Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Kaaskopje

Kaaskopje

24-11-2018 om 15:33

Uitvaartverzekeringen


wind en as

"Het, door de uitvaartondernemer geregelde, kleine vissersbootje waarop we met veel windkracht en regen zaten om mijn moeders as te verstrooien zijn ze nooit vergeten "

De combinatie straffe wind en as lijkt me ook geen gelukkige. Zie ook die scène in The Big Lebowski (niet op een boot, maar toch...


https://www.youtube.com/watch?v=_4ezPvzKe5M )

Groeten,

Temet

Kaaskopje

Kaaskopje

29-11-2018 om 11:28

Haha Temet

Ik als beelddenker zag dat ook al voor me

Kaaskopje

Kaaskopje

29-11-2018 om 11:37

Uitstrooien

Ik zie door het uitstrooiverhaal opeens een voordeel van cremeren. Mijn dochters vinden het vast geen straf om ergens na mijn overlijden naar mijn geboorteland af te reizen. Helaas (deels) op eigen kosten (waarschijnlijk), maar toch... Dat zou ik wel een mooi idee vinden om daar uitgestrooid te worden. Terug naar mijn begin. Als een urn een probleem is voor de vliegmaatschappij, je weet maar nooit, dan proppen ze mij maar in een boterhamzakje in een toilettas of zo. Hmm... zo kom je nog eens op ideeën .

Phryne Fisher

Phryne Fisher

29-11-2018 om 11:48

Illegaal

Een vriendin van mij heeft haar moeder uitgestrooid in het buitenland, in een meegesmokkelde urn. Volgens mij is dat niet verboden maar in sommige landen mag je as niet zomaar overal uitstrooien. Haar moeder had een favoriete berg, en daar ligt ze nu.

Kaaskopje

Kaaskopje

29-11-2018 om 11:53

Phryne

Dat is mooi. Ook voor nabestaanden kan het volgen van zo'n wens een fijn gevoel geven.

Niet stiekem...

Gewoon even een belletje naar de vliegtuigmaatschappij. Ja, as mag mee aan boord maar er zijn wel wat regels aan verbonden. Geen lastige regels overigens.
In een boterhamzakje in de toilettas gaat hem niet worden. Zonde als je tickets hebt geboekt en het zakje blijft achter. Heb je de restanten wel eens gezien na een crematie? Is behoorlijk wat as.

Regels van uitstrooien in je geboorteland kan je ook opzoeken Kaaskopje. Ik vind het ook mooi symbolisch, uitstrooien op een bijzondere plek voor de overledene. En het hoeft niet direct, de reis kan rustig worden gepland.

Delven

Op YouTube net een filmpje gezien over graf delven.
‘Je zal er maar werken, Emma graaft lijken op.’

Op respectvolle manier wordt het grafdelven vertoond en uitgelegd. De stoffelijke resten, maar ook zaken als bv een kunstgebit, worden verzameld en naar de verzamelaars gebracht.

Ik vond het leerzaam, juist omdat dit delven altijd uit het zicht van mensen wordt uitgevoerd en je er geen voorstelling van hebt. Zo kan je fantasie op hol slaan. Maar die zelf gevormde beeldvorming, heeft wel invloed op je keuze.
Ik koos voor cremeren omdat ik niet 10 jaar later met een graafmachine opgegraven wilde worden, als een hoop aarde. Ik kies nog steeds voor cremeren, maar heb minder moeite met het delven, als onderdeel van begraven zijn.

🎶🎵Sinbads vrouw🎵🎶

🎶🎵Sinbads vrouw🎵🎶

29-11-2018 om 13:56

As verstooien

Ik heb gemengde gevoelens tav het verstrooien van as “ergens”

Zelf heb ik ook altijd geroepen, “Sinbad, ik verstrooi jouw as ergens waar je het geweldig vond en waar we bijzondere herinneringen aan hebben”.

Die mening was ik tot 4 maanden geleden nog toegedaan, totdat ik bij het hond uitlaten “spontaan” een rouwmonumentje tegen kwam waarbij 2 kg as lag..... Langs het wandelpad waar iedereen langs komt om de hond uit te laten.

En weet je? Het irriteert mij wezenloos, een bult as dat daar zomaar ligt, met rode waxinekaarshoudertjes en een gelamineerde brief van een (klein)kind.

Kortom, ik weet nog niet wat ik ooit met Sinbad ga doen. Voorlopig ga ik nog maar even door met een poosje liefhebben en koesteren. Mocht ik ooit voor die sloot staan, dan spring ik dan wel

Monumentje.

