Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

dihanne

dihanne

25-11-2018 om 12:43

tips koffie zetten


Tip voor de bonengebruikers

Ik zal de bedrijfsnaam niet noemen, maar google eens op initio pittig en je vindt een boontje dat qua prijs/kwaliteitsverhouding niet te overtreffen is. Ik bestel meestal samen met een buurtgenoot om de portokosten te omzeilen.

Verder moet me toch echt van het hart dat een aantal tips die hier worden gegeven weinig bruikbaar zijn voor iemand die aangeeft al met een simpele filter te staan hannesen en zelf niets heeft met koffie. En sommigen vind ik echt jakkiebahbah, die zetmanieren zijn niet voor niets in onbruik geraakt.

Terug naar TS. Als je je koffieminnende gasten echt in de watten wilt leggen is een nespressoapparaatje wel een goed idee. Dat geeft geen rompslomp en je kunt gewoon het voordeligste model pakken. Dochter heeft die jarenlang op haar studentenkamertje gehad tot haar geweten begon te knagen. Ex zwager zet hem altijd klaar op een verjaardag met verschillende cupjes erom heen. Echt een feestje.

Enne Kaaskopje.. (ot)

Het gaat me natuurlijk niets aan,en leg dit goedbedoelde advies rustig naast je neer, maar als zelfs een draad over koffie je aan je ouders doet denken, dan moet je daar echt wat mee voordat het te laat is.

OND

Weet jij toevallig ook waar je glazen bakjes voor die zwengelmolens kunt krijgen? Want naast mijn schijvenmolen heb ik ook nog zo'n ding aan de muur hangen. Die dingen zijn idd simpel te reviseren. Alleen zijn ze erg onderhevig aan de wet van Murphy, in de zin dat natuurlijk altijd de dingen op de vloer kapot ketsen die niet te vervangen zijn.

OND

OND

26-11-2018 om 14:21

Kenfan

Ik bedoelde een ander model koffiemolen, dit, maar dan de authentieke versie: https://www.bol.com/nl/p/cafe-retro-koffiemolen/9200000066152530/?country=BE&Referrer=ADVNLGOO002032-G-57990044545-S-487883374478-9200000066152530&gclsrc=aw.ds&&Referrer=ADVNLGOO002032-G-57990044545-S-487883374478-9200000066152530&gclid=EAIaIQobChMI-5P8mZLy3gIVRuJ3Ch1UlgJmEAQYBCABEgLFZPD_BwE .
Maar voor al dat soort dingen heeft elke kringloopwinkel (hier toch) wel een rek met allerlei prullaria, waarvan vrijwel niemand weet wat het precies is, behalve degene die ernaar op zoek is...

Laura

Laura

26-11-2018 om 14:42

philips saeco xsmall

Ik heb deze (zie titel) helaas niet meer leverbaar, maar een heel prettig machientje. Ik koop de bonen van de Lidl (kwamen ooit als beste uit de test bij de consumentenbond).
Je kunt er niet super snel voor hele hordes visite koffie mee maken (2 kopjes per keer) het duurt (net even getimed) 55 seconden per kopje. Maar gelukkig komt niet iedereen tegelijk binnen vallen. Ik heb voor noodgevallen nog een oude Braun staan, maar eigenlijk gebruik ik die nooit.
Ik vind het heerlijke koffie met die bonen van de Lidl, maar mijn vriendin heeft een senseo (lekt niet,dus die bestaan ook Kaaskopje ) en die koffie vind ik ook lekker (pads van huismerk AH)
Misschien is er wel ergens een leuke volautomaat te koop, je doet er erg lang mee. Deze is van 2012 en ik heb er hiervoor ook zo eentje gehad, die heeft het zeker 10 jaar gedaan.

Opvangbakje

Tx Flanagan, volgende keer als ik die kant op ga, schroef ik de molen van de muur,neem hem mee onder mijn arm zodat ik zeker weet dat ie past. Een keer zo'n adresje gevonden op MP, en nu ben ik vier waxinebrandertjes rijker, want die pasten voor geen meter Brocantewinkels loop ik al regelmatig binnen met deze vraag maar tot nu geen succes.

En die bonen van de Lidl.. smaken verschillen, dus ondanks de aanbeveling van de Consumentenbond raad ik aan toch eerst maar 1 pak kopen om te proeven voor groot in te slaan. (Of te wel als dit de beste was wil ik niet weten hoe de rest van de geselecteerde bonen gesmaakt heeft) Enige voordeel is dat ze niet het glanslaagje hebben dat andere supermarktbonen (DE, AH )hebben dat een laag vet in de zetgroep achterlaat waardoor het espressoapparaat verstopt.

