Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Hangkous

Hangkous

19-10-2018 om 12:21

Zijn de boodschappen ineens duurder?


OND

OND

24-10-2018 om 12:59

Dus ja: de prijzen stijgen blijkbaar.

Zoals iedereen weet.

Prijzen voorjaar

https://kassa.bnnvara.nl/media/384915

Het kassabericht is al van het voorjaar. Maar inderdaad, prijzen zijn gestegen. Dan heb ik toch wat gemist, nou ja, ik heb er toch weinig last van gehad blijkbaar, niets gemist.
Gehakt was niet gestegen en waarschijnlijk een aantal andere producten die wij gebruiken ook niet.

Ja, die boter

dat vroeg ik me ook al af waarom die schreeuwend duur geworden is. Tot voor een paar jaar terug sloeg ik daar altijd een voorraadje van in om bij spontaan opkomende baklust achter de hand te hebben. Nu zelfs de huismerken twee euro het pakje kosten wacht ik maar weer totdat ie in de bonusronde voorbij komt.

Overigens zijn we in Nederland vergeleken met de ons omringende landen nog vrij voordelig uit in de supermarkt.

Kaaskopje

Kaaskopje

25-10-2018 om 10:56

Lidl

In de laatste vergelijkingstest van Kassa, bleek Lidl (nog steeds) de goedkoopste te zijn. Mijn indruk was en is dat ook Lidl en Aldi niet meer zo spotgoedkoop zijn als ze waren, maar in verhouding dus toch nog de goedkoopste.

Politiek en marketing

Weet je wat ik denk, in januari gaat de btw van levensmiddelen van 6 naar 9%. Ik gok dat ze nu die prijzen al wat ophogen om dan te kunnen zeggen dat de supermarkten de prijzen niet zullen verhogen... Zodoende geen verschil in de koopkracht, nee, want die hebben we al betaald. En dan kun je wel zeggen dat supermarkten elkaar beconcurreren. Ze houden elkaar scherp, maar als ze allemaal 3 cent er op gooien dan blijft het onderlinge verschil gelijk.

Daarnaast zijn eind oktober/november/december altijd al duurdere maanden. Speelgoed is bijvoorbeeld nu ook duurder dan in de zomer, ondanks dat ze nu stunten met aanbiedingen. En dat geldt ook voor levensmiddelen. Iedereen komt weer een beetje in de feeststemming voor december. Het geld mag een beetje rollen want het is bijna feest, de 13e maand komt er aan etc. Niet dat dat voor elk huishouden geldt, maar dat is wel de algemene stemming waarop iedereen inspeelt. Bovendien moeten die luxe, tijdelijke artikelen niet heel veel duurder zijn dan het gewone assortiment om wel aantrekkelijk te blijven dus dat kun je ook doen door de gewone artikelen net wat op te plussen. Om in januari weer te kunnen stunten met de prijzen want de broekriem moet weer aangetrokken worden; hallo hamsterweken en gaan de prijzen weer wat omlaag vanwege een ronde van de supermarktoorlog.

Ik koop altijd dat wat in de aanbieding is of waarvan ik denk dat het een redelijke prijs is. We eten spruitjes als het in de reclame is en niet de dure boontjes uit Egypte in de winter. Zuivel is al langere tijd duurder aan het worden, eigenlijk sinds de afschaffing van de melkquota. Geen idee waarom. Frisdrank, bier, benzine en drogisterij hamster ik vaak in Duitsland, gelukkig woon ik dicht bij de grens.

OND

OND

25-10-2018 om 11:25

Sowieso is aanschaf van gereedschap, keukenmachines,

potten en pannen enz. in de Aldi of de Lidl geen aanrader. Dat is wel vaker regelrechte rommel en dus in elk geval te duur.

Ik vraag me overigens af waar het geld dan wel heen gaat: supermarkten werken met extreem grote volumes aan minimale winsten (2% is al veel...), de boeren klagen steen en been over de lage, nauwelijks leefbare prijzen die zij krijgen.
Dan moet het wel ergens in de tussenhandel en de verwerking zitten...

