Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
Bregje

Bregje

04-12-2018 om 22:23

Jongen op school die erg vervelend is tegen iedereen

Op school heb je een jongen in groep 4 zitten en hij heeft het voor elkaar dat echt de hele school over hem klaagt, hij doet iedereen expres pijn en pest iedereen. De leraren weten geen raad meer. De moeder krijgt elke dag wel appje van ouders over klachten. De hele klas heeft slechte concentratie door hem en daardoor is er al 1 jongen van school afgegaan. Er is toen een ouder avond geweest voor de klas en geen ouder zei dat het aan die jongen was. De jongen wordt nu onderzocht en half januari krijgt hij de uitslag. Dus ze doen er wel iets aan.

De ouders staan en erbij en kijken erna, die grijpen nooit in. Ik heb pas die jongen even flink de waarheid gezegd toen hij mijn dochter weer zat te pesten waar ik bij was. Vader zat 2 meter verderop en deed niets. Toen ik later die moeder aansprak zei ze dat ze er ook niet aan kan doen. Sindsdien steekt die jongen de tong naar mij uit als hij mij ziet.

Hoever kan een leerling gaan?

Ver

De school kan hem niet zomaar naar het speciaal onderwijs overdoen. Daarvoor zal toch echt een dossier nodig zijn en zal de school zich handelingsverlegen moeten verklaren. Daar is dat onderzoek wel voor nodig. Ze kunnen hem hooguit schorsen, maar dan moet je bij de leerplichtambtenaar wel met een zelfde dossier komen dat het kind gewoon niet te handhaven is. Bedenk dat het kereltje misschien niet eens slecht is, maar wellicht een stoornis heeft of last van zijn opvoeding. School doet wat het kan en blijf vooral melden op school elke keer als je wat opvalt. Hou je eigen kind in de gaten en vraag goed, wanneer hij last heeft van dat kind. Is dat bij gym/buitenspelen dan zou je school kunnen zeggen dat je zoon zich niet veilig voelt bij dergelijke vrije momenten. Dat of je zoon in de klas blijft of het andere kind als je zoon aangeeft niet te willen gymen/buitenspelen etc. En haal en breng je kind zelf. Zo blijven de momenten met je kind en dat kind beperkt. Meer kun je niet doen.

Hier was ook zo'n kind (toevallig ook in groep 4) de boel aan het terroriseren en toen hij eindelijk naar het speciaal onderwijs mocht, was dat een opluchting. Hij mocht al niet meer buitenspelen, mee doen met de gym en zat regelmatig bij de directeur/onderwijsassistent/secretaresse (net wie er toezicht kon houden) zijn werk te maken. Zijn naam was zo besmeurd dat nu hij door behandeling is gaan verbeteren, hij zijn stigma niet zomaar kwijt is. De jongen is echter een compleet ander kind geworden sinds hij van school gewisseld is. Hij is rustiger, aardiger. Hij heeft later bij een dorpsevenement zelfs sorry tegen mijn dochter gezegd en dat hij ook niet wist wat hij deed. Dat vond ik heel dapper en lief van hem! Hij had de tranen in zijn ogen toen mijn dochter zei dat ze hem nu wel weer aardig vond. Het is ook voor een kind geen pretje om met jezelf geen raad te weten en met de nek te worden aangekeken.

