Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
Tango

Tango

03-07-2018 om 13:43

Ouders van VMBO Kader/Basis leerlingen


Flavia

Flavia

04-11-2018 om 21:11

Leren

Hier ook leren en nog eens leren dit weekend. Proefwerkweek.
Op zich doet ze prima haar best, alleen nu nog leren de juiste antwoorden op dat papier te krijgen. Ze maakt mooie omschrijvingen maar gebruikt niet de woorden die in de tekst staan.
Ze heeft twee proefwerken gehad: Frans (blijft ook niet plakken) en Engels. Morgen Nederlands en geschiedenis. Dinsdag nog 2, en woensdag en donderdag elk 1.

Ik ben echt benieuwd naar Frans want daar hebben ze niet eens een so van gehad voor dit proefwerk en dat is dan ook gelijk je rapport cijfer, geen kans om het op te halen.

Vivi

Vivi

05-11-2018 om 02:16

Ook illegaal

#165 Ik lees ook illegaal mee .

Zoon zit op HAVO en dochter op VWO+. Jongste dochter zit in klas 2 (groep 4) van de Grundschule in DL.

Leuk om de 'avonturen' van jullie kinderen te lezen. Beide dochters lezen ook stukjes mee en genieten ook met volle teugen. Het is volgens hen net als die boeken van: "Hoe overleef ik?"

Fijn dat de meesten zich zo op hun plek voelen. Dochter zat op de basisschool ook niet op d'r plek. Ik weet hoe erge impact dat kan hebben op het zelfbeeld.

Nou, ik kom door jullie verhalen in ieder geval de nachtdienst zonder veverveling door. Hahaha.

Triva

Triva

05-11-2018 om 06:56

Tango

"In dit soort weekenden vraag ik me wel eens af of zoon het ooit helemaal zelf zal kunnen"

Ik heb me dat niet echt afgevraagd. Ik genoot van elke stap die wel lukte. Wel maakte ik mij ernstig zorgen in groep 8 omdat mijn zoon niet kon klokkijken. Ik heb een app op zijn telefoon gezet waarmee hij kon wat nodig was. Lijstje bij zijn bed met de tijd dat zijn wekker moest staan én de tijd dat zijn alarm af moest gaan om te vertrekken en de rest vd dag liep hij met de stroom mee. Ging maar zeer zelden fout.

Houd in je achterhoofd dat jouw zoon eigenlijk de papieren had voor praktijkonderwijs en dat je hem zal moeten begeleiden én dat het in de derde en vierde makkelijker wordt door veel meer praktijkuren en een veel kleiner aantal vakken ( en minder lastige/oninteressante vakken).

Vergis je ook dan niet in het aantal uren leren maar er kwam hier echt verlichting als je het goed bijhield. Leer je zoon ook opschrijven wat de leerkracht zegt, ook al is het maar een sterretje in het boek waar hij iets over gezegd heeft. Dat zijn vrijwel altijd de dingen uit de toets bij een zaakvak ( bio, aard, gesch dat m&m etc) en verdoe je tijd niet omdat hij iets moeilijl zelf lan verzinnen. Niks mis mee als jij dat 10x sneller kan. Dit soort creativiteit wordt toch niet getoetst, mijn principe was: alles wat hij thuis moet doen moet goed zijn. Daar krijg je wel een paar punten voor die je op de toets weer minder kan halen.

Ja ik help nog steeds overal bij ( burgerschap is ook zo'n voorbeeld, zelf zou hij daar uren over doen, samen gaat het veel sneller, al was het maar omdat ik 10x zo snel lees en meteen door heb hoe hij dit het snelste kan aanpakken en ook welke keuze opdracht hij moet nemen. Gewoon omdat ik in één oogopslag zie wat het minste werk is en/of hem het meeste ligt. Ik leg hem dan ook uit hoeveel werk ik hem bespaar, hij praat vervolgens, ik typ, we nemen een kop thee met wat lekkers en klaar is dat vak. Veevolgens laat hij mij stroomschema's en tekeningen zien waar ik echt niks meer van snap maar hij maakt daar een werkende groepenkast van op de praktijkdag van zijn opleiding en ik ben net zo trots op hem dan zijn broer naar wiens presentatie ik in het Engels moet luisteren omdat hij al vanaf groep zes het fijn vindt om tegen mij aan te oefenen. Ook hier heb ik geen idee waar hij het over heeft. Vervolgens praat hij mij de oren van mijn hoofd over zijn aankomende minor, afsudeerstage en eventuele master. Voor het eerst vind ik het leuk om zulke verschillende zonen te hebben! Ze komen er allebei wel!

Triva

Triva

05-11-2018 om 07:11

Proest

Nog tijdens het tikken ( in bed, ik slaap zo nog een uurtje) krijg je een appje van het ene kind die stress krijgt omdat hij de afwasser nog moet doen, iets moest inleveren voor school, straks weer een belangrijke presentatie heeft en zich nog moet scheren. Van de ander krijg je een appje dat de veeter (!) van zijn werkschoen stuk is.....

