Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
Tango

Tango

03-07-2018 om 13:43

Ouders van VMBO Kader/Basis leerlingen


Zomer

Zomer

23-11-2018 om 11:48

Hmm

ik zit net even de digitale boeken door te pluizen en zie toch heel veel extra's. Daar hoor ik dochter nooit over. Ook zag ik bij bio een hele mooie planning van PowerPoint! Ik moet daar toch zelf meer naar kijken, ook dochter hier meer bij betrekken want ik denk dat het allemaal langs haar heen gaat. Maar goed, ik kan er mee uit de voeten! Ik moet daar echt meer gebruik van maken!

Tango

Tango

24-11-2018 om 22:10

Langs heen gaan.

Herkenbaar, Zomer, dat je schrijft dat er veel langs je dochter heen gaat. Dat zie ik hier ook hoor bij zoon. Ik weet niet of het met de digitale boeken ook zo is, want die kijk ik eerlijk gezegd ook zelden in. Alleen wiskunde, want dat is alleen maar digitaal. Maar zoon mist ook regelmatig informatie die op school gegeven wordt. Ik maak me er niet al te druk over. Ik weet dat hij er weinig aan kan doen en momenteel gaat het met de cijfers gelukkig best goed.
Zoon had donderdag een toets wiskunde. Het was een mini-toets werd er gezegd, dus ik dacht dat hij minder zou meetellen. Dat bleek niet het geval. En zoon had er ook nog een 9,4 voor gehaald. Hij kwam echt erg trots thuis, had het op 1 na hoogste cijfer van de klas. Hij staat nu opeens een 7,1 voor wiskunde. De 3,4 aan het begin van het schooljaar is dus helemaal weer gecompenseerd.
Jammer van de onvoldoende van je dochter. Ik vind vakken als biologie en ook M&M het lastigst om te leren met ze. Je weet nooit precies wat er gevraagd wordt. Zeker bij M&M gaat het hier dus vaak mis. Ik maak ook vaak samenvattingen hiervoor. Schrijf dan van de hoofdstukken de belangrijkste begrippen en betekenissen op.
Ben momenteel nog in discussie met de docent M&M. Hij zegt dat er niet mondeling getoetst mag worden. Wel wil hij zoon de volgende keer gaan helpen vooraf aan de toets. Dat is al wat in ieder geval. Maar nu had zoon de afgelopen weken 2 keer een schrijfopdracht voor M&M gemaakt. Op deze opdrachten, die we thuis samen gemaakt hadden, had hij een 6,5 en een 7 gescoord. Ik dacht dus dat die nog wel voor het rapport zouden tellen. Dat blijkt echter niet het geval. De docent berekent een gemiddelde van al deze opdrachten en dat cijfer krijgen ze pas bij het laatste rapport. Ben hier absoluut niet blij mee want zoon staat nu dus een 4,5 voor M&M. Met daarnaast een onvoldoende voor biologie omdat hij nog steeds 1 toets niet heeft gemaakt, want die docent is steeds afwezig.

Bedankt voor de felicitaties voor mijn ouders. Het was een geslaagde middag vandaag. We hebben gezellig geluncht en daarna nog een stuk gewandeld. Met ons gezin en mijn zus hebben we nog iets voorgedragen. Zoon vond dit erg leuk om te doen. Was er ook echt serieus mee bezig. Dochter trouwens ook. Was echt leuk om te zien.

Tango

Tango

25-11-2018 om 20:00

Afspraakje

Zoon had vandaag een afspraakje met een meisje uit zijn klas Ik vond het zo leuk voor hem. Ze zouden eerst ergens buiten afspreken maar zoon vond dat toch te koud. Heeft toen maar de mc Donalds voorgesteld. Hij ging zich er ook nog speciaal voor omkleden en deo op spuiten. Ze hebben het gezellig gehad, vertelde hij. Het was verder niets bijzonders vond hij, gewoon een afspraakje en geen date. Heerlijk toch!

