Puberteit Puberteit

Puberteit

Lees ook op

Zoon (15) naar feestje. Alcohol?


Tienie

Tienie

15-10-2018 om 19:02

suiker versus alcohol

Bijzondere vergelijking. Natuurlijk krijg je van te veel suiker overgewicht, maar van een paar glazen frisdrank op een feestje zal het wel mee vallen.

Terwijl alcohol op jonge leeftijd voor de nodige schade kan zorgen. Jongeren voelen veel minder snel als volwassenen dat ze te veel op hebben. Het ene moment voelen ze niks en het andere moment vallen ze tegen de grond.
Er zijn veel meer jongeren die op de EHBO belanden door te veel drankgebruik als in de jaren 80. Wij dronken wel eens een sneeuwwitje of een biertje. Nu wordt er door jongeren grote hoeveelheden drank achterover geslagen.
Een keer fors te veel drinken kan al voor behoorlijk wat hersenschade zorgen. (tot soms wel een schoolniveau achteruit.) Jongeren gaan onder invloed van drank vaker over hun eigen grens heen. (bijvoorbeeld met seksueel gedrag.) Volwassenen trouwens ook (bij uitgaangsgeweld is er in vrijwel alle gevallen spraken van fors alcohol gebruik al dan niet gecombineerd met drugs.)

Bovenstaande informatie bespreken we hier thuis, en dan samen kijken hoe je met groepsdruk kunt omgaan. Het zou best fijn zijn als er meer jongeren beseffen dat drank echt niet goed is en dat je met fris ook een hele leuke avond kunt hebben. Het is best lastig om nu als jongeren niet te drinken, zeker als je 16-17 jaar bent.

Tienie

"Een keer fors te veel drinken kan al voor behoorlijk wat hersenschade zorgen. (tot soms wel een schoolniveau achteruit.)"
Ik ben heel benieuwd welk onderzoek dat uitwijst. We hebben het dus over een keer fors te veel drinken dat een schoolniveau kan schelen.

Emmawee

Emmawee

15-10-2018 om 19:39

Regel vs overtuiging

#1 Onze regel is: geen alcohol tot je 18e.

#23 Waar het lastig wordt, is als mijn zoon alcohol aangeboden wordt natuurlijk terwijl hij het van ons nog niet mag.

Wat is nu de regel? Geen alcohol? Of: geen alcohol tenzij het moeilijk wordt?

Die situaties waarin alcohol wordt aangeboden of opgedrongen maken juist dat jongeren eerder gaan drinken. Ik probeer mijn jongens juist daar tegen te wapenen. Want ja, er zijn mensen die menen dat het allemaal niet zoveel uitmaakt en dat alcohol er nu eenmaal bij hoort op een feestje.

Ik vind echt van niet. Ik vind alcohol zwaar overgewaardeerd en veel mensen kunnen er echt niet zo leuk mee omgaan als dat ze zelf denken. Die worden gewoon vervelend na drie wijntjes en vinden dat dan zelf zooo gezellig! Maar ok, dat terzijde.

De vraag is hoe jullie er als ouders zelf over denken. Welke grenzen zijn hard? En wat accepteer je? Als je het eigenlijk zielig vindt voor je zoon dat hij nee moet gaan zeggen terwijl iedereen vrolijk aan 't bier zit, dan zul je hem er waarschijnlijk moeilijk van kunnen overtuigen dat dat toch is wat je van hem verwacht.

Wij zeggen: als het alleen leuk is met alcohol, dan ben je op 't verkeerde feestje.
En we zeggen: herken en trotseer de groepsdruk. Blijf bij je plan.
En verder blijven we in gesprek over hoe hij het wil. Hij wil nu nog steeds niet drinken. Uitgaand van de kennis die hij heeft over de effecten van alcohol op het zich ontwikkelende brein. Dat maakt het makkelijker. Zodra hij wel wil drinken worden de gesprekken anders. En naarmate hij ouder wordt natuurlijk ook.

Van mij uit blijft de boodschap: alcohol hoeft niet. Je mist er niks aan en je voorkomt een hoop ellende als je het laat staan. Vanuit zijn vader blijft de boodschap: alcohol is lekker, maar dat is het na je 18de ook. Hoe langer je wacht, hoe minder risico op problemen.