Dit weekend logeerden we bij famile, jongens hebben drie avonden voor hun eten gezorgd. Heerlijk die fase dat ze eigenlijk 'af' zijn. Niks meer aan doen maar soms tover je dan even een veter ergens vandaan en zeg je dat jij, op je thuiswerkdag, die afwasmachine wel doet ( denkende dat de bedden verschoont moeten worden, de wcs een beurt moeten, de wekelijkse boodschappen niet zijn gehaald en je zelf achter bent door dat weekendje met je eigen werk...)

Flavia

Flavia

05-11-2018 om 08:54

Triva

Ik kan me heel goed voorstellen dat je geniet van beide kinderen. Zo verschillend maar eigenlijk toch ook zo hetzelfde. Doen waar je goed in bent / wat je leuk vindt.

En dan dat app-je, en je eigen gedachten over wat je allemaal ook nog moet doen, ook zo herkenbaar.

Tango

Tango

05-11-2018 om 23:02

Triva

Jouw verhalen blijven zo herkenbaar. Heel veel dingen doe ik hetzelfde bij zoon. Neem nou die opdracht van M&M. Hij kan niet typen en tegelijkertijd bedenken wat hij wil schrijven/typen. Ik typ dus inderdaad voor hem terwijl hij vertelt. En af en toe stel ik een vraag om hem te laten bedenken wat er nog bij moest, want de tekst moest ook nog 150 woorden zijn. Eigenlijk waren we zo klaar. Vind ik dus niet erg. Wat ik wel vervelend vind is langere werkstukken met plaatjes etc. Komt ook doordat zoon op een ipad werkt en ik dat vreselijk vind typen.
En dat ik me zorgen maak of hij het ooit zelf zou kunnen is vooral voor hem zelf. Het zou voor hem veel fijner zijn. Al vraag ik me ook wel eens af of hij er last van heeft dat hij het (nog) niet kan.
En genieten van wat wel goed gaat doen we zeker. Vandaag had hij ineens uit zichzelf zijn huiswerk gemaakt en ik had dat briefje dus nog niet eens opgehangen. Daar ben ik dan weer heel blij mee. En net nog moest ik zo lachen om hem omdat hij weer moest lachen omdat ik een sjaal om had. Hij vond dat maar raar in huis. Vind ik dan weer leuk dat hij daar zo eerlijk in is.
En dochter hier is wel wat zelfstandiger, maar ook nog lang niet volwassen. Ze is 17. Maar bij haar moest ik net ook nog even een werkstuk nakijken en helpen bij Engels.
En zij appt echt 10 keer vaker dan zoon. Met soms de meest onbenullige dingen. Boeken die ze is vergeten of laatst een laptop. Tja, ga ik echt niet nabrengen hoor. Zoon appt zelden. Daarin is hij dus weer zelfstandiger, want hij zoekt eerst zelf een oplossing voor het probleem. Hij is ook veel minder vaak iets kwijt.

Zomer

Zomer

06-11-2018 om 13:42

Weer in het gareel

Ik heb net even bijgelezen! Iedereen weer fris en fruitig begonnen na de herfstvakantie

Hier gisteren toets Engels gehad. Ze had goed geleerd maar dochter klonk niet heel enthousiast toen ik er naar vroeg. Ik ben benieuwd naar het cijfer. De stof zat er i.i.g. wel goed in. We gaan het zien! Morgen wiskunde en voor volgende week weer een toets Nederlands. Ook het nodige huiswerk maar het is allemaal te doen!

Tango, ik sta er zelf wat makkelijker in wat begeleiding betreft. Dochter is gewoon niet gemotiveerd (en dat heeft diverse oorzaken) en gezien dat feit ben ik al blij dat het zo goed gaat! Ik ga er vanuit dat ik haar op het MBO ook nog moet ondersteunen en is dat niet zo dan is dat mooi meegenomen. Ik probeer dochter wel te betrekken bij het plannen maar zie ik dat het niks wordt dan stop ik en doe het weer zelf. Ik geef haar ook wel eens opdrachten en soms heeft ze het gedaan als ik thuis kom en vaak niet. Dan gaan we meteen na het eten aan de slag. Dat bepaal ik dan wel want ik wil ook wat aan mijn avond hebben. V En vergis je niet. De huiswerkinstituten zitten vol met havo en vwo leerlingen die het blijkbaar ook zelf niet kunnen en (veel) hulp nodig hebben met plannen en huiswerk maken. Hier lukt het nog prima zelf en scheelt het geld Maar goed, soms ben je er een beetje klaar mee. Dat heb ik te minste wel eens. Maar het komt goed en net wat je zegt, je andere kind heeft je weer nodig bij andere dingen. Is hier ook zo. Wat school betreft regelt dochter alles zelf maar bij andere dingen sta ik weer paraat. Het enige nadeel is dat onze kinderen geen rek hebben naar beneden toe. Dan is er niet veel meer dan praktijkonderwijs. En dat is wel een verschil met kinderen die hoger zitten qua niveau.

