjes worden groot. En houden van is ook een beetje loslaten en vertrouwen dat je ze verstandig genoeg hebt opgevoed om dit aan te kunnen.

Tango

Tango

03-10-2018 om 11:02

Er van leren

Ik vind wel dat je leert van dit soort situaties. Dochter hier is de oudste. Ging al een keer op reis naar de Ardennen met school, waar van alles mis ging (onder een kano terecht komen terwijl anderen erop zaten, uren lang lopen in de zon met 30 graden etc.). Toen zoon ook naar de Ardennen ging ben ik dus eerst gaan bellen wat het programma was. Die reis ging uiteindelijk prima.
Dochter had, zie eerdere reactie hierboven, ook geen hele fijne ervaring in Berlijn. Wij gingen er eigenlijk vanuit dat de gastgezinnen zelf ook mensen met kinderen in die leeftijd waren. Werd ook niet verteld op school dat dit niet zo was. Zoon gaat volgend jaar naar Londen en dan gaan wij dus ook weer goed navragen op school hoe dit georganiseerd is. Ik vind dit draadje echt een fijne waarschuwing voor dit soort dingen. Het verhaal van topicstartster is echt heel akelig en wens ik niemand toe. Daar mag echt een flinke klacht op volgen en deze mensen moeten niet meer als gastgezin gevraagd worden. Maar het zal meestal goed gaan. Dochter hier had het laatst nog over de Berlijnreis en vertelde dat het eigenlijk gewoon een leuke reis was. De wat minder leuke ervaring met het gezin was al naar de achtergrond verdwenen.

OND

OND

03-10-2018 om 17:06

Ik ben zo'n alleenstaande man

nauw betrokken bij twee scholen, die elk jaarlijks enkele uitwisselingsprojecten hebben.
Mij is nog nooit gevraagd om te fungeren als "gastgezin". Gelukkig... Ik hoef geen bakvissen in mijn huis.
Waarom ze mij daarvoor niet vragen is wel duidelijk: "we willen absoluut ook maar de minste zweem van verdenking van onoirbare zaken vermijden. Dat begrijp je toch?". Natuurlijk begrijp ik dat en ik ben het er volkomen mee eens.
Ik ga met dat jong geweld mountainbiken, kayakken, we gaan naar het "Hellend vlak van Ronquières", de Zimmertoren in Lier, Technopolis in Mechelen, de grotten van Han, steeds een leerkracht erbij.
Ik ga helpen bij de "introductie-avond", altijd met die walgelijke spaghetti, ik ga helpen bij de "afscheidsfuif" en naderhand poets ik met de andere mama's en papa's de turnzaal van de school.
Ik wed dat ze dat in Cambridge ook zo doen.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.