Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Alison

Alison

15-10-2018 om 17:11

De supermarkt


AnneJ

Onze slager, bakker en groenteboer hebben ook zegeltjes, acties en klantenkaarten hoor. Ze moeten wel, de concurrentie met de supermarkten is moordend.

Kaaskopje

Kaaskopje

18-10-2018 om 15:45

Acties

Inderdaad de slager die ik weet te vinden, heeft regelmatig acties. Dan verloot ze weer wat, of inderdaad zegeltjes. We zijn nu eenmaal Hollanders en kennelijk vinden we ook als we volwassen zijn dat we nog steeds en sticker verdienen voor goed gedrag. Als die sticker dan ook nog iets oplevert wat gratis is, raken we helemáál op dreef.

OND

OND

18-10-2018 om 16:41

Ik zal het even spellen, Wil40

In de boekhouding van het Belgische FAVV, i s g e e n s p o o r t e r u g t e v i n d e n v a n d e b e s t e m m i n g v a n d i e k a r k a s s e n.
Concreet: dieren krijgen een stamnummer bij geboorte, er is een ziekte of ongeval, de dieren worden geslacht maar er zijn geen ontvangstbewijzen van het destructiebedrijf, noch facturen van een handelaar of vleesverwerker.
Althans zo was het een paar jaar terug, toen een (ernstig) weekblad dat verhaal bracht. Sindsdien is het daar merkwaardig stil rond.
Ik ben dus in elk geval geen fan meer van het kopen van een kwartje rund op de boerderij )).
U bent trouwens wel erg optimistisch, gegeven het feit dat de vleeskeuring daar blijkbaar al even lek is als hier...

bieb63

bieb63

18-10-2018 om 16:57

ook niet zoveel vertrouwen

Helaas weet ik van een kennis die bij een groot vleesverwerkingsbedrijf werkt (NL) dat bestellingen voor biologisch vlees af en toe aangevuld worden met niet-biovlees, omdat het bio vlees op is (zoals hij het zegt: Als er nog een rest(je) niet-biovlees over is en het biovlees is op, dan stoppen we het er gewoon bij. Nog nooit iemand iets over gezegd'. ).
Dus tja, of rund nooit aangevuld is met varken. Geen idee...… maar 100% vertrouwen doe ik het echt niet. Hooguit als er 'halal' op staat, maar niet als er alleen maar 'rundvlees' op staat.

Ja, vroeger dus

Ik snap dat de bakker, de groenteboer en de slager, ook mee moeten in de vaart der volkeren met die acties. Natuurlijk.

Maar ik weet nog hoe het anders was. Hoewel misschien waren we toen ook wel naiever.

Ik haalde bij de slager vlees. De slager kreeg zijn koeien van een boer in de buurt waar ik regelmatig langskwam met het openbaar vervoer, en de slager slachtte zelf.
ja, dat vertrouwde ik wel! Maar misschien was dat toen ook al een facade of een reclamepraatje?

De slager werd weggeconcurreerd door de supermarkt waar hij in dienst kwam bij het slagersvak. Gewoon overgestoken.

Tja, vroeger

Mijn beide paar grootouders hadden nog groenten uit eigen tuin en slachtten nog zelf kippen die daar liepen. De een op een kleine boerderij, de ander achter een dijkhuisje in de stad.

Koeien, schapen en geiten, van de boerderij, gingen naar de slager, maar een deel van het vlees kwam terug. Er was al vroeg een vriezer.

Je had er zo wel veel meer zicht op. maar dat kan natuurlijk niet meer.

OND

OND

18-10-2018 om 17:24

"Hooguit als er 'halal' op staat, maar niet als er alleen maar"

'rundvlees' op staat."

Maar, maar... We hebben toch een geheugen?

In 2009 vond Test-Aankoop (het Belgisch equivalent van jullie Consumentenbond) in 11 op 40 stalen, varkensvlees in het pita-broodje.

