Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
Irisje

Irisje

01-11-2018 om 18:53

Schooladvies onduidelijk


Floria

Floria

04-11-2018 om 07:47

die I

Maar het was toch maar één keer een I?

Ik vind het altijd interessant dat als een kind één keer een hogere score haalt, mensen dat meteen als bewijs zien van wat het kind eigenlijk kan. Als dit kind in voorgaande jaren steeds I'en had gehaald voor begrijpend lezen en nu ineens een II, zou er toch ook niemand zeggen dat het pas in groep 8 op niveau zou gaan scoren, en dat het dus havo zou moeten doen? Nee, dan was het een misser die niet meetelt.

Zou het kind nu in groep 8 de goede lijn van de I doortrekken, en bovendien de andere vakken die níet verbeterd waren ten opzichte van voorgaande jaren ook richting I haat halen, dan betekent het iets.

sara

sara

04-11-2018 om 08:06

Simpel Floria

Je kunt (bijna) niet per ongeluk een I halen.
Je scoort doorgaans niet beter dan je bent op zo'n toets.
Wel zijn er uiteraard legio redenen te verzinnen waarom een kind lager scoort op een toets dan zijn kunnen.

Ik vind dat een kind op bo niet echt in te schatten is qua toekomst; capaciteiten, interesses etc.
Voor het gemak (en beste kansen) ga ik doorgaans uit van hoogste scores van een kind. Kind laat zien die scores te kunnen halen, dus waarom twijfel over dat niveau?
Bl is daarbij gewoon het belangrijkste onderdeel, komt in alle vakken op vo belangrijk terug.

Mijn dochter scoorde op bo ook grillig, had ook weleens een III maar doet het prima op gymnasium. Cito scores kunnen een handvat zijn maar zijn niet allesbepalend.

Irisje

Irisje

04-11-2018 om 13:02

Triva

Hier staan beide scholen met vmbo-basis en vmbo-kader toevallig wel in de mindere buurten. Zoals ik al meerdere keren heb aangegeven is daar niets mis mee. Ik zou het ook niet erg vinden als dochter erheen ging. Dochter heeft ook een aantal vriendinnetjes op die school. Zijn gewoon leuke meiden.

Het catagoraal gymnasium staat hier toevallig in de villawijk. Waarom? Geen idee. Ik ga niet over de dorpsplanning.

Dat is natuurlijk overal anders. Er zullen vast een heleboel plaatsen zijn waar dat anders ingedeeld is. In jouw woonplaats is dat duidelijk het geval. Vandaar ook het alles ertussenin.

Maar ik ga er voor het gemak maar even vanuit dat dochter in eigen woonplaats naar school gaat.

Vivi

Vivi

04-11-2018 om 17:47

Eens met Sara

Het is ook een boel koffiedik kijken. Vaak zit er wel enige lijn in de adviezen en cito. Echter de pubertijd is een lastige levensfase en kinderen kunnen zich onverwachts heel anders ontwikkelen.

Zoon had alles I of zelfs I+. Begon op Gymnasium en is daar enorm gaan puberen. Stroomde vervolgens af naar Atheneum en daarna zelfs naar HAVO. Toen hij daar af dreigde te stromen naar de MAVO viel eindelijk het kwartje en is hij zijn best weer gaan doen.

Dochter begon op MAVO/HAVO met verwachte uitstroom MAVO. Mocht naar een jaar naar een HAVO/VWO klas en doet nu 3e jaar VWO. Ze gaat waarschijnlijk in de bovenbouw een plusprogramma doen. Had alleen III en II op cito. II wel op bl en rek.

Bo

Bo

06-11-2018 om 21:42

Sara

Eens dat cito scores niet allesbepalend zijn, maar een I voor BL als leidraad zien voor VWO niveau? Ik ken best veel kinderen die dat halen, maar die bijv zwakke rekenaars zijn. Het is niet voor niets dat meerdere aspecten een compleet beeld geven. Anders kan je net zo goed die andere toetsen schrappen.

Irisje

Irisje

07-11-2018 om 14:48

Havo/Vwo

Net gesprek gehad op de school van dochter. Het is Havo/Vwo geworden. De verwachtte uitstroom is nog onduidelijk. Dat hangt van de brugklas af. Leerkrachten hoopten dat als ze les kreeg op Vwo niveau ze misschien toch iets harder haar best ging doen. Havo zat er toch zeker in volgens beide leerkrachten.

We moesten wel de dyslectie screening in het begin van de brugklas in de gaten houden. De huidige twee leerkrachten zagen toch tekenen van dislectie.

Wij zijn blij dat er nu in ieder geval eenduidigheid is. Dochter is blij want ze heeft minimaal Havo nodig om de studies te volgen die ze wil.

Nu nog op zoek naar een leuke school. Wij hebben in ieder geval erg veel zin in de open dagen.

V@@s

V@@s

07-11-2018 om 16:18

dyslexie

Gezien je eigen fouten en het gegeven dat frans en duits struikelvakken voor je waren zou dyslexie best wel eens kunnen. Het is per slot van rekening erfelijk.

Vraag bij middelbare scholen naar hun beleid. Voor één van onze kinderen troffen wij een school die bereid was om aanpassingen te doen al in de onderbouw voor duits en frans (je moet die vakken wel volgen, maar er zijn geen vastgelegde eindtermen, school kàn dus een alternatief programma opstellen voor dyslectische kinderen). Op die manier voorkom je dus onnodig afstromen. Dochter mocht ipv woordjes leren werkstukken maken voor het betreffende vak. Op die manier is het haar gelukt om op het VWO te blijven.

Vivi

Vivi

07-11-2018 om 18:22

Irisje

Fijn dat er nu meer duidelijkheid is. Gefeliciteerd met het mooie advies voor je dochter. Ze is nu een stapje dichter bij haar droomstudie.

Ik ben het wel eens met v@@s. Let goed op het dyslexie beleid. Het is goed mogelijk dat je dochter toch ergens in het dyslexie spectrum zit.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.