Echtscheiding en erna Echtscheiding en erna

Echtscheiding en erna

JJ

JJ

24-11-2018 om 12:06

Uit elkaar wonen & uitgaven totdat scheiding erdoor is

Goedemorgen,

mijn naam zal wellicht bekend zijn uit de topics over ontrouw.
Na een dikke anderhalf jaar knokken voor ons huwelijk heeft mijn vrouw op 14 oktober besloten dat ze er een streep onder wil zetten.

Ik was het daar niet mee eens, we waren groeiende, maar goed, dat doet niet meer ter zake. Dat verhaal staat in het andere topic.

Nu 6 weken later heeft ze al de sleutel van een sociale huurwoning. Zonder mijn medeweten had ze de woning geaccepteerd, contract is al getekend en maandag krijgt ze de sleutel. De echtscheidingsprocedure is nog niet eens in werking gezet. Ik heb moeite met de zakelijke emotieloze manier waarop het gaat, alsof we nooit bestaan hebben, alsof afgelopen jaar niet is wat het leek.

Ondertussen is ze al bezig geweest met aankopen te doen voor haar uitzet. Dit doet ze van onze gezamenlijke rekening, zonder overleg. Ook gaat ze er vanuit dat we straks samen de kosten van 2 woningen gaan delen, omdat we nog getrouwd zijn.

Maar zij wil toch weg? Zij gaat toch zonder overleg een financiële verplichting aan?
We komen momenteel al niet rond, hebben nog een stapel onbetaalde rekeningen liggen. Los van de vraag of ik dit wil, of dit moet, kán het al niet. We kunnen geen 2 huishoudens betalen, zeker nu we nog niet gescheiden zijn en we dus nog fiscale partners zijn.

Nu wil ze geld gaan lenen voor haar spullen, zodat ze het niet van onze gezamenlijke rekening gaat doen, maar ze beseft zich niet dat elke financiële verplichting nog onder ons huwelijk valt.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik niet mee mag liften op haar grillen? Dat we goed uit elkaar houden wat háár kosten zijn vanaf welk moment, zonder dat ze onder het mom van 'we zijn nog getrouwd' ons gezamenlijke geld uitgeeft, zonder overleg, en 'we' straks de financiële misére in raken?

Hoe kun je regelen dat vanaf moment van aankondiging tot aan de scheiding er dus niet eenzijdige uitgaven gedaan worden die uiteindelijk alleen voor haar nut zijn, maar ik wel 50% eigenaar van ben? Haar leningen zijn vanaf nu toch haar leningen, haar contract voor de woning is toch van haar? Het kan toch niet zo zijn dat je gedwongen bent daar maar in mee te gaan?


Phryne Fisher

Phryne Fisher

24-11-2018 om 12:35

Echtscheidingsverzoek

Er zijn wel wat dingen veranderd maar vroeger was het zo dat vanaf het indienen van het echtscheidingsverzoek, je niet meer aansprakelijk was voor elkaars (nieuwe) verplichtingen. Sowieso kun je geen lening afsluiten zonder handtekening van de echtgenoot.
Het lijkt mij dat je zo snel mogelijk de scheiding moet formaliseren, dat is het beste voor alle partijen om verder te kunnen. Fijn dat ze zo snel een sociale huurwoning heeft kunnen vinden. Ik zou beginnen met ieder een eigen bankrekening openen en daar je salaris op laten storten. De gezamenlijke rekening kun je aanhouden voor de lasten van de huidige gezamenlijke woning, en daar in overleg genoeg geld op storten om de kosten te kunnen blijven betalen.

Scheiding aanvragen

Dat lijkt me dan handiger. Als je vrouw recht heeft op (aanvullend bijstand) dan kan dat ook meestal alleen aangevraagd worden als de scheiding is aangevraagd.
Maar ik denk (anderen weten er vast meer van) dat totdat de scheiding voltooid is, je voor elkaar opdraait.

Voorlopige voorziening

https://www.echtscheiding-wijzer.nl/voorlopige-voorziening.html
Ga maandag naar je advocaat en vraag direct een voorlopige voorziening aan.
Regel daarin ook het scheiden van de rekeningen.