Met huiswerk hebben we een rustige week. Alleen een grote toets Engels vrijdag. De woordjes ervan had zoon al eerder geleerd. Vandaag ging ik even met hem kijken wat er was blijven hangen en dat viel helemaal niet tegen. Gaat dus ook wel lukken. De grammatica was gelukkig ook niet zo moeilijk.

@nnemoon

@nnemoon

26-11-2018 om 08:20

Tango

Nog van harte gefeliciteerd met de trouwdag van je ouders. Zo te lezen hebben jullie een leuk, gezellig weekend gehad.

Een 9,4 voor wiskunde, echt super! Dat zou zoon hier ook goed kunnen gebruiken. Wat fijn dat hij gemiddeld zo goed staat.

Wat leuk dat je zoon gisteren een afspraakje had met een meisje. Fijn om te lezen dat hij lekker in zijn vel zit. Lekker van genieten!

@nnemoon

@nnemoon

26-11-2018 om 08:39

Motivatie even weg

Zoon heeft deze week een toets aardrijkskunde en een toets nask en ik denk dat hij woensdag ook zijn toets van afgelopen vrijdag van Duits in moet halen. Hij moet ook nog een verslag over de slavernij inleveren van twee A-4 kantjes aan tekst. Op zich valt het allemaal wel mee, maar zoon zijn motivatie is even weg. Zijn beste twee vrienden gaan met Kerst terug naar basis. Hij heeft zo iets van waar doe ik het allemaal nog voor. Hij vindt techniek op kader ook absoluut niet leuk. Hij heeft 8 uur techniek, waarbij ze meer voor de computer zitten om te ontwerpen dan echt mijn hun handen bezig zijn. Zoon vond techniek op basis veel leuker. Zagen, metaal bewerken, solderen enz. Hij idealiseert nu basis heel erg. Ik heb zoiets om nu alleen voor techniek terug te gaan naar basis vind ik ook nogal wat. Ik begrijp zijn gevoel wel maar weet niet wat de beste beslissing is op dit moment. Hij krijgt geen rapport en er zijn dus ook geen gesprekken binnenkort met zijn mentor. Zoon en mentor zitten niet op de zelfde golflengte dus een gesprek lijkt mij ook niet zo zinvol. Nadat hij een paar uur had gefietst is hij weer gewoon aan zijn huiswerk gegaan, maar hij zei vanmorgen mam nog vier weken tot de Kerst.

Triva

Triva

26-11-2018 om 09:05

Annemoon

Effe kort, niet meer tijd: zorg dat hij weet welk profiel hij wil gaan doen volgend jaar voor hij zijn beslissing neemt en liefst gaat hij dan bij dat praktijkvak kijken. Kijk in de lesurentabel van de derde klas: dat zijn heel veel praktijkuren.

@nnemoon

@nnemoon

26-11-2018 om 09:58

Triva

Zoon heeft in de eerste al een profiel moeten kiezen. Hij heeft toen gekozen voor techniek en ging goed. Nu op kader valt techniek tegen. Bij basis ligt de nadruk op maken en bij kader op ontwerpen. Basis en kader hebben hier in de derde 12 uur techniek.

Werkvloer

Een bezoek aan een technisch bedrijf wilt inspirerend doorwerken; dan zien ze waarom auto-CAD tekenen zinvol is. Wat je er in de praktijk mee kan en hoe dit belangrijk is voor de voorbereiding van een opdracht en hoeveel tijd en geld je baas ermee bespaart.
Zo gaat het vak meer leven.

Misschien via eigen netwerk zodat je zoon vragen kan stellen en 1:1 uitleg krijgt?

Tango

Tango

26-11-2018 om 13:36

Techniek

@nnemoon, ik denk dat je zoon niet alleen op basis van techniek terug wil gaan naar basis (klinkt wel raar zoals ik het nu schrijf). Hij heeft het verder natuurlijk ook best pittig op kader, er is geen klik met de mentor etc. Ik weet niet of met de kerst het moment is, dat zullen jullie goed moeten bespreken, toch ook met de mentor denk ik, maar ik zou het zeker begrijpen. Kan hij in de basis-klas wel vakken op kaderniveau blijven doen? Of is het dan alleen alles op basis-niveau? Weet je zoon welke richting hij met techniek op zou willen? Heeft hij daar kader voor nodig, of kan dit ook met basis en dan bijvoorbeeld binnen het bedrijf opklimmen?
Nogmaals, het is natuurlijk jullie beslissing en als je zoon het aan kan zou ik zeker proberen hem op kader te houden, maar het moet niet ten koste gaan van alles.