Triest

Het is nog een kind, hooguit 7 jaar nog maar..,

Iedereen krijgt wel eens te maken met ‘lastige’ kinderen (en volwassenen). Iedereen kent wel een vervelende klier die de klas verstoord. Even een ander perspectief. Ga eens in zijn schoentjes staan of in de schoenen van zijn ouders.
Het kind vertoont afwijkend gedrag dat anderen stoort. De ouders wordt verweten dat ze ‘niets doen’, maar misschien doen ze wel heel veel maar zonder succes. Zo’n jongetje krijgt voortdurend negatieve reacties op zijn gedrag en heel veel straf. Het resultaat is dat het 1) niet helpt (zo blijkt uit het verhaal) en 2) het jongetje gaat denken dat hij ‘slecht’ is of in het beste geval ‘anders’ is. Misschien de reden dat de ouders niet meer tegen élke misstap doe hij begaat optreedt? Dit jongetje wil zelf waarschijnlijk niets liever dan net zo zijn als de andere kinderen in de klad en gewoon meedoen. Maar hij weet niet hoe. Hij realiseert zich waarschijnlijk totaal niet dat hij z’n eigen glazen ingooit. Ik heb het te doen met dit jongetje en ook met zijn ouders. Ja, anderen hebben hier last van en dat moet zoveel mogelijk voorkomen worden. Maar we hebben het hier over een 7 jarig jongetje die de consequenties van z’n eigen gedrag nog niet kan overzien. Schorsing, verwijdering van school, speciaal onderwijs is een uktimun remedium. Misschien helpt wat positieve aandacht dit jongetje. Mijn jongste had ook een heel lastig jongetje in de klas, hij was overgeplaatst uit de parallelklas omdat hij daar niet te handhaven was. Binnen no time klaagden alle ouders over hem. Totdat duidelijk werd dat hij ontzettend slim was. Sinds hij onderwijs krijgt dat bij hem past, gaat het een stuk beter met hem. Helaas wordt hij nooit meer uitgenodigd voor een feestje, dat is echt heel sneu.

Het is onbekend wat er speelt rond het jongetje in de klas van Bregjes kind, dat kan van alles zijn. Maar het is nog maar een kind van 7 jaar ...

Jo

Jo

06-12-2018 om 08:52

vaak zit er meer achter

Mijn dochter had lang geleden ook zo'n treiteraar in haar groep 3-8 die bij mij in het flat woonde.
Ik heb het kind regelmatig uitgenodigd om te komen spelen. Ik heb mijn kinderen geleerd om niet zo maar te oordelen over anderen, zeker niet als het kinderen betreft.

Kind zijn thuissituatie was erg moeilijk en met negatief gedrag kreeg hij aandacht. Ouders gescheiden, jonge moeder die in een tehuis heeft gezeten, vader die pooier was. Een lang verhaal waar je alleen maar achter komt door geen afstand te creëren.

Rond zijn twintigste kwam ik hem na lange tijd weer tegen. Had spijt van zijn gedrag. Maar het gaat goed. Moeder heeft na jarenlange therapie ook haar weg gevonden.

Jongen (11) heeft ook een reputatie. Werd na het zoveelste incident van school gestuurd. Dit was net op de dag dat jeugdzorg had beslist dat hij uit huis geplaatst moest worden. Hoewel moeder al een geruime tijd positief reageerde op de wekelijkse urine test deed jeugdzorg ondanks aandringen van een bezorgde oma en tante niks. Deze jongen was door zijn thuissituatie een kruitvat. Er waren kinderen in de groep die het fantastisch vonden door met treiteren hem te laten ontvlammen. Met z'n allen tegen één, want de jongen kreeg toch altijd de schuld (omdat hij heel agressief werd).

Sinds hij bij tante en oom woont gaat het prima met hem. Ook op school, waar hij gelukkig toch nog naar terug mocht keren.

Dymo

Dymo

06-12-2018 om 10:10

eens, maar...

