Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Hanne

Hanne

02-12-2018 om 18:02

Nederlands eten


Kaaskopje

Kaaskopje

03-12-2018 om 16:53

OND

Wat zou jij dan als typisch Nederlands eten klaarmaken in de VS? Nederlands en dus niet Vlaams.

Ervaring Dutch cuisine voor Amerikaan

Ik heb gisternacht in de gauwigheid wat ingetikt op mijn telefoon, jouw vraag bracht me weer even terug in de tijd dat een vriend en ik een maand lang appartement in San Francisco tot ons beschikking hadden met als enige tegenprestatie wat gezelligheid als de zeer uithuizige bewoner weer eens van zakenreis terugkwam. Tegenover zoveel gastvrijheid voelde ik me wel geroepen om te koken. Hij was echt een klassieke vrijgezel, at of buiten de deur, of van die tv-dinners van lean cuisine.

Die man kon ik werkelijk niet blijer maken dan met die andijviestamppot. Hij kon er niet over uit, hoe lekker hij dat vond. Nou ben ik zelf niet bepaald een stamppotliefhebber , maar die recept heb ik toen zo geperfectioneerd dat ik andijviestamppot ook nog wel aan gasten voorzet. Het is niet zo'n homogene brij als andere stamppotten. Die maak ik alleen als ik totaal inspiratieloos ben, en geen bal zin heb om te koken.

Voordeel is dat de ingredienten ook in de VS verkrijgbaar zijn, terwijl ze het gerecht zelf niet kennen. Zelfde geldt voor die witlof hamkaas. DIe gooide ook hoge ogen, maar die andijviestamppot was de topper.

Erwtensoep lijkt me een gewaagde keuze, dat roept misschien netzoveel enthousiasme op als regionale specialiteiten als andouillette in Frankrijk of gedroogde rendierenscrotum in Lapland. Die animo voor pannenkoeken verbaast me wel een beetje, dat zou ik alleen voor een gezelschap met veel kinderen maken. Ook al omdat het, weliswaar in andere vorm,zo'n standaard ontbijtonderdeel is in de VS.

NOg even over die vla, daar is echt geen kunst aan. Zeker niet als je een magnetron hebt. Krijg je toch nog klonten, dan zet je er de staafmixer op. Koop gewoon eens zo'n pak custard, dat kost nog een euro en probeer het eens een keer thuis uit.

OND

Dat is voor jou een vraag, voor mij een weet.

Zo vond ik de Amerikaanse macaroni cheese, een populaire snack als lunch op scholen of als snelle maaltijd voor kinderen, zo vies is dat ik dit mijn kinderen nooit gegeven heb.
Totaal geen groente of gehakt maar een en al caloriën door de kaassmurrie. Gemakkelijke kant en klare hap waar wat gekookt water toegevoegd of in de magnetron werd gereid. Zo goor, daar is de Hollandse macaroni echt een topper bij.
Nu weet ik niet hoe jij je macaroni klaar maakt, maar hier gaat er veel groente bij.

Periode

Het is natuurlijk wel belangrijk te weten in welke periode dat etentje valt. Bij warm weer eten ze graag buiten en kan je beter een heerlijke salade maken voor bij de BBQ.

Of gevulde courgette uit de oven.

Men kookt ook vaak mbv een elektrische stoof; vlees, groente en aardappel tegelijk. Of in een römertopf in de oven. Prima geschikt voor een kip of konijn met tijm in rode wijn. Tezamen met aardappelpartjes in de oven. Echt Bourgondisch eten uit Brabant.

OND

OND

03-12-2018 om 18:19

Kaaskopje

Lees ik dat nu goed: een Nederlandse die aan een Belg vraagt welk "typisch Nederlands eten" hij zou klaarmaken in de VS, "Nederlands en dus niet Vlaams"?

De helft van wat ik hier lees wordt hier beschouwd als "typisch Vlaams/Belgisch" (gegratineerd witloof, suiker- en stroopwafels, pannenkoeken...), terecht of niet.

Maar (hold your horses!!!!!!) laat ik even abstractie maken van dat soort kleinzielige stammentwisten en uw vraag masseren tot: "wat is dan volgens jou "typisch Nederlands" en wat is er zo "typisch Nederlands" aan?".

Awel, ...
./..
))

Een paar Oud-Hollandse gerechten, toendertijd uit de allerhande

Leidse hutspot met extra een potje witte bonen. Een gerecht dat gemaakt werd ten tijde van Leids verzet
Witte bonen geven een heel andere smaak aan hutspot!