JJ

JJ

24-11-2018 om 13:26

scheiden

Ik heb inmiddels al 'mijn' rekeningen teruggezet naar mijn eigen rekening, waar ik ze 12-9 maanden geleden juist naar de gezamenlijke rekening had gewijzigd.

Alleen de hypotheek laat ik nog even via de gezamenlijke lopen.
Ik heb haar gevraagd haar rekeningen ook terug te zetten naar de hare, maar aangezien ze aanzienlijk minder verdiend zal dat wel een issue worden. We kunnen dit al niet doen op basis van 2 inkomens, laat staan dat ze het redt op 1 inkomen zolang we nog niet gescheiden zijn, daardoor fiscale partners en ze dus nog geen recht heeft op zorgtoeslag en kindgebonden budget.

Ik zal maandag zelf inderdaad e.e.a. in werking gaan stellen. Van vrouwlief krijg ik het verwijt dat ze nog niks gedaan had omdat ik er nog niet aan toe was. Maar zo gaat het, de bal wordt steeds bij mij neergelegd. Het is niet zo'n fijne periode.

Maar goed, zakelijke adviezen zijn welkom, ik wil hier zo min mogelijk 'last' van hebben en hopelijk elkaar uiteindelijk als hele goede vrienden kunnen behouden i.p.v. de afgrond waarin we ons nu ineens begeven na een leuk 2018. Het contrast is enorm.

Voorlopig voorzieningen

Inderdaad, zo snel mogelijk voorlopige voorzieningen aanvragen. Als er nu al schulden zijn: de helft daarvan is voor haar. Dus houd even heel goed bij wat er nu al aan schulden is etc. etc.
De periode dat zij al aan het uitgeven is en jullie nog getrouwd zijn moet je zo kort mogelijk houden. Je kunt haar uitgaven helaas niet stop zetten (tenzij er geen geld meer is op de rekening). Wat leningen betreft kun je het even uitzoeken: voor sommige leningen is toestemming van de partner nodig, voor andere leningen niet.

Tsjor

Was jij ook van de gezamenlijke rekening met verre vakantie? Hoe verhoudt zich dat tot haar uitgaven nu?

Wink

Wink

24-11-2018 om 21:32

Maandag alles in werking stellen. Rekening veilig stellen. Een en ander heeft te maken met een peildatum waarna gemaakte schulden voor haar zijn.
Je kunt er online alles over vinden. Even wat avonden jezelf informeren verheldert een hoop.

Verder heb ik mijn ex overigens een mijn-deel van zijn verre reis laten uitkeren, dus wie weet valt fat te verrekenen met de nieuwe uitzet.

Verder zou ik met dit soort vragen echt je nick gaan aanpassen aangezien je as-ex hier meeleest.

JJ

JJ

24-11-2018 om 21:40

vakantie

Mijn vakantie was voor 80% betaald door mijn moeder, minder in kosten voor mijzelf dan het weekendje weg van mijn vrouw nog geen 2 maanden geleden. De uitgaven daar heb ik op mijn creditcard gedaan en die komen dus volledig op mijn conto.

Daarnaast was het in overleg met mijn vrouw die vond dat ik rust verdiend had en dit al veel eerder had moeten doen.

Dus ik vind niet dat het er iets mee van doen heeft.
Los daarvan.. geld dat er niet is of niet begroot kun je niet uitgeven. Ik proef een beetje dat ik niet mag klagen omdat ik een dure reis heb gehad en ze dis een equivalent daarvan zou mogen uitgeven? Maar dat geld is er niet eens.

Dat bedoel ik niet

Ik bedoel niet dat je niet mag klagen. Ik dacht: wellicht is zij zonder het uit te spreken aan het verevenen. Overigens is volgens mij “jouw creditcard” in gemeenschap van goederen ook de hare in de zin van “schulden daar op zijn van beiden”.

Maria

Maria

25-11-2018 om 00:11

Peildatum

De peildatum om alles te verrekenen/verdelen is de datum van het indienen van het *definitieve* echtscheidingsverzoek!

Dus niet de datum van het aanvragen van een voorlopige voorziening.

