Home » Forum » School doet niets bij zelfmoord advies onder klasgenoten groep 5

School doet "niets" bij zelfmoord advies onder klasgenoten (Groep 5)

20 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Shoops
School doet "niets" bij zelfmoord advies onder klasgenoten (Groep 5)

Hallo,

Verbijsterd en verontwaardigd weet ik niet meer waar ik het zoeken moet.

Tijdens een woordenwisseling gisteren op school heeft mijn dochter (7) het advies gekregen van een klasgenoot (9) om zelfmoord te plegen. Hij ging hierin nog verder door haar te vertellen hoe.

Op school heeft mijn dochter niets gezegd maar thuis kwam het verhaal eruit. Ze wist dondersgoed wat het betekende. Hierop heb ik de school gebeld en verhaal gemeld. Ze zouden het vandaag verder oppakken.
Vervolgens ben ik naar de ouders van de klasgenoot gegaan en daar mijn verhaal gedaan. Deed pijn in mijn hart om dit gesprek met een andere moeder te hebben, neem aan dat niemand zijn kind opvoed om zulke dingen te zeggen.
Vanmorgen ben ik weer in gesprek gegaan met school, ze gaven me aan hier over na te moeten denken wat ze ermee zouden moeten doen. Kerstdiner van vanavond missen vonden ze een te zware straf ?! Ik had niet het idee dat ze het serieus oppakken.
Schijnbaar heeft hetzelfde scenario zich in een andere groep ook afgespeeld gisteren met andere, niet gerelateerde kinderen. Je zou toch denken dat ze dan aktie gaan ondernemen.
Vervolgens wijkagent gesproken, gewoon om eens te polsen hoe en wat. Hij nam het serieus op maar is vervolgens afgewimpeld door school.
Vanmiddag werd ik voor een vervolggesprek opgewacht op school door 3 man sterk en werd me verteld dat er een gesprekje is geweest tussen leerkracht en leerling en dat het daar wat betreft consequenties bij blijft. Ze nemen dit mee en zijn alert maar het kind krijgt 0,0 straf.
Ik kan dit niet verkroppen.
Het kind pest dagelijks kinderen, schopt, slaat, scheld... Is er gewoon 1 die schijnbaar niet opgevoed wordt. Hoe kan dit gebeuren en ben ik nu de idiote ouder omdat ik wil dat er iets gebeurt? Waarom wordt dit kind zo beschermd en heb ik daarmee het idee dat mijn kind die bescherming mist. Als hier zo mee omgegaan wordt, hoe kan zij zich dan serieus genomen voelen, gehoord voelen?
Er is een gesprekje geweest, dat heeft dat kind elke dag... Werkt dus schijnbaar niet.

Tot op heden is mijn relatie met school goed geweest en hebben we altijd goed door een deur gegaan maar voel me nu echt zooooo boos en ongehoord.....
Wat moet ik nu?

AnneJ
Voorstellen

Lastige situatie want het gaat ook om een jong kind dat nog veel kan leren en straffen helpt niet.

Misschien kun je voorstellen dat de leerkrachten een gesprekje met je dochter houden, dat het uitspreken van dit soort serieuze nare dingen niet de bedoeling is en dat je samen probeert deze jongen op andere gedachten te brengen.

En stel school voor dat deze jongen op de wachtlijst gaat voor een training sociale vaardigheden voor zover dat niet al aan de orde is want je ziet en hoort vaak ook niet alles wat zich rondom een kind afspeelt.

En bespreek in elk geval ook met je eigen kind dat je het nare uitspraken vind voor een jong kind, dat wil je niet en goed dat ze het jou meteen vertelt heeft.
Het kan vast nog wel eens gebeuren blijkbaar is er iets dat deze jongen hardleers is maar dat ze het altijd moet melden aan jou en hopelijk gaat het ook wel eens beter.
En misschien kan ze beter een beetje uit zijn buurt blijven en aankijken hoe het gaat.

En help haar zelf onder woorden te brengen wat ze zou kunnen doen. Beleefd afkappen en weglopen bijvoorbeeld.

AnnaNiem
Hardleers?

Heb je de wijkagent ook gelijk gevraagd of rede bull mag?

Dendy Pearson
Jammer

Het is jammer dat je school niet even de tijd hebt gegeven dit uit te zoeken en er een oplossing voor te zoeken.
Ouders opzoeken, wijkagent...je maakt het wel enorm zo.
Ik begrijp dat je ervan bent geschrokken, maar je had echt beter even kunnen afwachten.

Op school gaan soms rare dingen rond, over het algemeen weten leerkrachten hier het beste mee om te gaan.