Met gelamineerde tekeningen, frutsels en plastic kaarsjes....en een bult as?

Nee, dat vind ik ook niks. Maak dan maar thuis je eigen monumentje op de schoorsteenmantel, mét foto. Ook daar heb ik niets mee, maar dat hoeft ook niet.
Even netjes navragen waar de as uitgestrooid mag worden lijkt mij prettiger, straks waait het in het wasgoed van de buurvrouw.

Aimée

Aimée

29-11-2018 om 14:36

mooi artikel over as uitstrooien

In het kader van de gedachten over het uitstrooien van as, is het volgende artikel wel interessant om te lezen. Met name de laatste 'tip' is wel goed om bij stil te staan, is mijn ervaring.
https://modernloss.com/will-bones/?fbclid=IwAR0sSGzorFHhFzMFFL3_yPgfcD2AJYeXSe5YC-n0M7TvvI_b0Rx_V80sD_0

Jo

Jo

29-11-2018 om 15:12

@ kaaskopje

Als de wens groot is en de financiële middelen gering:
Het as kan naar een familielid in het Zuid-Afrika worden gestuurd of eventueel een uitvaartcentrum. En via live verbinding kan er op afstand worden meegekeken door dochters en wie dat verder wil.

Nog een voordeel van cremeren: dochters kunnen een mooi sieraad laten vervaardigen met jouw as er in of er een tattoo van laten zetten.

Met een rouwadvertentie op je facebookpagina (moeten je nabestaanden wel in kunnen loggen) en je Whatsapp lijst bereiken ze ongetwijfeld meer mensen dan een rouwadvertentie in het plaatselijke weekblad en de rouwkaarten. Dit scheelt weer zo'n € 650,-

Als je weet hoe de wind staat dan gaat het strooien van as d.m.v. een koker prima in storm. Alleen enkele passagiers hebben van de verstrooiing zelf weinig meegekregen omdat ze het lijkbleek te druk hadden met hun kots zakje.

Sally MacLennane

Sally MacLennane

29-11-2018 om 16:32

Bult as

He bah, dat lijkt mij nou ook niks, een bult as aantreffen in het openbaar inclusief allerlei rouwuitingen!

Ik ben net mijn vader verloren en wij gaan binnenkort zijn as ook verstrooien. Er is een strooiveld bij het crematorium dat grenst aan een gebied dat erg dierbaar is voor mijn ouders. Ik hoop alleen dat het weer wat meewerkt, de vooruitzichten zijn nogal herfstig en ik zit niet op The Big Lebowski-achtige toestanden te wachten.
Hij komt in ieder geval op een mooie plaats terecht zonder anderen te confronteren met een asberg.

Sally

Het zou mij niets verbazen als er rond dat strooiveld een fraaie windkering is aangebracht. Het is natuurlijk in dit land erg vaak winderig, dus me dunkt dat ze daar rekening mee houden bij de opzet van zo'n strooiveld.

Groeten,

Temet

Sally MacLennane

Sally MacLennane

29-11-2018 om 18:30

Temet

Ik neem inderdaad aan dat ze wel ervaring hebben met uitstrooien tijdens herfstweer.

Kaaskopje

Kaaskopje

30-11-2018 om 01:58

Mijn verwachting is, dat dochters en schoonzoon zich duurdere vakanties kunnen veroorloven dan wij dat kunnen. Dus dan wacht mijn potje maar tot het zover is.

Ik heb geen familie in Zuid Afrika.

Een advertentie in de krant vind ik een twijfelgeval. Ik vind het er min of meer bij horen. Zo bereik je mensen die geen kaart krijgen. Wij zijn ook weleens naar een condoléance gegaan naar aanleiding van een rouwadvertentie en dat werd erg gewaardeerd. Maar als het financieel niet uit zou kunnen, dan is dat wel het eerste wat kan vervallen.

Gedenkplek

Mijn ouders zijn allebei begraven. Maar om heel eerlijk te zijn, ik kom zelden op de begraafplaats. Er zijn talloze dingen (een bepaald boek, muziek, een vakantieherinnering, een dorp in Frankrijk, een bepaalde tv serie etc etc) die mij aan mijn ouders doen denken. Die mij ontroeren of juist doen lachen. Maar hun graf doet mij weinig.
Ik vind daarom zelf een of anderszins een gedenkplek weinig waarde hebben. In ieder geval niet een waar mijn nabestaanden veel geld aan zouden moeten uitgeven. Ik heb geloof ik wel een uitvaartverzekering (zal eens uitzoeken nav deze discussie)

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.