Of het Twentse gerecht billetjes in hoog gras; lichtgestampte aardappelen, gemengd met snijbonen en een potje witte bonen. Serveren met een braadworst.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

03-12-2018 om 19:36

Brrr hutspot

Ik vind erwtensoep heerlijk, en zeker geen tegenhanger van stierenpenissen uit Bolivia of zo. De meeste stamppotten lust ik ook, zuurkool en andijvie zijn favoriet, maar hutspot vind ik zo vies. Ik kan me ook niet voorstellen dat iemand dat echt lekker vindt.
Als typisch Hollandse kost zou ik andijviestamppot met gehaktballen en jus maken, of draadjesvlees met rode kool met appeltjes.

Jesse_1

Jesse_1

03-12-2018 om 19:46

Pindakaas, Florida #23

Calvé Pindakaas is beslist de lekkerste pindakaas voor op brood (vind ik), maar om pindasaus te maken moet je juist erg goedkope pindakaas nemen.

Hanne

Hanne

03-12-2018 om 19:50

In maart

Het betreffende etentje zal begin maart plaatsvinden en het weer zal tussen de 15 en 25 graden zitten.

Tot nu toe wordt het zuurvlees met stampot. En Kenfan, ik ben erg benieuwd naar je verbeterde recept. Andijvie geeft mij in ieder geval altijd nog het gevoel van verse knapperige groente.

Maike

Maike

03-12-2018 om 22:08

Stroop

Mocht je toch nog Nederlandse stroop willen, dan kan je die gewoon meenemen. Er is daar niets vergelijkbaars te krijgen over 't algemeen. Verder vind ik pannenkoeken ook een vreemde aanrader - die kan je daar bij elke IHOP krijgen, ja, ook de dunne variant, die heten daar crepes. Stampot lijkt me een veel beter keuze idd. Andijvie met spekjes was bij de meesten favoriet.

Bruine bonen met uitgebakken spekjes en stroop en piccalilly/zuur. En als je toch voor hachee met rode kool gaat, vind ik hete bliksem er wel bij passen. En als je toch voor Indisch gaat, doe het dan goed en geen pakjes nasikruiden van Conimex.
Pannenkoeken vind ik zelf een lunchgerecht, geen avondmaaltijd, maar ik weet dan de meningen erover verdeeld zijn en ik dat geval zijn oliebollen misschien ook een optie?

toetje vergeten

appeltaart met dot slagroom? Hollands kaasplankje?

Kenfan

Kenfan

04-12-2018 om 12:15

Hanne

De clou om zo'n stamppot boven het alledaagse uit te tillen zijn goede ingredienten net even iets meer aandacht te besteden aan de bereidingswijze . Dus geen voorgesneden andijvie, maar zelf op het laatste moment fijn snijden zodat het nog knapperig is. En in plaats van voorgesneden spekjes die meestal maar van matige kwaliteit zijn, een blok pakken en dat in wat grovere stukken dan voorverpakte. Niet het hele zwikje door elkaar stampen, maar eerst een goede ,aardappelpuree maken (volle melk, boter, versgemalen peper, nootmuskaat, losgeklopt eitje erdoor) en pas op het laatst de groente en de uitgebakken spek er door spatelen. Dan wordt het wat luchtiger, ipv massieve hap. De beste puree maak je met een knijper, Ikea heeft ze al voor een tientje. Of je kunt een stamper meenemen, heb je meteen een aardigheidje.

Ik ben overigens best een grote eter, maar na een bord stamppot hoef ik geen taart of kaas . Dat zijn wel Nederlandse gerechten, maar het is bij ons itt tot de VS en Fr niet zo gebruikelijk om taart of kaas als toetje te eten.

En als je een beetje leuk voor de dag wilt komen, helpt het wel zo'n gerecht een paar keer te maken, zodat je het echt in de vingers hebt en het naar eigen smaak aan kunt passen (zo zweer ik bij een wat druppels worcestershiresaus in de puree) Ik heb ook wel eens een vegavariant gemaakt met stukjes zongedroogde tomaat, fetakaas en italiaanse kruiden.

kenfan

kenfan

04-12-2018 om 12:17

Om het aan te kleden

Schaaltje zelfgemaakte appelmoes/compote ernaast. Da's echt doodsimpel, maar wel lekker fris.

Ik hoop dat het draadje nog even in leven blijft

Met kerst komt de Indonesische vriendin van middelste zoon over. Ik vrees dat ik haar niet aan de stamppot of erwtensoep krijg en ze eet ook geen varkensvlees. Ik zou het toch wel leuk vinden haar wat Europees eten voor te schotelen af en toe. Italiaans/mediteraan gaat wel lukken, maar een passend Hollands recept is wel handig. Zuurvlees zéker, dat maak ik met enige regelmaat.