Mijn dochter had ook zo'n jochie in de klas op de basisschool. Het kind had een vorm van autisme en raakte gemakkelijk overprikkeld en dan werd hij super agressief. Ook als hij iets niet kon raakte hij helemaal uit zijn doen. Heel begrijpelijk en sneu. Hij reageerde zich alleen altijd af op de twee kleinste meisjes van de klas, waaronder mijn dochter. Zij kwam iedere keer terug met op z'n best kapotte spullen, maar meestal een tand door haar lip, een blauw oog of een afdruk van het rooster voor het voeten vegen in haar schenen.
Hoeveel begrip ik theoretisch ook voor het jochie had, dit ging natuurlijk echt niet. De moeder van het kind had ook nog een zwaar gehandicapt kind thuis en overzag het allemaal niet. Het jochie zou duidelijk meer baat hebben gehad bij kleinere klassen en meer structuur, maar dat kreeg hij niet. En tegelijk wilde mijn leergierige dochter niet meer naar school omdat ze steeds klappen kreeg. Gesprekken losten niets op. Uiteindelijk is mijn dochter naar een andere school gegaan. Veel later kwam ze de jongen in de trein tegen. Zijzelf zat inmiddels op een middelbare school in een andere plaats en hij ging in diezelfde plaats naar een middelbare school voor kinderen met autisme. Hij was zoveel rustiger en aardiger geworden dat mijn dochter het met terugwerkende kracht zielig vond dat hij niet veel eerder naar een speciale school was gegaan. Terwijl ze als 9 jarige echt een pesthekel aan hem had.
Wat ik wil zeggen: begrip, zeker! Maar je moet ook de andere kinderen beschermen tegen letsel.

Pabo moeder

Pabo moeder

06-12-2018 om 15:09

inderdaad heel ver

Als de ouders niets doen of niet weten wat ze moeten doen, dan kan het best uit de hand lopen met dit soort dingen. Helemaal eens met Bermbrand: het is maar een jongetje van 7 en moet je eens zien wat voor kritiek hij en zijn ouders al over zich heen krijgen! Aan de andere kant: jouw kind zal maar bij zo'n jongetje in de klas zitten... Ik heb meegedraaid in een klas waar ook een jongetje zat dat voor erg veel onrust zorgde. Heel druk en aanwezig. Geen gemeen jongetje in de zin dat hij exprés anderen pijn deed. Maar hij kon wel heel boos worden en er dan echt, echt, shocking er op los timmeren. De leerkracht was noodgedwongen heel veel bezig met dit ene kind en daar had de hele klas last van. Te weinig aandacht voor de rest en een onveilige sfeer in de klas met heel veel andere kinderen die zich slecht gedroegen. Eigenlijk moest dit jongetje helemaal niet op het reguliere basisonderwijs zitten, maar het is blijkbaar heel moeilijk om een kind naar speciaal onderwijs te krijgen. Volgens de leerkrachten op school was het de cynische waarheid dat er eerst iets ergs moet gebeuren (bijv. serieus lichamelijk letsel) voor zo'n kind van het regulier basisonderwijs af gaat.

Bregje: misschien komt er iets uit het onderzoek van dat klasgenootje en levert het wat op, in de zin van opvoedadvies, therapie o.i.d. Wat je eraan kan doen dat de jongen onfatsoenlijk doet tegen jou, tja. Je zou de vader er één keer op kunnen aanspreken en het verder laten rusten, tenzij het te gortig wordt. Ik vrees dat de school er ook niet zoveel mee kan, het is een algemeen voorkomend probleem helaas

Bregje

Bregje

06-12-2018 om 16:39

Ik hoop zo inderdaad dat er iets uit de onderzoeken komen en ze hem helpen.

We hebben eerder ook een vervelend meisje op school gehad, deze werd binnen een maand van school gestuurd, en achteraf bleek ze echt verwaarloosd te zijn door haar moeder en is ze definitief uit huis geplaatst. Ik hoop dat het beter met haar gaat.

Mijn dochter is ook druk, gelukkig niet vervelend. Ze heeft een klas overgeslagen en bleef best wel druk vergeleken de rest van de klas, ze werd ook een beetje als lastig beschouwt toen maar deed niemand pijn en pesten. We hebben haar laten testen en ze heeft ADHD met een IQ van 126. Nu gaat het een stukke beter op school en andere hebben er ook begrip voor.

Ik hoop zo voor het jongetje dat hij de juiste zorg krijgt, Ik heb lang genoeg geduld gehad, de rest van de school ook. Maar het raakt wel op..

Hoe is jouw kind er zelf onder?

