Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
Mama2

Mama2

03-12-2018 om 23:48

Tips kiezen VMBO school

Hallo,

Onze zoon gaat volgend jaar naar het vo. De verwachting was altijd VMBO basis/kader. Hij heeft alle jaren RT gehad. Daarnaast heeft hij dyslexie en een milde vorm van ADHD. In groep 7 is hij ineens helemaal opgebloeid waardoor er nu een VMBO-T advies is gegeven. Onze zoon was helemaal gelukkig. Hij is erg onzeker over school en vertoont studieontwijkend gedrag. Hij had zoals hij zelf zei: ‘’Gelukkig niet het laagste van de klas.’’ Wij zijn beiden hoogopgeleid en onze dochter zit op het VWO. Wij zijn dus niet erg bekend met het VMBO. Wat is nu het verschil tussen basis/kader/theoretisch? Ik had begrepen dat VMBO-T hetzelfde is als de vroegere MAVO. Basis en kader lijkt meer op de LTS. Klopt dit?

Nu had ik nog een tweede vraag. Hier in de buurt zijn er verschillende soorten scholen die VMBO-T aanbieden. Het ene type school biedt alleen VMBO van basis tot theoretische leerweg. De andere school biedt VMBO-T en daarnaast ook HAVO/VWO. Daarnaast is er nog een waar VMBO-T/HAVO/VWO alle drie de eerste drie jaar bij elkaar zitten. Wat zijn de voordelen/nadelen van deze verschillende typen?

Natuurlijk gaan wij de verschillende scholen bekijken. De scholen zullen ons ook vast veel informatie kunnen geven. Wij zijn ons er ook van bewust dat scholen onderling erg verschillen. Helaas doen scholen zich tijdens open dagen toch mooier voor dan ze zijn. Wij zijn daarom toch benieuwd naar tips en ervaringen van andere ouders.

Bedankt voor de hulp en tips.

Flavia

Flavia

04-12-2018 om 06:22

welke richting?

Welke kant zou hij qua beroep op willen? Techniek, zorg, commercieel?
Niet alle vmbo's bieden alle richtingen aan.
Scholen die bij een havo/vwo zitten zijn vaak wat meer op de commerciele kant gericht ivm het niet hebben van praktijklokalen en zijn vaak van oorsprong al een mavo/havo/vwo school.

wanneer ze bij een basis/kader school zitten zijn er meestal meer praktijkrichtingen mogelijk omdat ze van oorsprong een LHNO/LTS school zijn.

kijk ook eens in het draadje ouders van basis/kader leerlingen, zij kunnen je heel goed vertellen waar je op moet letten uit hun eigen ervaring.

Triva

Triva

04-12-2018 om 07:39

start eerst eens met je inlezen

en stel daarna nog vragen (dat lijkt me over het algemeen de weg die hoogopgeleide mensen kiezen....)

Dus: https://www.govmbo.nl/vmbo/leerwegen-op-het-vmbo/
De sites van de beoogde scholen
Verdiep je in de verschillende profielen: https://nieuwvmbo.nl/bovenbouw/profielen/
Kijk welke profielen de beoogde scholen aanbieden en of die bij je zoon zouden kunnen passen.

Triva

Triva

04-12-2018 om 07:42

oja

Nu had ik nog een tweede vraag. Hier in de buurt zijn er verschillende soorten scholen die VMBO-T aanbieden. Het ene type school biedt alleen VMBO van basis tot theoretische leerweg. De andere school biedt VMBO-T en daarnaast ook HAVO/VWO. Daarnaast is er nog een waar VMBO-T/HAVO/VWO alle drie de eerste drie jaar bij elkaar zitten. Wat zijn de voordelen/nadelen van deze verschillende typen?
----
Ja dat moet je kiezen met je zoon in je achterhoofd. Gaat het hem helpen als hij zich moet optrekken aan de andere leerlingen of gaat het hem helpen als hij ook eens één van de slimsten in de klas is? Ben je toch bang dat het hem niet gaat lukken: kies voor de school waar je zo kan overstappen naar kader (let op: na kader kun je ook nog naar mbo4 je kunt alleen niet naar de havo, dat kan wel na mavo/vmboT).

