Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
Hbomam

Hbomam

10-10-2018 om 13:24

Economische studiekeuze hbo

Zoon in 5 havo ( EM met m&o) vindt het moeilijk om te kiezen tussen be en ce, hoe kunnen we hem helpen.

Deze richting is voor ons ouders een heel ver van ons bed show. ( behalve dat mijn man na de be voorlichting nu weet wie er verantwoordelijk is voor de zaken die niet goed gaan bij zijn werkgever)We proberen dus samen zo duidelijk mogelijk te krijgen welke mogelijkheden deze richtingen bieden en de vraag :” wat zie je jezelf doen”? Nou , uuuh, rijk worden?
De open dagen die we bezocht hebben zijn nog niet echt verhelderend geweest. Nu in het vijfde jaar gaan we voor de tweede ronde....... welke vragen kan hij zichzelf of de opleiding stellen.
Het eerste jaar combineert de school van zijn keuze be met accountancy en fiscaal om die keuze uit te kunnen stellen. Ce trekt hem op dit moment het meest, maar hij schrikt terug voor de conjunctuurgevoeligheid van deze richting en docenten zijn neerbuigend als ce is “economie light” of kies je als je be niet haalt. Als ik de studieinhoud van de opleidingen bekijk geeft hij bij ce aan dat hij consumentengedrag het meest interessant vindt en volgens mij heeft hij daar de essentie van die richting gevonden. Hoe stevig is je basis met ce, kan je daarmee goed de arbeidsmarkt op? Hoort dit in het rijtje NIMA ? ( wat dat ook precies mag zijn?)

Phryne Fisher

Phryne Fisher

10-10-2018 om 13:39

Hmmm

In mijn tijd (jaren 90) waren CE en MER wel de Hbo Jip & Janneke richtingen. Zelf MER gedaan overigens
Het arbeidsperspectief voor BE en FE is momenteel een stuk gunstiger. Het CE-sausje kun je er dan na die gedegen basis met korte cursussen bijleren. Nima A en B hoeft geen vier jaar te duren. Bij mijn opleiding viel dat binnen twee modules van elk drie maanden.
Maar goed, CE is ook niet slecht, en als je toch de accountancykant niet op wilt heb je ook geen kennis op SPD-niveau nodig.

karakter

Is hij een verkoper en een makkelijke prater dan is CE een optie, is hij meer op de achtergrond, van de details en de cijfertjes uit puzzelen dan zou ik voor BE gaan. Zit hij er tussen in dan zou ik gaan voor wat moeilijkste is om achteraf nog te doen. Commerciële Economie is naar mijn idee makkelijk op te lossen door NIMA A en B te gaan doen tijdens of na je studie als het puur om de marketing gaat. Bedrijfseconomie achteraf kan ook via een SPD opleiding bij de LOI of zo maar dat is wel een stuk pittigere en complexere koek met meerdere vakken. Is Financial Service Management niets voor hem (of te wel de oude bank- en verzekeringen)?

Ik heb zelf de MER gedaan in Eindhoven, maar dat is 15 jaar geleden. Dat is een brede opleiding met van alles een beetje. Dat kan een voordeel lijken als je niet weet wat je wil, maar juist omdat je van alles een beetje krijgt, ga je niet inhoudelijk diep waardoor het niveau naar mijn idee niet HBO-waardig is. Veel had ik destijds al gehad op het MBO. Ik kreeg daarom ook diverse vrijstellingen op basis van mijn MBO-diploma en mba-diploma (moderne bedrijfsadministratie, niet die master of business variant). Schoot wel op en dat is altijd fijn aangezien ik het in deeltijd deed (goed te doen) maar inhoudelijk schoot het wat mij betreft tekort en voor mijn werk had ik vooral het predicaat HBO nodig...

aanvulling

NIMA A en of B of andere CE modules kunnen ook een minor zijn bij BE. Misschien is dat nog wat?

Bo

Bo

10-10-2018 om 15:34

oud HEAO-er

Als oud HEAO-er lijkt mij CE beter te passen bij de ambities en interesses van je zoon. BE is echt vooral met cijfers en financiën bezig zijn. Ziet hij zichzelf op de finance afdeling van een bedrijf werken? Of meer in de marketing/verkoop/accountmanagement hoek?

Als je CE hebt gedaan heb je vrijstelling voor Nima A&B. Als BE'er kan je dat natuurlijk daarna nog halen als je interesses daar liggen, alleen zou ik juist dan direct voor CE gaan. Apart zijn die opleidingen best duur.

CE is een hele brede opleiding waarmee je veel kanten uit kunt. Ik denk echt niet dat de arbeidsperspectieven slecht zijn. Integendeel zou ik willen zeggen. Maar dat geldt voor beiden.

Hbomam

Hbomam

10-10-2018 om 16:21

Annaniem

Dat is zeker een vraag die we mee gaan nemen! Heb “kies op maat “ gevonden.

