Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Bellefleur

Bellefleur

25-10-2018 om 11:56

Koken voor collega en gezin

We werken in een hecht team. We hebben onlangs te horen gekregen dat een collega ernstig ziek is. Samen met zijn partner hebben ze twee kinderen, van 10 en 12. De collega is thuis, maar zijn vrouw heeft nu griep, en is waarschijnlijk oververmoeid door alle zorg. Collega's hebben al eerder voor dit gezin gekookt, en ik wil ook graag wat doen. Aangezien ik geen keukenprinses ben, de volgende vraag: Wat is een handige maaltijd voor zo'n gezin? Het moet in de vriezer kunnen, en in de magnetron, om het zo handig mogelijk te maken.

Alles wat je zelf ook eet?

Ovenschotel, stamppot, stoofpot, soep, quiche, nasi?

In de magnetron kan je opwarmen, ik vind de meeste dingen lekkerder uit de oven.

Tijgeroog

Tijgeroog

25-10-2018 om 12:41

Bijvoorbeeld

Soep, stamppot, pasta met saus, alleen pasta-saus (alleen pasta koken scheelt al heel veel werk), lasagne, boboti.

Ik heb wel eens, voor iemand verder weg, een campingkoelkastje vol met bevroren bakjes gebracht. Maar voor mensen in de buurt kook ik meestal de dubbele hoeveelheid en breng dat dat even langs, voor etenstijd. Dan wordt het dezelfde avond, vers, gegeten, en dat is ook wel lekker. Maar soms is diepvries praktischer...

Doenja

Doenja

25-10-2018 om 12:48

Ovenschotels

Wat al eerder genoemd is; ovenschotels. Maar denk verder, bijna alles kan in een ovenschotel. Handig is omdan bij de toko van die aluminium bakken te halen, die je vult en afdekt met alufolie waar je met stift op schrijft wat erin zit.
Ik geef je wat ideetjes:
Gehakt onderin, prei ringen roerbakken met kerrie erop en dan aardappelpuree
Kip met paprika of brocoli met een roomsausje en dan bladerdeeg erop
Nasi goreng in een schaal afgedekt met omelet (reepjes)
Vis met wortel en erwten met wijnsausje en aardappelschijfjes erop
Chili con carne
Couscous met daarom heen rundvlees/kikkererwten/wortel/courgette met ras el hanout
Allerlei stampotten
Pasta zoals penne met saus en al in een bak en dan kaas erop, kan zo in de oven
Empanada's; klinkt ingewikkeld maar zijn deegflapjes met elke vulling die je wil
Ragout en dan apart de rijst in een bak (dat wordt nooit lekker samen) met folie opwarmen
Dit kan allemaal in de vriezer en dan in de oven. Willen ze t in de magnetron dan eerst bevroren en wel in een andere ovenschaal doen.

Ad Hombre

Ad Hombre

26-10-2018 om 08:41

Gebruiksaanwijzing

In mijn ervaring hebben kinderen van die leeftijd vaak een gebruiksaanwijzing. Eet dit niet, eet dat niet. Of soms zelfs, eet alleen maar...

En helaas de volwassenen ook steeds vaker.
Dus ik zou zeggen, vraag het ze!

Ad heeft gelijk

Het zou doodzonde zijn als jij je best doet en het resultaat van je inspanningen grotendeels ongegeten in de vuilnisbak verdwijnt. Zij een schuldgevoel, jij energie en voedsel verspild...vraag eerst maar even.

Groeten,

Temet

spaghettisaus

Als je verse spaghettisaus maakt die je invriest dan hoeven ze alleen de spaghetti nog te koken ( en bijna elke puber lust t )

OND

OND

26-10-2018 om 19:53

Ik heb daar nog heroïsche discussies over gevoerd

op Vlaamse fora en ik blijf erbij: je kan elke, met tarwebloem gebonden, saus invriezen (béchamelsaus, kaassaus, ...).
Op voorwaarde dat je ze heeeeeel langzaam opwarmt in de magnetron, schift ze nooit en ze blijft lekker.

mijk

mijk

29-10-2018 om 09:33

Lukt hier ook altijd

Maar dan moet je wel goeie opwarmadviezen erbij doen. Ik kookte toen ik voor vriendin en gezin kookte vanwege ziekte regelmatig dubbele hoeveelheden saus als ik zelf pasta rijst oid at. Ik vroor dat in in diepvrieszakken die ik platliggend invroor. Met watervaste stift erop wat het was en wat erbij moest. (Rijst pasta). Eens in dezoveeltijd ging er voorraadje van mijn vriezer naar huk vriezer. Haar man kookte pasta of rijst ontdooide saus en ze konden aan tafel. Het was zo voor mij weinig extra werk en het hielp hen erg..

Mijk

OND

OND

31-10-2018 om 15:34

Ook bereide pasta kan je invriezen

of een dag of twee in de koelkast bewaren: net niet al dente koken, even laten uitlekken, er een soeplepel (of twee) keukenolie goed door mengen. De pasta kleeft dan niet aan elkaar. Langzaam opwarmen in de magnetron of laten ontdooien en overgieten met wat gloeiend hete saus.
Vers bereid is beter, maar dat geldt voor vrijwel alles en het verschil met vers is eigenlijk niet zo groot.

Anders

Misschien kan je op een andere manier helpen; met collega op een dag naar het ziekenhuis brengen zodat zijn vrouw thuis kan blijven.
Of hun kinderen mee uit nemen.
Of een strijkbeurt/waswegwerkbeurt aanbieden.
Vraag wat ze kunnen gebruiken.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.