In 2013 werd een Nederlandse vleeshandelaar (wonend in België) veroordeeld in Nederland omdat hij in 2007 en 2008 paardenvlees als halal geslacht rundvlees verkocht. De man, Jan F. wordt in tal van ongure zaakjes genoemd. Een pientere ondernemer, ongetwijfeld.

En hoeveel voorbeelden moeten er zo nog zijn?

Terzijde vraag ik we wel af wat de konijnenknuffelaars en de behoeders van de "westerse waarden" (wat dat ook moge wezen) zoal vinden van halal slachten.
Ik ben in elk geval een absolute voorstander, maar er zijn er hier allicht niet veel met mijn ervaring wat slachten betreft.
Ik begin die veganisten meer en meer te waarderen: die zijn tenminste niet zo hypocriet.

Pascale

Pascale

18-10-2018 om 17:50

idd

Ik eet gewoon geen vlees en vis meer, wel zo duidelijk en je kunt genoeg andere lekkere dingen klaarmaken. (inmiddels 3 jaar en het bevalt ons prima)

Doenja

Doenja

18-10-2018 om 18:44

Biologisch

Hier in de omgeving was er een aspergeteler die biologische asperges had. Maar wat wonderlijk was dat hij zo’n enorme opbrengst had van zijn percelen dat hij elke dag wel 12 asperges van 1 vierkante centimeter moest oogsten. Lees: onmogelijk. Aan de achterkant werd er dus vrolijk asperges ingekocht en meeverkocht aan de veiling voor de hoge biologische prijs. Hierna ben ik biologisch heel anders gaan bekijken. Vooral goed voor de slanke portemonee.

OND

Ik ben Nederlands en ik leef nog, dus ja, ben wel optimistisch.

AnneJ

"Je had er zo wel veel meer zicht op. maar dat kan natuurlijk niet meer."

Het kan wel, een slager die zelf slacht, maar er zijn er niet veel meer. De "ambachtelijke slager" koopt een karkas wat al voorbereid is. Slachten is aan steeds meer regels gebonden dat het lastiger en duurder is om aan te voldoen. Slachten en goed verdelen is een vak apart. Ook de jonge boer slacht zelf niet meer.

Bij mij ons thuis aten we ook uit eigen moestuin en slachtte mijn vader zelf. Heeft ook risico's, eerst een keuring van een veearts is misschien toch veiliger?

Halal slachten.

De reguliere manieren van slachten met verschillende soorten verdoving zijn net zo waardeloos als Halal, dus zonder verdoving, slachten.
Voor vissen is slachten helemaal een drama, daar is niets voor geregeld. Ze liggen, minuten of uren naar lucht te happen.

Maar goed, ik ben nog steeds dol op een gehaktbal of stoofpotje, dus speel voor struisvogel. Hypocriet dan weer niet, ik ken de dierenellende maar eet toch mijn stukje vlees.

OND

OND

18-10-2018 om 19:44

"dus speel voor struisvogel. Hypocriet dan weer niet"

Begrijpe wie kan...

OND.

Hypocriet zijn is je anders voordoen dan je bent, leugenachtig. Ik ben net zoals jij, een struisvogel, we weten van de wantoestanden bij de slacht maar eten toch ons stukje vlees.
Jij begrijpe?

Maar goed, jij bent voorstander van Halal slachten, dat mag, dan haal je je vlees bij de Halal slager.

OND

OND

18-10-2018 om 21:45

Dat durf ik ter betwijfelen, makker

ik fok en slacht het zelf. Ik weet tenminste waarover ik praat, in tegenstelling tot lieden zoals u.

OND

Makker is me iets teveel van het goede, sorry. Ik ken je niet, dus "makker" bewaar ik voor anderen.

Maar je wilde meningen over hoe wij denken over Halal slachten, die mening heb ik gegeven.

Kaaskopje

Kaaskopje

18-10-2018 om 23:46

Makker?

Nog altijd Makkerin, OND.

Ik begin een wat luguber beeld van huize OND te krijgen.

OND

OND

19-10-2018 om 17:30

Ja een "terror house for animals".