Dus: zsm het definitieve echtscheidingsverzoek indienen.

Als je reden hebt om VV in te dienen kan je dat ook doen, maar dat is dan niet voor de peildatum maar om andere (tijdelijke) regelingen te treffen.

Net bij advocaat geweest die het zo vertelde.

En je kunt natuurlijk bij het maken van een regeling om alles te verdelen haar "eigen" recente aankopen meenemen. Als ze echter geen geld heeft moet je maar zien dat je dat nog terugkrijgt van haar.

Vraag de advocaat meteen naar de status van die lening zonder meetekenen.

Wink

Wink

25-11-2018 om 01:07

Nee dat proef je niet goed

Zeker als blijkt fat de feiten anders liggen.
Wel moet je zsm die peildatum die ik noemde bereiken en dat is dus actie en meteen.

Ms. Simone

Ms. Simone

25-11-2018 om 14:53

Hoe?

Ik vraag me af hoe ze dat voor elkaar heeft gekregen en dan nog wel zo snel!
Ik heb een jaar kunnen wachten op een sociale huurwoning en moest voor ik werd geaccepteerd een echtscheidingsconvenant, bewijs (van indienen scheidingsverzoek) van rechtbank, bewijzen dat ik nergens schulden had en weet ik niet wat al meer. Het was echt een waslijst met papierwerk. Het was voor mij zelfs nog even spannend en heb bij de woningbouwvereniging nog acuut mijn advocaat gebeld om mij correspondentie van de rechtbank door te mailen, anders was het feest niet doorgegaan, zo werd mij te verstaan gegeven.

Ms. Simone

Ms. Simone

25-11-2018 om 15:18

Fiscaal partnerschap

Fiscaal partnerschap loopt tot een van beiden op een ander adres staat ingeschreven.

Dees

Dees

25-11-2018 om 17:16

Ms. Simone

Heb je nog mazzel meeste mensen die zoeken naar een andere woning en al onderdak hebben zijn een jaar of 10-30 bezig met het vinden van iets nieuws.

JJ

JJ

25-11-2018 om 17:40

fiscaal partnerschap

Volgens mij ben je fiscaal partner zolang je op papier nog getrouwd bent.

In ieder geval heeft ze enkel recht op huurtoeslag en niet op zorgtoeslag en kindgebonden budget zolang we nog getrouwd zijn.

Ze had zo snel een huurwoning omdat ze anderhalf jaar lang is blijven reageren op woningen om punten te sprokkelen, terwijl we onze relatie aan het redden waren. Ik vind daar van alles van natuurlijk, maar mijn emotie daarbij doet niet terzake. Mijn zus had op dezelfde woning gereageerd en was 158e. Het zegt misschien wel alles hoe mijn nunogvrouw écht wilde dat onze relatie zou herstellen van haar onvrede en de ontrouw van haar een dik jaar terug. Maar goed.. ik probeer mijn emoties te parkeren, we moeten door met 3 jonge kinderen.

Ze heeft al getekend dus neem aan dat ze daarbij heeft moeten aantonen dat ze qua inkomensniveau ervoor in aanmerking komt en dat zal dus enkel op haar inkomen geweest zijn.

Voor zover ik weet heeft ons verzamelinkomen niks met de hoogte van de huurtoeslag te maken maar enkel het inkomen van degene die op dat adres ingeschreven staat.

De gezamenlijke rekening.

Daar kan je nu misschien ook beter eerst de stapel openstaande rekeningen van betalen?
Schulden die van jullie samen zijn dan ook nog maar wegwerken als fiscaal partners denk ik dan.
Ze kan wel toekomsgericht bezig zijn maar het verleden moet nog afgesloten worden.

Sterkte, samen 3 jonge kinderen, wat een verdriet.

Sas

Sas

25-11-2018 om 17:56

Kijk over fiscaal partnerschap op de site van de belastingdienst

Het jaar waarin je scheidt, kun je volgens mij zelf kiezen of je dat jaar nog als fiscale partner gezien wil worden.
Wij hebben ervoor gekozen om geen fiscale partner meer te zijn. Scheidingsdatum, datum aanvraag scheiding en ingeschreven staan op ander adres, hadden daar geen invloed op.
Het kunnen aftrekken van de hypotheekkosten is wel afhandeling van de inschrijving op een ander adres.

