Algemeen Ouderschap Algemeen Ouderschap

Algemeen Ouderschap

Lees ook op
Alison

Alison

05-11-2018 om 12:42

Rommelen


Tuintje

Tuintje

08-11-2018 om 19:27

nou

Ik heb ooit 2 jaar thuisgezeten. Ik kan me vooral herinneren dat iédereen overdag aan het werk was. Dus ik kon hoogstens aan de koffie met pensionado's.
Dat was wel voordat ik me onder "ouders" begaf overigens, aangezien ik zelf geen kinderen had.

Buren?

Mijn buren zie ik hoogstens in het weekend. Koffie drink ik met de andere vrijwilligers of als mantelzorger bij mijn moeder, maar nooit met buren. En een roseetje al helemaal niet.
Ik vind dat Paul met zijn column ook een verkeerd beeld schept, alsof een tbm haar dag verdoet met lummelen en netfixen. Alsof een tbm geen oog heeft voor anderen..

De meeste tbm zijn m.i. thuis omdat naast het reilen en zeilen in huis, vaak één of meer kinderen die extra aandacht brood nodig heeft. Maar na de bo en de vo, komen vaak weer andere zorgtaken om de hoek kijken. Denk dan aan mantelzorg.
Ook al hoeven die niet op één persoon neer te komen, het is in die fase wel fijn als je de vrijheid hebt, om in te springen als dat nodig is.
Zo kan je met je ouder mee bij onverwachts ziekenhuisopname, zo kan je een begrafenis regelen en gesprekken voeren waar werkenden op dat moment geen gelegenheid voor hebben. Gelijk aan de tijd dat je onverwachts voor je kinderen klaar kon staan.
De ‘vrijheid’ heeft een prijs want je verdient er geen cent mee. Maar toch is elk moment dat waard. Zo beleef ik het ten minste. Zo jammer dat beeld wat door Paul werd geschetst. Het creëert zo’n onbegrip voor een tbm.

Ely

Ely

08-11-2018 om 22:50

Ach

Het hangt natuurlijk van de baan af maar ik kan meestal ook redelijk eenvoudig tijd maken waar nodig. Ik weet niet hoe vaak jullie begrafenissen regelen (ik hoop niet zo vaak) maar daar krijg je bij familie redelijk eenvoudig verlof voor en de situatie dat het geen familie is en je wel wat moet regelen komt doorgaan ook niet maandelijks voor (wederom; hoop ik)

Natuurlijk zijn er allerlei zaken waar je als je geen andere verplichtingen hebt tijd voor hebt, maar in veel banen (nee, niet in alle) kun je heus even een privé telefoontje plegen of iets dergelijks. Of een keertje eerder weg voor de dansvoorstelling van je zoon of voetbalwedstrijd van je schoonmoeder. En natuurlijk weet ik ook wel dat de tbm-ers waarschijnlijk vaker en met een minder druk schema langs de lijn staan. Alhoewel... vaak ‘compenseren’ ze het niet-werken door veel kinderen te hebben, liefst dicht op elkaar in leeftijd, waardoor ze meer lopen te vliegen dan ik .

In de klas van dochter was een meisje met een tbm. Die was zo bang dat de werkende ouders misbruik van haar zouden maken dat het verreweg het meest ingewikkeld was om met dat kindje af te spreken. Waar met andere ouders het een over&weer is van even praktisch regelen wilde zij alleen maar kindjes te spelen hebben waarvan er een ouder thuis klaar zat om kind op te komen halen. Als je vroeg of het spelen daar kon zodat je even boodschapje kon gaan doen ging de hele speelafspraak niet door.
Inmiddels zitten allebei haar kinderen in de bovenbouw (Bs) en heeft ze een baan, dat heeft haar gelukkig stukken relaxter gemaakt hierin.