Tango

Tango

06-11-2018 om 20:21

Begeleiden

Haha, ja Zomer, ik moet ook eigenlijk niet klagen. Zoon heeft echt niet altijd zin. Net nog een lastig hoofdstuk biologie met hem doorgenomen over verteringsstelsel, gebit en voeding etc. Heel saai vindt hij. Maar hij doet het wel. Hij moest ook wel, want hij mag vanavond een late voetbalwedstrijd kijken maar moest dan zonder geklaag aan het huiswerk en ook nog zonder geklaag morgen vroeg opstaan
Na 20 minuten is de aandacht weg. Nu heeft hij pauze en straks doen we nog Engelse woordjes. Alles achter elkaar werkt niet.
Maar ik ben zeker blij dat we geen huiswerkinstituut hoeven in te schakelen. Destijds met dochter wel een periode gedaan, want die wilde echt niets samen doen maar deed ook niets. Gelukkig leert ze nu op het MBO prima zelf.

Met zoon gaat het veelal hetzelfde als bij jouw dochter, Zomer. Hij is zelf niet gemotiveerd. Soms maakt hij uit zichzelf iets, meestal niet. En soms ben ik er klaar mee. Ook dat verschilt per dag. Vandaag had ik weer energie genoeg om wat te doen met hem.

Ik jouw dochter al gestart met de beugel, Zomer?

Lusithania

Lusithania

06-11-2018 om 20:36

Tango

Als je zoon het lastig vindt typen op de iPad, is het dan handig als er een los toetsenbord bij komt? Dat typt gemakkelijker.

Tango

Tango

07-11-2018 om 13:19

Toetsenbord

Dat kan ik wel eens proberen, maar zoon vindt typen sowieso lastig. En dan met name typen en tegelijkertijd bedenken wat hij moet typen. Maar hierboven schreef ik vooral dat ik zelf typen op een ipad lastig vind. Daar kan dus dat losse toetsenbord ook een oplossing voor zijn. Geen idee alleen of ik er zo een toetsenbord op kan aansluiten. Ben wat dat gebied echt een digibeet hoor.

Geluidloos

De siliconen toetsenborden zijn lekker ‘geluidloos’. De toetsen staan toch voldoende uit elkaar om verkeerde aanrakingen voor te zijn.
Een flexibele is ook makkelijk mee te nemen en minder breekbaar.

https://www.beslist.nl/products/computers/r/Flexibel_Toetsenbord_ipad/

Carry

Carry

08-11-2018 om 08:30

Zo blij

Zoon heeft gisteren zijn cijfer terug van Frans gekregen. Een prachtig mooie 8, 5. We zijn zo blij. Hij is gelijk op zijn fiets gesprongen om het aan opa en oma te vertellen. Die hebben namelijk ook met hem zitten oefenen.

Rest van de cijfers helaas nog niet terug. Ben eigenlijk wel benieuwd. Afwachten maar.

Zoon heeft hier ook de neiging om bij de antwoorden heel erg te gaan uitweiden maar ook hij gebruikt nier de woorden uit de tekst. Ben benieuwd hoe de leraren/leraressen dat beoordelen. Hij heeft ook nog hanepotenschrift..

Weet nu wat mijn ouders meemaakten tijdens zo'n week, wat een stress en gedoe zeg.

Flavia

Flavia

08-11-2018 om 09:44

laatste loodje

Nou vandaag het laatste proefwerk. Weekend begint vroeg vandaag, om kwart over 9 is het klaar.

Morgen hebben de docenten nakijk-dag. De cijfers mogen ook pas daarna in het systeem gezet worden. Dit om te voorkomen dat kinderen in de stress schieten van de resultaten of zich niet meer inzetten voor de vakken die nog komen.

Ik ben benieuwd wat het resultaat gaat zijn.

Gister eind van de middag totale paniek. Biologie wilde niet lukken want ze hadden delen van de stof nog niet gehad. Om er dan achter te komen dat je het verkeerde hoofdstuk aan het leren bent geweest 3 dagen lang (denk uurtje per dag).
Ik had eigenlijk willen werken aan mijn beslissing welke functie ik zou willen (voor zover dat natuurlijk nog een keuze is, wat ik betwijfel)
Er naast gaan zitten, 2 uur vol aan de bak. (met kleine pauzes en herhalingen) en toen waren we door de stof heen, was er tijd voor badmintontraining en even ontspannen.
Weer thuis nog 1x overhoord en dat ging best heel goed, vanmorgen nog de afbeeldingen doorgenomen en wat levenscycli (vlinder, bruine boon en kikker) en het zit er echt wel goed in.

Wat gister dan wel het kwartje was dat viel was dat als je het leren bijhoudt in de periode dat je in de proefwerkweek eigenlijk niet zo veel hoeft te doen. Want heel vaak zei ze al: o, dat weet ik wel dat is om dan het rijtje van 7 of 8 dingen zo op te noemen. Dat leverde ook de opmerking op: "dat ga ik volgende periode voor al mijn vakken doen, wil je me daarbij helpen?' Nou en dat wil ik natuurlijk wel. Voor biologie is de jaarplanning al bekend, dus dat wordt makkelijk. Ik denk dat de periode planner maandag of dinsdag wordt uitgedeeld / in magister komt.