Wink

Wink

25-11-2018 om 18:40

Even kwijt waarom

Maar wij zijn in een jaar augustus gescheiden en voor ons was het voordeliger om dat jaar uit nog fiscaal partners te blijven.

JJ

JJ

25-11-2018 om 19:24

rekeningen

Het probleem deze maand is al dat kinderopvangtoeslag al op is en de kinderopvang nog niet betaald is. We lopen al achrer de feiten aan dus. De rekeningen die er nog liggen is al zo'n 600 euro. Met 27 euro gaan we dat niet redden. Lichte paniek waar de mediator etc. van betaald moeten worden is er dus wel, wantvwe gaan het deze maand al niet redden. De hypotheek verdelen gaat ook nog geld kosten.. notaris, adviseur. In juli dit jaar juist de hypotheek overgesloten op beide inkomens, terwijl het op mijn inkomen alleen ook gaat lukken, maar het was zo mooi symbolisch. Alleen zal dat eerst natuurlijk aangetoond moeten worden met weet de hele riedel aan papierwerk, tijd en onkosten. Zondegeld.

Ondertussen is mijn vrouw druk knipsels van spulletjes die ze wil kopen aan het verzamelen, en wil ze elke avond wel iets bespreken zoals vanavond welke spullen ze graag wil meenemen, zodat ze weet wat ze wel en niet moet aanschaffen. Ik merk dat het me stoort, ik vind dat geen prioriteit, denk functioneel wat er nodig is om te kunnen leven, zij kijkt naar mooie kleedjes... Ze is zo met háár nieuwe plekje bezig en vergeet lijkt het soms dat ons oude plekje wel mijn 'nieuwe' plek wordt, met de berg herinneringen en emoties die daaraan kleeft. Het is ingewikkeld dat te parkeren. Laten we nu eerst de mediator contacteren morgen.

Ze is zich gelukkig wel bewust dat we de rekeningen nog gezamenlijk hebben af te handelen. Alleen waarvan?

Na anderhalf jaar vechten voor het behoud van de relatie is de energie om nu door te pakken er met pieken en diepe dalen. Ik ben blij als het straks achter de rug is en er rust komt.

Nee ik hoef geen medelijden, maar hoop wel dat we hier als volwassen mensen uitkomen nu we zo lichtgeraakt zijn. Waar zijn de 2 mensen van niet zo heel lang geleden gebleven..

Marie

Marie

25-11-2018 om 22:28

Definitieve echtscheidingsverzoek indienen

JJ, je vragen in je eerste posting waren onder meer:

"Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik niet mee mag liften op haar grillen? Dat we goed uit elkaar houden wat háár kosten zijn vanaf welk moment, zonder dat ze onder het mom van 'we zijn nog getrouwd' ons gezamenlijke geld uitgeeft, zonder overleg, en 'we' straks de financiële misére in raken? "

Je lijkt het niet te willen horen gezien je laatste posting waar je het over mediation hebt, maar heb je mijn posting #11:

De peildatum om alles te verrekenen/verdelen is de datum van het indienen van het *definitieve* echtscheidingsverzoek!

Dus niet de datum van het aanvragen van een voorlopige voorziening.

Dus: zsm het definitieve echtscheidingsverzoek indienen."

Daarna kan je via mediation over van alles en nog wat met elkaar praten, en een mooie regeling en verdeling treffen, maar dan kan ze in elk geval niet NOG meer van jullie gezamenlijke geld uitgeven (of leningen aangaan waar jij OOK hoofdelijk (!) voor het geheel dus (!! ) voor aansprakelijk bent.

Kijk uit hoor, ze kan je zo eindeloos in van alles meeslepen.

En verder zou ik vooral zoveel mogelijk geld op JOUW eigen rekening zetten en houden, en als jullie een en/of rekening hebben er geen geld op laten en zorgen dat je daar niet negatief op kan komen te staan (kan je instellen, maar kan zij dan weer ongedaan maken, dus check met de bank hoe je dat zo kunt regelen dat zij er dan geen geld vanaf haalt).

