Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Hanne

Hanne

02-12-2018 om 18:02

Nederlands eten


Gek maar lekker

Buitenlandse gasten vinden brood met hagelslag ook gek maar lekker.

OND

OND

04-12-2018 om 20:43

Ze vangen die daar ook, Pirata. Het is een cosmopolitische soort

Maar "kaken" kennen ze daar niet. Evenmin als jullie.
Dat is jullie gemis: jullie zetten wel vaker een hoge klep op over welk een uitverkoren volk en land jullie wel zijn (zie jullie opgeblazen, oudbollige Wilhelmus) maar wat er te vreten is en wat dan dan precies is: dat weten jullie dan weer niet...

Een troost: het is hier niet anders.

Rond maart

Het etentje is rond maart bij een temperatuur tussen 15 en 25 graden Celsius .
Ik denk dat de erwtensoep en stamppotten dan afvallen.

Het is wel zo dat mosselen lang Nederlands export product nr 2 betrof. En we zijn toendertijd eens uitgenodigd door Amerikanen met Nederlandse roots voor een gezellige mosselavond en goede witte wijn. Het was idd een geslaagde avond.

Ik hou van vis. In Amerika hebben ze hele grote stukken zalm. Die komen uit eigen wateren. Die gaan in aluminiumfolie verpakt op de BBQ zodat de lucht buiten blijft.
Het is best lastig om vis te bereiden in het huis van de gastvrouw/heer, zonder de baklucht de volgende dag niet nog te moeten waarnemen. Als ik vis bak, kan ik de filters van de afzuiger in de wasmachine wassen.
Ik bereid daarom liever vis in een kookzak, in de oven. Maar dan nog vind ik de wasmachine zo naar vis ruiken, dat die een intensieve schoonmaakbeurt met sun ondergaat.
Ik zou daar als gastvrouw persoonlijk minder blij mee zijn.

Misschien hebben de bladen van AH en jumbo tegen die tijd een gerecht, dat TS aanspreekt.

OND

OND

04-12-2018 om 21:12

Ik heb een plaatsvervangende schaamte-aanval...

"... Misschien hebben de bladen van AH en jumbo tegen die tijd een gerecht, dat TS aanspreekt. ...".

Pirata

Pirata

04-12-2018 om 21:18

Kaken

Heb jij dan nog een haringkaakrecept voor thuisgebruik, OND? 😋

OND

OND

04-12-2018 om 21:32

Pirata

Ja. Wou je het hebben?

OND,

Daar heb ik helemaal geen last van

@Emma

@Emma

04-12-2018 om 22:22

Phryne

Zuurvlees ís draadjesvlees, maar anders gekruid. Gemarineerd in azijn, daarna gebraden met appelstroop en ontbijtkoek.

Klaartje

Klaartje

04-12-2018 om 23:07

Ik als zeeuwse

Zou mosselen maken, eventueel met frietjes . En dan het echte zeeuwse recept. Mosselen zijn daar ook vast wel te krijgen.

OND

OND

04-12-2018 om 23:29

"Zuurvlees ís draadjesvlees,

maar anders gekruid. Gemarineerd in azijn, daarna gebraden met appelstroop en ontbijtkoek.".
O, een "Vlaamse stoverij"-variante, dus )).

Klaartje

Mag ik van jou het Zeeuwse mosselenrecept? Ik heb ooit in Normandië mosselen gegeten, zó lekker heb ik sindsdien niet meer gehad. In een pannetje met alufolie erover op kleine kooltjes gegaard en zó lekker gekruid. Ik ben altijd in voor een nieuw recept.

Klaartje

Klaartje

05-12-2018 om 10:18

Silone

Je hebt het recept met mosselgroente en wijn( daar neem ik ipv wijn een gewoon pilsje voor). Tegenwoordig maak ik m op de volgende manier. Het is een recept uit Philipine, hier in de buurt de mossel plaats waar veel Belgen komen. Ze willen m hier niet anders meer. Per 2 kilo: 2 grote uien en 1 bos peterselie heel fijn snijden. Teentje knoflook fijn. Daar maak ik een mengseltje van. Laurierblaadjes erbij. Laag mosselen. Laag uien/peterselie mengsel. Paar flinke klontjes roomboter. Peper en zout. En daarop een klein laagje paneermeel. Dit herhaal je. Geen vocht toevoegen. Dat zit in de mosselen en de boter. Frietjes of stokbrood erbij en natuurlijk tartaarsaus.

Huzarensalade, Appeltaart

Huzarensalade kennen ze ook niet... Vinden ze vooral een vreemde prut! Maar de ingrediënten kennen ze wel. Maak hem op met augurkje, gevulde eieren, plakken ham met asperges of augurk etc. En dat past prima bij het lente/zomerachtige weer.

Nederlandse Appeltaart is ook een prima toetje met een bus slagroom en een bolletje (kaneel)ijs bij. Appeltaart zoals wij het klaar maken met zo'n raster bovenop kennen ze toch niet echt. Het is wat anders als de Dutch pie die ze bij Denny's verkopen. En koekjes zoals Jan Hagel, Weesper Moppen of Koggetjes doen het ook goed.