Alleen heb ik er geen meer, die paar spinnen uitgezonderd.
En ik ben geen hypocriet, die ach en wee schreeuwt omwille van die arme beestjes, onderwijl wat biefstukken in de boodschappenkar ladend...
Wat ik hier vooral merk is een schrijnend gebrek aan kennis wat biologie/ecologie betreft.
Dat geeft dan weer aanleiding tot een overdreven romantische kijk, die dan weer aanleiding geeft tot knuffelgedrag met beesten die geen enkele bestaansreden hebben en geen enkele overlevingskans zouden hebben in de vrije natuur.

Kaaskopje

Kaaskopje

20-10-2018 om 10:47

OND

Ik heb de afgelopen weken nagedacht over de jacht. Ik zag wat uitspraken hierover op internet, waardoor ik er toch eens wat dieper over na ging denken. En ik kwam tot de conclusie dat ik niet tegen jagen ben, mits het gedaan wordt met beleid. Wildbeheer dus en niet voor de lol. Dan kan ik er prima mee leven. Ook wat bij ons speelde in de Oostvaardersplassen... ik begreep de actievoerders, niet dat ze zonder enige kennis gingen bijvoeren. Ik heb er nu begrip voor dat de edelherten worden afgeschoten. Het is een drama, dat vind ik het wel, maar dit is de meest diervriendelijke oplossing voor dit moment. Dat men het maar niet meer zover laat komen.

Jagen en dieren slachten voor vlees, zie ik toch als een situatie waarin je geen band hebt met de dieren zelf. Tenminste... een koe kun je beter niet als gezinslid gaan zien, want anders is een gang naar de slacht ook te emotioneel, maar je zorgt er uiteraard ontzettend goed voor. Dieren die ik als huisdier houd, mogen van mij wel als gezinsleden gezien worden. Uiteraard op een ander niveau dan de menselijke gezinsleden, maar de dieren horen er gewoon bij. Die knuffel je, daar klets je af en toe tegenaan, die kunnen ervoor zorgen dat je een doel in het leven hebt, of minder eenzaam bent. Ook een konijn of leguaan kan die rol hebben. Ik vind het dan niet gek als je die niet de keel kunt doorsnijden (het konijn) voor een lapje vlees op je bord.

De manier van doden maakt voor mij ook verschil. Ik griezel van het idee dat ik met een zwaar voorwerp voel dat ik een dier raak en zo de hersens insla. Dat wil ik niet. Ik wil ook niet dat een ander vind dat ik dat wel zou moeten willen. Dat zijn mijn grenzen.

TvdK op de radio vandaag

https://www.nporadio1.nl/nieuwsweekend/onderwerpen/476316-teun-van-de-keuken-uw-gids-in-het-overleven-van-de-supermarkt

"De supermarkt is een fascinerende plek. Een verleidingsmachine waar we tot in het diepste van onderbewuste worden bespeeld om ons tot kopen aan te zetten. Hoe doen ze dat?’ Dat onderzocht journalist, columnist en programmamaker Teun van de Keuken in ‘De supermarkt survival gids’."

Kaaskopje

Kaaskopje

20-10-2018 om 12:47

Zo oud als de weg naar Rome

Het is goed dat daar eens in de zoveel tijd aandacht aan besteed wordt, zodat nieuwe generaties zich bewust worden van de trucjes die ons tot kopen verleiden. Ik vind het op zich een ontzettend interessant onderwerp.

OND

OND

20-10-2018 om 20:34

"De manier van doden maakt voor mij ook verschil.

Ik griezel van het idee dat ik met een zwaar voorwerp voel dat ik een dier raak en zo de hersens insla. ".

