Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
Vivi

Vivi

05-11-2018 om 21:23

Sportselectie basisschool

Hallo allemaal,

Misschien is hier al wel eens een draadje over geweest.

Dochter van 7 bijna 8 zit in groep 4. is begin dit jaar uitgenodigd om met een selectieklasje mee te trainen en is nu 2,5 maand bezig. Dit betekent dat ze 3 dagen per week 2,5-3 uur doordeweeks moet trainen. Daarnaast in het weekend of een wedstrijd of 3 uur trainen als er geen wedstrijd is. Zelf vind ik het erg veel voor zo'n jong kind.
Onze dochter vindt het helemaal fantastisch. Oefent ook uit zichzelf toch zeker nog 2 middagen extra, filmpjes van youtube nadoen etc. Praat nergens anders over. Heeft haar hele kamer vol met sportposters hangen.

Zelf zijn mijn man en ik helemaal niet zo sportief. De andere 2 kinderen zijn ook nooit 'verder' gekomen dan recreatief sporten. We zullen onze jongste dochter dan ook zeker niet pushen/dwingen om maar olympisch kampioen te worden. Wel vind ik het bijzonder dat dochter zo gedreven is. Ze oefent zelfs in haar vrije tijd. Als iets op training niet lukt doet ze het thuis net zo vaak over tot dat ze het wel kan. Ze wil er echt voor gaan.

Echter hoorden wij bij de 10 minuten gesprekken dat haar juf zich wel zorgen maakte. Ze kwam vermoeid over. Had veel taakjes niet af. Daarnaast was ze vooral aan het eind van de week op de donderdag en vrijdag erg prikkelbaar. Ze had ook last vaan huilbuien vooral op de vrijdag. Ze valt als ze vrijdags thuis komt meteen in slaap. Wij herkennen het verhaal van de juf wel. Man en ik maken ons ook zorgen. Is het allemaal niet teveel voor haar?

Weet iemand of dit normaal is? Is het wennen? Groeit ze hier weer overheen? De meeste kindjes in het selectieklasje zijn wel wat ouder, 8, 9 of 10. Zij is de jongste. Moet ze minder uren trainen? ( Dit idee leverde wel een driftbui van onze dochter op. "Jullie willen gewoon niet dat ik kampioen wordt.") Is het een idee om ervoor te zorgen dat ze buiten de training niet meer oefent? Het is natuurlijk ook belangrijk dat ze gewoon goed groeit.

Heeft er iemand ervaring met sportselecties op de basisschool. Hoe hebben jullie het aangepakt? Graag tips.

Dochter traint overigens in Duitsland. Wonen in een grensgebied en mijn man is Duits. Dochter heeft een Duitse licentie en doet ook mee aan Duitse wedstrijden. Dus ze moet voor wedstrijden vaak ook grote afstanden overbruggen.

Ouders

Jullie maken je zorgen. Dan is het tijd om de trainer te vertellen dat je dochter de eerstkomende twee jaar niet kan worden opgenomen in de selectie omdat ze lichamelijk daar nog niet aan toe is.
Bescherm je kind tegen zichzelf en een trainer die haar te vroeg bij de selectie heeft gehaald. De trainer mag dat haar uitleggen.

Vergeten kindje

Hier werd man jeugdkampioen, jottum.
Maar school werd wel het vergeten kindje.
Na de sportperiode kon alsnog worden begonnen aan een inhaalslag.

Sporten heeft hem wel doorzettingsvermogen bijgebracht.
Maar waarschijnlijk zat dat al in zijn genen.

Als je dochter talent heeft, hoeft ze niet meteen haar droom op te geven. Alleen even uitstellen totdat ze beter in haar vel zit.

vlinder72

vlinder72

05-11-2018 om 22:27

Mijn zoon

Mijn zoon kan het prima aan. Hij traint op ma-wo-vr en dan op zaterdag een wedstrijd. Op di-do gaat hij naar de BSO. Hij doet dit nu al ruim 2 jaar zo. Begonnen toen hij 7 was en hij is nu 9 jaar.

Maar mijn zoon is niet moe overdag. Op school gaat het ook prima.

Zou hij wel moe zijn of niet willen dan zou ik hem uit de selectie halen.

Minderen

Hier ook selectie, ouders van vriendinnetje van mijn kind hebben nee gezegd omdat de training pas na bedtijd eindigt.

Misschien kan jullie kind 2 uur per keer trainen en dus op tijd naar bed?

balans

Leuk als je kind zo gedreven is, maar er moet wel balans zijn. Eerst voor de basiszaken: slaap, eten, familie en vriendschappen. Dan voor de rest van de ontwikkeling: school(prestaties), groei, variatie (dus niet je hele leven doorbrengen in een sporthal of zwembad, bijv.)