Bo, ik acht de kans groot dat hij zich ontwikkelt tot een jasje/dasje man. ( moet je weten dat in ons huishouden geen das en misschien een verdwaald trouwpak te vinden is). Thuis ontbreekt het hem niet aan babbels, maar buiten de deur? En de richting? Hij vindt het lastig zich daar iets bij voor te stellen.

Bo

Bo

10-10-2018 om 17:45

HBomam

Wat bedoel je precies met jasje/dasje man? Een 'kantoortype'? Dat kan met beide studies, maar kledingkeuze hangt vaak af van de branche en het soort bedrijf. Niet met de studie of functie. Een KPMG'er is meer jasje/dasje dan een finance medewerker bij de gemeente of een MKB bedrijf.

Wordt hij accountmanager in het bankwezen zal hij meer jasje/dasje zijn dan als hij accountmanager van een internetbedrijf wordt.

Hbomam

Hbomam

11-10-2018 om 10:00

Ik verwacht dat hij niet onzichtbaar op een kantoor gaat zitten. Integer, Representatief en communicatief komen in me op, maar niet het type gladde prater. Op mijn vraag of hij zich ziet toekomstige topverkoper kwam een volmondig nee.
Ik heb gegoogled naar een aantal, voor mij, onbekende termen waar ik met hem naar wil kijken. Wat doet een bedrijf als kpmg? Functieomschrijvingen bij vacatures.
Kan je zeggen dat be opleidt tot beroepen waar je werk op je bord krijgt en bij ce je eerst de keuken in moet?

bicyclette

bicyclette

11-10-2018 om 10:41

Nee

"Kan je zeggen dat be opleidt tot beroepen waar je werk op je bord krijgt en bij ce je eerst de keuken in moet?"

Nee, dat kun je niet stellen. De meeste studies (en zeker de economische studies) leiden niet op dit een specifiek beroep. En bovendien: een studie is een eerste stap, het zorgt voor een basis. Vervolgens is het aan jezelf om je daar verder in te ontwikkelen, ervaring op te doen, door te ontwikkelen, aanvullende trainingen te doen. De een blijft op het niveau van zijn eerste baan hangen (en wacht tot het werk op zijn bureau komt), de ander is 10 jaar later directeur. Dat heeft ook alles met je persoonlijkheid, vaardigheden en ambities te maken.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

11-10-2018 om 11:30

Klopt

Wat bicyclette zegt. Ik heb zelf MER gedaan, dat is een soort combi van het oude EJ en CE, dus nog generieker en minder diepgaand. Inmiddels heb ik een baan waarvoor nieuwe medewerkers BE nodig hebben. Dat tekort aan kennis heb ik inmiddels door werken en cursussen wel bijgespijkerd. Ik heb dan weer wel een baan waarbij je je werk op je bord krijgt Daar heb ik bewust voor gekozen want ik heb ervaren dat zelf werk verzinnen en heel veel proactiviteit niet bij me passen.
Je doet de hbo-opleiding, net als wo trouwens, om te laten zien dat je op dat niveau kunt werken en denken, en wanneer je gaat werken vindt je vanzelf je pad. Persoonlijke kwaliteiten en voorkeuren zijn veel belangrijker dan precies de juiste opleiding.

Bo

Bo

11-10-2018 om 16:30

precies

Toen ik mijn HEAO studie deed, wist ik niet eens van het bestaan van mijn functie. Jouw zoon doet over 10 jaar misschien iets heel anders dan hij nu in gedachten heeft.

Het is wel handig als hij iets kiest waar zijn interesses liggen en wat bij hem past. Houdt hij van rekenen en met cijfers bezig zijn? Of houdt hij van (marketing)plannen bedenken en presentaties geven?

Hbomam

Hbomam

11-10-2018 om 16:44

Gelezen

Ik heb met hem dit doorgelezen en inderdaad aangegeven dat hij bij be cijferen leuk moet vinden. Het vak m&o dat hij nu heeft zal ook het meest daar op lijken. Dat vindt hij het lastigste vak, maar wel interessant en prima cijfers. De naam m&o wordt ook gewijzigd in bedrijfseconomie. Gelukkig herkende hij zich wel in mijn omschrijving
Bij een opleiding als verpleegkundige, bakker of automonteur kan je een goede voorstelling maken hoe je kennis uit je opleiding gebruikt. In deze richting vinden we dat lastiger. Zoals bicyclette aangaf leidt het niet direct tot een beroep.

Guera

Guera

11-10-2018 om 20:29

Heel kort door d3 bocht: be is boekhouden. Balansen. Jaarrekeningen. Begrotingen.
Of bv belastingadvies als je fiscaal doet

Ce is producten in markt zetten. Marketing bedenken.

Enige overeenkomst is het woord economie

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.