Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Joly

Joly

03-12-2013 om 07:34

Verwarming 's nachts

Hoe hebben jullie de verwarming 's nachts staan?Hiet staat hij op 17 graden op advies van de monteur die laatst langs kwam voor het onderhoud.Maar ik vind het zo koud.Ben ik nu zo een koukleum?


Teuntje

Teuntje

14-11-2018 om 10:38

JoHanna

Vast een domme vraag, maar helpt het niet als je in je te warme slaapkamer het raam flink openzet? Dan moet het in winterfrisse nachten toch wel lekker doorwaaien?
Ik heb zelf gemerkt dat de temperatuur alleen niet zoveel zegt over de behagelijkheid. In ons vorige huis stond de thermostaat overdag op 18-19 en in de avond op 20. In ons huidige huis redden we het daar niet mee, mag echt een graadje warmer. Het verschil zou best eens in die straling kunnen zitten. Ons vorige huis pakte elke zonnestraal, ramen op oost, zuid en west. Ons huidige huis ligt zon-ongunstiger, minder directe zon.

Triva

Triva

14-11-2018 om 10:58

je kunt niet vergelijken op alleen de temperatuur

Die temperatuur wordt op een plek gemeten waar je over het algemeen niet zit (ik niet) en het kan verderop in de kamer dus een hele andere temperatuur zijn. Makkelijk te testen natuurlijk door een thermometer bij de thermostaat te leggen en later op de plek waar je zit.

Tine Winkel

Tine Winkel

14-11-2018 om 11:41

@Kaaskopje en Jo Hanna

Wat Kaaskopje beschrijft, dat het meer dan 19 graden moet zijn om behaaglijk te zijn bij heteluchtverwarming, is dus precies wat Jo Hanna ook aangeeft: Kaaskopje heeft geen warmwaterradiatoren, mist dus de stralingswarmte en heeft behoefte aan 2 graden extra. Ik herken dat, in mijn werk (ik geef adviezen over klimaat op werkplekken) en thuis. Stralingswarmte is fijn: een open haard of 's winters achter het raam in de zon (als ik kat zou zijn...). Of radiatoren, die je open kunt draaien, waardoor je gelijk voelt dat er meer (stralings)warmte komt - het werkt voor vrijwel iedereen echt veel fijner dan heteluchtverwarming.

Dees

Dees

14-11-2018 om 11:48

Snachts liggen we in bed onder de warme dekens en staat de CV op 10 zodat de leidingen niet bevriezen.

Pirata

Pirata

14-11-2018 om 12:11

Te ver laten afkoelen

Dees, als je je huis te ver laat afkoelen 's nachts, kost het opwarmen meer energie dan als je het op circa 15 graden zet de hele nacht. Kijk even op Milieucentraal.nl voor tips hierover.
Zelf isoleer ik graag stevig, dan koelt het ook niet zo af in de nacht. Hoewel... mijn zomerdekbedje vond ik vannacht voor het eerst niet genoeg. Toch maar een dikkere op het bed leggen.

Dees

Dees

14-11-2018 om 12:27

Nooit onder die 15

Bij ons komt de temperatuur nooit onder de 15. En nu al helemaal niet.

Vogel

Vogel

14-11-2018 om 13:05

Programmeren

Zou hier niet werken. Soms ben ik thuis en zet ik om acht uur de thermostaat omhoog, soms is iedereen hier de hele dag van huis en gaat hij pas om zes uur ‘s avonds aan. Geldt ook voor de avond; als ik alleen thuis ben zet ik hem om negen uur lager, als man of zoon laat naar bed gaan blijft de verwarming langer aan.

Angela67

Angela67

14-11-2018 om 13:16

juist wel programmeren dan, Vogel?

Tenminste, hier kunnen we vier standen inprogrammeren en we hebben dus de meest 'zuinige' instellingen gekozen. Met ook nog een ander programma door de weeks dan in het weekend. En dat met een thermostaat van meer dan 20 jr oud.

