Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Kaaskopje

Kaaskopje

06-04-2017 om 13:18

Slowcooker

Naar aanleiding van het invriesdraadje heb ik het met man over de slowcooker gehad en hij wil 'm . Wat is een verstandige keus? En dan liever in het niet al te dure segment. En wat we ons ook afvragen is of een slowcooker niet duur in het gebruik is (elektriciteit)


Krisje

Krisje

25-10-2018 om 16:41

Kaaskopje

Al zoekend naar "zou ik gelukkig worden van een slowcooker" kwam ik dot draadje tegen. Heb je er uiteindelijk eentje gekocht?

OND

OND

25-10-2018 om 21:59

"bacteriën"

"...Het gerecht wordt op het fornuis tot kookpunt verhit en pruttelt enige tijd door op fornuis en/of in de oven. Pan staat in de oven met deksel erop. Op dat moment zijn veruit de meeste beestjes wel dood. ...".

Vegetatieve bacteriën zullen wel gedood worden, maar tal van soorten produceren endosporen die perfect in staat zijn te overleven in een "pruttelend potje" en die zich explosief zullen vermenigvuldigen eens de temperatuur daalt tot ergens tussen 40 en 30°C. Een goed voorbeeld daarvan zijn Clostridium botulinum, C. perfringens, Bacillus cereus, ....

Daarnaast is er nog een ander microbiologisch aspect: sommige van die "beestjes" hebben de onaangename eigenschap toxines te produceren. Sommige van die toxines zijn erg thermoresistent. Ze worden dus niet vernietigd door hogere temperaturen.
Een klassiek voorbeeld is het toxine aangemaakt door Bacillus cereus, dat nog wel eens durft voor te komen in een "restantje rijst van gisteren". Ook de toxines van Staphylococcus aureus zijn thermoresistent.

De industrie heeft daar allemaal oplossingen voor (aanpassing van de pH, aanpassing van de osmotische druk in de voedingswaar,...), de modale keukenpiet heeft die mogelijkheden niet.

Vuistregel is in elk geval om bij gerechten die men lang wil laten pruttelen de temperatuur van het gerecht nooit onder de 70°C te laten dalen (Listeria monocytogenes kan makkelijk 55 - 60°C en korte momenten van 70°C overleven).

OND

OND

26-10-2018 om 20:18

"Complete gerechten met aardappelen zijn hier geen succes.

Gewoon niet echt lekker. "
Je gebruikt uiteraard vastkokende aardappelen in dergelijke recepten. Met rommel als Bintje lukt zoiets niet.

OND

OND

27-10-2018 om 09:33

Ik heb naar aanleiding van deze draad

mijn "Slowcooker" nog eens van stal gehaald.
Vannacht heb ik er zes varkenstongen in laten sudderen gedurende 10 uur. Zes varkenstongen is ongeveer het maximum dat de kom van het toestel kan bevatten. In dit geval is de kom uit aardewerk, ovenbestendig en gasfornuisbestendig als een vlamverdeler gebruikt wordt. Op een elektrisch/vitro-keramisch enz. fornuis kan ze niet omdat de bodem lichtjes gewelfd is.

Het opgegeven vermogen is 300W, het effectief verbruik met de thermostaat in de middelste stand was1,91 kWh, dus ca. 190W/uur.
Bij die stand schommelde de temperatuur van de inhoud tussen 72,3 en 76,7°C.

Je kan dat inderdaad ook in een oven, maar vrijwel alle ovens hebben het nadeel van een slecht werkende thermostaat in de lagere temperatuurbereiken. Ovens zijn gewoon niet ontworpen/bedoeld om goed te werken bij lagere temperaturen.
En ze verbruiken aanzienlijk meer.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.