Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
Lorwyn

Lorwyn

27-11-2018 om 11:40

School is handelingsverlegen

Ik twijfel of dit bij zorgenkinderen moet maar daar is het wel erg rustig...

Sinds september weten we als ouders dat onze dochter (15) ASS heeft. Daarnaast is ze door een chronische ziekte ook erg moe en kan nauwelijks naar school. Ze zit nu nog in 3 VMBOt op een normale school. Ze is vorig jaar blijven zitten. Ze is slim genoeg maar had teveel gemist.

De psycholoog waar ze nu in behandeling is heeft aangegeven dat dochter bijna burnt out is en dat ze echt niet meer naar school kan dan ze nu probeert. Wat 2 lesuren per dag is en dat lukt al vaak niet.
School wil geen skype verbinding om eventueel zo lessen te volgen. DAt heeft ze vorig jaar wel een paar keer stiekem gedaan.
Dochter doet wel zoveel mogelijk toetsen en vaak nog best goed. Maar van sommige vakken heeft ze nauwelijks stof omdat alles in de lessen wordt uitgedeeld. Of een erg onduidelijk boek. Wij proberen wel te helpen, maar ik ben daar niet zo goed in.

Op mail naar docenten wordt erg slecht gereageerd. Hiermee krijgt ze wel hulp van iemand van speciaal onderwijs. Deze geef took wel wat bijles meer met 1 uur per week schiet dat niet zo op.

Nu heeft de school aangegeven dat ze haar niet meer kunnen helpen.
Op zich snap ik dat. Maar heel erg geprobeerd hebben ze het ook niet voor ons gevoel.

Maar wat nu!?

Hier worden we toch een beetje aan ons lot over gelaten. We horen vrij weinig van school, die zijn nu druk om een verklaring op te stellen. We kijken wel rond wat eventueel kan, maar dit is nieuwe materie voor ons. Veel scholen vereisen aanwezigheid en dat is een knelpunt momenteel.
Ook zitten alle scholen verder weg wat reizen met OV zou betekenen of meer dan 15 kilometer fietsen. En dan is dochter al moe voor ze begint. Taxivervoer krijg je niet zomaar zei de zorgcoördinator van school. Elektrische fiets dan?
Ik zie ook door de bomen het bos niet meer.

En zelf ben ik ook ziek (chronische ziekte die erfelijk is en ik wist pas na de komst van mijn kinderen dat ik ziek was...). Man werkt voltijds en ik freelance waar het kan, maar eigenlijk ben ik nu zo kapot dat er van werken niks komt.
Ik zou wel willen dat man (tijdelijk) gas terugneemt maar dat wil hij (en zijn baas) niet.

Krisje

Krisje

27-11-2018 om 11:53

Er bestaan scholen

voor langdurig zieke kinderen. Mijn dochter zit op een.cluster 3 LZK-school. Het zijn er niet veel, de meeste zijn de afgelopen jaren ondergebracht bij mytylscholen, en ze moeten met in je buurt zitten natuurlijk, maar het is een mogelijkheid misschien.

Lorwyn

Lorwyn

27-11-2018 om 11:59

Krisje

Er is een mytylschool ons aangeraden door de begeleidster, Wel vrij ver, maar te doen misschien.
Maar daar hebben ze alleen economie en zorg profielen en die richting wil dochter niet op. Echt jammer is dat.

Krisje

Krisje

27-11-2018 om 12:03

Wil je vertellen

In welke regio je woont? Mijn ervaring is dat lzk-scholen vaak zo onbekend zijn. Misschien zit er toch eentje in je regio.

Lorwyn

Lorwyn

27-11-2018 om 12:15

Midden

Van het land. Dus je zou zeggen dat er genoeg moet zijn...
Op internet vind ik wel het een en ander, maar ja wat is wat.

Ik had hierover ook met de begeleidster gemaild, of ze iets heeft als een lijst met scholen, naast die ene school die ze al aangaf maar geen leuk profiel heeft voor mijn kind. Maar ik heb nog geen antwoord.

Ik zou wel graag dan na de kerst op een nieuwe plek willen starten. Want school trekt zijn handen er vanaf. En dan... Ik heb geen idee en dat geeft ook voor dochter heel veel onrust. Na dit nieuws is ze nog vaker thuis...