Als je aangeeft dat het op school niet goed loopt en dat je kind moe is en zelfs in slaap valt, dan gaat het dus echt mis in de balans. Ik zou in ieder geval voorlopig minderen in het aantal trainingen. Daarmee is niet ineens haar kans op ooit succes verkeken, eerder in tegendeel denk ik. Je kind is nog erg jong, aan jullie de taak haar goed te begeleiden (en daar hoort ook soms nee zeggen bij)

Irisje

Irisje

05-11-2018 om 23:02

Kan ze niet

in overleg met de trainer wat minder trainen. Bijvoorbeeld 2x per week ipv 3. Of 2 uurtjes in plaats van 3. En dan kijken of het beter gaat.

Je geeft aan dat ze jonger is dan de andere kinderen. Bij onze zoon die ook in de selectie zit hebben ze een wenjaar. Ze doen dan eerst een jaartje maar 1 keer per week mee met selectietrainen de andere 2 keren in de week recreatief. Een jaar voordat ze met de echte selectie beginnen.

Het ligt natuurlijk ook aan het type selectie. Een selectie voor de regiokampioenschappen is anders dan voor een EK of WK.

Ietsje minder

Groep 4 vond ik vorig jaar een lastig schooljaar. Waar groep 3 nog ruimte had om regelmatig te spelen en eigenlijk maar om twee grote dingen draaide; lezen en schrijven. Is dat in groep 4 toch wel een tikkeltje anders. Het rekenen komt nu echt goed op gang met de tafels, taal wordt uitgebouwd, wereldverkenning komt er bij en er komt een meer schoolse structuur. Het spelen is er nu toch wel uit. Je dochter wil graag, maar blijkbaar is het voor nu te veel. Misschien dat het in groep 5 of 6 beter te combineren is voor haar, maar nu niet. School staat op 1. Want stel nou dat ze geblesseerd raakt waardoor de sport niet meer kan of dat ze toch niet door breekt dan moet ze wel wat hebben om op terug te vallen. Ook de speciale sportklassen op het middelbare vragen een fatsoenlijke studiehouding en studieniveau. Vergeet ook niet haar sociaal leven, want met zoveel trainen en wedstrijden, zal dat er ook wel bij in schieten. Laat haar minder trainen. Een beetje sporter heeft ook rust nodig. Als ze zo moe is op school, hoe moe is ze dan tijdens het trainen. Ik zou het terugschroeven, echt.

Vivi

Vivi

05-11-2018 om 23:45

Bedankt

Bedankt voor tips.

Het is ons ook erg overvallen allemaal.
Ze is vorig jaar na de zomer pas begonnen. Vervolgens meegedaan met de clubkampioenschappen tm 10 jaar. Dat doen gewoon alle kinderen van de club. Is kampioen geworden. Toen totaal onverwacht ook bundes kampioen geworden. En toen 'per ongeluk' 4e geworden op de nationale kampioenschappen tm 10 jaar. Daarna natuurlijk meteen de selectie in gezet.

Wij hadden dit totaal niet zien aankomen. De andere twee kinderen zijn op sportgebied nooit verder gekomen dan de A3 van FC boerenland hahaha (waar het overigens wel heel gezellig is hahaha )

We gaan in ieder geval eerst met de trainster overleggen of het trainen minder kan.

Flavia

Flavia

06-11-2018 om 07:06

AnnaNiem

Over het sociale leven hoef je je geen zorgen te maken, de sport en alles er om heen is het sociale leven.
Ik zie het bij onze trainingsschool, ze trekken ook buiten de trainingen en de toernooien met elkaar op. Ook van andere verenigingen ontstaan vriendschappen omdat ze elkaar bij toernooien steeds tegenkomen. Zo'n topsportwereldje is niet zo heel groot dus je ziet steeds dezelfde kinderen met dezelfde hobby als jij hebt, dat schept een band.

Het is bij een semi-individuele sport toch iets anders als bij een teamsport als voetbal of hockey, je hebt veel minder 'team' dus zoeken ze contact daarbuiten.

@Emma

@Emma

06-11-2018 om 07:31

Vivi

Ik heb helemaal geen ervaring met topsport, wel met een bijzonder gedreven kind. Goed idee om te gaan praten met de trainer. En dan niet overleggen of het minder kan, maar zeggen dat het minder moet. Het gaat om de gezondheid van je kind.
Blijf haar vooral steunen in haar wens om veel te sporten zolang ze dat graag wil. Kunnen uitblinken in iets wat je graag doet is ontzettend waardevol voor een kind. Zelfbeeld, zelfvertrouwen, vriendschappen, concentratie, daar kunnen anderen nog jaloers op zijn

Blessures

Een stapje terugdoen is echt nodig. Niet alleen in het belang van school/welbevinden, maar OOK in het belang van de sport. Vermoeidheid veroorzaakt blessures.