En dan mag ze deze proefwerkweek ook nog afsluiten met een speciale badmintontraining. Een van de nederlandse topspelers (52e op de wereldrang lijst in de dubbel) komt een gasttraining geven. Het weekend is echt weekend, nieuwe periode begint maandag, nog geen huiswerk, even lekker uitrusten.

Zomer

Zomer

09-11-2018 om 14:21

Weekend!

Flavia, spannend dus! Heeft je inmiddels al wat cijfers gezien?

Carry, wat een supergoed cijfer voor Frans zeg!!!!! Dat motiveert weer!

Tango, haha, zeker geen geklaag van jou hoor! Hier gaat het ook de ene dag heel goed en de andere dag heel moeizaam. Oja, zulke dingen als voetbalwedstrijd werken bij dochter ook wel motiverend. En dan voor dochter geen voetbal want dat vindt ze niks aan maar inderdaad een soort van leuk vooruitzicht maar dan wel eerst huiswerk maken of leren. Vorige keer wilde ze haar huiswerk van Nask niet maken. Nou prima, zelf de consequenties aanvaarden. Nu staat het dus in het systeem. Die keren daar voor kwam ze er mee weg blijkbaar. Bij 2 of 3 x is het eerder op school komen ofzoiets. Daar heeft dochter geen trek in dus die maakt weer braaf haar huiswerk. Wel weer een topcijfer terug. Een 9 op wiskunde!!!! Super! Cijfer van Engels staat er nog steeds niet op. Volgende week een toets Nederlands en MM. De leerkracht van MM heeft een planning voor het leren neergezet. Ook wel zo handig voor mij , hoef ik het zelf niet te bedenken. Al lopen we 1 dag achter op schema.

@nnemoon, hoe gaat het met je zoon?

Tango

Tango

09-11-2018 om 16:03

Ha, Zomer!

Hier zitten wij ook te wachten op die 9 voor wiskunde. Zoon denkt tenminste dat hij de laatste toets heel goed heeft gemaakt. Maar hij had nou net deze week geen wiskunde van de vaste docent, dus toets niet terug. Hij baalt dus vreselijk.
Hier ook meer cijfers die er steeds niet op komen. Ik ga dat volgende week nog maar eens meenemen in de vergadering van de ouderraad. Het geeft zo echt een vertekend beeld, want bij zoon staan vooral de lage cijfers er op en de hogere niet.

Zelf de consequenties aanvaarden doe ik hier ook hoor. Gisteren wilde zoon het eerste uur niet naar school. Hij was te moe (nog van het kijken van die late voetbalwedstrijd denk ik, eerder in de week) en vond dat hij wel het tweede uur kon beginnen. Ik heb gezegd dat ik daar niet aan begin, dus hem niet afmeldt etc. Vond hij goed. Hij kwam dus het tweede uur op school en hoorde van de conciërge dat hij zich moest melden. Dat vertelde hij gisteravond, maar hij had dus niet gevraagd hoe laat en de conciërge had dit niet gezegd. Vanmorgen kwam hij dus ook niet eerder dan normaal zijn bed uit. Ik vroeg nog of hij zich eerder wilde melden, maar meneer had geen zin. Vraag ik dus net of hij er nog iets over gehoord heeft. Niets dus. Tja, komt hij er dus mooi mee weg.

Te laat.

Hier was een terugkombord met een lijst van namen. Lln die te laat waren, moesten aan eind van de donderdag of vrijdagmiddag nablijven.
Misschien hanteert jullie school ook zo’n systeem, en weet je zoon er niet van?

Tango

Tango

09-11-2018 om 21:52

Flanagan

Dat zou natuurlijk ook kunnen. De concierge zei inderdaad melden, maar niet of dit 's morgens was of inderdaad in de middag. Bij zoon is het ook heel normaal dat hij dit soort dingen dan ook echt niet weet. Dat gaat vaak volkomen langs hem heen. We wachten wel af of we er nog iets over horen.

@nnemoon

@nnemoon

10-11-2018 om 14:47

Even reageren

Triva en Merz, erg leuk om te lezen hoe het met de opleiding van jullie zonen gaat.

Zomer, een 9 voor wiskunde, echt super!

Carry, een 8,5 voor Frans, knap hoor!

Flavia, ik ben benieuwd naar de resultaten van de toetsweek.

Haha Tango, een zoon die zelf beslist dat hij het eerste uur niet hoeft te beginnen, hoe verzint hij het. Hier moet zoon iedere dag het eerste uur beginnen behalve op dinsdag maar het komt gelukkig nog niet bij hem op om een uur later te beginnen.

Zoon is heel erg gemotiveerd en doet heel erg zijn best, maar het kost hem veel energie. Soms komt hij 's middags thuis en trekt dan gelijk zijn pyjama aan en gaat even op de bank of op zijn bed liggen (heeft hij op de basisschool nooit gedaan!) Het is maar goed dat hij niet op studie begeleiding zit. Soms heb ik weleens het idee dat we teveel aan hem trekken, maar we hebben afgesproken dat hij het aangeeft als hij het teveel vindt. Er zijn al twee klasgenoten weg, één richting Mavo en één richting basis.

Volgende week een toets economie en Engels, dus daar beginnen we van het weekend aan.