Jackie

Jackie

04-12-2018 om 13:19

oliebollen

kunnen ook als toetje.

margaretha

margaretha

04-12-2018 om 14:34

en toch als nederlandse

is zuurvlees mij onbekend. Voor zover ik weet heb ik het nooit gegeten en ik heb de naam denk ik wel eens gehoord en dacht dat het een plaatselijk gerecht was. Niet zozeer typisch nederlands.
En wat betreft hutspot: wel stampen maar de de wortels en de uien blijven voor een deel zichtbaar als schijfjes en stukken. Peper, kerrie en gemberpoeder erdoor, spekjes erdoor.

Silone

Patatje zuurvlees dus (hier in Amsterdam was een tentje dat patatje rendang serveerde. Helaas nooit geproefd en nu zijn ze geloof ik dicht).

En rodekool met appelmoes, hachee en aardappels/puree.
Gehaktbal (rund, natuurlijk), boontjes en gebakken aardappeltjes oid.

Kalfsschnitzel met champignonsaus

Misschien een keer kipsate van de snackbar. Kejjelache . Bami van de chinees zou ook grappig zijn, maar daar zit meestal ham in.

Ik zou, als je een Turkse snackbar in de buurt hebt trouwens ook een keer Turkse pizza of döner gaan halen, dat is ook reuze exotisch, en wel halal.

Groeten,

Temet

margaretha

margaretha

04-12-2018 om 16:51

gegoogled

en zuurvlees is dus een soort hachee of stoofvlees. Die laatsten ken ik wel.

@Emma

@Emma

04-12-2018 om 16:57

Zuurvlees

Dat komt uit Limburg. Op de Grote Markt in Maastricht, friet met zuurvlees, heerlijk! 🤣

Lou

Lou

04-12-2018 om 17:22

Ken het ook niet

Ik ken zuurvlees ook alleen van naam en dat het uit Limburg komt. Typisch Nederlands, tja zoals Limburg typisch Nederlands is Vocking kan dan ook, maar dat is wel weer erg vies.

Voor het doel van TS maakt de regio waarschijnlijk niet uit.

OND

OND

04-12-2018 om 18:35

Ik mis nog altijd erg de zee

omringd als ik blijk te zijn door Nederlanders die even vervreemd zijn van hun achtergrond als een Houti in hartje Haarlem...

Wat is dat toch met jullie? Hersenen ingeruild voor gladde praatjes?

OND

OND

04-12-2018 om 18:43

Wat gedacht van...

Mosselen misschien? Krab? Schelvis? Haring? Garnalen?
En dan misschien nog even over hoe jullie keuken tot uitdrukking komt in jullie moeizaam bevochten land?
Aardappelen? Boerenkool? Stamppotten?
Sommigen onder jullie zijn blijkbaar het land waarin ze leven nauwelijks waardig... Terwijl er zoveel reden is om daar trots op te zijn.

Gladde praatjes?

Vanwege de pannenkoeken en stamppot? Ik red me prima met vis, dank u, en wellicht zal er ook een gebakken scholfiletje op het menu staan of een pan mosselen met friet, en waarschijnlijk wel ergens een lekkerbekje/kibbeling, maar hoe het enige typisch Hollandse visje, de haring, ontvangen wordt, heb ik nog mijn twijfels over.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

04-12-2018 om 19:30

Zuurvlees

Is dat gewoon de plaatselijke naam van draadjesvlees?

Lou

Lou

04-12-2018 om 19:58

Haha die OND

Het gaat over tips voor een maaltijd. Maar natuurlijk is daar weer iets mis mee, en wel in de zin van 'wij' en 'jullie'. Er staat geen vis in het lijstje en daarom zijn 'sommigen onder ons ons land nauwelijks waardig'. Ja joh, haha.

OND

OND

04-12-2018 om 20:03

"Er staat geen vis in het lijstje en daarom...".

Zet u zichzelf zo wel vaker te kijk?

OND

OND

04-12-2018 om 20:06

"...maar hoe het enige typisch Hollandse visje,

de haring, ontvangen wordt, heb ik nog mijn twijfels over. ...".

Als een uber sardine, geen twijfel mogelijk.

OND

OND

04-12-2018 om 20:19

Overigens, LOU

Het gaat niet over "wij en zij". Toch niet wat mij betreft. Jullie hebben een fantastische keuken. Alleen beseffen jullie dat zelf blijkbaar niet. Jammer. Jullie hebben anders nochtans geen gebrek aan zelfvertrouwen.

Pirata

Pirata

04-12-2018 om 20:27

Haring, nouuuuu

Een harinkje happen is natuurlijk geweldig. Helaas kunnen nogal wat buitenlanders het niet waarderen. En hoe importeer je een zoute haring naar de VS?
Dan maar kibbeling. Goed klaargemaakt ook niet mis.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.