Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
Leene

Leene

10-09-2018 om 22:29

Zoon 8 geen vriendjes... wel of niet testen


De Broederband

Ik ken het boek van Daniël niet. Maar hier lazen we voor uit de serie van de Broederband. Deel 1 gaat over een groep ‘buitenbeentjes’ die samen een team moeten vormen omdat de twee andere teams hen niet hadden gekozen. Ze gaan een competitie aan, die bestaat uit opdrachten.
Maar ieder buitenbeentje heef zo zijn eigen talent. De hoofdpersoon Hall is creatief en vindingrijk. Door slim gebruik te maken van die talenten en de leden de ruimte te geven om te laten zien wat ze waard zijn, groeit er een team dat voor elkaar klaar staat. Het gaat niet meer om winnen maar om elkaar niet in de steek laten.
De populaire jongens blijken ook minder ‘machtig’; ze verliezen hun aanzien doordat de volgers gaan zien hoe hun leider werkelijk is.

Een goed boek omdat de gevoelens ook herkenbaar zijn, en dit bijdraagt aan het bespreken waarom sommige kinderen egocentrisch handelen. En dat je er mag zijn ook al is het je nog niet duidelijk waar je in uitblinkt.

De Broederband, geschreven door J. Flanagan

Sas

Sas

14-09-2018 om 19:00

Ja, superboek De Broederband

Mijn zoon in 6VWO leest ze nog steeds. Geldt ook voor De Grijze Jager van dezelfde schrijver. Maar qua buitenbeentjes is De Broederband nog beter.

Tango

Tango

14-09-2018 om 22:21

Flanagan

Nou weet ik waar jouw nickname vandaan komt
Ik ken deze boeken niet. Ga er eens naar kijken want ze lijken me voor mijn zoon ook wel van toepassing.

Mia9

Mia9

14-09-2018 om 23:29

Hier wordt ook samen gelezen

Grijze Jager en alles van Rick Riordan, mythologie in een hedendaags jasje, met ook allerlei onzekerheden van jongeren erin verwerkt, maar eerder puber leeftijd. Merk dat het zoon veel brengt.

Bindingsangst

Lees, dat vriendjes zijn vertrokken naar andere scholen, waardoor contact gestopt is?
Veel wat slimmere kinderen, die echte denkertjes, worden dan voorzichtiger in aangaan van sociale contacten. Bang om vriendjes weer te verliezen. Dit zou ook kunnen meespelen: aan ene kant verdrietig om dat hij geen vriendjes heeft, aan andere kant soort bindingsangst.
Dit lijkt iets voor volwassenen, maar slimme soms nog erg jonge kinderen kunnen dit ook hebben. ( uit ervaring van ouders in omgeving : kindje van dominee door vaak verhuizen, asielzoekerskindje door de vele overplaatsingen. Juffen dachten bij beide kinderen aan autisme door het teruggetrokken gedrag .)

Leene

Leene

06-10-2018 om 20:09

de ib-er

heeft dat ook wel eens gezegd, dat onze zoon ook wel eens last kon hebben van bindingsangst omdat degene met wie hij het goed kon vinden één voor één verdwenen. Vraag alleen is wat we er aan moeten doen.
A.s donderdag hebben we een gesprek op school dan moeten er maar knopen doorgehakt worden. Of we houden er over op en blijven positief stimuleren en het thuis gezellig maken...of een sova training of toch verder testen. Ik weet het nog niet hoor... maar de laatste weken gaat het wel iets beter. Spelen in de pauzes nog niet zo maar hij geeft aan het niet zo erg te vinden regelmatig alleen te spelen. De laatste twee weken is er op woensdag wel onverwacht een jongetje uit de klas langsgekomen om op een woensdag te spelen. Jochie woont in de buurt... dus wie weet hoe zich dit verder ontwikkelt. Reacties hier helpen wel met name de reacties dat het niet zo hoeft te blijven... tsja ik wil altijd zo'n relaxte moeder zijn maar af en toe ben ik echt een neuroot geloof ik... je wilt toch het liefst dat je kinderen sociaal goed mee kunnen

JanetEE

JanetEE

27-11-2018 om 23:52

herkenbaar

zoon viel er vanaf groep drie ook buiten. Slecht jaar op school (veel wisselingen in de leerkrachten) in combinatie met zijn eigen gebruiksaanwijzing. (extravert, licht autistisch, redelijk slim). We hebben hem wel laten testen maar dat was pas nadat hij zelf ook had aangegeven dat hij het zelf ook wel vervelend vond dat hij snel boos werd. Hij wilde daar meer grip op krijgen. Dat was groep zes. Inmiddels groep 7. HIj heeft nu in de klas en daarbuiten wel een paar vriendjes. De wereld wordt ook wat voorspelbaarder als je ouder wordt. Als je zelf afwijkende signalen afgeeft duurt het wat langer voor je helemaal door hebt hoe het allemaal werkt.
Ik heb eigenlijk geen advies. Ik weet dat het mij toch wel heel veel pijn deed. Ik ben blij dat het nu beter gaat. Belangrijkste factoren zijn toch dat hij meer inzicht in zichzelf heeft gekregen en het feit dat hij toch een ontzettend lieve jongen is met oog voor anderen en een ontwapende eerlijkheid over wat er allemaal gebeurt (en hij ziet alles). En dat het zal toch altijd wel tijd nodig hebben. Succes.

