Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Wasmachine is dood, lang leve de (droog)wasmachine? Wie is ermee tevreden?


Marie

Marie

29-10-2018 om 12:47

slaapzakken en dekbedden - hoe vaak wassen?

Even heel wat anders. Hoe vaak wassen jullie dekbedden en slaapzakken?
Ikzelf zo weinig mogelijk. Om de paar jaar ofzo. Hang slaapzakken na gebruik wel buiten te luchten. En dekbedden zo nu en dan (in elk geval bij wisseling van seizoen),
Ik heb namelijk het idee dat de vulling "oplost" door te vaak wassen en dat ze dus minder lang mee gaan.

Alison

Alison

29-10-2018 om 13:12

Slaapzakken en dekbedden 2

inderdaad, hoe vaak wassen jullie dekbedden en slaapzakken? En loont het om daarvoor een groter/duurder apparaat te kopen? Ik was dat soort grote dingen wel een paar keer per jaar maar als ik ruimtegebrek zou hebben en een combi zou handig zijn, dan zou ik alles zoveel mogelijk combineren en 1 of 2 keer per jaar naar de wasserette gaan. Zelfs als je daar met de taxi naar toe moet (bij wijze van spreken) is dat nog goedkoper dan een apparaat kopen wat je het grootste deel van het jaar niet efficiënt gebruikt. Om niet te spreken van de aanschafkosten en het ruimte beslag.
Speelt hier totaal niet maar viel me gewoon op in de discussie

Miep Kraak

Miep Kraak

29-10-2018 om 14:57

Triva

" Ik deed 2 wassen en die gingen samen in de droger als ik de 3e was aanzette. Had ik in dexavond 5 wassen van de mand in de kast."

Had ik in DE AVOND....niet in 1 avond.

Triva:Lees nog eens je tekst want er stond toch echt dat twee wassen samen in de doger gingen. Beetje noninformatie zo door te zeggen dat je in 1 avond vijf (!) wassen in de kast had? Die drie daarna ook nog samen in de droger? Lijkt wel visserslatijn...

2 wassen draaien. ( afhankelijk van het programma laten we zeggen in totaal 3 uur)

Deze samen, minus het krimpend spul in de droger. En tegelijk was 3 aanzetten.
Tegelijk klaar na 1.5 uur.

Was 1 en 2 uit de droger en was 3 in de droger zonder aan te zetten.
Was 4 draaien (1.5 uur)
Was 3 en 4 samen in de droger ( 1.5) uur.

Was 5, afhankelijk van de grootte wordt op een korter programma gewassen (pak m beet 30 min)
Droogt daarna sneller (45 min).

9.00 u 's morgens de eerste was er in. In de avond liggen 5 wassen gevouwen en gestreken in de kast.
Snap niet wat er visserslatijn en noninfo aan is en snap ook je botte manier van typen niet eigenlijk. Het gaat om de was he, als je daarop al zo reageert..poeh.
Maar snap je het nu?

Slaapzakken en dekbedden

Dochter en ikzelf hebben last van huisstofmijt, dan hang je de boel al vaker even buiten. Maar ook wel een paar keer per jaar door de machine. Net als de kussens.
De jongens hier, gaan nog wel eens met stinksokken en al en al rommelend naar bed. Dat ruikt op een gegeven moment niet fris meer en dan was ik zo'n dekbed met extra lekker geurtje wasverzachter. Terwijl we zelf, dochter en ik, altijd azijn naspoelen.

Slaapzakken worden hier vooral gebruikt voor sleepovers. Hier thuis of elders, dochter had pas voor een schoolreis ook weer een slaapzak nodig, zoon voor een weekend met de studentenvereniging, en dat ligt ook niet altijd schoon op een bed maar op een vloer tussen de chips en het bier en andere rommel. Dus als ze thuiskomen of als de gasten hier weg zijn, gaat een slaapzak in de was.

Half a twin

Half a twin

29-10-2018 om 15:12

Miep Kraak

Met een beetje goed weer red ik dat ook zonder droger. Buiten aan het balkon aan de lijn, in de wind, handdoeken soms al na 1,5 uur droog. Ene was ophangen andere was inhalen. Ergens rond half oktober nog gedaan, handdoeken, beddengoed van 4 bedden (twee trommels), donkerbont een trommel en lichtbont 1 trommel. 's avonds gevouwen en gestreken in de kast/op de bedden en handdoeken weer op het rekje in de badkamer.

Dekbedden/Slaapzakken.