Opstaan doen we allemaal, dus rond 7:15 willen we het ongeveer 19/20 graden hebben.
Weggaan: we gaan ervanuit dat we allemaal rond 8 uur weggaan en daarom staat de thermostaat dan op 16. Als iemand thuis blijft kan hij/zij tijdelijk de temperatuur aanpassen als dat nodig zou zijn.
Thuiskomen: we gaan ervanuit dat er altijd om 17 uur iemand thuiskomt dus dan mag het weer naar 20. En om 23:00 uur gaat het ding op slaapstand 16 graden.
Weekend iets anders namelijk vanaf 9 uur 18 gr en 's avonds om 23 uur naar slaapstand. tussendoor zetten we 'm handmatig hoger als we dat nodig vinden.
gr Angela

Pirata

Pirata

14-11-2018 om 13:24

Dees

Je suggereerde iets anders met je 10 graden en de dikke dekens ...

Kaaskopje

Kaaskopje

14-11-2018 om 13:31

Tine Winkel

Gek genoeg heb ik dáár nooit bij stilgestaan. Ik heb juist het gevoel dat hetelucht het voordeel heeft dat de warme lucht snel in de kamer geblazen wordt en dus effect heeft. Maar wat inderdaad wel zo is, is dat als de thermostaat vindt dat het warm genoeg is, dan valt de warme lucht weg en dan zou het inderdaad zo kunnen zijn dat daar dat stuk stralingswarmte wel prettig zou zijn. Ik ben er op zich wel tevreden mee. Ik ervaar er één nadeeltje aan en dat is dat je nooit even snel iets kunt drogen. Een natte theedoek, of nat geworden handschoenen, ik noem maar wat. Die laatsten prop ik zo nodig wel over, hoe noem je dat?.... deksel? draaidop? ... in het gat van de verwarming.

Ik weet niet of ze in sociale huurhuizen al zo slim zijn om op de begane grond geen radiatoren meer te plaatsen, maar dat wij die niet hebben vind ik wel fijn. Je kunt de hele ruimte gebruiken, dus een bank kan tegen de buitenmuur aan, omdat daar geen verwarming hangt.

goh

Wij stoken echt weinig vergeleken bij velen hier. Nou heb ik kinderen die het nooit koud hebben dus dat scheelt. 's Ochtends de boel opwarmen terwijl je een uurtje later allemaal de deur uit bent, ik vind dat zonde van de energie. Ik doe gewoon even een vest aan. Ja als het echt gaat vriezen is het wat anders, maar dan verwarmen we alleen de ruimte waar we ontbijten wat bij.
Boven verwarmen we eigenlijk nooit, en alle ramen staan altijd op een kier.
In de woonkamer hebben we een houtkachel. Daarmee komen we een heel eind. De CV is hier sinds de zomer tot nog toe maar 2x heel eventjes aangeweest.

Mijn kinderen lopen thuis meestal in T shirt, dus te koud is het niet. Zelf ben ik wat gevoeliger, dus ik heb wat meer aan. Het scheelt bijvoorbeeld enorm om sloffen aan te doen. En niet te veel stilzitten, dan helpt ook. Is bovendien toch al niet goed voor je

Wij gebruiken rond de 500m3 gas per jaar. Voor een 6 persoons huishouden in een hoekhuis met een woonoppervlakte van ca. 180m2

Overigens: 's nachts verwarmen is altijd onvoordeliger dan 's ochtends weer opwarmen. Het is een wijdverspreid fabeltje dat het zuiniger zou zijn om het 's nachts niet te veel af te laten koelen.

Oh en binnenshuis leidingen laten bevriezen, daar moet het echt wel héél koud voor worden.

pirata

Dat geldt alleen voor zeer goed geïsoleerde woningen. Is je woning wat minder goed geïsoleerd, dan kost het meer energie om het 's nachts (of als je niet thuis bent) op 15 graden te houden, dan om het op te warmen als je er gebruik van maakt.
Zet je 's nachts een raampje open, dan is het natuurlijk al helemaal energie-onzuiniger om intussen ook te gaan verwarmen.

Dees

Dees

14-11-2018 om 16:11

Pirata

Ik suggereerde dat hij op 10 graden stond om te voorkomen dat als het een keer kouder wordt dat die verwarming aanslaat.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.