Tango

Tango

10-11-2018 om 22:28

Zus

@nnemoon, hoe zoon er bij komt, vraag je. Nou dat is niet zo moeilijk. Hij heeft een oudere zus die vaak niet het beste voorbeeld geeft. Zij zit inmiddels op het MBO en gaat niet altijd even braaf naar de lessen zullen we maar zeggen. Zoon ziet dat en wilde dat ook maar eens proberen. Ik vind het wel een gezonde ontwikkeling, hij gaat echt steeds meer puberen. Ben er natuurlijk niet altijd blij mee. Hij is ook flink opstandig met leren, maar daar komt dan soms wel weer iets positiefs uit voort. Vandaag moest hij M&M en Engels leren. Hij vond dat ik teveel liep te zeuren en vond ook dat hij Engels wel zelf kon doen. Ik heb hem dus zelf aan de slag laten gaan, met de woordkaartjes die ik al had geschreven voor hem. Morgen mag hij dit nog een keer doen en dan kijk ik morgenavond hoe ver hij is.

Jouw zoon heeft het echt pittig, @nnemoon. Goed dat je hebt afgesproken dat hij het mag aangeven als hij het teveel vindt. Ik vind het heel knap dat hij doorzet. Heeft hij al weer cijfers terug?

Zomer

Zomer

11-11-2018 om 09:55

Weekend alweer bijna voorbij

Tango, hahahaha, ik ben heel benieuwd of je zoon er nog iets over hoort Hier zijn ze best heel streng en oplettend. Het is ook een kleine school en alles wordt geregistreerd. Jongste heeft een uitstekend voorbeeld aan haar zus. Die zal dat niet gauw doen.

Dochter krijgt over een paar weken de beugel. Ik zie er nu al tegenop. Kan er niks aan doen. Ga je draadje voor die tijd nog even lezen Tango .

Ik zit mij ook net even te verdiepen in de zorgverzekeringen. WIl misschien wel overstappen. Ik was altijd collectief maar dat is er niet meer. Maar je zou er bijna een studie voor moeten volgen pfffff. Ik kijk natuurlijk vooral naar de Ortho, Ik krijg nu 2000 euro vergoed maar we hebben al wat gebruikt bij deze verzekering. Even zien hoe we dat gaan doen. Ik heb het net uit laten rekenen bij VGZ. Daar zelfs een vergoeding van 2500 voor de beugel. De rest was ook wel goed en dan zijn we goedkoper uit dan wat we nu zitten. Scheelt zo’n 20 euro per maand. Nou ja, we zoeken nog even verder.

Vandaag moeten we echt even flink aan de slag met MM en ook met Nederlands. Maar vooral MM. Dat zit er nog niet echt in en het is veeeeel. Daarnaast lekker een rommeldagje. Het regent dus lekker thuis. Gisteren een drukke dag en dan kan ik zo genieten van een dag aanrommelen. Heerlijk! Vooral met dit weer er bij!

@nnemoon, ik vind je zoon echt een topper! Wat een doorzetter! En die motivatie. Kan hij wat naar mijn dochter sturen

@nnemoon

@nnemoon

11-11-2018 om 13:11

Tango en Zomer

Dat door zettingsvermogen heeft zoon beslist niet van mij of mijn man. Ik denk dat hij dat zelf ontwikkelt heeft op de basisschool. Wij willen dat hij gelukkig is op het plekje waar hij zit en het maakt ons niet uit hoe dat plekje heet. Hij had tegen de schooldokter gezegd dat hij zijn leven een acht geeft op dit moment, dus ik denk wel dat hij lekker in zijn vel zit. Hij zegt wel vaak als ik volgend jaar weer op basis zit, dus hij houdt er zelf ook rekening mee dat hij weer terug gaat. Cijfers deze week waren een 5, 3 en een 5,7 voor Nederlands, een 5,8 voor Engels, een 7,2 voor Duits en een 8,7 voor geschiedenis. Gisteren stuurde hij een app-je naar zijn mentor van vorig jaar. Dat hij erg had moeten wennen in deze klas, maar dat hij nu zijn draai wel had gevonden en dat hij erg zijn best deed maar dat hij niet zeker wist of het hem ging lukken. Zij stuurde een leuke reactie terug van je kunt niet meer als je best doen.

Haha Tango ik moet wel lachen hoor met je dochter als voorbeeld. Zoon hier wil ook graag vrij zijn zeker als ik of man een vrije dag heeft. Hij gaat dan heel erg zeuren, maar fietst dan toch gewoon vrolijk naar school. Ik heb vorige week juist het tegenovergestelde meegemaakt. Ik kreeg een e-mail dat zoon vrijdagmiddag het 7de en 8ste afwezig was op school. Bij navraag bij zoon bleek dat hij in overleg en met toestemming van docent iets af mocht maken van techniek in een andere ruimte. Ik heb maar even een e-mail terug gedaan dat het om een misverstand ging en dat zij het na konden vragen bij vakdocent.