Dekbedden zo'n 3á 4 x per jaar in de wasmachine en slaapzak gelijk na gebruik, dat is hoogstens 1 of 2x per jaar. Voor logés heb ik ook dekbedden.
Dekbed van zoon gaat vaker in de was, is hier ook vaak muf.

Ik heb alles éénpersoons en 4seizoenen, dus lagen met drukknoopjes, ik was alles zelf.

Miep Kraak

Miep Kraak

29-10-2018 om 16:36

Half a Twin

Ik ook, als ik een tuin of redelijk balkon had.
Mijn drogerperiode was in mijn huwelijkse periode.
Ik ben nu drogerloos, tuinloos en mijn balkonnetje, met de nadruk op tje, is dichtbij een drukke weg en spoorbaan dus dan is het zo weer klaar voor de was als ik dat daar ophang.

Half a twin

Half a twin

29-10-2018 om 17:16

Das waar Miep Kraak

Ik heb balkon met 22 meter drooglijn. Als de wind op vrijdag en zaterdag zuid-west is gaat het hier ook wel eens mis. Dan staat er op het plein 200 meter verderop een viskraam waar het vet altijd net iets te lang meegaat.
Haal ik de handdoeken in en ruiken ze naar kibbeling. 😢

Vogel

Vogel

29-10-2018 om 20:38

Slaapspul

Synthetische dekbedden van de kinderen minstens twee keer per jaar (bij wisseling van zomer- naar winterdekbed en v.v.) En soms extra als het groezelig ruikt. Synthetische slaapzakken na de zomervakantie of na een studentenkampeerweek.
Donzen dekbed en slaapzakken aanzienlijk minder vaak. Luchten doet ook veel goed, wassen lukt nog net zelf maar voor drogen moet ik dan dus naar de wasserette. Ik ben blij dat we er tegenwoordig een in de buurt hebben maar het is wel gedoe. En ik heb inderdaad ook het idee dat kleddernat worden niet echt fijn is voor dons.

OND

OND

29-10-2018 om 20:44

"Ik heb namelijk het idee dat de vulling "oplost" door te vaak

wassen en dat ze dus minder lang mee gaan."

Dons?
Bij het wassen van dons (slaapzakken, dekbedden) is wasverzachter ab-so-luut uit den boze.
Ik was dekbedden en slaapzakken gevuld met dons 2* per jaar.
Ik heb een erg specialistische slaapzak die me tot -33°C warm houdt (ik pleeg al eens naar het noorden te trekken). Die laat ik jaarlijks wassen door een gespecialiseerde firma in Engeland. Dat kost alles inbegrepen een €70.

Sinilind

Sinilind

29-10-2018 om 21:58 Topicstarter

AnneJ

9kg wassen en 5kg drogen. Heb zelf nooit het idee gehad om mijn wasgoed te wegen Zoon is ook allergisch voor huisstofmijt dus zijn beddegoed en zijn gordijnen gaan elke week in de was.
Sini

Mooi

Goede keus dan lijkt mij. Ik dacht dat het mogelijk alleen een combi met minder inhoud zou kunnen zijn voor die prijs maar dat valt me echt mee.

OND

OND

30-10-2018 om 15:58

"Een grote pfssss klong en toen gingen alle lampjes uit"

Ik heb onlangs een grote flatscreentelevisie (55 in.) van een goed merk, die klaar stond voor het grof huisvuil, meegenomen.
Ik had even aangebeld en gevraagd of ik hem mocht hebben. Dat mocht. Hij deed niks meer en reparatie zou ongetwijfeld meer kosten dan een nieuwe, vernam ik.
Nieuwe zekering erin en een paar slechte contacten in het voedingsdeel gesoldeerd, kost € 0,50. Het ding werkt als nieuw.
Ik heb er geen plaats voor en ik hoef dat soort toestellen niet, dus morgen gaat hij naar de kinderopvang van een school hier in de buurt. Die hebben al laten weten dat ze daar erg blij mee zullen zijn.

Moraal van het verhaal: oude rommel niet te snel afschrijven... "Een grote pfssss klong en toen gingen alle lampjes uit" klinkt dan wel erg dramatisch, maar reanimatie is vaak mogelijk en dat hoeft geen fortuin te kosten.