Tango

Tango

26-11-2018 om 13:42

Overigens

Had ik hier een beetje te vroeg gejuicht. Er is nog wat huiswerk bijgekomen. Donderdag een SO biologie en meestal volgt dan de week daarna een toets. Die staat zelfs al op de maandag er na. Biologie vindt zoon niet echt makkelijk, hij staat er een krappe 6 voor (de gemiste toets niet meegerekend dan), dus dat wordt nog even leren.
Verder moet hij een oefentoets doen op de ipad, voor Engels. Moeten we ook even samen naar kijken, want dat vindt hij vaak ook lastig. Opeens weer veel extra werk dus.
Zoon zit overigens wel wat beter in zijn vel, maar dat kwam dit weekend ook vooral omdat we hele andere activiteiten hadden dan normaal. Hij had geen voetbal, waar blijkbaar toch nog wel druk op ligt, want hij is nog steeds aan het twijfelen wat hij wil. Vanmorgen toen hij weer naar school moest was het al weer even lastig. Het gaat allemaal een beetje op en neer. Hij is wel aan vakantie toe eigenlijk, maar de kerstvakantie is nog een eind weg.

Triva

Triva

26-11-2018 om 16:51

techniek

is geen profiel: https://www.oudersonderwijs.nl/op-school/lessen-rapport-en-examen/lessen-en-vakken/profielkeuze-vmbo/

Kijk eens naar de profielen die deze school aanbiedt, vaak zijn dat er max vier uit dit rijtje:

Economie en ondernemen:
Horeca, bakkerij en recreatie:
Zorg en welzijn:
Groen:
Bouwen, wonen en interieur: .
Produceren, installeren en energie:
Mobiliteit en transport:
Media, vormgeving en ICT:
Maritiem en techniek:
Dienstverlening en producten:

Dus hij kan volgend jaar niet kiezen voor 'techniek' hij moet nog een keuze maken.

Tango

Tango

26-11-2018 om 21:45

Moeilijk

Net met zoon twee ingewikkelde paragrafen biologie doorgespit. Over de bloedsomloop vanuit het hart naar de longen en de rest van het lichaam. Volgens mij heb ik dat zelf nooit geleerd vroeger. Ik ben me voor de volgende 2 paragrafen maar gaan inlezen want anders kan ik het zoon ook niet uitleggen. Hebben jullie kinderen dit ook bij biologie?

Flavia

Flavia

26-11-2018 om 22:50

Biologie en Frans

bloedsomloop heb ik vroeger wel gehad bij biologie op het LHNO.

Dochter is nu bezig met planten: takken, stengels, vaten, nerven en dat soort werk.
Vandaag kreeg ze haar biologie toets van vorige week terug: 8.0, daar was ze heel erg blij mee.
Donderdag heeft ze een proefwerk van deze stof + nog 3 paragrafen. Het zit er nu al best goed in, een mooi cijfer ligt wel in de lijn der verwachting.

Biologie is voor mij 1 van de makkelijke vakken, ik heb zelf milieukunde gestudeerd. Dus de havo stof moet ik nog wel kunnen als ik het 1x gelezen heb.
Maar dat Frans, wat een drama. Dan moet je een onverstaanbaar liedje luisteren om dan de tijd en een vak er uit te kunnen halen. Nou zelfs na 5x afluisteren horen wij echt helemaal niets.