Nou ja, moraal van dit verhaal; het is allemaal niet zo zwart-wit

Floria

Floria

09-11-2018 om 07:46

Ely

Lijkt me logisch, van die moeder. Wie weet hoeveel andere moeders probeerden om hun kind daar even te spelen te brengen omdat ze iets moesten doen? Zoiets bedenk je pas nadat je een paar keer gebruikt bent, niet meteen al.
Ik heb het wel eens gehad met een moeder die vroeg of haar kind op de studiedag met mijn kind kon spelen. Ik dacht ergens 2 uurtjes op de dag, net zo lang als een normaal speelafspraakje. Bleek ze hem al om half 9 te willen brengen tot na de lunch, want dan kwam haar man hem naar een andere klasgenoot brengen. Dat was dus één keer en nooit meer. Ik vond het zo schaamteloos
Mijn dingen gaan ook door op zo'n dag en met zo'n vreemd kind in huis ben je verplicht om thuis te blijven. Urenlang. Nee, ik vond het niks. Bovendien zou ik haar omgekeerd nooit nodig hebben, dus haar een gunst verlenen om later een gunst terug te krijgen was geen sprake van.
Op de woensdag heeft een ander het ook wel eens geprobeerd, maar wij moeten zelf ook redelijk vroeg weg naar activiteiten, dus dat beviel ze niet, dat het maar tot 15.00 kon.

Floria

Ik heb op mijn vrije dag vaak genoeg een vriendje van mijn zoon mee naar huis genomen omdat zijn ouders de hele dag werkten en jongetje liever bij ons was dan bij de bso. Ik vond het prima, ondanks feit dat ik haar niet nodig had als oppas op de dagen dat ik zelf werkte.
Maar mensen die alleen dingen doen uit "voor wat hoort wat" kom ik gelukkig zelden tegen

vlinder72

vlinder72

09-11-2018 om 10:23

Floria

Nee is ook een antwoord.

Als werkende moeder vind ik het juist bijzonder hoe gevoelig dat ligt bij niet werkende ouders. Zo vroeg mijn schoonzus ooit of haar kind een dag bij zijn vriendje mocht spelen op een studiedag. Reactie van die moeder was; "Nee, want zij koos ervoor om niet te werken en ze was er niet om problemen van werkende moeders op te lossen". En het waren vriendjes. Het jongetje speelde om de haverklap bij mijn schoonzus. Zij keek er nooit naar of het wel gelijk op ging en dat ze wel om de beurt ergens speelden.

Ik werk niet op maandag. Als die dag een studiedag is dan zijn vriendjes van mijn kinderen van harte welkom. Ook om 8 uur 's morgens en zo mogen ook best de hele dag blijven. Andersom vangen ouders ook mijn kind wel eens op als er een studiedag is op een niet BSO dag en wij als ouders geen vrij kunnen krijgen.

Vragen ze je elke keer en zien ze je als een alternatief voor de BSO dan wordt het een ander verhaal maar een keer of een paar keer een vriendje opvangen van een werkende moeder is toch geen probleem.

Floria

Floria

09-11-2018 om 10:27

hoe wordt het gebracht

Dat maakt uit. Er zijn ook mensen die het anders zouden brengen en daar zou ik ook geen moeite mee hebben gehad. Maar zo'n kind waar nog nooit eerder mee is afgesproken gelijk 4-5 uur, onder het mom van SPELEN....
"Ze hebben morgen vrij. Zullen ze eens afspreken?"
*vraagt aan kind, kind zegt halfhartig OK*
"Goed, dan breng ik hem morgen om half 9 en dan wordt hij om 1 uur weer opgehaald."
Nou had ik niet echt een reden om te zeggen, dat kan niet, want ik moest immers toch thuis zijn omdat ze vrij hadden, en ik vind ook dat je het eerst maar eens moet meemaken voordat je gaat zeggen dat het echt wel lang is en niet kan, maar echt, WTF?!

Eerst doen of het leuk is dat ze eens samen spelen en dan blijkt dat je eigenlijk de hele dag opvang nodig hebt. (Voor de middag hadden ze een ander kind als opvangadres geregeld.)

Bij echte vriendjes is het wel af en toe dat ze willen afspreken en dat het die dag eigenlijk alleen bij een van de twee kan omdat er een ouder per se thuis moet zijn of juist niet thuis is, en dat gaat heel gemakkelijk. Dan wordt er namelijk meteen, en eerlijk, verteld wat het probleem is. Ze willen afspreken, maar 'zus moet naar fysio/ik heb gesprek op school/zieke thuis/er wordt thuis geklust...'