Zomer, over een andere zorgverzekering kiezen. Let wel even op of de ortho wel vergoed wordt. Ik zit bijvoorbeeld bij Menzis en zoon moest een jaar verzekerd zijn voordat ze zijn beugel zouden vergoeden. Dat was vier jaar geleden dus ik weet niet of die regels inmiddels veranderd zijn, maar ik zou goed opletten.

Sterkte met het leren van M&M, Engels en Nederlands. Hier zitten we aan Engels en economie.

Triva

Triva

11-11-2018 om 14:05

annemoon

Bekijk eens samen met je zoon welke vakken hij kan laten vallen in de derde en of hij daar blij van wordt. Dat stimuleert wellicht om het vol te houden omdat hij ze daarna kan laten vallen.

Zomer

Zomer

11-11-2018 om 14:53

Cijfer Engels

Eindelijk staat het cijfer Engels er op. Een 8.4! Dochter had zelf een twijfelgevoel vlak na de toets maar dat was dus niet nodig!

Ja klopt inderdaad @nnemoon, daar let ik goed op. Man zit ook bij Menzis maar persoonlijk vind ik die niet zo qua vergoedingen. We willen nu ook als gezin bij dezelfde. Maar het ultieme pakket krijg je toch niet (of je moet heel diep in de buidel tasten). Ik heb nu eentje gezien waar ik wel naar wil overstappen maar heb nog een aantal vragen. Of ik blijf bij degene waar ik nu ben (ben ik ook best tevreden over) en man komt hier ook bij. Als het goed is komen er op mijn werk nog een aantal aanbieders zich presenteren. Misschien wacht ik dat nog even af.

Ik vind het best goede cijfers en die vijfjes zijn wellicht nog op te halen. Het is niet heel dramatisch. En mooie cijfers voor Duits en Geschiedenis en Duits is nog ook voor het eerst dit jaar!

Bij school van dochter is nu de regel dat je bij 3x een acht of hoger het vak op KB mag proberen. Dochter moet nog van wis, eng en ned 1 toets maken en als ze daar ook een 8 of hoger op scoort dan mag ze die vakken dus op KB doen. Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik het best een strenge eis vind. Laat sommige kinderen die het ook echt willen het gewoon een tijdje proberen. Ik voel meer voor een cijfer voor BB en KB. Zijn wel scholen die dat doen maar helaas niet bij ons in de buurt. In december hebben we ons eerste gesprek en dat zal ook over haar plaatsingsniveau voor het 3e jaar gaan. We krijgen een voorlopig advies (het lijkt de basisschool wel ). En wij als ouders mogen daar ook wat van vinden. Ik denk dat dochter wel KB kan maar of ze de kans krijgt. We gaan het zien. Man en ik gaan zeker ons zegje doen en zien het wel. Anders gewoon de route basis en via MBO 2 naar 3 bijvoorbeeld. Maar voor nu focus op het Kerstrapport

Tango

Tango

11-11-2018 om 16:45

Leren

Hier ook druk aan het leren dit weekend. M&M en Engels en daar kwam nog Godsdienst bij. Dit is maakwerk, maar wel enorm veel. Zoon moet uit het werkboek blz. 1 t/m 16 maken voor een cijfer. Hij had nog maar heel weinig gedaan en het is ook gewoon lastig. Ingewikkelde teksten en voor hem lastige vragen. Het boek is VMBO-niveau, maar ik vind het vooral VMBO-T. We doen dit dus samen en hebben nu t/m blz 9 af. Hij moet het donderdag inleveren.
Engels doet hij dit weekend zelf. Vanavond kijk ik hoe ver hij is.
We hebben vandaag samen een planning gemaakt, in zijn agenda. Ik heb hem zelf mee laten denken en dat gaat dan best goed. Hij heeft bijvoorbeeld de verdeling met godsdienst gemaakt. Ik merk dat hij dan ook gemotiveerder is om ermee aan de slag te gaan.

@nnemoon, dat zijn best goede cijfers van je zoon! Knap hoor!

@Zomer, je moet mijn draadje over de beugel vooral niet lezen. Want je gaat er dan nog meer tegenop zien Hier is het nog steeds drama. Vrijdag brak er weer een draad. Ik had geen zin meer om om kwart over 4 nog de ortho te bellen. Morgen dus weer bellen. Daarnaast heeft zoon last van de buitenbeugel. Aan de ene kant doet hij pijn. Moeten we dus ook iets mee, want hij doet hem nu soms na een uur al weer uit. En ik ga dus ook echt bespreken hoe lang hij die buitenbeugel moet dragen. De vorige keer zeiden ze tegen man dat dit een jaar of langer is. Dat gaat zoon niet volhouden. Hij slaapt echt minder goed door dat ding, nog steeds.

Zomer

Zomer

12-11-2018 om 10:57

Tango

Wat een gedoe zeg met die beugel. Kan je zoon wel redelijk slapen met die vaste? Dochter is wel redelijk gemotiveerd maar ja, de praktijk is meestal anders en waarschijnlijk 3 jaar en met een beetje mazzel 2,5 jaar pffff. Maar, we gaan het zo positief en zo nuchter mogelijk benaderen. Ik hoop dat het hier meevalt met brekende draadjes. De ortho zit niet op fietsafstand dus dochter zelf er even langs sturen is geen optie. We zijn afgelopen week wel voor controle geweest bij de tandarts. Verteld wanneer de vaste beugel werd geplaatst en ongeveer 2 a 3 weken daarna moet ze dus naar de tandarts voor poetsinstructies. Op zich krijgt ze die bij de ortho ook maar volgens de tandarts besteden zij er net wat meer aandacht aan. Dat is wel heel fijn! Voor dochter hoefde het niet zo nodig haha.