Vandaag had dochter een gesprekje met de mentor over o.a. het gedoe in de klas, maar ook over de cijfers want donderdag komt het rapport. Dochter heeft als 1 van de weinigen geen tekorten en een gemiddelde > 6.3. (het is voor dit rapport 6.5)
Wat ons betreft mag de marge met die 6.3 wel wat groter worden. Dan kun je zo'n tekort ook opvangen. Het is nu de 2e periode en die 8.0 van bio is een mooi begin.
Morgen een mondeling muziek: ze moeten een liedje zingen, donderdag een proefwerk Bio, en vrijdag een SO Nederlands, het proefwerk wiskunde is van vrijdag naar maandag verplaatst. Daar baalt dochter van want nu moet ze in het weekend wat doen aan wiskunde terwijl ze het een heel simpel hoofdstuk vindt. Grafieken en assenstelsels.

Leuke uitspraak van dochter vrijdag toen ik zei dat ze een warmere broek had moeten aantrekken: 'Wie mooi wil zijn moet doodvriezen' je kon me opvegen.

Flavia

Flavia

26-11-2018 om 22:54

@Annemoon

Wat een lastige situatie voor jullie.
Waar doe je goed aan, terug naar basis of toch op kader blijven.
Van kennisen weet ik dat hun zoon door school op vwo geplaatst werd in de 2e maar dat hun zoon dat echt niet zag zitten. Hij is terug gegaan naar havo een voelt zich daar heel senang.

Hoewel hij geen klik heeft met de mentor kunnen jullie wellicht wel een gesprek met school hebben. Jullie zullen vast niet de eersten zijn die met dit dilemma worstelen.

Flavia

Flavia

26-11-2018 om 22:57

@Tango

Dat was een mooi resultaat voor wiskunde. En ook fijn dat het goed meetelt.

Een afspraakje lijkt me heel leuk om je zoon zo te zien.

Merz

Merz

26-11-2018 om 23:01

Flavia,

probeer het Frans eens met de Google translate app, die vonden wij hier zo handig. Op 1 gsm de app, vanaf de andere gsm het liedje laten afspelen. Als het goed is krijg je dan een redelijke vertaling.

Merz

Merz

26-11-2018 om 23:15

Te snel

Hm, ik heb het even met een liedje geprobeerd, dat lukt dus toch niet zo goed. Teveel en te snelle tekst. Je kunt een zin uit een gesprek vertalen als je dat in een normaal tempo gezegd krijgt.

@nnemoon

@nnemoon

27-11-2018 om 13:21

Bedankt!

Bedankt allemaal voor het meedenken.

Tango, zoon hoeft natuurlijk niet ten koste van alles op kader te blijven hoor. We willen gewoon kijken wat voor hem de beste plek is. Ik denk dat het hem erg tegenvalt dat zijn twee beste vrienden naar basis gaan. Hij kwam gisteren uit school en ik zei zullen we een gesprek aanvragen met school, met de mentor of met de docent techniek of met wie dan ook om er samen over te praten. Maar hij zei zelf mam ik zie het nog wel ff aan.

Triva, misschien heb ik het helemaal verkeerd begrepen maar op de school van zoon moest hij in de eerste klas al een keuze maken tussen, sport en dienstverlening, Arts en dienstverlening, foodlab (koken en serveren) of techniek. Dit kreeg je dan 8 uur in de week, in plaats van tekenen, handenarbeid enz. Hij heeft gekozen voor techniek. Hij zat dus in een gewone klas en acht uur in de week ging hij naar de techniek klas. Op dat zelfde moment gingen andere naar sport enz. De drie profielen die je kunt kiezen op zijn school zijn volgens mij het gevolg van je keuze in de eerste.

Sport en dienstverlening en Arts en dienstverlening wordt profiel Dienstverlening en Producten. Foodlab wordt profiel Horeca, Bakkerij en recreatie en techniek wordt Produceren, Installeren en Energie.

@nnemoon

@nnemoon

27-11-2018 om 13:32

Huiswerk

Tango, hier het zelfde biologieboek. Hoofdstuk 3 de bloedsomloop, zoon zit nog in hoofdstuk 2 dus heb hem er nog niet over gehoord. De bloedsomloop weet ik nog wel van mijn eigen schooltijd, met de grote en kleine bloedsomloop.