Ik heb niet de illusie dat hij voor z'n 18de geen druppel gaat drinken. Hij is ook nieuwsgierig. We zullen zien.

Tienie

Tienie

15-10-2018 om 19:41

alkes

Even googlen en ik vind dit artikel. Ok hij heeft het over 2 keer stevig drinken. Nico is een bekende kinderarts. Ik heb jaren geleden zijn boek al gelezen (nog voordat mijn kinderen in de puberteit waren) en het heeft mij overtuigd dat het goed is om zo lang mogelijk te wachten met het nuttigen van alcohol. Hier de link:

https://www.nrc.nl/nieuws/2018/06/14/elk-jaar-sterven-zon-zes-kinderen-door-alcohol-a1606487

Als je een beetje googled kom je echt nog veel meer informatie tegen.

Tienie

Interesssant artikel maar ook daarin zie ik geen link naar een onderzoek. Ik begrijp dat deze arts de uitspraak doet, want niks ergers voor ouders dan hun kinderen een schoolniveau zien zakken - denkt hij waarschijnlijk - en zo komt de waarschuwing aan.
Ik wil gewoon een onderzoek zien waaruit blijkt dat deze in mijn ogen best stellige uitspraak bewezen is

Emmawee

Emmawee

16-10-2018 om 09:01

NRC checkt

Onder het artikel stond een link naar NRC checkt:
https://www.nrc.nl/nieuws/2018/06/25/twee-keer-flink-dronken-en-je-iq-daalt-10-tot-15-puntennrc-checkt-a1607780
De beweringen zijn ongefundeerd.

Emmawee

Dank!

juf Ank

juf Ank

16-10-2018 om 13:16

Alkes....

"want niks ergers voor ouders dan hun kinderen een schoolniveau zien zakken"

serieus???

kaatjecato

kaatjecato

16-10-2018 om 13:16 Topicstarter

Emmawee

De regel verandert uiteraard niet, en blijft geen alcohol voor je 18e.
Maar ik realiseer mij ook dat hij zich niet alleen door onze regels laat leiden.
Sociale druk speelt een rol, maar als andere ouders alcohol beschikbaar maken, wordt het natuurlijk nog lastiger. Dat is wat ik bedoelde.

Wat ik lastig vind, is dat hij zelf heeft verteld over dat ene biertje. Ik wil graag dat hij dit soort dingen graag met ons durft te delen. Als we hem niet naar het feestje zouden laten gaan of niet laten logeren, denk ik dat het de laatste keer is dat hij zoiets met ons deelt. Los daarvan denk ik dat verbieden te logeren op deze leeftijd niet passend is.

Ik denk dus dat het gesprek aangaan het belangrijkste is, maar ik twijfel of ik ook even contact moet opnemen met deze ouders.
Ook dit zou overigens misschien wel eens reden voor zoon kunnen zijn om niets meer te vertellen.

🎶🎵Sinbads vrouw🎵🎶

🎶🎵Sinbads vrouw🎵🎶

16-10-2018 om 13:46

Wat ik mis

In de hele nix18 discussie is de nuance.

Ik heb 2 zoons, mijn oudste ruim van voor de nix18 discussie en 1 zoon die op zijn 16e mocht drinken, en op zijn 17e niet meer.

Dat er geen alcohol verkocht wordt aan jonge jeugd, dat snap ik. Waar ik alleen tegen aan zit te hikken, is de kramp die er ontstaat en waardoor geen alcohol kopen doorgeslagen is in ABSOLUUT geen alcohol voor je 18e.
Waardoor er dan ook een groep jeugd is, die op hun 18e helemaal los gaan, en ALLES drinken, als er maar alcohol in zit en bij voorkeur veel.

Mijn zoons en hun vrienden hebben hier thuis altijd een glas alcohol gekregen als het zo uitkwam. Een glas bier bij de BBQ in de tuin als het heel heet was, een irish-coffiee na een dineetje thuis, of een mixdrankje als we gewoon een keer gezellig zaten.

kortom, een glas alcohol bij een bijzondere gelegenheid.

Op deze manier leerden mijn jongens de smaak (vind ik iets wel of niet lekker) en leerden ze wat het effect was op hun lichaam. Plus, en dat vind ik nog belangrijker, de spanning was eraf, van het “alcohol drinken”.