@nnemoon

@nnemoon

08-12-2018 om 18:35

Wat denk je zelf?

Hoe zie jij je zoon als een laatbloeier die als hij VMBO-T gaat doen misschien door zal stromen of zie jij VMBO-T als het hoogst haalbare voor hem? Waarom heeft hij jaren RT gehad of is dat in verband met dyslexie? En wat bedoel je precies met studie ontwijkend gedrag? Wat is hij voor jongen? Een denker of meer een doener?

Voor drie jaar VMBO-T/HAVO/VWO bij elkaar zou ik niet kiezen met een VMBO-T advies, maar dat is mijn persoonlijke mening.

Je moet ook in je achterhoofd houden dat VMBO-T misschien niet gaat lukken en dat hij dan toch naar kader gaat.

Jacqueline

Jacqueline

16-12-2018 om 18:05

Bekend probleem

Mijn zus heeft dit jaar een kind in groep 8 zitten die waarschijnlijk de brugklas vmbo-kader gaat doen. Zijn ouders zijn apetrots op hem, helaas zitten mijn zus en zijn vader nu met dat zij geen vmbo-scholen kennen en de school hem ook niet verder wil of kan helpen.
Zij wonen ook nog eens in een regio met maar twee waar vmbo-kader aangeboden wordt, waar de ene school bekend staat als de meest onveilige school van de regio met zeer onprettig personeel, en de andere wel prettig personeel heeft en een veel beter beleid, maar helaas in grote lijnen hetzelfde publiek en momenteel ook nog eens inspectietoezicht vanwege de resultaten.
Waarschijnlijk gaat hij wel naar de tweede school, omdat de eerste simpelweg geen veilige leeromgeving biedt, dit al jarenlang een probleem is daar en mijn zus dus betere verwachtingen heeft van de andere school. Er is geen andere keus, helaas.

Voor zover ik weet zijn er veel meer scholen die mavo/havo/vwo aanbieden dan basis/kader/tl. Dus daar is meer keus uit.
Verder weet ik dat veel m/h/v scholen zich richten op de havo en het vwo, en de mavo en ondergeschoven kindje is. Hier zijn volgens mij meerdere scholen die bij wijze van spreken jaarlijks 10 brugklassen hebben maar ieder jaar maar 25 plaatsen (1 klas) voor vmbo-t leerlingen.
Hoe het zit op scholen die alleen basis t/m mavo aanbieden weet ik niet.

Ik zou zelf vooral kijken naar de begeleiding en niet naar welke niveau's de school aanbiedt naast vmbo-t.

Jacqueline

Jacqueline

16-12-2018 om 18:07

Combinaties niveaus

Wat mij wel opvalt is dat er, volgens mij, geen (of nauwelijks) scholen zijn waar naast vmbo-t ook kader en havo worden aangeboden.
Het is op iedere school dus een gok. Je weet niet of je kind een niveau hoger of lager gaat doen en dus van school af moet.
Dat is helaas een nadeel van vmbo-t, het is bijna altijd het hoogste of laagste aangeboden niveau van een school.

Je zou natuurlijk wel kunnen vragen hoe de school omgaat met leerlingen die naar een ander niveau moeten. Sommige scholen hebben afspraken met zusterscholen bij de overstap naar een ander niveau.

Bo

Bo

17-12-2018 om 21:17

verschilt echt!

De school van mijn zoon biedt kader t/m gymnasium. Wel is kader maar een klein klasje van 22 kinderen per leerjaar en kunnen er op het gymnasium 60 kinderen per leerjaar terecht. Beetje scheve verhouding, dat wel. Wellicht loont goed zoeken en is er meer mogelijk dan je denkt.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.