Verslag over de slavernij viel voor zoon niet mee. Twee kantjes typen met lettergrootte 12, bevat toch best veel tekst. Wij wonen toevallig in een plaats waar vroeger veel slavenhandelaren hebben gewoond. Dus de geschiedenis maar een beetje gekoppeld aan de woonplaats.

Triva

Triva

27-11-2018 om 15:38

Tango

Nou ik zou het raar vinden als jij nooit de grote en de kleine bloedsomloop hebt geleerd. Voor mij is dit echt een eitje en biologie was mijn lievelingsvak om het mijn zonen uit te leggen. Blijkbaar deed ik dat zo goed bij oudste dat hij nu Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek is gaan studeren en echt dat kwam uit het niets drie maanden voor zijn examen

Annemoon

"techniek wordt Produceren, Installeren en Energie."

Kijk dat wordt duidelijker. Dat heeft mijn jongste dus ook gedaan. Wat je nu krijgt zegt weinig over wat je op kader krijgt. Nu is het dus nog heel algemeen denk ik en is het dus volgend jaar specifieker? Je zult echt een gesprek moeten aanvragen om te ondervinden wat PIE volgend jaar op kader is en wat PIE volgend jaar op basis is. Pas daarna kan hij een beslissing maken. Het kan best zo zijn dat ze op kader veel te veel via de computer doen, de buurjongen heeft PIE op kader gedaan en mijn zoon op basis maar ze waren de eerstejaars die PIE hadden en ik weet dat ze het nu al anders doen.

Angela67

Angela67

27-11-2018 om 20:10

triva

ik heb vast ooit dat ene jaar dat ik bio had (echt, alleen 3vwo) wel iets over bloedsomloop gehad, maar bio was en is nu nog steeds een soort ondergeschoven kindje - tenzij je het kiest als examenvak, dan moet de school je natuurlijk die stof onderwijzen. Maar toen bij ons en nu bij zonen op middelbare school is het hele bio-gebeuren echt niet heel erg 'belangrijk' zeg maar.
Ik heb daar verder niet zo'n mening over (vond het niet superinteressant maar ook geen stom vak), maar er worden maar weinig uren aan besteed.
gr Angela

Tango

Tango

27-11-2018 om 21:37

Bloedsomloop

Dat ik het me niet kan herinneren wil niet zeggen dat ik het niet gehad heb natuurlijk. Ik weet het alleen niet meer. En man hier zei hetzelfde, het kwam hem ook niet bekend voor. Maar inmiddels is het me duidelijk hoe het zit. Zoon vindt het lastig, met die boezems en kamers en de linker en rechter hartkamer die dan precies andersom in het boek staan. En dan nog slagaders, aders etc. etc. Hopelijk krijgen we het er een beetje in.
Gisteren ging het ook nog over rode en witte bloedlichaampjes. We zaten thee te drinken en dan is het niet echt lekker om over etter en pus te praten. Sowieso vindt zoon die informatie over bloed niet echt fijn. Hij is wat dat betreft een echte beelddenker, toen ik iets uitlegde over een slagaderlijke bloeding, trok hij al wat bleek weg.

@nnemoon

@nnemoon

28-11-2018 om 08:41

Tango

Haha ik heb erg om je leuke stukje moeten lachen. Ik werk in het ziekenhuis dus ben wel wat gewend met bloed enz. Hier worden die verhalen vaak aan tafel besproken, maar blijkbaar zijn mijn tafelgenoten daar inmiddels immuun voor.

Dat het lastig is voor je zoon om te leren kan ik me wel voorstellen. Ik denk dat het voor mijn zoon ook zo zal zijn, dus ik heb nog iets voor de boeg.

Filmpje op youtube

Op YouTube bestaan leuke filmpjes waarin de bloedsomloop wordt uitgelegd ahv beeldmateriaal. Soms helpt ‘zien’ met het begrijpen en onthouden van de materie.