Maar om terug te gaan naar rommelen, behalve dat zo'n sneaky overvaltechniek me niet bevalt, ik hou er dus echt niet van als ik zooo lang zo'n extra kind thuis heb en niet meer mijn eigen dingen kan doen, want met 6-7 jaar laat je ze niet alleen met een redelijk onbekende klasgenoot thuis. En ik bedenk dan altijd dingen die nog moeten, maar die dan niet kunnen. Het zal aan mij liggen Ik vaar wel bij het ongeplande rommelen. Dan bedenk ik dat ik nú tijd heb om naar de praxis te gaan voor een onderdeel omdat ik nú tijd heb om iets te maken, maar beh, kan niet, want extra gast (en geen extra fiets, en geen kinderen met überhaupt zin om mee te gaan). 2 uur vind ik dan nog te overzien. De hele ochtend aan huis gebonden zijn niet.

Floria

Floria

09-11-2018 om 10:35

vlinder

"Vragen ze je elke keer en zien ze je als een alternatief voor de BSO dan wordt het een ander verhaal maar een keer of een paar keer een vriendje opvangen van een werkende moeder is toch geen probleem."

Een keer inderdaad geen probleem.
Tweede keer ga ik niet meer doen.

Ik heb nu zelf ook meer werk te doen dan toen. Gaat redelijk met 2 kinderen in huis, met 3 onmogelijk.

Stickertje

Stickertje

09-11-2018 om 10:58

Bij nood en dood

Altijd bereid geweest andermans kinderen op te vangen tot spontane logeerpartijen op doordeweekse dagen aan toe.
Als tbm had ik de mogelijkheid dat te doen dus ik deed dat ook, in het begin van harte. Vond het leuk tot ik in de gaten kreeg dat ik werd gebruikt.
Soms was de nood discutabel, zeker bij een moeder van vriendje van de oudste. Die vond het al nood als ze met haar oudste naar zwemles moest en dan dropte ze haar jongste hier. Toen ik voor de eerste keer vroeg of mijn kind bij haar kon zijn, omdat ik een uitvaart had was het moeilijk. Het ging niet om 2 uurtjes spelen maar misschien ook wel meeeten/erbij zitten als zij aan tafel zaten. Ik ging het niet redden om met ov voor 18.00 thuis te zijn.
Vanaf toen ben ik wat vaker nee gaan zeggen, omdat ik "naar de bieb moest" "naar de tandarts" of weet ik wat voor smoesjes nog meer.
Het hoefde van mij echt niet om en om maar als ik in de kinderopvang had willen werken dan had ik daar wel een betaalde baan in gezocht.
Met de moeder van een vriendje van jongste had ik wel een goede manier gevonden, zeker niet om en om(ik was tbm en zij niet) maar als ik daar aanklopte om te vragen of mijn kind daar mocht zijn toen zijn zus de slotjesbeugel geplaatst kreeg zei zij meteen ja. Met dasr achteraan dat ze dat niet kon weigeren, omdat ik al zo lang zoveel van haar logistieke problemen had opgelost.

Opvang

Ik heb opvang geregeld voor als ik werk. Als mijn kinderen bij iemand willen spelen dan kan dat wel maar dan moet ik de opvang voor die middag afzeggen. Als ze dan gaan spelen dan moet het ook echt voor de hele middag zijn en niet voor maar een uurtje. Dat kan gewoon niet. Als ouders dat niet willen dan maar niet maar dan kunnen onze kinderen dus niet samen spelen.

Hier op school is het voor de meeste ouders nooit zo'n probleem. Als ik een vrije dag heb dan vang ik ook wel eens kinderen van andere werkende ouders op. Ook huisvrouwen vragen wel eens of hun kind die middag mag spelen omdat zij iets anders willen doen. Lijkt me geen enkel probleem. Er zijn wel enkele ouders die daar heel moeilijk over doen maar goed dan spelen mijn kinderen daar dan maar niet. Wel sneu voor de kinderen als ze het graag willen maar het is nu eenmaal niet anders.

Speelafspraakjes van 1 of 2 uurtjes vind ik super onhandig (tenzij het in dezelfde straat is). Ik maak eigenlijk alleen afspraken voor een hele middag, anders blijf je heen en weer rijden. Voor een uurtje ergens spelen doen ze wel bij de buurkinderen maar niet bij kinderen die ver weg wonen.