Alison

Alison

30-10-2018 om 16:38

Dat moet je dan wel kunnen

OND. Jij bent handig maar ik heb bijvoorbeeld twee linkerhanden op technisch gebied en ook niet echt iemand in mijn omgeving die iets van reparaties aan elektrische apparaten weet. En iemand inhuren is zo duur dat het inderdaad vaak niet meer loont. Ik had een prima vaatwasser van 4 jaar bijvoorbeeld maar toen die het niet meer deed en de reparatieservice bijna 200 euro rekende om alleen langs te komen, was de keus snel gemaakt. We hebben een Repaircafé in de buurt maar het ook weer zoiets om daar een afwasmachine naar toe te slepen. Dus deze ging met pijn in mijn hart naar het oud ijzer en ik heb een andere gekocht.

Half a twin

Half a twin

30-10-2018 om 16:58

Getrouwd met een "broer van OND"

Dus hier ook repareren tot het niet meer gaat.
Vaatwasser heeft het met 3 reparaties 10 jaar volgehouden. Toen werd het te duur, 200 euro verspijkeren aan een oud ding en dan niet zeker weten dat het goed gaat was teveel.
De strijkbout was meteen bij het eerste mankement weg, spontaan in brand gevlogen en alle plastic onderdelen versmolten daar was geen repareren meer aan.

Nadeel van zelf veel repareren is wel dat dan kort na elkaar echt veel vernieuwd moet worden. Dit jaar al aangeschaft: nieuwe mixer nieuwe vaatwasser, nieuwe printer, nieuwe vaste telefoon, nieuwe computer, nieuwe mobiel en een nieuwe auto.

OND

OND

01-11-2018 om 09:56

"Nadeel van zelf veel repareren is wel

dat dan kort na elkaar echt veel vernieuwd moet worden.".
In dat geval moet u "mijn broer" wat vaker uit de luie zetel schoppen. Ik heb vrijwel alles wat je zoal nodig hebt in een gezin dubbel. Dat was allemaal ooit "oude, kapotte rommel".

Als mijn strijkijzer kapot is, neem ik gewoon een ander exemplaar uit het rek (ik heb er 5). Als de magnetron tegenstribbelt neem ik een andere (2). Als de wasmachine in de bijkeuken vreemd doet, neem ik die in de garage. Frietketel defect? Ik heb er twee. Sapcentrifuge? Twee. Broodbakmachine? Twee. Staafmixer? Drie. Printer? Drie. Mobieltjes? Drie. PC's? Twee. Enzovoort. Ik denk niet dat de hele zwik me in totaal € 200 gekost heeft. Wat ik teveel heb geef ik weg: gericht of ik zet het op de stoep met een bordje "gratis" erbij.

"...en de reparatieservice bijna 200 euro rekende om alleen langs te komen...".
Dat is wel erg veel geld... Hier is een nogal "normaal voorrijtarief" een € 40 - 50. Dat is ook al voor een flink deel pure winst, want berekend als telkens een nieuwe rit van de werkplaats naar de klant, maar zo werkt het natuurlijk niet.
Vaak is dan ook nog een tweede bezoek nodig om wisselstukken te komen plaatsen. Die wisselstukken is een verhaal op zich: die worden steevast verkocht aan een veelvoud van de prijs die de hersteldienst ervoor betaalt. Als je die herstellers zou moeten geloven, kost een afvoerpomp voor een wasmachine een paar honderd Euro. In werkelijkheid kost zo'n ding een Euro of 30 en daar bestaan geen tientallen modellen van: of dat nu een wasmachientje van € 400 is of een van € 1 600: ze hebben allemaal een van de vijf-zes beschikbare pompen en die kosten allemaal ongeveer evenveel.

"...We hebben een Repaircafé in de buurt maar het ook weer zoiets om daar een afwasmachine naar toe te slepen. ...".
Toch altijd interessant om er eens langs te gaan om wat nuttige contacten te leggen.

Half a twin

Half a twin

01-11-2018 om 10:49

Er komt een moment dat .......

====dat dan kort na elkaar echt veel vernieuwd moet worden.".
In dat geval moet u "mijn broer" wat vaker uit de luie zetel schoppen. Ik heb vrijwel alles wat je zoal nodig hebt in een gezin dubbel. Dat was allemaal ooit "oude, kapotte rommel".=====

Er wordt hier echt gerepareerd tot het niet meer gaat, de vaatwasser 3x, de vorige wasmachine 2x maar soms is er een te grote investering nodig om het apparaat weer aan de praat te krijgen en is nieuw kopen een verstandigere keuze.