Gemeente

Ze is nog leerplichtig en school moet dus ook mee op zoek naar een oplossing, al dan niet met een andere school. Wellicht kun je haar casus ook bespreken met de leerplichtambtenaar en/of het wmo-loket in jullie gemeente. Wellicht weet de leerplichtambtenaar een oplossing qua school of kan de school aanspreken op de zorgplicht. Het wmo-loket kan wellicht helpen met passend vervoer of aangepast vervoermiddel.

Krisje

Krisje

27-11-2018 om 12:59

Heel simpel zoeken

Ik zoek vaak te moeilijk, maar lzk scholen intikken op Google gaf wel een lijst. Ik ben nog niet thuis in lzk vso overigens.

Kijk ook eens op ziezon.nl, daar kan je misschien ook iets vinden.

Lorwyn

Lorwyn

27-11-2018 om 13:27

Gemeente

Ja die leerplichtambtenaar zou ook bij dat overleg zijn waar school ons vertelde dat ze handelingsverlegen zijn. Maar ze kon niet op dat moment. Ze is wel in het begin (toen het verzuim dochter al te groot werd) erbij geweest maar stuurde toen zo fanatiek aan op aanwezigheid dat ik er nu een beetje huiverig voor ben.
En daarna nooit meer gezien... Zou zij ons wel kunnen helpen? Ben benieuwd.

Ik vind het gewoon zo raar dat school zo ineens zegt at het niet meer gaat terwijl ze eind vorig jaar nog riepen dat ze er alles aan zouden doen om ons kind aan een diploma te helpen...
En ons kind zit overal steeds bij. Dat lijkt me vanaf nu ook niet meer echt goed.

Oja Krisje, die afkorting had ik wel voorbij horen komen Langdurig Zieke Kinderen staat het voor toch?? Dank heb ik weer een handvat.

Krisje

Krisje

27-11-2018 om 14:03

Lzk is langdurig zieke kinderen.

Ik vind na kerst overstappen wel heel ambitieus hoor. Een toelaatbaarheidsverklaring duurt wel even.

Hulp inroepen

Lowryn, de school maakt zich er te makkelijk vanaf.
Ik zou contact opnemen met de onderwijsconsulent https://onderwijsconsulenten.nl/ én met onderwijs voor zieke leerlingen https://ziezon.nl/
Wellicht kan men nog een helpende hand toesteken.
Er is geen enkele reden om een gewoon onderwijsperspectief voor jouw dochter opzij te zetten en haar op een zijspoor van het onderwijs te zetten.

Krisje

Krisje

27-11-2018 om 16:06

Eh zijspoor?

Dit vind ik wel onaardig klinken "een zijspoor van het onderwijs".

Lorwyn

Lorwyn

27-11-2018 om 16:20

oke...

We moeten dus niet verwachten dat dochter op korte termijn naar school kan...

Ach ja we zijn pas een jaar bezig (even afgezien van het leuren met een kind die vage klachten heeft).
Maanden voor de psycholoog gewacht die heeft haar weer doorverwezen (want een diagnose waar zij niks mee kan). Naar een autisme specialistische psycholoog en toen moesten we weer 4 weken wachten. En vervolgens stelt zij (eindelijk) dat dochter school op deze manier niet aankan.
Pfff ik zit er zelf ook doorheen.

Ik zie ook wel dat de gewone school niet werkt voor dochter. Teveel prikkels en teveel sociaal gedoe. Te weinig aandacht voor dochter, want tja ze is namelijk totaal niet lastig. En alle docenten werken zich al zonder zo'n ingewikkeld kind in de klas uit de naad. Dus tja.

Ze heeft geen echte vriendinnen alleen een paar meiden die haar continue laten vallen.
Eigenlijk heeft dit al veel te lang geduurd. Het gaat niet meer.

En ik weet niet wat M Lavell bedoelt met zijspoor. Toch niet een vso school? Ik mag hopen dat je op een vso volwaardig onderwijs krijgt? Nu krijgt ze dat namelijk niet. Want deze school heeft de middelen niet (en wil niet) maar zeker ook de rust niet. Gewoon 28 kinderen in de klas.
Met onderwijsconsulent ben ik ook nog niet bekend. Wel gek dat je dat allemaal zelf mag uitzoeken.

En dan te denken dat ik aan hulpverleners (school en dochter gerelateerd) al 10 mensen voorbij heb zien komen. Sommigen zijn dan een keer bij je thuis geweest en sommige heb ik een keer op school gezien. Je zou toch zeggen dat iemand een keer op het idee komt echt iets te doen waar een kind in deze situatie iets aan heeft. Effe sarcastisch...