Ely,

Ik heb er geen moeite mee dat ik tbm ben. Ik probeer aan te geven dat er ook voordelen zijn aan de positie als tbm.
En als je dan als zzp-er een baan hebt, dan is het fijn als je naaste familie wel de gesprekken voor het regelen van een uitvaart of het meerdere malen begeleiden van je ouder naar het ziekenhuis of iets minder ergs als een bezoek aan reünie op zich kan nemen.
Mijn vader is ondertussen overleden en eerlijk gezegd mis ik de spontane bezoekjes waarbij ik hem hielp met eten geven of wandelen. Ik ben blij dat ik daar tijd voor had zodat ik die herinneringen kan bewaren. Net als de talrijke herinneringen aan de sportprestaties van de kinderen. Ik zeg niet dat een werkende ouder die niet heeft, maar als tbm kan je makkelijker tijd maken voor jezelf en voor anderen.

Ik vind de opmerking vrije tijd compenseren met veel kinderen wel komisch. Of heb je een bepaalde groep moeders in gedachte? En die opmerking over een meisje waarvan de moeder bang was voor misbruik. Tja, als dat je beeld is van een tbm, dan heb je een redelijk verkeerd beeld van een tbm.

Floria

Floria

09-11-2018 om 13:09

Kyana

Zijn ze vaker een hele middag vrij?
Hier zijn ze pas om 15:00 buiten (officieel iets eerder vrij, maar het duurt even voordat ze daadwerkelijk naar buiten komen), en alle speelafspraakjes zijn dus van 15:00 tot 17:00. Of iets eerder als iemand weg moet. Maar nooit van 15:00 tot 19:00 of zo.
Op woensdag kan het maar 2 uur bij ons, dus daar krijgen we geen aanvragen meer voor

bicyclette

bicyclette

09-11-2018 om 13:25

Flanagan

"Zo jammer dat beeld wat door Paul werd geschetst. Het creëert zo’n onbegrip voor een tbm."

Ach, welnee.
Hij schrijft over zijn eigen ervaringen. En die zijn niet minder 'waar' dan die van jou.

Ik denk dat het helpt door jezelf niet zo nadrukkelijk in een hokje ('tbm') te plaatsen waar een bepaalde beeldvorming over zou zijn. Dan hoef je je ook niet druk te maken over het gedrag van andere mensen die in datzelfde hokje zouden zitten en daarmee dus invloed zouden kunnen hebben over hoe men over joú denkt.

Jij bent gewoon Flanagan. En Paul is gewoon Paul. En Paul is geen enkele verantwoording verschuldigd aan jou omdat jullie toevallig een overeenkomst hebben.

Floria

Hier is de school om 14:45 uit. Speelafspraakjes duren meestal tot ongeveer 18:00. Voor veel ouders is het lastiger om de kinderen eerder te halen vanwege werk. Kinderen gaan dan vanuit school rechtstreeks mee met de andere ouder en worden dan opgehaald wanneer de ouder thuiskomst. Bij sommige ouders is het wat eerder (17:30 bijvoorbeeld) maar bij veel ouders loopt het vaak wel tegen 6 uur eer ze komen halen. Als het veel later wordt vanwege file of zo dan blijven ze mee eten. Dat komt niet zo heel vaak voor maar het is natuurlijk wel handig als het kan. Zelf haal ik meestal ook pas tegen 6 uur vanwege werk.

Woensdagmiddag (en vrijdagmiddag) voor de onderbouw is spelen meestal vanaf 12:30 tot 18:00. Dat zijn de langere middagen.

In het weekend wordt weinig afgesproken met schoolvriendjes (wel samen spelen met buurtvriendjes) maar af en toe komt het wel voor. Dan zijn de meeste mensen wat flexibeler want geen werk maar alsnog is zo'n afspraak altijd wel voor een dagdeel (ochtend of middag).