OND

OND

26-11-2018 om 15:35

"...dat een laag vet in de zetgroep achterlaat...".

Af en toe eens demonteren en reinigen met een geschikt oplosmiddel...

Duh OND

.....maar niet elke week

OND

OND

26-11-2018 om 16:21

Dat is wel

een beetje veel, ja... Vernissen ze de koffiebonen bij jullie?

OND

OND

26-11-2018 om 18:49

"nu ben ik vier waxinebrandertjes rijker"

Meten is weten... Met een doodgewone schuifmaat (zoiets: https://www.toolstation.be/shop/p45921?channable=e33580.NDU5MjE&gclid=EAIaIQobChMI1vj7587y3gIVF-h3Ch2jIgSTEAQYAiABEgJEWfD_BwE) kom je al een heel eind. Dat hoeft heus geen peperduur exemplaar van Mitutoyo te zijn. Een goedkoop schuifmaatje volstaat voor dat soort dingen.

Bij de koffie

Vooral rond de feestdagen doen ik ook graag (bruine) kandij bij de koffie. Ik ben nog wel eens op zoek naar kandij aan een touwtje.
Een keertje slagroom met wat cacaopoeder erop is ook lekker.
Ook in Goudmerk oplosskoffie.

uiteraard afgemaakt met sukerbole met een beetje roomboter.

En,

Geels, thee en koffie in Haarlem verkoopt bruine kandij los en aan touwtje.

OND

Glanzende bonen hebben te lang in de schappen van de supermarkt gelegen of zijn( te )lang doorgebrand. VOor dat laatste zijn nog wel liefhebbers, die typeren hun koffie als rins, maar ik ben niet zo van de zure bekkentrekkers. In beide gevallen komen er meer koffievetten vrij die dat glimmertje geven. Die schuifmaat moet dan wel een hele nauwkeurige schaalverdelingen hebben want of zo'n bakje er soepeltjes inglijdt iof dat je moet wrikken is een kwestie van tiendenmm.

Zoete tip voor AnneJ

Ik zeg : suiker in koekenpan karameliseren (wel rvs geen antiaanbak!), uitgieten over ingevet stukje bakpapier, af laten koelen, in een stevig plastic zakje doen (ziplock,of diepvries) met een hamer er flink op losbeuken en je hebt een kandij die zo low budget is dat je het hele jaar ervan kunt genieten.

Ja, dat stokje Flanagan!

Kun je gelijk je koffie mee roeren.

Maar ik heb nog herinneringen aan de kandij met touw in de koffie en hoe het touw smaakte. Als kind bij mijn grootouders.
En dan melk met vel erbij. Dat was minder.

Ik word ook een beetje duizelig van de keuze die je tegenwoordig hebt in koffie en daarbij.
Maar die roerkandij is wel een leuk idee.

Ja zelfdoen Kenfan

Volgens mij zag ik ook ergens een recept met touw.

https://www.startpagina.nl/v/eten-drinken/vraag/463365/ouderwetse-kandijbrokken-bruin-wit-touwtje/

Ziet er heel eenvoudig uit.

" katoenen draadje en dan in kokend water suiker oplossen net zolang tot het gaat kristalliseren. Vroeger deed mijn oma dat wel. Het heeft wat tijd nodig maar het resultaat is top. Er gaat wel ontzettend veel suiker in, dus neem vooral niet meer dan een kleine beker vol water anders blijf je kilo's aandragen. In een pannetje beginnen met oplossen en uiteindelijk in een glas of beker laten kristalliseren en koud laten worden."

Nu nog bedenken waar je dat touwtje invoegt.

Touwtje!

Die trek je met beide uiteinden toch even door de vloeibare suiker en laat het dan over een pollepelsteel boven de pan hangen zodat de draden deels in de suiker hangen. Net als de chemisch proefjes hoe kristallen te maken.

https://www.sciencespace.nl/aarde/artikelen/2052/zelf-een-suikerkristal-maken

Touw

Het zal sisal geweest zijn of jute. Een breidraadje zie ik toch niet bij een klompje kandij.

Kooktouw?

...

OND

OND

27-11-2018 om 08:46

Kenfan

Een beetje een schuifmaat meet nauwkeurig tot op 1/20e mm, een digitaal exemplaar tot op 1/50e - 1/100e mm, het laatste cijfer een afronding.
Als zo'n (glazen) bakje dan toch nog een fractie van een mm te groot zou zijn, kan dat eenvoudig en snel bijgeslepen worden op een goedkoop, vlak, grijs olieslijpsteentje voor houtbeitels en schaafmessen.