Dat geldt ook voor andere onderwerpen zoals de wet van Newton of het repareren van een fietsband of het bakken van een appeltaart. De huidige techniek is een uitvinding;
net zo lang bekijken en herhalen, tot het kwartje valt

Techniek

Maritiem valt toch onder techniek; bepaling van snelheid, versnelling, weerstand, vermogen, etc. Een schip vaart op techniek.

Maritiem en techniek staat voor onderhoud aan grote installaties of productieprocessen, PIE voor het ‘kleinschalige’ werk.

Carry

Carry

04-12-2018 om 09:45

Wachten op Frans

Hier zitten we in spanning te wachten op zoons cijfer van Frans. Nederlands terug en dat was niet denderend een 5,7. En daar stond hij helaas al niet super voor. Wiskunde was wel heel goed gegaan., een 9.

@nnemoon, hebben jullie al een cijfer terug van het verslag?
Tango, kan mij voorstellen dat het niet de meest smakelijke onderwerpen zijn, zeker als je aan het eten/drinken bent. Over wonden enzo praten. Zelf heb ik zeker weten nooit de bloedsomloop gehad . Maar ik heb ook geen vwo of havo gedaan. Begreep al uit een eerder berichtje van je dat je zoon niet zo tegen bloed kan. Hopelijk voor hem gaat het volgende onderdeel over iets prettigers .
Flavia, goed cijfer van bio, zo'n cijfer helpt lekker voor het gemiddelde. Hier geen liedjes als huiswerk, vooral veel woordjes en zinnetjes. Wel hebben ze pas op school een Franse film gekeken. Zoon vond dat erg leuk.

Tango

Tango

04-12-2018 om 17:45

Ziek

Zoon hier is al sinds vorige week donderdag ziek. Buikgriep met vooral diarree en veel buikpijn. Niet leuk. Vandaag zelfs bij de huisarts geweest omdat het maar niet beter wordt. Deze twijfelde zelfs over blindedarmonsteking dus voor de zekerheid nog even bloed geprikt (wat natuurlijk ook weer even een ding was, maar gelukkig alleen maar een vingerprikje). Gelukkig was het geen ontsteking. Hopelijk knapt hij snel op want hij mist zoveel nu. Zowel de SO als toets van biologie gemist, dus die bloedsomloop mag nog een keer passeren. En ook de toets Engels, dus we blijven hangen in die woordjes van hoofdstuk 2 die we inmiddels al tig keer hebben geoefend. Zoals zoon al zei: die woordjes draaien steeds maar door mijn hoofd.....Hij wordt er moe van.

@nnemoon

@nnemoon

05-12-2018 om 08:20

Beterschap

Wat akelig voor je zoon, beterschap! Hopelijk knapt hij snel weer op, van diarree kun je zo akelig en moe zijn. Gelukkig geen blindedarmontsteking.

Haha die bloedsomloop blijft je achtervolgen, straks kun je hem dromen.

@nnemoon

@nnemoon

06-12-2018 om 10:33

Ziek

Tango, gaat het al beter met je zoon?

Zomer

Zomer

06-12-2018 om 11:36

Ben er weer

Was even door omstandigheden niet op OOL. Tango, beterschap voor je zoon. NIks aan dit.

@nnemoon, hoe gaat het nu met je zoon? Heeft hij het nog over terug naar basis?

Dochter was zelf ook vorige week 2 dagen afwezig. Ze moet vandaag Nederlands inhalen en morgen Wiskunde. Op wiskunde had de hele klas een onvoldoende dus die mogen ze inhalen. Dochter dus morgen haar eerst poging. Ik ben heel benieuwd. Oudste gaat vanavond een laatste keer met haar oefenen. Verder heeft ze volgende week dinsdag een presentatie Engels. Die had ze op school al gemaakt!!!! We gaan hem vanavond even doorlopen. Wat ik al had gezien zag er goed uit!

Verder gaat het zijn gangetje. Volgende week gesprek met mentor. Dochter moet het gesprek leiden (of lijden, dat weten we nog niet ) en ik heb vooraf ook een vragenlijst ingevuld. Ik ben heel benieuwd. Dochter ziet er wel tegenop maar niet extreem.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.