Alison

Alison

25-10-2018 om 13:30

Aldi/Lidl

Ben ik eigenlijk de enige die de Aldi/Lidl een ramp vind als je, zoals ik, behept bent met weinig zelfcontrole?
Op de een of andere manier kom ik nooit uit die winkels zonder een kar vol met extra dingen. Ze hebben, hier tenminste, een enorm aanbod aan koekjes, chips en snoep én ze hebben van die snuffelbakken met van alles en nog wat er in. Schoenen, kleding, keukenspullen. Noem maar op.
De Jumbo hier heeft dat eigenlijk nooit en de AH een of twee van die bakken. De laatste keer dat ik in de Aldi was stonden er wel 5 rijen met van die grabbelbakken.
Soms is dat trouwens wel heel fijn. Tijdje terug een paar laarsjes voor 10 euro en van de week een pizzabord voor 4.50.
Maar toch, dat had ik niet gekocht als ik niet tussen de rekken met ongeregeld spul was gaan kijken.
Eigenlijk moet ik gewoon niet meer naar zulke winkels gaan 😉

Jasmijn

Jasmijn

25-10-2018 om 13:40

Geen probleem mee

Ik ga iedere week naar de Lidl maar heb geen koopjeslust zoals Alison beschrijft. Nu zie ik iedere week die koopjes, dus op een gegeven moment is dat ook niet meer bijzonder.
En zoals iemand hier beschrijft dat de spullen van de Lidl niet goed zijn, daar heb ik ook geen ervaring mee. Ik heb een waterkoker van de Lidl, een broodrooster, en een schroefboormachine, alles werkt nog en ik ben heel tevreden. (En ik heb ze al jaren)

Triva

Triva

25-10-2018 om 15:01

Lidl

is prima. Ik zou niet zonder kunnen. De dirk heeft ook van die koopjesbakken. Als je voortaan elke keer naar de lidl gaat dan went het.

Tine Winkel

Tine Winkel

25-10-2018 om 17:30

besparen op eieren

ik zag hierboven ergens de opmerking dat eieren zoveel duurder waren geworden. Tip: koop witte eieren. Zijn veel goedkoper dan bruine en ook gewoon te verkrijgen als scharrel (want volgens mij verkopen alle supermarkten tegenwoordig alleen scharrel of 'beter') of vrije uitloop. Zijn nog beter voor het milieu ook (zie de aflevering van Keuringsdienst van Waarde over dit onderwerp).
Maar dat zal voor TS natuurlijk geen tientjes per maand schelen, dat snap ik ook.

Kaaskopje

Kaaskopje

25-10-2018 om 19:02

Alison

Dan ben jij dus ook een gewillig slachtoffer voor de winkelpsychologen van Action? Dat vind ik een veel ergere verleider dan Lidl of Aldi. Bij de laatste twee kun je nog paal en perk stellen door de non-food bakken te negeren. Niet naar kijken! Action is in zijn geheel zo'n bak met koopjes. Ga je daar naar binnen, dan is het wel héél moeilijk om niets extra's te kopen. Maar het is denk ik waar wat Triva zegt over Lidl, als de winkel normaal voor je wordt, kan het minder bijzonder worden. Als ik dagelijks in Ikea zou 'moeten' zijn, zou de graaineiging ook een stuk minder worden denk ik. Ik denk hoe dan ook drie keer na of ik het echt nodig heb, maar eerlijk is eerlijk, ik moet toch íets kopen, want anders heb ik mijn tijd daar wel erg verspild . Dus dan neem ik maar een pak wraps mee, of douchegel. Dat komt altijd van pas. Of bij Ikea iets voor in de keuken of zo. Het tweede wat Dan ben jij dus ook een gewillig slachtoffer voor de winkelpsychologen van Action? Dat vind ik een veel ergere verleider dan Lidl of Aldi. Bij de laatste twee kun je nog paal en perk stellen door de non-food bakken te negeren. Niet naar kijken! Action is in zijn geheel zo'n bak met koopjes. Ga je daar naar binnen, dan is het wel héél moeilijk om niets extra's te kopen. Maar het is denk ik waar wat Triva zegt over Lidl, als de winkel normaal voor je wordt, kan het minder bijzonder worden. Als ik dagelijks in Ikea zou 'moeten' zijn, zou de graaineiging ook een stuk minder worden denk ik. Ik denk hoe dan ook drie keer na of ik het echt nodig heb, maar eerlijk is eerlijk, ik moet toch íets kopen, want anders heb ik mijn tijd daar wel erg verspild . Dus dan neem ik maar een pak wraps mee, of douchegel. Dat komt altijd van pas. Of bij Ikea iets voor in de keuken of zo. Wat mij ook afremt is dat ik geen auto heb. Het zal allemaal gedragen moeten worden. Dan neem je geen nieuwe stoel op je schouders, of 'handig' rekje.

mary

mary

25-10-2018 om 21:30

tegenwoordig

Tegenwoordig ga ik steeds vaker boodschappen doen in Duitsland. Dat is een voordeel van vlakbij de grens wonen. Daar zijn veel boodschappen toch een stuk goedkoper,vooral wasmiddel en -verzachter, alcohol en drogisterij artikelen. Maar ook boter, fruit, groente, vlees voor op brood koop ik daar. Dezelfde artikelen bij de Lidl bijvoorbeeld zijn goedkoper in Duitsland. Daarna nog even tanken (ca 20 a 25 ct per liter goedkoper).