Kaaskopje

Kaaskopje

27-11-2018 om 10:18

Kenfan o.t.

Valt een herinnering aan koffie dan onder hetzelfde als de relatie met mijn ouders? Welnee, het is gewoon iets wat we allemaal van de koffie van mijn ouders vonden. En de grap is dat de pad-variant juist wél lekker is. Maar ik begrijp dat je er last van hebt dat ik mijn ouders aangehaald heb? Dát vind ik wel pijnlijk.

Sorry Kaaskopje

Geloof het of niet, het was een goed bedoeld advies.Ik had dat niet zo plompverloren in deze draad moeten zeggen, want het was absoluut niet mijn bedoeling om je een verkapte sneer te geven. Maar je hebt het er zo opvallend vaak over dat ik denk dat als iemand die je al zolang niet hebt gezien je nog zo bezig houdt, dat je daar iets mee moet nu het nog kan. Niet dat je elkaar in de armen moet vallen, maar dat je er misschien wat aan zou hebben als het beeld van de boze vader van vroeger aangevuld wordt met de broze vader van nu. Ik had zelf een moeizame verhouding met mijn vader en die is vrij plotseling en vrij jong overleden. Misschien vandaar dat het eruifloepte. Laten we het hier maar bij laten, ik hoop dat ik je overtuigd heb dat het niet slecht bedoeld was

Kaaskopje

Kaaskopje

27-11-2018 om 19:08

Kenfan o.t.

Ondanks dat ik ze al 21 jaar niet gezien heb, blijven het mijn ouders, dus niet 'iemand'. Ze zijn niet dood, dus ik kan het niet achter me laten. Er zit inmiddels ook een kans in dat ik toch naar ze toe ga. Mijn zus gaat deze week naar ze toe en gaat polsen hoe mijn moeder het vindt als ik en de andere zus toch langskomen. Ik sta niet te trappelen, vooral ook omdat het niet bepaald naast de deur is, maar ik denk dat ik spijt krijg als ik het niet doe. Daarnaast ben ik niet dit pas bij mijn tante geweest, daar waren meer tantes en dan wordt het gewoon weer besproken. Het laat mijn tantes ook niet los.

dihanne

dihanne

29-11-2018 om 17:52

bedankt

Bedankt voor alle reacties..... vele malen meer dan ik gedacht had!

Iemand benoemt dat koffie ingewikkeld is tegenwoordig, en zo voel ik het ook.
Het is echt een dingetje, al die wensen!
En dan dat fanatieke melkkloppen de hele tijd.... wat een gedoe.

Maar goed, als mijn bezoek dat lekker vindt, dan wil ik het best doen, hoor.

Ik vind het wel fijn te lezen dat er meer mensen de oplossing hebben die ik heb gekozen, met filter boven thermoskan, en dat er ook filters te kopen zijn die niet continu omkukelen. Misschien moet ik daar maar eens op uit.
En bedankt voor de tips over maatvoering, en hoe je dat handig aanpakt.

Alles gelezen hebbende, denk ik dat voor mij filter/thermoskan de beste oplossing is.
Toch het meest simpele, en ik ben op zoek naar eenvoud.

Ik moet het alleen beter aanpakken, en daar heb ik nu tips voor gekregen, dus hartstikke bedankt allemaal,

Dihanne

Angela67

Angela67

30-11-2018 om 07:47

toch nog een laatste pleidooi Dihanne

een doordruk-cafetiere is echt het allermakkelijkste. Want je schenkt op (met beleid) en dan kun je terug naar je gasten .

https://www.plezierindekeuken.nl/cafetiere-bodum-hoe-zet-ik-koffie-in-een-cafetiere/

https://www.koffiekwaliteit.nl/koffie-zetten-met-een-cafetiere/

groet,
Angela

Ad Hombre

Ad Hombre

30-11-2018 om 08:46

Angela

Een vriend van me had zo'n ding, maar ik verheugde me niet bepaald op de koffie die ik daar kreeg. Ik weet niet of dat aan de 'cafetiere' lag, maar toen hij na veel gezeur van gasten eindelijk een espressoautomaat kocht ging er een zucht van verlichting op..

Angela67

Angela67

30-11-2018 om 09:11

People like you Ad ....

Wij zijb dol op espresso koffie die we thuis hebben maar kunnen m niet meenemen op vakantie. Dus daarom onze zoektocht naar ook heel lekkere koffie. En alsje moeite doet en snapt hoe koffie werkt kunnen je er iets heel lekkers van maken.
Gr Angela

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.