Ik heb inmiddels aardige wat info verzameld waarvoor heel veel dank. Maar ik vrees dat het nu wachten is tot school eens klaar is met die verklaring? Of kunnen we al ergens proberen aan te melden? Weet iemand dat?

Onderwijsconsulenten

https://onderwijsconsulenten.nl/

Daar zou ik me rap bij aanmelden want tegenwoordig ook vaak wachtlijsten. Zij kunnen je adviseren en zijn op de hoogte van de regelingen en de scholen in de omgeving en wat er wel en niet mogelijk is, klachtenprocedures etcetera.

Daar heb ik zelf veel steun aan gehad.

Verder zou ik zelf je dochter waar mogelijk zoveel mogelijk uit haar boeken laten werken die ze van school heeft. Als het niet gaat dan niet als het wel gaat. Bied het aan en kijk hoe ver ze is en wat ze per vak kan doen. Op die manier is mijn dochter die ooit bijna 3/4 jaar thuiszit toch overgegaan toen ze eenmaal naar het speciaal onderwijs ging.

Daarnaast is het helemaal niet erg om een half jaartje thuis te zijn. Even de druk van de ketel, met rust genezen. Het leven is nog lang genoeg. Terwijl je wacht op een vervolgschool. In overleg met onderwijsconsulenten want voor je het weet naait het samenwerkingsverband je een oor aan met een ondermaatse voorziening die niet helpt.

Heeft ze geen hobbies waar ze thuis aan kan werken? Naaien of knutselen, muziek maken, lezen. Alles waar ze plezier van krijgt.

En maak je niet druk over de sociale flauwekul. Als ze er zin in heeft kan ze mogelijk spelen met kinderen van je vriendinnen, nodig die eens uit, of kijk of ze online iets sociaals kan doen en anders maar even niet. Al het moeten moet er bij een burnout ook wel even af om te kunnen genezen.

Je informeren

Je kunt altijd eens vragen of je langs mag komen op een school. Informeer je op de website en maak een afspraak. Bereid je goed voor. Zodat je zelf een goede indruk hebt als het ter sprake komt.
En ja, je moet wachten op de toelatingsverklaring maar wachten is echt niet erg in jullie geval. Ga niet mee in die druk, laat het even los terwijl je wel in de gaten houdt of het allemaal wel doorloopt. Maar zonder haast.

Lorwyn

Lorwyn

27-11-2018 om 16:48

AnneJ

Oh my weer en wachtlijst.

Tja over dat sociale maak ik me zelf niet druk, maar ik merk dat die meiden waar dochter mee omgaat haar geen goed doen. Ze komt dan regelmatig overstuur thuis om iets dat is gezegd. En dan vaak niet eens tegen haar, maar die anderen onderling. Dat vind ik wel erg.

En genezen zou mooi zijn, maar ik denk niet dat dat er in zit. Na de zomervakantie (ruim 8 weken niks, want ook al eerder vrijaf/ziek gemeld) was er ook niks aan verbetering.

En bijna alle leeftijdgenoten hebben het druk met school en bijbaantjes (15 jaar he dan krijg je dat). Er is wel een lieve vriendin waar ze goed contact mee heeft maar die is dus zo druk. Heeft al stages en zo. En is bezig met een rijbewijs en bijbaan.

En we werken (natuurlijk) al uit de schoolboeken/ digitale boeken, maar ik vind zelf dat die niet zo makkelijk te begrijpen zijn, zodat we er samen soms niet echt uit komen. En dan is het lastig als de leraar niet terug mailt. Ik ben ook geen leraar he. Ik kan dat dus ook niet.En helaas moet ik ook wel eens werken en zo.

Ook heeft ze voor maatschappijleer geen boek maar doen ze veel klassikale dingen en kijken videomateriaal. Dan krijgen ze daar een toets over of ze moeten er met een groepje een werkstuk/presentatie over maken. En dat gaat dus niet als je er niet bent. En dat moet ze dit jaar afronden en school blijft daar maar op hameren.

Ze is helaas ook te moe voor haar hobbies (sport) en kijkt eigenlijk teveel series, want tja als je huiswerk voor een deel op de laptop is...
We doen wel veel samen legpuzzels, wandelen en naar de winkel, koken en zo. Weinig he.

En ik heb net echt veel vriendinnen die ook kinderen hebben waar mijn kind iets mee heeft. Als zelf chronisch zieke heb ik immers ook bar weinig tijd over voor een sociaal leven.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.