Weet even dat als je naar een advocaat gaat om een definitief echtscheidingsverzoek in te dienen, dat ook tijd kost om het op te stellen. Al gauw 1-2-3 weken. Je kunt kijken welke advocaat (wel een lid van de VFAS) tijd heeft om het een beetje snel te doen.

Wees verstandig, de ellende is al groot genoeg, zorg dat het niet nog groter wordt.

En zeg haar dat al haar uitgaven natuurlijk door HAAR betaald moeten worden en dus bij de verrekening van haar deel af gaan.

Ms. Simone

Ms. Simone

25-11-2018 om 23:37

Weet je/ze het echt zeker?

Ik realiseer me dat ik met mijn ongeloof heel erg voorbij ga aan al je gevoelens en ik geef je niet eens advies, maar weet je echt zeker dat je vrouw alles al geregeld en aangeleverd heeft bij de woningstichting? Het was een van de eerste dingen die mij verteld werden: zonder op zijn minst een convenant krijg je niets toegewezen.
Zou ook wat moois zijn, als je omdat je (bijvoorbeeld) goedkoper wil wonen, doet alsof je gaat scheiden, de minstverdienende een sociale huurwoning laat zoeken en zodra die is toegewezen je weer bij elkaar gast wonen.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

25-11-2018 om 23:40

Ms. Simone

Mijn moeder had al een huurhuis voor mijn vader wist dat ze wilde scheiden, dus dat kan echt. Ik weet niet hoe lang ze al ingeschreven stond.

Dat vond ik ook al zo vreemd.

Morgen krijgt ze al de sleutel, sneller dan dit kan niet en nog niet eens gescheiden. Ook gaat ze er van uit dat jullie samen deze 2 huizen gaan betalen. Waarom zou je?
Krijgt ze deze woning echt op basis van haar inkomsten? Waarom moet jij meebetalen dan?

En jullie hebben een koophuis, moet jij haar dan uitkopen én meebetalen aan haar huur? Of moet het huis worden verkocht omdat jij haar haar deel niet kan geven?
Je vrouw is erg voorbarig, vooral omdat er nu schulden zijn ipv een gevulde spaarrekening.

Ms. Simone

Ms. Simone

25-11-2018 om 23:50

Sociale huurwoning?

Ik snap wel dat als je al lang ingeschreven staat, je sneller een woning hebt en dat eea ook afhangt van de regio (Dees), maar mij (en ook anderen in vergelijkbare posities) moesten echt bewijzen dat de scheiding was aangevraagd. Misschien kijk ik andere variabelen over het hoofd.

Kan

Hier was officieel ook de eis dat je eerst formeel gescheiden zou moeten zijn voor je een eigen huis toegewezen kon krijgen.
Heel erg gelukkig kreeg ex toch zonder die voorwaarde een eigen huis. Anders had ik een jaar opvangsubsidie terug moeten betalen omdat we bij mijn ouders woonden en die zouden dan geacht worden voor de opvang te zorgen.
Totaal onmogelijk maar toch.
Een week voor de deadline kreeg ex een woning.Soms heb je een meevaller.

JJ

JJ

26-11-2018 om 08:24

ik heb geen idee

@Marie

Mediation gaan we doen om alles in goede banen te leiden, voorkeur is natuurlijk om zo'n persoon te vinden die advocaat/mediator is, maar dit is natuurlijk voor mij ook nieuw. We kunnen er best snel doorheen gok/hoop ik, omdat we er redelijk bereidwillig in staan en het elkaar niet zo ingewikkeld mogelijk willen maken wat betreft huis. Het grootste probleem blijft te dealen met emoties en dan kan zo'n tussenpersoon ons wellicht wat onder controle houden. Gisteren even 1 avond de boel de boel gelaten, even het ijs gebroken en elkaar weer als mensen die van elkaar houden maar uit elkaar gaan behandeld, dat was prettig midden in deze storm. Ik ben echt doodop nl., slaap onwijs slecht.