Op het moment dat ze dan ook uit gingen, dronken ze wel alcohol, maar wisten ze wat ze konden verwachten en hoe het smaakte. Omdat het geen verboden vrucht was, hoefden ze er ook niet stiekem over te doen, waardoor ik de ruimte en het vertrouwen creëerde dat als het een keer mis ging, (met hunzelf of hun vrienden) dat ze mij ook durfden te bellen voor hulp.

Wat ik nu van mijn zoons hoor, is dat veel jongeren van “helemaal niets”, naar “alles zuipen wat er is” gaan op het moment dat ze 18 worden. En dan moeten ze datgene wat mijn jongens in een periode van 2-3 jaar geleerd hebben nog leren.

Kortom, mijn mening is wel duidelijk, liever kennis leren maken met alcohol als ik in de buurt ben, dan dat ze los gaan en ik het niet (mag) weten en ze het niet (durven) vertellen.

juf Ank

juf Ank

16-10-2018 om 13:53

ik zou niet weten

waarom verbieden op deze leeftijd niet passend is. Als je aan het opvoeden bent geef je nu eenmaal wel eens vrijblijvend tot en met dwingend advies. Als je dat niet doet ben je dus niet meer aan het opvoeden en daar heeft hij de leeftijd niet voor. Maar binnenkort heeft hij die leeftijd wel en daarom is het een goede zaak dat je hem inderdaad niet alleen iets verbiedt, maar ook uitlegt waarom en goed met hem in gesprek gaat. Zodat hij leert na te denken over de keuzes die hij maakt in het leven.
Als jij goed argumenten hebt- en geen alcohol voor je 18 vind ik er zo een- dan is verbieden echt niet zo gek. Als er andere redenen zijn waarom het je onveilig lijkt dat hij er ergens logeert, dan doe je dat toch ook?

Bovendien was het verbieden van het logeren toch niet nodig? Als hij belooft niet aan drank mee te doen?

juul

juul

16-10-2018 om 14:13

Omdat juf Ank

verbieden bij de gemiddelde 15-jarige een wassen neus is geworden. Een 'verbod' wordt dan een wens van ouders en dat lijkt me persoonlijk niet zinvol. Liever reserveer ik dat dan ook voor zaken die ik echt belangrijk vind.
(en ja, verantwoord leren omgaan met alcohol vind ik zeer belangrijk maar voor mij hoeft dat geen nix te zijn)

En ik vind dat je beter kunt aanhaken bij individueel kind. Sommige kinderen laten zich met 12 jaar niets meer verbieden. Daar kun je beter beleid op aanpassen.
Ook daarom vind ik nix18 star en ongenuanceerd.
Maar grofweg vanaf 15 of 16 voelen de meeste pubers zich al aardig volwassen en kan verbieden averechts werken, bij de meeste kinderen is de tijd dan daar om meer de samenwerking op te zoeken.

mieke

mieke

16-10-2018 om 14:31

Juul

Helemaal mee eens. Wij hebben ook altijd nee gezegd en ook gezegd niet tot je 18e.

Helaas dacht onze zoon daar anders over en dronk op een feestje 2 biertjes. Die vielen verkeerd en hij was daarna stomdronken. Van 2 ! biertjes. Hij is toen naar huis gebracht en heeft thuis zijn roes uitgeslapen. Natuurlijk zei hij dat hij daarna nooit meer iets zou drinken maar dat geloofden wij niet. Wij hebben hem daarna op het hart gedrukt om het voorlopig bij maximaal1 biertje te houden en niet te mixen met sterkere drank en als hij nog een keer dronken thuis zou komen dan mag hij van ons voorlopig niet meer weg in het weekend. Hij is daarna nooit meer dronken of aangeschoten thuis gekomen maar ik weet zeker dat hij af en toe wel wat drinkt.

Achteraf hebben wij er spijt van dat wij zo rechtlijnig zijn geweest. Mijn zoon wist niet dat hij dronken kon worden van zo weinig alcohol. Dat werden zijn vrienden immers ook niet. Wij hadden hem daarop moeten wijzen. Wij zullen nu met onze andere kinderen hier wat praktischer mee om gaan en toch wat meer uitleg geven over het drinken van alcohol in plaats van de Nix18 methode aan te houden.