Mensen zijn erg gevoelig voor "dierenleed" (maar ze blijven wel hun kotteletje kopen, in een polystyreen bakje en liefst niet te duur).
Vandaar dat de techniek van het slachten van dieren met allerlei eufemismen omgeven is, die voor enige hypocriete geruststelling moeten zorgen.
"Verdoven" staat in dat verband al lang op nummer 1.
Alleen bestaat dat niet echt. Er zijn wat methoden (elektrocutie is erg populair, omdat het makkelijk en goedkoop is) die ervoor zorgen dat de argeloze waarnemer de indruk krijgt dat de dieren niet lijden.
In werkelijkheid zorgt de stroomstoot voor een volledige paralyse van alle willekeurige spieren, waardoor geen enkele willekeurige beweging meer mogelijk is en het beestje niets kan laten merken. Dieper gelegen en onwillekeurig spierweefsel wordt minder zwaar gehavend.
Maar goed ook: dat hart moet nog even blijven kloppen want we willen goed uitgebloede karkassen en het is nodig om na de halssnede zoveel mogelijk bloed te laten weglopen.
Leuk en aangenaam is dat allemaal niet, maar het is nu eenmaal wat moet gebeuren voor dat lekker stukje vlees. Dat willen we (eigenlijk: sommigen onder jullie) liever niet weten, die lopen maar om de hete brij heen, ze weten van niks, ze hebben er helemaal niks mee te maken en doneren wat aan de dierenbescherming.

Mag het ook nog een beetje cultureel zijn?

De Franse regisseur Georges Franju, maakte net na de tweede wereldoorlog een iconisch geworden documentaire over de dagelijkse gang van zaken in de Parijse slachthuizen. Er wordt getoond wat er moet getoond worden. In "Le sang des bêtes" geen hypocriete montage, geen weg zwenkende camera, geen geblurde beelden: het is wat het is en zo ziet het eruit.
Schijnheiligaards en watjes zich onthouden. "Tenue de Ville" niet verplicht, dat kennen ze daar niet.


https://www.youtube.com/watch?v=sIHvZz3alp8

Kaaskopje

Kaaskopje

21-10-2018 om 11:17

OND

Ik ben het helemaal met je eens. Vlees eten en tegen dierenleed zijn, hangt van hypocrisie aan elkaar. Zolang je maar het gevoel hebt dat de lapjes vlees in de winkel er altijd al zo uitgezien hebben, dan voelt dat wel zo prettig. Ik zie ook héél veel reacties op Facebook dat mensen niet geconfronteerd willen worden met vreselijke foto's van dierenleed. Daar keert hun maag van om. Ik vind het prima dat hun maag omkeert. Misschien brengt dat iets te weeg. Niet om vervelend tegen jou te doen, maar ik constateer dat vooral Belgen een hardere houding hebben ten opzichte van dieren dan ik in Nederland zie. Die boze 'ik wil het niet zien' reacties komen heel vaak uit België. In Nederland heb je ook misstanden, dus dat is natuurlijk net zo schandelijk als in België. Maar soms heb ik het gevoel dat Belgen gemiddeld genomen een dier toch op een lager plan hebben staan dan hier het geval is, waardoor men zich er minder inlevend tegen huisdieren opstelt.

Bij ons thuis is een langzame kentering gaande wat vlees eten betreft. Man was tot voor kort wars van vegetarisch, maar accepteert sinds dit jaar, dat het bijdraagt als we dat af en toe toch doen. Momenteel woont er weer een dochter thuis, die ook nog graag vlees lust, daardoor komt het er te weinig van om vlees weg te laten, maar iedere dag zonder is een dag winst, denk ik dan maar. Als zij een eigen huis gevonden heeft, weet ik zeker dat ons aantal vleesloze dagen zal toenemen.

Triva

Triva

21-10-2018 om 11:30

tjonge

Je laat je volwassen dochter toch niet verhongeren door eens iets vleesloos voor te zetten? Waarom doe je zo je best om alles te doen wat je dochter wil en ook nog op haar manier? Als zij kookt bepaalt zij wat er wordt gegeten, als iemand anders kookt bepaalt die, anders eet ze maar alleen.

Wilgenkatje

Wilgenkatje

21-10-2018 om 12:18

' van binnen ben ik veganist'

'Maar in werkelijkheid komt het er niet van' - aldus een goede bekende. Het is niet zo eenvoudig om jarenlange gewoonten te doorbreken, ook niet als je zelf weet hypocriet bezig te zijn. Ik denk dat heel wat mensen geen vlees meer zouden eten als ze verplicht worden eigenhandig dieren te slachten. Of eigenlijk denk ik dat ze dan iemand zoeken die dat wel aandurft.