Eva
Even rustig

Ik vind dat je te heftig reageert en conclusies trekt die misschien wel helemaal niet juist zijn.
Ik begrijp best dat je geschrokken bent en dat je hiermee naar school bent gegaan en verwacht dat school hier iets mee doet maar we hebben het hier over een kind van 7. Zelfmoord roept bij ons hele heftige emoties op maar het zegt een kind van die leeftijd nog niet zo veel. Hij heeft er wellicht een keer iets over opgevangen en roept waarschijnlijk maar wat. Zoals kinderen zo veel kunnen roepen zonder zich te beseffen wat ze eigenlijk zeggen.
Naar de wijkagent gaan vind ik in dit geval echt belachelijk. Vervolgens zeg je dat school niks heeft gedaan maar dat weet je niet. School zal en mag hier helemaal niks inhoudelijks over zeggen. Je weet niks over de situatie van dit kind, niet wat school gedaan heeft en niet wat de beweegredenen hiervoor waren, en dat is logisch. Dat gaat je ook niet aan. Wel is het belangrijk dat jouw kind geen last heeft van dit kind. Daar kan je naar vragen. Wat gaan jullie doen om er voor te zorgen dat mijn kind niet wordt gepest, geslagen en uitgescholden wordt.
Jouw opmerking; dit is er 1 die schijnbaar niet opgevoed wordt vind ik misselijkmakend. Er kan zo veel aan de hand zijn waar jij geen weet van hebt. Trek niet te snel conclusies.

Shoops
Misselijk

Ik hoop dat jullie nooit in deze situatie komen....

Schijnbaar ben ik niet goed bezig hierin en moet ik rustig aan doen... Ik weet inderdaad niets van de situatie van het andere kind maar wel van de situatie van mijn kind en daar vecht ik voor. Elke dag zijn er verhalen over deze jongen, op een gegeven moment is de maat vol. Je kan niet tot in den treuren rekening houden met de ander, zeker niet als je kind je weer huilend aankijkt en vraagt waarom het niet veranderd.
De wijkagent wilde de school bijstaan, informeren.
En dat mijn opmerking over niet opvoeden iemand misselijk maakt? Niet mijn probleem, ik lig misselijk wakker wat voor ideeën in het hoofd van mijn dochter gepland worden, inderdaad een 7 jarige die de impact van dingen nog niet geheel kan overzien, dus ook niet als ze een mes in haar keel zet zoals geadviseerd wordt.....

wil40
Shoops.

Het jongetje kan jij niet veranderen en school neemt je klachten niet serieus. Ik zou gaan kijken voor een andere school voor je dochter.

Triva
Wat had je van het gesprek met

ouders verwacht die volgens jou hun kind niet opvoeden? Een hartelijk welkom, begrip, een flinke straf voor die jongen waar je bij staat en voortaan een lief, meegaand jongetje in de klas?

Als dit al zolang duurt moet je dit niet als losse situatie bestraft willen zien, je wil dat alle kinderen veilig zijn. Als school die veiligheid niet kan garanderen: andere school.

AnnaNiem
Shoops

Als je kind dat soort praat letterlijk neemt, zou ik daar eens beginnen. Dat niet alles is wat het lijkt, dat je niet altijd hoeft te doen wat een ander zegt en dat je altijd ouders en juf om hulp kan vragen. Wat je kan doen is tegen jouw kind zeggen dat het uit de buurt van dat kind moet blijven tijdens pauze en vrij spel. Verder spreek de school er op aan dat jouw kind zich niet veilig voelt, doe dat per mail naar de juf met een cc naar de directeur, en dat je graag een gesprek wil om dat te verbeteren.

De wijkagent erbij betrekken, ik vind dat een hele zware maatregel. Zoveel kan hij nu ook weer niet. Net zoals roepen dat het kind niet opgevoed wordt. Je weet niet wat er met het kind en de ouders scheelt. Je weet ook niet wat school wel en niet doet. Met dat soort acties zaai je onbegrip, word je niet serieus genomen etc. Zie hier hoe er op je gereageerd wordt en hier krijg je het direct en ongezouten terug. Zo wordt er ook achter je rug om gesproken... En dat helpt niet. Zoek een coöperatieve houding, ga uit van wat het doet met jouw kind en bedenk wat school kan doen om jouw kind te helpen. Het van school sturen van dat andere kind is niet iets wat je kan eisen dus laat dat er buiten.

aardbei
inderdaad

Eens.
Ik merk dat ik ook wat 'opstandig' word van jouw berichten Shoops.

Natuurlijk is er wat aan de hand. Natuurlijk kom je in actie als ouder. Dat snapt iedereen hier. Echt.

Jij richt je op dat 'onopgevoede' (jouw woorden) joch. Dat moet bestraft worden. En als school het niet doet, dan moet de wijkagent het maar doen.

Maar dat is jouw rol niet. Jij bent ouder van een ander kind. Jij gaat niet over die jongen, jij gaat niet over de manier waarop hij moet worden gestraft, jij gaat niet over maatregelen die de school naar hem moet nemen. Ook al is zijn gedrag nog zo ongewenst, jij gaat daar gewoon niet over.

Als jouw kind iets uithaalt, dan hebben andere ouders ook niets te zeggen over de straf die jouw kind het krijgen. Dat is iets tussen school, kind + zijn/haar ouders.