Mijn tweede zoon taalt niet naar alcohol maar dat is ook niet het type om uit te willen gaan. Nog niet tenminste. Toch vind ik mijn tweede zoon echt niet stoerder of beter dan mijn oudste. Het zijn twee totaal verschillende jongens. Zelf drink ik zelden iets. Voor mij is nee zeggen ook heel simpel. Ik vind bier/wijn niet te drinken dus zeg ik nee. Ook als iedereen drinkt. Dat maakt mij niet stoer of beter dan mensen die wel drinken. En dat geldt ook voor kinderen.

Emmawee

Emmawee

16-10-2018 om 14:46

Vertrouwen

Het drinken zonder toestemming heeft voor je zoon geen nadelige gevolgen gehad, voor zover ik zie. Wat zou voor hem de motivatie kunnen zijn om zich aan de afspraak te houden?

Ik zou een afspraak die al staat (logeren) inderdaad niet verbreken, maar wel tegen hem zeggen dat jij merkt dat je erover twijfelt nu hij toch heeft gedronken. Dat je het nu lastiger vindt om te geloven dat hij de alcohol laat staan.

Hoe gaat hij reageren als hem bier wordt aangeboden? Hoe belangrijk vindt hij het zelf om zich aan die afspraak te houden? Kun je hem vertrouwen op zijn woord? Wil hij dat je aan die ouders vraagt om erop toe te zien dat hij niet drinkt? Of kan hij dat gewoon zelf? Kun je hem op een andere manier helpen? Laat hem merken dat je snapt dat het lastig is, maar dat je echt vindt dat hij niet moet drinken.

Nou dat dus en dan zonder er een zeurverhaal van te maken.

juf Ank

juf Ank

16-10-2018 om 16:27

onderzoek

heeft uitgewezen dat kinderen wiens ouders een totaal alcoholverbod gaven, zich hier niet altijd aan hielden maar altijd nog minder dronken dan anderen wiens ouders hadden aangegeven enkele versnaperingen geen punt te vinden. Het verbod van de ouders blijft op de achtergrond aanwezig waardoor het gebruik toch minder is dan bij de andere groep.

kaatjecato

kaatjecato

16-10-2018 om 17:28 Topicstarter

Precies dat...

Zoals Mieke en juf Ank zeggen, zorgt een algeheel verbod tot 18 jaar er over het algemeen toch voor dat er minder gedronken wordt, blijkt uit onderzoek.

Ik ben aan de andere kant ook wel gevoelig voor het argument dat het spannende er een beetje afgaat als het soms onder begeleiding of bij speciale gelegenheden mag, maar het is ook onduidelijk. En voor sommige kinderen werkt dat misschien prima. Maar ik denk niet dat dat voor mijn zoon de beste manier is. Beetje toestemming is voor hem gelijk aan gehele toestemming, vermoed ik.

Aan de andere kant heeft hij wel heel erg de behoefte om dingen zoals dit te delen met ons, en dat wil ik graag zo houden. Wij zullen dus niet snel straf geven voor een biertje of heel boos worden, maar gewoon het gesprek aangaan.

Het is inderdaad lastig om te bepalen hoe je het gesprek insteekt. Maar ik kan hem met mieke’s verhaal in mijn achterhoofd prima uitleggen dat het gewoonweg helemaal niet mag van ons omdat je ook van 1 biertje dronken kan worden. Dat geeft meteen een mooie gelegenheid om wat voorlichting over alcohol te geven, zonder impliciet toestemming te geven.

Fijn om zo jullie gedachten erover te horen! Dat helpt echt.

Verbod

Betekent niet dat je er niet over praat.

Wij verbieden roken, alcohol en drugs. Vervolgens leggen we uit waarom we dat doen en wat de voordelen en nadelen zijn van roken, alcohol en drugs gebruik.

Het gesprek is belangrijk, daar leert je kind van.