Ik begrijp dat ons huis voorlopig nog op beide namen kan blijven staan. Mijn zus is ook nog steeds officieel eigenaar van het huis met haar ex, ook al is ze er al 5 jaar weg. Ze waren niet getrouwd, van boedelverdeling was dan ook niet echt sprake. Dat zou al wat in eerste de kosten schelen wellicht, uitstel, geen afstel, al ga ik straks mijn adviseur bellen om te vragen hoeveel gedoe en kosten het geeft om de hypotheek weer terug op enkel mijn naam te zetten.

@Ms. Simone
Om je vraag te beantwoorden: ik ben niet betrokken geweest bij haar inschrijving, de reacties op huizen en het papierwerk. Ik kreeg te horen dat ze het huis ging accepteren toen ze al was wezen kijken en wist toen niet eens dat ze de reactie had uitstaan op de woning. Ze betrekt me wat dat betreft niet, maar aangezien de contracten getekend zijn vorige week en vandaag in haar nieuwe woning de sleuteloverdracht is, verwacht ik niet dat de Sociale huurvereniging nu nog zegt 'hier klopt iets niet'.
Maar inderdaad is het wel apart. Stel (not gonna happen, I know) dat we nu ineens niet gaan scheiden, hebben we 2 huizen, waar mijn vrouw erg goed in gesubsidieerd wordt moet ik zeggen. Netto gezien worden we hier niet eens slechter van als de scheiding erdoor is, als je de inkomens en uitgaven zou gaan optellen, helemaal als je gekscherend bij wijze van nog steeds samen de boodschappen zou delen. Vreemd land dat Nederland.

@Wil40

"En jullie hebben een koophuis, moet jij haar dan uitkopen én meebetalen aan haar huur? Of moet het huis worden verkocht omdat jij haar haar deel niet kan geven?
Je vrouw is erg voorbarig, vooral omdat er nu schulden zijn ipv een gevulde spaarrekening."

We hebben de hypotheek in juli op beider namen gezet. Toen was er nog geen enkele twijfel bij haar (sorry, emotie). De lening was gelijk aan de taxatiewaarde, waardoor we nu 1000 euro hebben afbetaald op de woning, dus de overwaarde obv die taxatie is bijna nihil. De kosten om de hypotheek op mijn naam te zetten zijn waarschijnlijk hoger, dus als we het met gesloten beurzen zouden doen zou ze het prima vinden denk ik. Verkopen zou niet nodig moeten zijn, het huis stond al enkel op mijn salaris voordat we gingen trouwen, 7 jaar terug. Ik kan het dragen, tenzij ze partnerallimentatie gaat eisen. Maar dat is niet haar intentie.

En dat ze voorbarig is.. tja. Ze rent werkelijk weg nu van alles dat we in 2018 opbouwden. Ze lijkt soms te opgewekt. Maar dat is weer de emotie die zij wat makkelijker wegdrukt dan ik. Lees vooral ontrouw 3 en 4, het doet hier niet ter zake.

Haar lijflied op dit moment is 'Het duurt te lang'. Ergo, we kwamen voor haar steeds op hetzelfde punt uit. Wie weet, ooit weer. Nu door.

Marie

Marie

26-11-2018 om 09:50

Sorry, vreemd verhaal

Het klinkt allemaal nogal berekenend.
Ze 'had nog alle hoop', bedoel je dat oprecht of (met terugwerkende kracht) cynisch?
Ze maakte toen (op papier dan hé, in jouw verhalen) niet de meest gemotiveerde indruk tav jullie relatie.
Nu staat ze eindelijk vooraan bij een woning en is de koek op?
Niet dat het nog veel uitmaakt, je moet verder en hopelijk relatief positief. Maar als buitenstaander krijg ik wel een mmmh gevoel hierbij, maar dat had ik al langer bij je postings.

Net zo vreemd, sorry, is het ook wel dat je verre reizen maakt terwijl je schulden hebt. Begrijpelijk maar niet helemaal verstandig, Kado of niet. Dat je het 'nodig' had begrijp ik wel, dat vind ik ook van mezelf en nog heel veel mensen.

Marie

Vreemd van hem of van haar?