Mooi bekeken

‘Paul heeft het mooi bekeken. Huisman worden op het moment dat de kinderen hun meest bewerkelijke fase voorbij zijn; de jongste naar school, en de andere twee zo zelfstandig dat hij daar amper werk aan heeft. Voor de prijs van een netflixabonnement de vervelendste klus van het luie huisvrouwenbestaan - schoonmaken - uitbesteden om zich te buitenshuis profileren met prominent vrijwilligerswerk en een column. Want goh, wat enig, zo'n moderne man die het rolpatroon durft te doorbreken. Kom daar maar als vrouw eens mee weg.’
Een eerdere reactie van Kenfan, die ik onderstreep.

Paul is idd geen verantwoording verschuldigd, ik vind alleen het gegeven dat hij het schoonmaakwerk gaat uitbesteden best ongeloofwaardig. Ben benieuwd welke minder leuke klussen hij nog meer gaat uitbesteden. Denk dan aan huiswerkbegeleiding, want dat vergt ook veel tijd.
Het doet mij denken aan de reclame van die jonge vent die tegen zijn vriendin zegt dat hij even de boodschappen gaat doen, waarop een booschappenservice van de AH/ post.nl- service komt aanrijden. Zo modern. Maar voor al die luxe moet wel betaald worden. Nu ja, als zijn partner daar geen punt van maakt, kan ik mij die uitbestedingen wel voorstellen.

Floria

Floria

09-11-2018 om 14:46

wat lang!

Van 12.30 tot 18.00, bedoel ik. Zijn de jongere kinderen dan niet op elkaar uitgekeken na een tijdje? Toen de oudste hier wat jonger was, was het toch af en toe zo dat ze het na 1,5 uur niet meer wisten. Aan de andere kant kun je dan nog wel eens een keer naar het zwembad of zo, met zo lang de tijd.

Op deze school gaat bijna niemand naar de BSO. De enige beperkingen qua tijd zijn sporttrainingen en de ongeschreven standaard die je vanaf groep 1 meekrijgt 'tot 17.00'. Vandaag moet ik ze voor 16.30 op de training afleveren, dus afspreken zit er nooit in op vrijdag of andere trainingsdagen. De trainingen zijn altijd ruim voor 17.00 namelijk.

Ely

Ely

09-11-2018 om 19:07

Ik word zo vaak ‘gebruikt’

En vind dat helemaal prima. Tis namelijk ook wederzijds. Ik heb geregeld andermans kinderen ‘erbij’ en dat is bijna altijd gezellig. Soms is mijn kind uurtje sporten en heb ik vriendje dat niet die sport doet nog steeds, ook goed. Ik zie het als een zegen dat we dat over en weer kunnen doen 😊.
Ik denk dat ik ook bof dat ik werk heb waar ik aardig flexibel in ben. Haha eigenlijk ben ik gewoon een bofkont over all

Ik heb trouwens geen beeld van ‘de tbm’. Zeg ik nergens wat over ook. Ik ken er wel verscheidene en de één heb ik meer mee dan de andere. Idem voor werkende.

Een tbm met een betaalde schoonmaak én crèche ken ik ook. Althans vroeger, nu ze gescheiden is ziet haar wereld er heel anders uit.
Maar ook zij is niet een ‘de tbm’ want die bestaat niet, net als ‘de werkende ouder’

bieb63

bieb63

10-11-2018 om 14:08

Overigens

Vind ik het ook altijd wel interessant om te constateren dat iedereen van zijn eigen keuze de voordelen meer waarde geeft dan de nadelen. Heel menselijk overigens, want het is veel meer belastend om te blijven hangen in de nadelen. Bijv. wanneer een kind een groot deel van de week naar de BSO gaat ivm werk, vinden de betreffende ouders de BSO juist goed voor een kind ivm de bijv. de sociale ontwikkeling. Terwijl ouders van een kind dat niet (of maar een enkele dag) voor BSO kiezen juist vinden dat kind hierdoor veel meer vrijheid heeft om z'n vrije tijd naar eigen behoefte in te vullen, bijv. ook te kunnen kiezen lekker in je eentje even bij te komen en te rommelen of met eigen gekozen vriendjes te spelen. En dat hele dagen op school al genoeg ruimte geeft voor sociale ontwikkeling. Met de kanttekening dat het naar de BSO gaan natuurlijk niet is omdat een kind dat 'nodig' heeft, maar omdat het niet anders kan, want de ouders zijn er na school niet.