Afzien van producten in plastic verpakkingen is net zoiets. Het is een uitstekend en lofwaardig streven, maar een enorm gedoe.

Kaaskopje

Kaaskopje

21-10-2018 om 12:24

Triva

Laat ons nu maar zelf beslissen hoe we met dochter omgaan. Man vind het zelf ook nog niet bepaald een halszaak als we wel vlees eten, vond hij dat wel, dan stond ik misschien wat sterker. Het is niet anders voor dit moment. Dit valt onder prioriteiten stellen in wat belangrijk genoeg is om een groot punt van te maken.

Zowel dochter als wij zijn het er roerend over eens dat ze zo snel mogelijk weer eigen woonruimte moet vinden. Tot die tijd moet er wat geschipperd worden. We kunnen haar van veel betichten en ik word op gezette tijden boos over hoe ze zich soms kan gedragen, maar lui is ze niet. Ze werkt veel en hard. Daartussendoor ontspant ze door naar vriendinnen te gaan of uit te gaan. Dat gun ik haar. Ze hoeft van mij dus echt niet te koken, maar haar commentaar op van alles en nog wat, komt ons te vaak wel de keel uit. Dat moet wel (weer) besproken worden met haar. Het is een tamelijk algemeen gegeven dat teruggekeerde kinderen niet de makkelijksten zijn om in huis te hebben. Dat is ook heel begrijpelijk. Helaas heeft ze de tijd niet mee, woonruimte is momenteel niet vlot te krijgen.

bieb63

bieb63

21-10-2018 om 13:34

Kaaskopje

Helemaal eens dat jij bepaalt hoe met weer thuiswonende dochter om te gaan. Toch verbaas ik me een beetje dat als jullie, bijvoorbeeld, 3 vleesloze dagen hebben ingesteld, je dat niet meer doet nu je niet-vegetarische dochter weer thuis woont. Drie dagen p/wk geen vlees eten, is ook voor een niet-vegetariër prima te doen, zat lekkers te maken. Ik heb zelf ook wel te neiging om me aan te passen aan anderen, maar in dit geval zou ik dat echt niet doen en als dochter daar commentaar op zou hebben, dat niet echt waarderen en zeer onredelijk vinden.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

21-10-2018 om 15:28

Mijn vader zei altijd

De één gaat net zover als de ander hem laat gaan.
Een wijs man.

Zou het kunnen zijn, Kaaskopje, dat je dochter wellicht wat makkelijker in de omgang wordt als jij haar wat minder ruimte geeft? Het gaat niet om een dag meer of minder vegetarisch eten, maar als volwassen kind gratis (?) kost en inwoning krijgen en dan ook nog commentaar hebben geeft in mijn ogen geen pas. Ze kan ook haar eigen huishouding voeren in jullie huis. Daar is ze groot genoeg voor.

Half a twin

Half a twin

21-10-2018 om 15:40

Even "gejat" van Jan Jans en de kinderen

Ik wil best vegetariër zijn, alleen niet tijdens het eten😜
We gaan hier af en toe een dagje vleesloos zo eens in de 14 dagen. Ik weet druppel op gloeiende plaat maar toch, we doen ons best.

Kaaskopje

Kaaskopje

21-10-2018 om 15:41

Bieb

Dat heb ik nergens gezegd. We eten nog steeds af en toe zonder vlees, maar niet steevast een vast aantal dagen per week.

Dochter houdt vooral van zgn eenpans/schaals-maaltijden en die vind ik ook gewoon lekker. Daar doe ik niet moeilijk over. Er hangt me ook geen straf boven het hoofd als ik niet altijd consequent ben in het aantal dagen. Ik vind elke vleesloze dag meegenomen. Het worden er ongetwijfeld weer wat meer in de toekomst.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.