Tsjor

Bedragen

Toch nog even over geld:
- neem zo snel mogelijk kontakt op met de kinderopvang als je een rekening niet kunt betalen. Het is goed als je een terugbetalingsregeling kunt treffen.
- Op welke rekening komen de toeslagen nu? Kun je dat veranderen?
- Overweeg toch om nu de woning op jouw naam te zetten: over een aantal jaren is er wellicht overwaarde en krijg je andere problemen met uitkopen. Het is beter om nu dan alle touwtjes door te knippen als dat mogelijk is en gelukkig is het mogelijk om de woning op jouw naam terug te zetten.
- Voorlopige voorzieningen zijn inderdaad voorlopige afspraken. Je hebt er alle belang bij dat het gezamenlijke verzoek tot scheiding zo snel mogelijk ingediend wordt. Ongeacht je emoties! opnieuw samen trouwen kan later altijd nog.
- knip je creditcard door. Het zijn onmiddellijk schulden. Ik begrijp best dat je moeder je een vakantie gunde, maar als je betaalt met een creditcard lopen schulden al snel op.
- wat betreft alimentatie: haar inkomen is erg laag. als ze naar de gemeente moet zal de gemeente bij jou komen. Bovendien loop je het risico dat over een aantal jaren de scheefgroei tussen inkomens pijnlijk wordt. Ga ervan uit dat je de alimentatie 'gewoon' laat berekenen. Ik lees te vaak dat 'lieve-koekjes' later giftige zwammen blijken te zijn, met andere woorden: afspraken die mensen rond een scheiding maken om een ander ter wille te zijn (bijvoorbeeld geen alimentatie vragen omdat de ander dan kan blijven wonen) blijken later structurele pijnpunten te zijn, waarop veel oud zeer en venijn wordt gebaseerd. en dan is het niet meer terug te draaien. Met de afspraken die je nu maakt moet je heel lang vooruit kunnen.
- Wat betreft je eigen financiële plaatje: als alleenstaande ouder ziet het belastingplaatje er heel anders uit, dus wellicht valt het allemaal wel te doen.
- Ik snap niet dat je vrouw huurtoeslag zou krijgen, in elk geval niet op dit moment. Dat zal dan toch pas na de scheiding zijn en dan zal ook duidelijk moeten zijn wat haar inkomen is, inclusief eventuele alimentatie.

Tsjor

JJ

JJ

26-11-2018 om 11:29

vreemd

"Net zo vreemd, sorry, is het ook wel dat je verre reizen maakt terwijl je schulden hebt. Begrijpelijk maar niet helemaal verstandig, Kado of niet. Dat je het 'nodig' had begrijp ik wel, dat vind ik ook van mezelf en nog heel veel mensen."

Schulden is een heel groot woord. De rekeningen die er nu echter liggen zijn voor ruim de helft 'onvoorzien. 1x therapie die ons niet gered heeft en een aanslag van de belasting over 2017, gek genoeg. In een normale maand hadden we die niet al kunnen betalen.

Dus nog meer extra onvoorziene uitgaven worden dan inderdaad teveel.
Deze klappen kunnen we net opvangen van het kleine beetje spaargeld dat er nog was en dan zijn alle reserves op. Met het oog op de kosten die nog gemaakt moeten worden om te kunnen scheiden hou ik de hand nu dus enorm op de knip om het probleem niet groter te maken dan het is. Tot frustratie wellicht van mijn vrouw.
Daarnaast is het in dit geval ook mijn spaargeld, het betreft een kleine erfenis van mijn overleden opa, die in zijn testament de koude kant had uitgesloten. Ik weiger dat geld in 'haar' huur te storten uiteraard. Dat zou pas vreemd zijn.

Dat ik een verre reis maak en eindelijk eens alleen aan mezelf denk lijkt erg egocentrisch, maar het was inderdaad nodig. Na zolang knokken was ik leeg. De vakantie deed me goed, heeft me veel inzichten gegeven. Maar goed, de afgelopen 3 dagen waren weer zwaar vermoeiend en ik kan wel weer weg. De enige winst was zien wat ik moest zien: dat we op dit moment een ander hoofdstuk in gaan.

Over 5 minuten steekt ze de sleutel in het slot van haar nieuwe woning, einde van een tijdperk.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.