Ik vind dat je zoon ook goed bezig is hoor. Hij doet al best veel uit zich zelf en nu ook met de planning. Ik heb dochter nog niet zo ver. Ik moet daar ook maar weer even mee aan de slag. Even nadenken hoe ik dat zo positief mogelijk kan brengen. Beetje meer verantwoordelijkheid geven. Maar het boeit haar allemaal zo niet en dan zegt ze ook en straalt ze ook uit. Terwijl ze wel steeds weer glimt bij een goed cijfer! Gisteren ging het leren niet echt geweldig. Misschien deze week maar even weer een gesprekje hierover.

Tango

Tango

12-11-2018 om 13:28

Ortho

Goed dat je schrijft, Zomer. Dat doet me er aan denken dat ik de orthodontist moet gaan bellen. Was het al bijna weer vergeten
Zoon slaapt op zich met die vaste beugel prima. Daar heeft hij geen last van. Het is echt die buitenbeugel, wat ik ook niet raar vind want dat ding steekt natuurlijk uit en dat merk je met liggen. Zoon begint steeds meer migraine-achtige klachten te ontwikkelen en dat zou met slapen te maken kunnen hebben. Ik weet dat niet zeker, maar ik wil het dus wel gaan bespreken. Een normaal kind went na een aantal weken aan het slapen met zo'n beugel. Maar dat zoon daar niet onder valt weten we inmiddels al lang.
Wat goed van die poetsinstructies van de tandarts. Dat heb ik hier niet gehoord en bij de orthodontist is er wel steeds commentaar op het poetsen terwijl zoon vindt dat hij goed poetst. Ik vind dat ze hier dan ook meer aandacht aan moeten geven, het samen met hem oefenen bijvoorbeeld en dan niet voordoen op een gebitje zoals ze nu doen.

Vond het ook goed van zoon dat hij mee dacht over de planning. Het godsdienst wat we daarna samen maakten vond ik eigenlijk heel leuk omdat zoon dingen over zichzelf moest vertellen, wat hij dus ook heel goed deed. Zelf vond hij er niet veel aan hoor. Hij is net zo ongemotiveerd als jouw dochter denk ik. Maar gisteren had hij een goede dag, want daarna ook nog flinke stappen gemaakt met de Engelse woordjes.

Dat zoon meer gaat zeggen wat hij zelf wil en zelf vindt is een goede ontwikkeling. Maar het levert soms ook lastige problemen op. Zo zit hij momenteel in een voetbalteam waar hij zich helemaal niet prettig voelt. Hij heeft er geen aansluiting. Nou zag ik dat al een tijdje maar afgelopen weekend begon hij er zelf over. Hij voelt zich niet thuis en wil stoppen. Ik ben helemaal geen voorstander van stoppen midden in het seizoen, maar vind het heel lastig als hij nu nog ruim een half jaar met tegenzin moet gaan. En als ze nou een team hadden van 15 man was de keuze makkelijker geweest, maar ze hebben er maar 13 en staan in mei nog aangemeld voor een internationaal toernooi waar 1 van de andere spelers niet mee naar toe gaat. Dus als zoon dan ook afvalt zijn er nog maar 11 over. Zoon vond dat toernooi ook het lastigste stukje, want dat leek hem wel leuk. Maar niet met een team waar hij geen klik mee heeft. Je zit dan toch een heel weekend bij elkaar.
Dit houdt me dus erg bezig momenteel. Ik vind het een lastige beslissing en wanneer ga je het vertellen?

Zomer

Zomer

13-11-2018 om 16:46

Tango

Oei dat is een lastige omdat voetbal wel echt een teamsport is. Maar goed, als het echt een dingetje wordt en hij vind het niet meer leuk dan mag hij ook zeker voor zich zelf kiezen. Misschien nog tot de kerstvakantie aankijken als zoon het dan nog steeds niet leuk vind in de groep dan houdt het op, zoiets? Ik zou dat niet heel lang nog gaan rekken. een sport moet vooral ook ontspanning zijn, het is een hobby en dan moet je het ook naar je zin hebben lijkt mij. Is het dat hij graag naar een andere club wil of stop hij er helemaal mee?

Dochter had vandaag Nederlands en heeft een heel slecht gevoel over de toets. Ze vond hem moeilijk. We hadden wel geleerd maar ik zat zelf ook te klungelen met het leren. Wat leer je en hoe breng je het over. Was een beetje lastig dit keer. Kwam dochter op het eind nog met aantekeningen en onderdelen wat je sowieso moest leren. Volgende keer meteen maar daar naar vragen pffff. Morgen stond toets MM op de planning maar die is gelukkig met een week verplaatst. Daarnaast heeft ze volgende week nog biologie. Heb net op het werk een duidelijke planning gemaakt. Vanavond even met dochter doornemen. Ik moet het even weer wat strakker doen. Gisteren ging overigens weer best goed maar ik merk dat dochter iets meer houvast nodig heeft. Hopelijk helpt deze planning daarbij en dan niet langer dan 10 min per vak. We gaan zien of dit beter gaat!