Pirata

Pirata

05-12-2018 om 11:47

OND

Nee, ik ga niet zelf haringen kaken. Er zit hier een visboer met hollandse nieuwe!

klaartje bedankt

Ga ik eens proberen, wat doet die paneermeel eigenlijk behalve binden (heb je dan wel genoeg vocht daarvoor, omdat je ook al geen vocht toevoegt?)

OND

OND

05-12-2018 om 13:16

Weet u eigenlijk wel wat dat is, haring kaken, Pirata?

Eer je trots kan zijn op iets, moet je wel weten wat het is en liefst wat meer in de diepte en de breedte dan wat een wikipedia-artikel erover te vertellen heeft.
Eer je het weet eindig je in een kliekje dat de Nederlandse keuken wil beschrijven a.d.h.v. de folders van de grootwarenhuizen...

OND

OND

05-12-2018 om 13:24

Klaartje

Er is een tijd geweest, dat "mosselen" en "Philipine" synoniemen waren, hier...
Dat was in de jaren 1970, toen ma en pa apetrots was op haar eerste nieuw aangekochte auto, een Toyota Corolla "Grand Luxe" en de eerste "verre reis" ging naar ... Jawel.
Eerst naar de bank om Belgische Franken in te wisselen tegen Nederlandse Guldens.
En die mosselen waren fantastisch.
"Philipine" was verdrongen naar de krochten van mijn herinnering, maar nu ik er weer aan terugdenk: ik ga er nog eens heen binnenkort... En weer met een Toyota ).

Pirata

Pirata

05-12-2018 om 15:03

? OND

Waar zeg ik dat ik trots ben?
Maar 't is typisch Nederlands, een hollandse nieuwe. En haring kaken, waarom zou ik dat zelf willen? Ja, ik weet het globale verhaal erover, wat is daar mis mee voor een consument?
Het ging er om dat een hollandse nieuwe daar niet te koop is, wil je dat toch serveren daar, dan zelf vangen en kaken. Niet heel praktisch.

Klaartje

Klaartje

05-12-2018 om 16:29

Dat haring kaken.

Werd voor het eerst (per ongeluk)gedaan in Biervliet. Een buurgemeente van Philipine.

Leuk OND, er zijn nog steeds meerdere mossel restaurants in Philipine. Ik moet eerlijk zeggen dat ik mosselen het liefste thuis eet, dan weet ik zeker dat ze goed nagekeken zijn, en ze zijn net zo lekker als in een restaurant.
Silone, maar een heel dun laagje paneermeel. Het bindt een beetje maar de "soep" is er extra lekker door. Die lepel je op met een halve mosselschelp. Vocht is er genoeg hoor. De mosselen worden enkele keren goed gespoeld, er zit veel vocht in de mosselen. Ik heb er nog nooit vocht bij moeten doen.

mirreke

mirreke

06-12-2018 om 18:07

Wat een hilarisch draadje

met Hollandse receptentips en dan die berichten van OND ertussen door...

tranen, echt waar...!

OND

OND

06-12-2018 om 18:16

"Onze keuken" (die van jullie en die van ons) gaat over geuren

en smaken, over de zinnelijkheid van het hakken van ajuin, over diep snuiven en langzaam likken, over mondgevoel en slikbeleving, kortom over zinnelijkheid, over wellustig toehappen en even al het overige vergeten.
Die hier (of toch een flink veel ervan) hebben dat blijkbaar ingeruild voor STEM... Misschien lag hen dat beter en wilden ze niet langer verontrust worden door die oncontroleerbare "rare gevoelens".
Die begrijpen wellicht niet eens waar ik het over heb, en als ze al eens een glimp van herkenning zouden beleven, wordt die onmiddellijk kortgesloten.
(verwijderd door forumbeheer)

OND

OND

06-12-2018 om 18:20

Goh ja mirreke

ik lach mij ook te pletter, alleen snap ik niet waar die naakte keizer moet gezocht worden...
Maar even terzake: wat kook je morgenavond?

mirreke

mirreke

07-12-2018 om 17:53

haha, vandaag kook ik niet

en laten we heel lui pizza bezorgen, lekker hollands

Klaartje

Klaartje

08-12-2018 om 19:05

Silone

Vandaag 4 kg mosselen gekookt. Mosselen aantal keer gespoeld en tussendoor laat ik ze even in t water staan. had minimaal 2 liter vocht in de pan staan na het koken. Als je mosselen zonder vocht heb, zou ik ze de volgende keer ergens anders kopen. Daan zijn ze niet vers.

appeltaart

Ik woon in het buitenland, al jaren. Succes heb ik met appeltaart, groentesoep (wel helemaal zelf gemaakt, geen pakjes), speculaas, Indonesisch eten, kroketten, oliebollen op 31 dec., hachee met aardappelpuree en rode kool. Maak je niet te druk en hou het simpel ! Succes.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.