En door een verbod kan je kind zich in moeilijke situaties verschuilen achter: mag niet van m'n moeder

juf Ank

juf Ank

16-10-2018 om 18:05

en verbieden

Hoeft ook niet te betekenen dat je een sanctie verbindt aan het niet opvolgen van het verbod. Veel beter is de afspraak dat hij het dan gewoon kan vertellen en jullie overleggen hoe die situatie de volgende keer te hanteren.
Sancties dagen alleen maar uit tot liegen en bedriegen...

mutsje

mutsje

16-10-2018 om 23:32

MarSy

Denk je echt dat je verschuilen achter een verbod werkt? Kom op, geen puber zal zeggen dat ie het niet mag van zijn moeder. Dat staat pas dom!
Heel veel pubers drinken wel terwijl het niet mag van de ouders. Ze vertellen het thuis gewoon niet en de ouders maar denken dat hun kind braaf niet drinkt.
En ik kan het weten, want dat deed onze oudste in eerste instantie ook. Tot ie het gelukkig aan oms heeft opgebiecht.
Sindsdien hebben wij aan onze kinderen laten weten dat wij op zich tegen drankgebruik zijn op jonge leeftijd maar liever met hun in contact blijven door ons wel te vertellen wat ze drinken en hoeveel. In gesprek blijven en zorgen dat je kind alles kan vertellen in vertrouwen is echt vele malen beter. En mijn oogluiken zijn sindsdien geopend, want er wordt echt excessief veel gedronken onder de jeugd. Maar blijft een moeilijk onderwerp, waarbij ik me nog steeds ongemakkelijk bij voel en altijd blijf afvragen wat se juiste wijze van opvoeden is.

Mutsje

Ik schrijf toch dat in gesprek blijven belangrijk is? En dat een verbod dus niet betekent dat er niet over gesproken wordt?

En verschuilen achter een verbod kan wel. Want je kan dan als je geen nee wil ik niet durft te zeggen, wel nee mag niet zeggen waardoor je je kan verschuilen achter je strenge ouders. Ik werk met pubers en dat argument wordt echt wel gebruikt door ze.

juf Ank

"Hoeft ook niet te betekenen dat je een sanctie verbindt aan het niet opvolgen van het verbod."

Ja, daar zat ik zelf een beetje mee te worstelen. Zoon (15) begon er laatst over, dat hij ook wel eens een biertje wil drinken met zijn vrienden "en wat ik daarvan vond". Ik vind het fantastisch dat hij dat zo open met mij bespreekt, hoop dat-ie dat blijft doen. Ik ga het sowieso niet faciliteren, en heb het verboden. Tenminste, ik heb gezegd dat ik niet wil dat hij drinkt.
Maar als hij het dan toch doet, wat dan? Tja, niks. Ik zou niet weten wat ik eraan moest doen behalve blijven uitleggen waarom ik voorlopig niet wil dat-ie drinkt. Ik ga echt zijn mobiel niet afpakken of zo. Vroeg me dus af of dat geen "slappe hap" was: verbieden maar niet sanctioneren. Maar iets beters heb ik nu niet in de aanbieding.
Ik heb hem er verder niet meer over gehoord dus wie weet valt de experimenteerdrang nog mee.
Als-ie maar niet op zijn moeder lijkt

Extremen

NIco van der Lely is zijn kruistocht tegen alcohol is begonnen omdat hij geconfronteerd werd met hele jonge pubers met een alcoholvergiftiging. Een 12jarige die midden in de nacht over straat sliert en zich vol kan laten gieten is van een hele andere orde dan een 16, 17 jarige die bij het uitgaan een paar drankjes nuttigt. Als dat echt zo funest zou zijn, dan lag onze halve generatie in de goot.

Misschien dat Nix 18 leidt tot een afname van het totale alcoholgebruik. Maar ik vraag of de jongeren die nu nog drinken, dat niet extremer doen dan voorheen. Een fles wodka smokkel je makkelijker mee naar binnen dan een krat bier.

verslaving

Feestdagen hebben soms ook hun lastige momenten. Want als ouders hun kind dat ene glaasje alcohol toestaan, geven zij het signaal af dat drank nou eenmaal bij feesten hoort en dat een beetje schipperen best mag. Maar, zo blijkt uit onderzoek, kinderen die jong starten met hun eerste glas alcohol, drinken later meer en hebben meer kans op alcoholproblemen dan jongeren die op oudere leeftijd voor het eerst alcohol drinken. Het is daarom belangrijk dat ouders consequent zijn en dat ene glaasje zo lang mogelijk uitstellen, in ieder geval tot het 16de jaar. Door als opvoeder simpelweg ‘nee’ te zeggen. Ook tijdens de feestdagen.