Zoals die vaatwasser, al enkele malen gerepareerd en al flink wat slijtagesporen zichtbaar aan de geplastificeerde rekken. Het nieuwe motoronderdeel zou 200 euro kosten zonder garantie dat het apparaat dan weer perfect zou werken. Nieuwe rekken binnenin zou ruim 100 euro kosten. Dan geef ik liever 400 euro uit voor een nieuwe die dan weer een hele poos mee kan.

Fijn dat jij alles dubbel hebt maar kan je je ook voorstellen dat niet iedereen daar plek voor heeft? 2 aardappelschilmesjes heb ik wel maar voor 2 wasmachines ben ik iets te krap behuisd.

OND

OND

01-11-2018 om 17:43

Ja hoor Half a twin

Dat kan ik me heel goed voorstellen. Ik woon ook niet in een kasteel: mijn garage is mijn werkplaats/opslagplaats/"man cave" maar mijn autootje kan er dus niet meer bij...

Ik ben altijd wel geïnteresseerd in dat soort verloren geacht wit- en bruingoed.
Een paar weken terug zag ik bij een vriend in de tuin een Delonghi-expressomachine staan. Ze "deed het niet meer".
"Ach, je kent dat toch ook? Als ik ze zou willen laten herstellen kost me dat ongeveer een nieuwe. Ik heb meteen een nieuwe gekocht!".
Die heb ik meegenomen.
Het ding was een jaar of zes oud en had destijds een € 700 gekost. Dat kan ik mij niet veroorloven... Ze "deed het niet meer" omdat er steeds de melding "bonenreservoir bijvullen" kwam.
Ik heb ze volledig uit elkaar gehaald en het viel me op dat het binnenwerk, vooral de mechaniek (in zo'n toestel zit behoorlijk wat mechanica: tandwieltjes en zo) er nog zo goed als nieuw uitzag.
De oorzaak bleek uiteindelijk een kapotte sensor te zijn, kost: € 9.95. Nog wat dichtingen vervangen, grondig ontkalkt, totale herstelkost een € 15, een uur of vier werk en ik ben de trotse bezitter van een prima koffiemachine, ook al drink ik nauwelijks koffie )).

Triva

Triva

02-11-2018 om 05:10

"Nadeel van zelf veel repareren is wel dat dan kort na elkaar echt veel vernieuwd moet worden."

Ik zie even niet in hoe zelf veel repareren eerder dan alles laten doen tot veel tegelijk vernieuwen moet leiden...

Flavia

Flavia

02-11-2018 om 06:51

Repair cafe

en voor iedereen die niet getrouwd is met OND of een andere handige Harry en het zelf ook niet kan is er ook nog het repair cafe, waar die handige Harries dat als vrijwilligerswerk doen en je zelf ook wat handigheid op kunt doen.

We mogen best wat meer moeite doen om goederen te repareren. Maar soms, met de nadruk op soms, is het zelfs beter voor het milieu om goederen toch te vervangen hoe onlogisch dat soms voelt.

https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/apparaten-en-verlichting/repareren-of-vervangen/

Half a twin

Half a twin

02-11-2018 om 07:29

Na jarenlang vanalles repareren

Heb je allerlei apparaten die op hun laatste benen lopen. Dan komt er een fase waar voor al die al 1, 2 of 3 keer gerepareerde apparaten geen reparatie meer mogelijk is.
Wet van Murphy al er een gaat gaan ze allemaal. Geld niet alleen voor zelf repareren ook voor laten repareren.

Half a twin

Half a twin

02-11-2018 om 07:48

By the way

Laten repareren eindigt eerder, met zelf repareren gaat mijn handige Harrie heel lang door. Iedere week de tv solderen (nog voor de flatscreens) is hier 3 maanden volgehouden. Laten repareren doe je dan niet meer.

Ad Hombre

Ad Hombre

02-11-2018 om 07:56

OND

Misschien moeten we een keer een reparatiecafe organiseren met OND.

OND

OND

02-11-2018 om 10:05

Neen, dank u

Ze hebben me hier ook al een paar keer gevraagd om mee te werken aan een repair café. Niet mijn ding: ik word bloednerveus als mensen op mijn handen zitten te kijken.
Maar ik ben het idee van repair café's wel erg genegen.
Maar ik veronderstel dat "repareren" een aflopend verhaal is: ik merk vaak genoeg dat hedendaagse toestellen blijkbaar niet meer ontworpen en uitgevoerd worden met "reparatie" in gedachten.

Half a twin

Half a twin

02-11-2018 om 10:10

Dat is het punt inderdaad

De micro elektronica in mijn flat-screen is te klein dat kan handige Harrie niet meer zelf. De oude tv nog wel.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.