Hangkous

Hangkous

25-10-2018 om 21:34

Als Bollenstreker toch wat moeilijk

In Duitsland mijn voordeeltjes halen. Ik hwb alleen een fiets, geen rijbewijs.

Kaaskopje

Kaaskopje

25-10-2018 om 21:38

Wat een rommeltjestekst

Ik zie nu pas dat er vanalles dubbel staat.

OND

OND

25-10-2018 om 22:23

"Goedkoper" in het buitenland?

Ik vraag het me af. In de gekende duitenschaversfora regent het aanbevelingen. We moeten boodschappen doen in Nederland (jawel:"veel goedkoper"), anderen zweren dan weer bij de Auchan in Rijsel/Lille, enzovoort, zie bijvoorbeeld: https://www.spaargids.be/forum/prijsverschillen-tussen-belgische-en-buitenlandse-supermarkt-t13345-120.html.

Hoeveel bedraagt het gemiddeld inkomen uit arbeid in Nederland eigenlijk? Wellicht is dat geen slechte graadmeter om in te schatten wat de (inhoud van de) boodschappenkar moet kosten.

Volgens een recent onderzoek hier (door Jobat Media en marktonderzoekbureau Ipsos, waar veel vraagtekens bij kunnen geplaatst worden) verdient de Belg bruto per maand € 3 329 , mediaan € 3 000, modus niet gegeven.

Triva

Triva

26-10-2018 om 08:48

OND

Niemand zei hier toch dat je naar België moet? Je kunt toch zien dat de prijzen in Lidl lager liggen in Duitsland als je daar heen gaat?

OND

OND

26-10-2018 om 18:15

Ik heb toch niet gezegd

dat iemand gezegd heeft dat je naar België moet? Ik woon daar nu eenmaal.
En "Je kunt toch zien dat de prijzen in Lidl lager liggen in Duitsland als je daar heen gaat?"? Zo simpel is dat dus niet, voor wie een beetje in detail wil kijken.

Charlie

Charlie

26-10-2018 om 18:21

Volgens mij

is geen enkele winkel echt duurder of goedkoper, dat is echt compleet afhankelijk van wat je koopt.
Het ene product is in de ene winkel duurder en vice versa. Wil je echt het goedkoopst boodschappen doen dan zou je zeker naar 5 supermarkten (ed) moeten gaan lijkt me. En er een hele studie van moeten maken.
Leuke hobby, maar echt besparen doe je er natuurlijk niet mee. Tenzij je met werk op een heel laag uurloon uit zou komen en het boodschappen doen razendsnel kunt.

Hangkous #45

Boodschappen in de Duitse Lidl halen is wel goed voor je conditie 😜

Kaaskopje

Kaaskopje

27-10-2018 om 00:59

Sarah-Sarah

Als ik het lopend moet halen zeker! Mijn schoonouders gingen ook eens in de zoveel tijd naar Duitsland voor drogisterij-artikelen. Dat deden ze op zo'n vrij-reizen dag. Een voordeel van ouder worden... vrij reizen met de NS, haha. Man is volgend jaar de gelukkige.

OND

OND

29-10-2018 om 10:29

In eerste instantie worden prijzen altijd bepaald

door wat de consument maximaal wil betalen. Wat dat maximum is, is geen geheim voor de winkeliers: daar hebben ze "klantenkaarten" voor uitgevonden. Ze lachen zich wellicht elke dag te pletter om die stomme consumenten, die zomaar, vrijwillig, de noodzakelijke data aanleveren in ruil voor een "extra korting" van 0,1% en het gevoel "erbij te horen".
De uiteindelijke verkoopprijs wordt daar enkele procenten onder gezet.
Koop een half jaar geen rijst en de prijs zal dalen. Als blijkt dat de verkoopprijs onder de aankoopprijs dreigt te zakken, zal men of de producenten verder uitpersen, of wat marketingfoefjes uithalen ("je krijgt er hagelwitte tanden van en het beschermt tegen SOA's", "nu in extra-voordeelverpakking en het maakt lastige kinderen rustig"), of een combinatie van beide. Als ook dat niet helpt wordt het product gewoon uit assortiment genomen.
Maar zover komt het vrijwel nooit: reclame is een machtig wapen waar de doorsnee burger nauwelijks tegen opgewassen lijkt.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.