joe

joe

18-08-2019 om 23:15

kaatjecato

Ik vind dat jij er reeël instaat, dat ten eerste.
Het is een heel lastig onderwerp trouwens: alcohol op feestjes waar 15 jarigen komen.
Mijn dochter is 17 en hebben wij ook zoveel mogelijk op de gevaren gewezen van alcohol op jonge leeftijd e.d.
Ik zelf vind het bizar dat ouders het nodig blijken te vinden alcohol te schenken op een verjaardagsfeestje voor 15/16 jarigen.
Je schrijft dat het feestje is bij een jongen die '' nieuw'' in de klas is...zijn de ouders bang dat deze nieuwe jongen anders geen bezoek krijgt op zijn verjaardag?
Misschien zijn zij ook wel wat onzeker om grenzen te stellen?
Waar is het feestje trouwens, is het in de buurt waar jullie wonen, in dat geval zou ik afspreken met je zoon om niet te blijven slapen maar om een bepaalde tijd naar huis te komen.
Wil je zoon er graag naar toe? Dan zou ik hem zeker laten gaan en de hoop uitspreken dat hij never nooit drinkt als de groepsdruk de reden is om te zwichten zeg maar.
Wat wij zeiden tegen onze dochter als ze wist dat er mensen kwamen die graag drinken, om om haar heen te kijken wat alcohol kan doen met mensen, en kijken wát ze drinken. En dat ze nooit moet gaan drinken omdat de ander dat van haar verwacht.
Superpapa schreef dit o.a : "tis natuurlijk lullig als hij als enige met een spa blauw loopt enne wij waren vroeger toch ook zo''
Wat een BS ( sorry hoor ) hoezo is het lullig als je de enige bent die met een spa blauw loopt ? ?
Het is alleen maar stoer dat een jongmens zijn eigen koers vaart.
Niks mis mee integendeel!

En inderdaad EmmaWee, ik ben het volledig eens met jouw reactie en met name deze zin : "Wij zeggen: als het alleen leuk is met alcohol, dan ben je op 't verkeerde feestje."

Succes Kaatjecato !
Liefs van Joe X

Mel

Mel

21-08-2019 om 18:52

Ervaringen van mij.

Ik kan mij uren vermaken door overbezorgde reacties van ouders te lezen. Ik ben nu 17 jaar en ben begonnen met drinken op m'n zestiende (16 en 2 maanden ofzo). Ik had het er eigenlijk niet met mijn ouders over gehad en op een lokaal festival had ik 2 biertjes gedronken. Thuis heb ik het meteen verteld en toen bleek dat m'n ouders het eigenlijk al wel verwacht hadden (gelukkig maar) en dat ze blij waren dat ik het eerlijk vertelde.

Daarna hebben we afgesproken dat het goed was om te drinken, maar alleen op feestjes (bij vrienden bijv.) en op festivals. Tot nu toe is het aardig goed gegaan, tot na de examenperiode (toen heb ik wat meer en wat vaker gedronken maar nooit meer dan 2-3x in de week).

Bij mij in de klas is het eigenlijk bij de meesten wel zo gegaan, wij hadden niet echt ouders die er zo'n taboe van maakten (misschien een paar). De meeste hadden wel het inzicht dat zij vroeger ook zo waren en dat ze het daarom lastiger konden verbieden. Daarnaast is het ook beter als je het als ouders een beetje in de hand hebt. Zal ook wel verschillen dat wij in een klein dorp wonen.

Tegenwoordig is het zo dat - de meesten zijn 17 en een enkele nog 16 - we voor de verjaardagen ook gewoon drank geven omdat we geen andere normale cadeau's kunnen bedenken en drank heb je altijd wat aan. Vooral leuke bij die enkele ouders die zelf geen drank schenken haha.

Daarnaast wilde ik nog even reageren op de reactie van Kaatjecato, die stelt dat het weigeren van drank stoer is omdat een jong mens zijn eigen koers vaart. Wat bedoelt u precies? Zijn eigen koers? Of uw koers? De meeste ouders schuiven het drinken volledig af op groepsdruk maar ik kan me niet voorstellen dat je het écht volledig tegen je zin in drinkt. Als iemand alcohol drinkt is dat (bijna) altijd zijn of haar eigen wil, althans in ons dorp wel. En als je vrienden hebt die lopen te pushen, dan heb je verkeerde vrienden.