Wat een vervelende sfeer, dat de ouders zo met elkaar over dat kind praten. Probeer daar niet aan mee te doen. Meld incidenten die zich buiten gezichtsveld van de leerkrachten afspelen wel bij de juf, maar ga daarbij niet vissen naar informatie.

Voelt je kind zich nog veilig? Als je kind zich niet veilig voelt, op welke plaatsen (wc, schoolplein, klas, gang, onderweg naar school) en tijdstippen (pauze, gymles, etc) is dat dan zo? Dat zijn problemen waar school en jij nu meteen iets aan kunnen doen (school: toezicht regelen in bepaalde situaties, leerlingen scheiden in bepaalde situaties; jullie: eigen kind eerder/later ophalen/brengen).

Heeft je dochter het idee dat het 'haar' probleem of verantwoordelijkheid is? Kinderen kunnen nogal eens dat idee krijgen, vooral als de school er een sociale vaardigheden training voor de hele klas tegenaan gooit, of als de wat rommeligere activiteiten (gym, muziek, knutselen) niet meer lukken met de klas, of als de juf collectief gaat straffen ofzoiets. Leg je kind uit dat ze dit probleem echt niet kan oplossen, dat zelfs de juf en andere grote mensen op school dit niet goed kunnen oplossen.

Kinderen op die leeftijd hebben ook vaak een nogal jaloers 'rechtvaardigheidsgevoel' waardoor ze zeer verontwaardigd worden als de juf met twee maten meet (als de juf dat kindje anders behandeld dan de rest van de klas). En dat gebeurt waarschijnlijk: terwijl andere kinderen in de les een terechtwijzing kunnen incasseren, zal dat bij dit kind waarschijnlijk alleen maar escaleren. Het kan helpen om in de eerste plaats het gevoel van je kind te accepteren en te erkennen: ja, het is inderdaad oneerlijk. En ook om het een beetje uit te leggen (maar zonder het gevoel van je kind te weerleggen): als de juf kindje X hetzelfde zou behandelen als jou, dan zou ze de hele dag alleen maar bezig zijn met straffen en ruzie maken en dan zou er helemaal niets meer van de lessen terecht komen. De juf kan beter de problemen met kindje X onder vier ogen bespreken.

Bregje

Bregje

07-12-2018 om 12:07

mijn kind

Mijn kind heeft er vaak last van bij de gym omdat dan groep 4 en 5 samen gymen en als ze elkaar tegenkomen op school. Maar niet alleen mijn kind heeft er last van maar 90 procent van de school. Dus mijn dochter weet heel goed dat het niet aan haar ligt maar aan die jongen.

De moeder zei eerst ook, als er iets is, dan app maar en ik bespreek het, maar het resultaat is dus dat ze wel 20 appjes op een dag krijgt minimaal terwijl de school nog niet eens 80 leerlingen heeft. Dus we snappen wel dat ze er gek van wordt, maar ouders hebben het er wel over. Ik sta nooit bij school. Want ik heb al kinderen in de bovenbouw. Maar er wordt zeker wel over geroddeld.

Er moet gewoon iets aan gedaan worden, wat voor alle partijen goed is, nu heb je een vervelend kind waar niemand mee wil spelen, een hoop kinderen die gepest worden, boze ouders, de juf raakt bijna overspannen, ze hebben zelf al juffen extra in de klas. Dit houdt niemand vol.

Jacqueline

Jacqueline

16-12-2018 om 18:12

Je zat erbij

Hoe kan het dat je erbij zat toen je kind gepest werd? Dat zal dan toch niet tijdens schooltijd zijn geweest?

Als het buiten schooltijd is, is de oplossing vrij simpel: gewoon niet meer afspreken waar hij bij is.

De school is, zoals ik begrijp, al bezig met de problemen.
Vergeet echter niet dat "terroriseren" van de klas doorgaans niet door een leerling komt. Vaak is het de groep als geheel die zich aan elkaar stoort en op elkaar gaat reageren, waar deze leerling dus net flink heftiger reageert.
Het is aan de school om zich in te spannen voor een betere sfeer in de klas.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.