Tango

Tango

13-11-2018 om 17:37

Zomer

We geven het ook zeker nog tot de kerstvakantie. Maar zoon is er eigenlijk wel uit dat hij weg wil. Dit is ook niet iets van de laatste weken. Eigenlijk heeft hij nooit echt zijn draai gevonden in dit team. Maar hij is ook wel een doorzetter, nu wordt het hem echter teveel. Ik zei tegen hem dat het nog 5 wedstrijden is tot de winterstop, dat vond hij heel veel. Gelukkig kon ik er eentje afzeggen vanwege een feest van mijn ouders. Dat gaf alweer wat lucht. En ik zag nu dat het eigenlijk nog maar 3 wedstrijden zijn met hooguit nog 1 inhaalwedstrijd.
Hij is er nog niet uit wat hij wil. Hij wil aan een kant wel graag blijven voetballen en heeft 2 teams bij andere, kleinere, clubs op het oog. Teams waar hij spelers kent en zich hopelijk vertrouwder voelt. Daarnaast wil hij ook kijken bij handbal. We gaan dat dus rustig bekijken allemaal en nemen dan een beslissing.
En ja, dat hele teamsport vind ik ook het lastige eraan hoor. Ik vind dat je het niet zomaar kan doen, halverwege het seizoen stoppen. Maar zoon nog ruim een half jaar ongelukkig te laten zijn in dit team zie ik ook niet zitten. Ik vind het een hele lastige beslissing. Man denkt er ook nog eens veel makkelijker over. Die zegt gewoon dat als zoon niet wil blijven hij dan weg mag. Nou, hij mag dan wat mij betreft ook die boodschap brengen

Zoon had vandaag M&M. Ik had het weekend met hem geleerd maar het zat er nog niet in. Gisteravond was ik weg dus moest hij het met mijn man doen. Ze hadden wel iets gedaan, maar vanmorgen (zoon had de eerste 2 uur vrij) leek het er nog nauwelijks in te zitten. Heb het dus ook nog even doorgenomen. Zoon gaf vanmiddag terug dat hij het redelijk vond. Sommige vragen waren moeilijk, anderen wel te doen. Ben benieuwd. Het blijft een lastig vak en was ook weer een hoofdstuk dat van de hak op de tak ging: van klimaten naar slavernij naar duurzaamheid. Nou sorry, ik zie het verband niet hoor.
Verder ben ik hier een beetje de structuur kwijt. Er wordt steeds op het laatste moment iets opgegeven. Gisteren ineens een opstel en nu zei zoon dat hij er voor donderdag weer eentje moet inleveren, over dyslexie. Ik kan dat dus niet vinden in het systeem. We wachten dus nog maar even af of het er morgen op staat.

Triva

Triva

13-11-2018 om 20:11

grappig

Mijn oudste is ook ooit overgestapt van voetbal naar handbal Hij was helemaal geen talent op voetbal maar toen ze het team van vlak voor de zomer gingen splitsen in 2 teams en hij bij geen enkele van die 2 was hij ingedeeld. Na de zomer nog dapper volgehouden maar hij was het helemaal zat. In de zomer had hij handbal zitten kijken op de olympische spelen en hij ging daar eens kijken: ze kozen hem meteen uit bij partijtje en hij werd meteen opgenomen in de groep. Handbal heeft dat selectieteamgedoe niet zo, wellicht ook zo bij die kleinere clubs bij voetbal, omdat er gewoon te weinig jongens zijn maar ik vermoed dat het selectiegedoe bij jouw zoon niet zo'n probleem is

Tango

Tango

13-11-2018 om 22:12

Wat toevallig

Triva, wat toevallig zeg.
Wat raar dat jouw zoon nergens was ingedeeld. waar speelde hij dan uiteindelijk? En wat fijn dat hij het bij handbal zo naar zijn zin had.

En nee, selectiegedoe is bij zoon geen probleem. Hij is best goed in voetbal maar dat komt dus in het huidige team ook totaal niet uit de verf omdat hij op een verkeerde positie is neergezet. Hij is destijds gestart op een kleinere club en heeft daar jaren met plezier gevoetbald maar viel in het laatste jaar ergens tussen wal en schip. Toen dus overgestapt naar een grotere club. Nu wil hij graag terug, dan maar een stapje lager. Als hij zich maar prettig voelt. En ik vind het prima, want heb me bij die grote club nooit thuis gevoeld. Maar ja, je doet het voor je kind

Vanavond kreeg ik trouwens reactie van de handbal, ik had ze gemaild. Hij kan op een dinsdagavond komen kijken. Ik ben heel benieuwd. Ik ging eens kijken naar de spelregels en snapte er al niets van. Maar ach, dat heb ik bij voetbal soms ook en zoon snapt het dan prima.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.