Uiteindelijk komt het er op neer dat welke keuze je ook maakt er altijd voor- en nadelen zijn.

Wilgenkatje

Wilgenkatje

10-11-2018 om 14:57

het 'rommelen' van Paul

Is sinds kort. Zijn vrouw is fulltime gaan werken, hij is nu thuis bezig (en aan het rommelen) Nergens staat dat dit een keuze voor het leven is.

Dat mannen meer thuis 'rommelen' in de zin van Netflixen en andere ontspanning, vind ik niet vreemd. Ook bij vaders die een deel van de werkweek de taken thuis onder hun hoede hebben. Mijn schoonzoon/zoon gaan op zo'n dag eerder met de kinderen naar de dierentuin of naar de kerstuitstalling bij Intratuin dan dat ze de zolder gaan opruimen of de badkamer poetsen, merk ik. Maar dat kan toevallig zijn!

'Rommelen' in de zin van je tijd niet zo efficiënt benutten is een luxe die alleen mogelijk is als iemand ervoor zorgt dat de financiën er zijn om het huishouden draaiend te houden en verantwoordelijkheid te nemen voor de (nabije) toekomst.

Ely

Ely

10-11-2018 om 18:26

Haha Bieb

Even jouw theorie in toetsend in de praktijk; jij wijt drie keer meer tekst aan de voordelen van weinig/geen bso tov bso dus als ik jouw gedachtespoor volg maak je weinig tot geen gebruik van de bso?

Cognitieve dissonantie heet dat toch?

bieb63

bieb63

10-11-2018 om 21:40

Uh Elly

Dat is jouw interpretatie....... Wat is constateer...let wel c o n s t a t e e r , is dat dat zo werkt. Bij iedereen en ook bij mijzelf. Maar dat zegt niets over mijn, voormalig, bso gebruik. Overigens 3 dagen per week.

Nou bieb

Ik las jouw bericht op zelfde manier als Ely. Misschien moet je het nog eens teruglezen.

Floria

Het is wel lang maar het gaat eigenlijk altijd wel goed. Ik heb alleen een paar keer gehad met 4/5 jarigen dat het eigenlijk niet zo'n success was (maar dat zou een kortere middag ook niet zijn geweest) omdat ze elkaar niet goed genoeg kenden/eigenlijk niet zo leuk vonden/speelafspraakjes sowieso nog heel spannend vonden.
En zo'n middag is natuurlijk ook niet de hele tijd spelen, eerst naar huis, wat eten, daarna spelen, dan bijvoorbeeld even naar het park/speeltuin/kinderboerderij/postkantoor/winkel, daarna wat eten/drinken, weer spelen en dan is de middag wel weer om. En als ze aan het eind van de middag echt moet zijn dan mogen ze even iets zien. Ik speel ook wel eens een spelletje met de kinderen of zo.
Grotere kinderen vermaken zich sowieso wel. Die zie je soms de hele middag niet omdat ze op zolder spelen of in de tuin. Dus dan hoef je ook niet te entertainen.
En soms gaan we inderdaad ook naar het zwembad/een grote speeltuin/bos.

bieb63

bieb63

11-11-2018 om 14:41

Alkes

Het is ook een kwestie van wat je wíl lezen. Het voorbeeld BSO was maar een voorbeeld, passende in deze draad.
Zo ook dat 'rommelen', waar de column een beeld geeft dat niet of weinig werken gelijk zou staan aan 'rommelen' en dat 'rommelen' grotendeels Netflixen en andere relaxte zaken zou betekenen. Dat merk je ook in de discussie die er ontstaat.
Voor mij staat 'rommelen' voor heel iets anders. Als ik op een vrije dag weinig 'nuttigs' doe, bijv. Netflixen, lezen, met vriendin afspreken enz., dan noem ik dat niet 'rommelen' (of ik zou het willen verdoezelen), maar dan noem ik dat relaxen (of lezen of op een terras zitten, iets relaxts of leuks doen dus). Als ik het over rommelen heb, en ik denk dat dat voor de meesten zo is, dan is dat niet 'relaxen' of iets voor mezelf doen. Dan betekent dat ik die, bijv dag of ochtend, niet bezig ben met een flinke klus zoals bijv. de badkamer uitgebreid poetsen of het huis stofzuigen, maar allerlei kleinere en lossere taken. Bijv. opruimen, tandarts bellen voor afspraak, een wasje ophangen, bedenken toch maar even het bed te verschonen, rekeningen betalen, klein boodschapje, kattenbak verschonen, verjaardagskaartje schrijven, bedenken wat te eten aankomende dagen, evt. recept opzoeken, enz enz.
Ook dat is maar net de interpretatie die je er aan geeft of het beeld dat je hebt. Dus uiteindelijk hoe je het wíl zien, afhankelijk van de situatie waarin je zit.