Lees ook dit:
https://www.volkskrant.nl/economie/bij-feyenoord-werd-minder-juist-meer~b4048c7a/

De training moet minder vaak / minder lang, en de coach moet passende doelen voor haar bedenken (en communiceren!) waardoor ze geen druk voelt om thuis de gemiste trainingen in te halen.

Lente

Lente

06-11-2018 om 16:17

Ze is erg goed in deze sport

Dat kampioenschap heeft ze behaald zonder al die extra trainingen op hoog niveau.
Blijkbaar kan ze heel erg groeien zonder zware trainingen.
De wentijd is al voorbij. Als ze de eerste weken moe was geweest, klinkt dat logisch. Maar na 2,5 maand zou ik toch echt concluderen dat haar weekindeling te zwaar is.
De boodschap van de juf is ook heel duidelijk.
Ik zou in gesprek gaan met de sportclub. Vraag naar ervaringen met selectietrainingen voor zulke jonge kinderen. Deel mee dat haar trainingstijd korter moet. En overleg dan wat de beste manier is. Een keer in de week minder? Kortere trainingen? Niets in het weekend, ook geen wedstrijden. Of maar 1 keer per maand een wedstrijd.
En hoe te voorkomen dat ze zelf de lat even hoog blijft houden?

Bo

Bo

06-11-2018 om 21:23

welke sport?

Het is mij niet duidelijk om welke sport het gaat. Zelf speelt mijn zoon voetbal in de hoofdklasse. Hij is 9 jaar en vindt het fantastisch en het gaat ook prima icm met school. Hij heeft een klasgenootje die op hoog niveau turnt (5 keer per week) en nu al diverse blessures heeft opgelopen. Dat is echt heel wat anders en niet gezond (vind ik).

Het maakt dus echt wel uit welke sport je kind doet.

Vivi

Vivi

07-11-2018 om 00:33

Met de trainster gepraat

Vanavond met de trainster gepraat. Dochter moet nu eerst 2 weken rust nemen. Dus dan doet ze alleen lichte conditietraining. Daarna gaat van 12 uur per week sporten naar 9 uur per week sporten. Ze krijgt dan een eigen op maat gemaakt trainingsschema. Ze evalueren dan per 3 weken of het te zwaar is of niet. Volgend jaar als ze een jaartje ouder is mag ze opnieuw het hele selectieprogramma proberen. Normaal beginnen ze ook een jaar later in de selectie. Dochter was een uitzondering omdat ze het hele recreanten programma al doorgelopen had.

Trainster heeft ook met dochter zelf gepraat. Dat het belangrijk is dat ze goed uitrust. En dat het belangrijk is dat haar spieren goed groeien. Ze mag ook niet thuis meer oefenen. Als ze toch iets wou doen moest ze de muziek die bij wedstrijden gebruikt werd maar luisteren. Dat is goed voor het gevoel voor ritme.

@Bo ik geef liever niet aan om welke sport het gaat vanwege herkenbaarheid. Sport wordt niet veel beoefend in NL. Het is toch een openbaar forum.

Iedereen nogmaal bedankt voor de tips en het meedenken.

Bo,

De juf geeft aan dat het op school minder goed gaat. Het gaat niet zo zeer om welke sport maar om de tijd die kind er in steekt en nu op school steken laat vallen.
Als de dochter veel sportte en lekker op school kon meedraaien, was er geen vuiltje aan de lucht en kon het na alle waarschijnlijkheid gewoon blijven trainen bij de selectie.

Irisje

Irisje

07-11-2018 om 01:06

Vivi

Fijn dat er een oplossing is gekomen.

Tango

Tango

07-11-2018 om 13:41

Prima oplossing

Houd daarnaast wel in de gaten of je dochter het dan wel motiverend genoeg blijft vinden. Minder trainen is prima. Strepen in wedstrijden zou ik niet gauw doen, want daar halen ze juist vaak hun motivatie uit.
Ik ken een meisje dat op hoog niveau turnt. Zij is ook geleidelijk aan steeds meer gaan trainen. Ieder jaar kwam er een extra trainingsuur/dag bij. Overigens kon zij het goed aan en zagen ze op school dat het turnen haar veel zelfvertrouwen gaf. Maar deze ouders zijn dat altijd wel goed blijven volgen. Zodra ze hadden gezien dat het teveel werd hadden ze ook de trainingsuren in frequentie omlaag gehaald. Het meisje ging en gaat echter altijd enthousiast naar de trainingen en wedstrijden en lijkt daarnaast nog energie over te hebben.
Ieder kind is hierin natuurlijk anders dus het blijft belangrijk om naar het kind te kijken wat het aan kan.

Vivi

Vivi

07-11-2018 om 17:06

Syboor

Bedankt nog voor het artikel!

Ik heb nu net pas de tijd gehad om het te lezen. Het maakt veel duidelijk.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.