Waar jij wel over gaat, is over jouw kind. De school moet er voor zorgen dat jouw kind plezierig en veilig naar school kan. Dus dáár moet je de school op aanspreken. Wat gaat de school doen om ervoor te zorgen dat jouw dochter niet gepast, geslagen of wat dan ook maar wordt.

En inderdaad ga je ook met je dochter in gesprek. Wat kan zij doen als zich weer zoiets voorvalt? Etc.

aardbei
aanvulling

En daarnaast is het goed om je te realiseren dat een oplossing niet altijd zomaar voor handen is. Er zijn nu eenmaal complexe kinderen op deze aardbol. Kinderen die zich niet zo makkelijk voegen in een groep en die zich niet zo 'aangepast' kunnen gedragen. Straf geven levert vaak maar weinig (of zelfs tegengesteld) effect op. Toch moeten deze kinderen gewoon naar school. Ze kunnen (gelukkig maar) niet zomaar op straat gezet worden. Een alternatief is gewoon vaak niet voor handen.

Dat is geen excuus, maar wel een verklaring. Ook dit kind moet gewoon naar school. Ook als dat voor de school en andere kinderen soms erg lastig is.

MarSy
Tja

Ik had vroeger op school een 6 jarig meisje die tegen mijn zwangere collega zei: "ik pak een mes, die steek ik in je buik en dan gaat je baby dood en dan ga jij ook dood!“

Dit kan je heel erg vinden en straf geven, maar hrt kind had haar eigen moeder vermoord zien woorden, dus is het gedrag te verklaren en kreeg ze vooral hulp en een gesprekje. Dit was uiteraard niet bekend bij de hele school dus de kinderen en ouders die het hoorden zullen wel verbaasd zijn geweest over deze site aanpak. Was overigens op een reguliere school

Als jij vindt dat de school niet goed met jouw kind omgaat, ga dan naar een andere school, verder sluit ik mij aan bij #10

CC
Mijn zoon

Zei een tijdje geleden ook de meest vreselijke dingen tegen een klasgenootje, over zijn ogen uitsteken met een mes... het klasgenootje antwoordde vrolijk met eenzelfde soort idee en de heren liepen hand in hand het schoolplein af. Ze waren toen vier jaar oud. De vader van klasgenoot en ik hoorden het, maar waren beide niet gechoqueerd erover. Wel met zoon gepraat over dat hij dat niet meer moest zeggen, omdat het geen gehoor is. Nu is hij vijf en heeft net een sex periode achter de rug. Hij wil héél graag weten wat sex is, nou ik ben er nog niet aan toe hem dat te vertellen. Dus af en toe komt het onderwerp aan bod of het wordt geroepen op het schoolplein. Ik leg hem uit dat dat niet mag, maar ben niet verbaasd over dat hij dat roept.... 'er zijn er meerdere....

Ik vraag me af of deze jongen geholpen is met straf.... neemt niet weg dat het moet stoppen. Mijn zoon begrijpt trouwens heel goed bij wie en in welke situatie je dit soort grappen wél kan maken en wanneer niet.....

juf Ank
uh

Hij is vijf en JIJ bent er nog niet aan toe hem te vertellen wat seks is? Het is heel normaal dat al jongere kinderen daar vragen over gaan stellen.
Je moet ieder kind gewoon antwoord geven op de vragen die er komen. Wel op zijn/haar eigen nivo en over het algemeen moet je vooral ook niet heel veel meer vertellen. Maar vragen over seks dienen net zo goed beantwoord te worden.

Ad Hombre
MarSy

"Ik had vroeger op school een 6 jarig meisje die tegen mijn zwangere collega zei: "ik pak een mes, die steek ik in je buik en dan gaat je baby dood en dan ga jij ook dood!“"

Wat een idioot kind. Iedereen weet dat het 'dat steek ik in je buik' is!

MarSy
Ad

Nou inderdaad, zeiden wij ook tegen elkaar na afloop ;-)

CC
Juf Ank

Je hebt helemaal gelijk, maar ik weet niet hoe ik hem dat uit zou moeten leggen. Dus de nogal brede vraag ' wat is sex' heb ik nog geen antwoord op kunnen bedenken. Of althans, nog geen antwoord wat duidelijk en steekhoudend is en dan in eenvoudige bewoordingen... Andere vragen zoals hoe groeit een baby in je buik etc, draai ik mijn hand niet voor om... Of de vraag hoe een baby geboren wordt... Maar sex is niet zo ' technisch' als dat ;)

CC
Oh

En dat het ' normaal' is dat kinderen deze vragen stellen, ligt gelukkig voor de hand ;) ik heb alleen nog geen antwoord kunnen bedenken.

Voor wie wil, voel je vrij om mee te denken :)

aardbei
CC

"Dus de nogal brede vraag ' wat is sex' heb ik nog geen antwoord op kunnen bedenken. "

Het gaat om een 5-jarige toch? Dam kun je iets zeggen als 'seks is als grote mensen knuffelen zonder kleren'

juf Ank
precies

je moet het vooral niet moeilijker maken dan dat!

Leerachterstand wegwerken, hoe doe je dat?!

Lees hier of je kind een achterstand heeft en wat je kunt doen.