Beste, na het lezen van u verhaal zie en voel ik mijn kind in terug! Ik maak nu namelijk precies hetzelfde mee, we zijn momenteel bezig bij een kinderpsycholoog inschrijving en hoop dat er wat duidelijkheid wordt geschept, mag ik wel vragen of u uiteindelijk wel u zoon hebt laten testen? 

mvg chrissy

Leene

Leene

19-04-2021 om 23:57

 CrissY: Ik heb een aantal maanden geleden een nieuwe topic aangemaakt.

https://www.ouders.nl/forum/ouders-en-school/kind-loopt-vast-ptss-emdr

We hebben hele moeilijke jaren achter de rug zoals je kunt lezen in het andere topic.
Hij zit nu ongeveer een half jaar op een andere school en daar gaat het heel goed, hij heeft een vriendje en kan ook goed met de andere  kinderen uit de klas opschieten. Hij heeft EMDR gehad nadat bij de jeugd GGZ een PTSS was vastgesteld. Hij is uiteindelijk toch getest op advies van de GGZ omdat alles wel heel hard bij hem binnenkwam en daar kwam uit dat hij een slimme jongen was met een lichte vorm van autisme. Wat we daar nu verder mee moeten gaan we nog zien. Ik zelf denk dat de autisme allemaal wel meevalt, ik vind het prima als hij daar begeleiding in krijgt maar de juffen op de nieuwe school vinden dat het prima gaat en hij doet goed mee, heeft ook niet heel veel moeite met de wisseling gehad.

Hij heeft nog wel steeds last van af en toe een terugval waarin hij zichzelf gek en lelijk vindt. Ik zou jullie aanraden om te kijken hoe het gaat op school, of er pest gedrag is. En hoe zit het met vriendjes, heeft hij jongetjes die voor hem opkomen, wordt hij uitgenodigd op feestjes etc. Hoe doet hij het buiten school in de buurt, op clubjes etc Als hij er buiten ligt en het lukt de school niet om hem normaal mee te laten draaien, terwijl dat in andere situaties wel lukt zou ik jullie ernstig willen adviseren om een andere school te zoeken. Achteraf zijn wij  veel te lang doorgegaan. "school doet zo veel, hoe gaat het op een andere school daar neemt hij zichzelf ook mee " dat waren een paar van de dingen die wij zeiden tegen elkaar.  We hebben hem geprobeerd sterker te maken maar echt een kind dat helemaal alleen staat, wordt uitgelachen en te horen krijgt dat hij de kanker moet krijgen en niemand komt voor hem op, dan ben je weg, dat heeft niets te maken met zwakte van het gepeste en buitengesloten kind.

Dus laat het aub niet zo ver komen. En ja wat dat testen betreft, dat is soms nodig maar ik vind het nog steeds wat dubieus... want soms is het niet zo duidelijk. Maar goed, we krijgen hulp, de EMDR helpt met de scherpste randjes er af halen en verder zien we wel de komende periode hoe verder. Nu eerst helemaal tot rust komen.

Leene

Leene

20-04-2021 om 00:02

O en hij is uiteindelijk in groep 5 getest door een orthopedagoog. DWZ een IQ test waar uit kwam dat hij een verbaal hoog IQ had ( 125) en performaal een IQ van 95. Maar daar hebben ze verder niets mee gedaan en uiteindelijk was bij hem het allergrootste probleem dat hij gepest werd en erbuiten viel en dat heeft hem echt beschadigd. ( overigens vond deze orthopedagoog dat er geen redenen waren om hem te testen op autisme, had een speltherapeute ook al eens gezegd maar zoals al eerder gezegd is dat er toch uitgekomen in lichte mate dan) 
Het is lastig om soms te ontdekken wat het nu echt is waardoor een kind vastloopt, bij ons dus achteraf het feit dat hij jarenlang onderaan de sociale pikorde heeft gehangen, autisme of niet.

als hij wil vriendjes maken laat hem misschien 

vakker buitenspelen bij een speeltuin dan kan hij

de kinderen communiceren nou dat leer ti dat 

dat is dan mooi meegenomen 

en misschien maak hij wel vriendjes

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.