Ely

Ely

12-11-2018 om 08:53

Ach ja...

Het fenomeen cognitieve dissonantie is toch wel heel dominant in dit door dingen. Wikipedia verhaalt relatief onschuldig met een voorbeeld voor kleur auto:

Maar het zit m natuurlijk juist in dit soort vraagstukken en beslissingen. Ik denk dat dat fenomeen ons helpt om gelukkiger te zijn dus in dat opzicht helemaal prima. Denk wel dat het goed is je ervan bewust te zijn zo nu en dan

bieb63

bieb63

12-11-2018 om 16:45

Dat klopt denk ik Ely

En ook hetgeen ik wilde zeggen (alhoewel jij daar dan weer heel snel bepaalde conclusies uit trekt. Ook dat is een soort cognitieve dissonantie).

Ely

Ely

12-11-2018 om 18:18

Bieb,

Welke conclusies trek ik dan?

bieb63

bieb63

13-11-2018 om 15:28

Dat is wel duidelijk toch Ely?

"dus als ik jouw gedachtespoor volg maak je weinig tot geen gebruik van de bso"

Dat is toch duidelijk de conclusie die jij trekt?
Wat ik daadwerkelijk zeg, is dat iemand die veel BSO gebruikt meestal de voordelen van BSO vooral belicht en iemand die weinig tot geen BSO gebruikt meestal de voordelen van géén BSO belicht. Dat de voordelen van BSO in één zin zijn te vangen en de voordelen van geen BSO in meerdere aspecten zijn te vangen, zegt niets over de totale eventuele 'waarde' daarvan. En al helemaal niets over mijn, vroegere, keuze, zover ik een keuze zou hebben gehad.

Ely

Ely

14-11-2018 om 11:29

Uh nee

Ik trek geen conclusie; ik toets een theorie die je zelf opwerpt aan een tekst die je zelf schrijft. En ik vraag het je, zie de vraagtekens. Niks geen conclusies dus

En de voordelen die jij van beide opties beschrijf zijn natuurlijk niet volledig, jij vangt de voordelen van de bso in één zin, ik of een ander zouden er zo nog tig aan toe kunnen voegen. Geeft niets, en zegt idd niks over hoe zwaar het weegt maar zoals ik jouw post #79 las deed ke zelf precies wat je beschreef. Ook logisch en ik vond het geinig even te toetsen of dat bewust gedaan was. Ik vermoed inmiddels van niet 😎

bieb63

bieb63

14-11-2018 om 14:03

Ely

Nou ja, dat krijg je met geschreven tekst...

Waar ik dan wél benieuwd naar ben: wat voor voordelen zou jij dan nog meer aan BSO willen geven? (Overigens zonder zwaarte conclusies )
Naar mijn idee kiest iemand voor BSO omdat, in de regel ivm werk, de kinderen opgevangen moeten worden. Uiteraard wil je dan dat die BSO zo goed en leuk mogelijk is. Men kies niet voor BSO (of althans dat zal niet vaak voorkomen) alleen maar omdat het goed/leuk is, terwijl het niet noodzakelijk is. Kortom het is een oplossing voor een opvang issue. Dan is het natuurlijk fijn als je, naast het feit dat het een oplossing is voor iets wat je moet oplossen...., daar ook voordelen in kan zien. Ik kom dan zelf eerlijk gezegd niet verder dan het sociale (leer) aspect. En dus even los van de zwaarte die je daar aan geeft: Welke voordelen zou je er nog meer aan kunnen geven, die je niet op een andere manier kunt doen (en goedkoper)?

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.