En nog even over de opmerking 'als een feestje alleen leuk is zonder alcohol, dan ben je op het verkeerde feestje'. Ook onzin uiteraard. Dat is een verschil tussen twee soorten gezelligheid: de gezellige rondom de salontafel koffie met cake verjaardag of de verjaardag waarop iedereen wat losser is door de drank waardoor leuke gesprekken/ leuke momenten ontstaan. Uiteraard ligt het iets genuanceerder maar als je het tweede nooit hebt meegemaakt dan kun je hier ook nooit een realistisch oordeel over hebben.

Kortom, 15 jaar vind ik vroeg om te drinken. Vanaf 16/16.5 jaar rustig opbouwen en zorgen dat je kinderen er eerlijk over kunnen zijn (zonder straf/sancties te krijgen) is het allerbelangrijkste dan zo'n vage, willekeurig bedachte grens van 18 jaar, die alleen maar een scheiding kan veroorzaken als het leeftijdsverschil binnen een vriendengroep bijna een jaar is.

Flavia

Flavia

21-08-2019 om 19:38

Mel

Fijn dat je precies bevestigd waarom drank op jonge leeftijd niet zo'n goed idee is.

Lola

Lola

21-08-2019 om 19:52

Groepsdruk

Ik kom regelmatig op een sportclub waar een aantal volwassenen zijn die echt niet volwassen met alcohol om kunnen gaan.
En daar is de groepsdruk, ook naar 18-, groot. Want je bent niet gezellig als je geen biertje drinkt. En een minderjarige die dronken is, dat is natuurlijk leuk en daar wordt ook rustig een filmpje van gemaakt.

Alcohol (bier) is een goede voor de omzet en daarom vaart de club er wel bij.

Maar groepsdruk is niet alleen groepsdruk als er gepusht wordt, groepsdruk is ook de druk die iemand voelt zonder dat er wat gezegd wordt. En het idee dat je moet doen wat anderen doen om er bij te horen.

Mel

'Kortom, 15 jaar vind ik vroeg om te drinken. Vanaf 16/16.5 jaar rustig opbouwen en zorgen dat je kinderen er eerlijk over kunnen zijn (zonder straf/sancties te krijgen) is het allerbelangrijkste dan zo'n vage, willekeurig bedachte grens van 18 jaar'

15, 16 of 16,5 is net zo'n willekeurig bedachte grens als 18 en lost het leeftijdsverschil binnen een groep niet op. Verder sluit ik me aan bij Flavia.

Melle

Melle

21-08-2019 om 22:31

Knurf

Tussen de 16 en de 16.5 is geen willekeurige grens. Dat is de leeftijd waarop veel jongeren aangeven dat ze er klaar voor zijn/open voor staan. Dat verschilt dus, maar vanaf 16/16.5 begint het (m.u.v. een aantal vroege drinkers). Kan dus ook later zijn, 18,21,30 of nooit.

Jongeren drinken toch wel. Je kunt verbieden wat je wilt maar het heeft geen zin. Is de hoeveelheid comazuipers afgenomen na NIX18? Nee, het is juist toegenomen omdat jongeren het nu stiekem doen. En de gevolgen, die kunnen erg zijn maar worden vaak heel erg aangedikt. Anders was een halve generatie inmiddels wel zwakbegaafd.

Je kan het als ouder ook niet verbieden overigens. Al zou je het willen. Thuis drinken is niet bij wet verboden en je moet je houden aan de regels die thuis gelden. Kom je bij iemand anders thuis dan gelden die regels dus, dus heb je (volgens de wet) helemaal niks te zeggen over wat er daar gebeurd. En om kinderen nou te verbieden om naar feesten te gaan...

Melle

De gemiddelde leeftijd van comazuipers is sinds 2007 iets gestegen, van 14,9 naar 15,5 jaar. Dat heeft dus helemaal niets met Nix18 te maken. Sterker nog, het pleit juist voor een breder verbod dan het huidige verkoopverbod.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.