Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
Amanda

Amanda

30-11-2018 om 10:06

Particulier MBO: sociaal en cultuur?

Weet iemand hoe de sociale cultuur op particuliere MBO-opleidingen als TIO, IVA en Notenboom is?

Deze business-opleidingen lijken onze dochter interessant. Ze had in eerste instantie aangenomen dat het qua lesgeld een no-go was. We hebben haar nu verteld dat we het wel kunnen en willen betalen. Daar moeten we dan wel wat voor laten, maar we zijn bereid dat te doen. Dus nu is het een serieuze optie geworden.

Ze heeft al verschillende leerlingen gesproken, die zelf heel positief zijn. Ik heb ook een docent gesproken, die vertelde hoe klein de klassen zijn en hoeveel hulp er persoonlijk geboden kan worden. Dat klinkt allemaal heel goed. De eindtermen zijn gelijk aan een gewoon MBO, dus daar zit het verschil niet.
Ze gaat nog naar open avonden en ook meelopen.

De vraag die we hebben is hoe de cultuur op zo'n school is. Die zal vast heel anders zijn dan op gewone MBO's. Uiteindelijk zorgt geld toch voor een bepaalde selectie, waardoor de groepscultuur vermoedelijk ook anders is.

Is er hier misschien iemand met wat inside-kennis? Zijn er grote verschillen tussen die opleidingen? Val je buiten de groep als je uit een gewoon milieu komt?

Of zijn er andere belangrijke dingen om te weten?

HBO-ervaringsdeskundige

HBO-ervaringsdeskundige

30-11-2018 om 11:02

Amanda

Ik heb zelf een particuliere HBO-opleiding gedaan, die (in die tijd) behoorlijk leek op TIO. Iedere opleiding zal weer anders zijn, dus ik kan je alleen iets vertellen over mijn ervaringen.

Wat ik heel goed vond, was de kleinschaligheid. Kleine klassen, iedereen kende elkaar. Een schools systeem met (in principe) verplichte aanwezigheid. Zeer betrokken docenten die dit naast hun baan in het bedrijfsleven deden en daardoor veel (actuele) praktijkkennis hadden. Ook konden we als studenten van hun netwerken gebruik maken.

Het sociale blijft altijd moeilijk te duiden. Uiteindelijk gaat het toch om je eigen vriendengroepje. Op zich waren er bij ons leerlingen van allerlei 'pluimage', maar zeker een stuk minder gemengd dan op een reguliere school. Het is aan jezelf om dat als voordeel of nadeel uit te leggen.
Ik kwam zelf uit een eenvoudige familie (ook nog 'uit de provincie'), mijn ouders hebben geld moeten lenen om mijn studie te betalen (lees: voor te schieten aan mij, ik heb het uiteindelijk allemaal zelf betaald). Ik merkte zeker aan het begin dat ik wel eens wat moeite had om te 'levelen' met studenten die uit een heel ander nest kwamen. Zij hadden bijvoorbeeld (vaak via hun ouders) veel handige connecties. Ze kenden veel meer mensen 'met invloed', ze waren veel meer vertrouwd met mensen die op hoog niveau binnen bedrijven werken. Zij waren al onderdeel van een 'wereld' waar ik tot dan toe nog niet bij hoorde. Weten 'hoe het heurt' ook. Moeilijk te duiden... Snap je een beetje wat ik bedoel?

Ik heb daar overigens geen last van gehad hoor. Ik heb er vooral veel van geleerd

HBO-ervaringsdeskundige

HBO-ervaringsdeskundige

30-11-2018 om 11:11

aanvulling

Het zat 'm vaak in kleine dingen waardoor ik 'voelde' dat ik uit een ander nest kwam. Dan ging het in een les over het FD of NRC. Ik had dat soort kranten nog nooit gelezen. Of dan ging het over een wintersportgebied dat 'iedereen' (is natuurlijk niet zo) kende, maar ik niet.
We hadden wel eens een excursie met luxe diner en wijnproeverij (ook in kader van de studie). Ik kwam nooit in dat soort luxe restaurants, terwijl anderen zich daar veel meer thuis voelden.

Er was overigens nooit gedoe op school over geld, afkomst of status. Ik heb daar in ieder geval nooit iets van gemerkt. Ik werd dus ook niet gezien of behandeld als 'dat meisje uit de provincie'. Het was gewoon meestal enorm gezellig en leuk!

Amanda

Amanda

30-11-2018 om 11:36

mooi

Dankjewel. Ik ben blij om te horen dat dit geld, status of afkomst geen gedoe op jouw school betekende. Dit is inderdaad precies wat ik bedoel.

Ik hoorde ook al van een leerling dat er bij hem kinderen in de klas zaten die geld van hun ouders geleend hadden. Ik dacht toen: ja, maar dat betekent dus dat je ouders al wel geld hebben. Uit jouw verhaal zie ik dat het dus ook kan betekenen dat je ouders het geld ook niet hadden.

Die investering is het ons ook waard.
Ik weet niet of het relevant is, maar zou je deze route nu ook voor je eigen kind eerder aanraden dan een gewone school?

HBO-ervaringsdeskundige

HBO-ervaringsdeskundige

30-11-2018 om 12:01

Amanda

"Ik weet niet of het relevant is, maar zou je deze route nu ook voor je eigen kind eerder aanraden dan een gewone school?"

Sterker nog, een van mijn kinderen zit zelfs op een particuliere school. Wel middelbare school, overgestapt halverwege de 4e klas. Dankzij de kleine klassen en persoonlijke begeleiding is hij helemaal opgebloeid. In tegenstelling tot MBO en HBO, zitten hier best veel leerlingen met een 'verhaal' (lees: vastgelopen in regulier onderwijs).

Met de interesses van mijn kinderen, zijn particuliere vervolgopleidingen niet aan de orde. Maar anders zou ik er zeker voor open staan. Of ik het ook zou aanraden, hangt vooral af van de alternatieven binnen het reguliere onderwijs.

Nootje

Nootje

30-11-2018 om 22:27

Notenboom

Ik heb een mbo-plus opleiding hotelmanagement gedaan (23 jaar geleden) en ik vond het elite niveau in onze klas erg meevallen. Ik moest de opleiding zelf betalen, mijn ouders hadden het geld niet, en zo waren er wel meer klasgenoten. Ik heb er een erg leuke en leerzame tijd gehad en mijn kinderen zouden er best heen mogen als ze dat zouden willen, maar ze hebben tot nu toe andere plannen.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.