Huisdieren Huisdieren

Huisdieren

Jo Hanna

Jo Hanna

21-12-2018 om 10:15

Wegloopgedrag hondje

Sinds een half jaar hebben wij een hondje, een boomertje. Ze is een herplaatser van vier jaar en ze is gesteriliseerd. Ze is in het algemeen vrij kalm en kan goed loslopen. Ze loopt dan wel eens ver voor me uit maar houdt wel contact. Maar af en toe gaat ze helemaal 'los': ze heeft dan een heel andere lichaamshouding en -taal en als ze een spoor van iets heeft opgepikt, gaat ze er vandoor. Dan kan ik roepen wat ik wil maar dan luistert ze niet. Het heeft wel eens een kwartier geduurd voor ze weer terug was. Eén keer, toen we op vakantie waren in een huisje in het bos, is ze zelf naar het huisje teruggelopen.

Uiteraard is ze gechipt en ze heeft ook een penning met mijn telefoonnummer. Zo ben ik in ieder geval gemakkelijk te vinden als iemand haar los zou zien lopen. Maar ik vind het toch helemaal niet prettig. Ik begrijp het ook niet goed. Want het is dus maar af en toe. Dan vaak wel een aantal dagen achter elkaar. Maar het onrustige gedrag dooft ook weer uit en dan luistert ze prima en blijft ze netjes in mijn buurt. Ik heb me ook al afgevraagd of het iets hormonaals kan zijn maar daarvoor gebeurt het eigenlijk te vaak (Eéns per maand? Ik zal het eens gaan noteren.)

Iemand tips?

Groet,
Jo Hanna

Kaaskopje

Kaaskopje

21-12-2018 om 10:50

Geen tips, wel herkenning

Wij kunnen onze hond ook niet vaak loslaten. Alleen als hond met een 'vriendje' kan spelen, dus een hond waarvan we weten dat de twee goed samen gaan en elkaar flink afmatten. Eenmaal moe en voldaan, komt hond in dat geval wel netjes terug. We hebben een mix maar die mix bestaat uit rassen die gericht zijn op kleine knaagdieren als muizen, ratten en konijnen. Dus als mevrouw de kans krijgt is haar neus belangrijker dan onze stem en speurt heel fanatiek de grond af, vooral slootkanten, of dijkjes. Op deze manier wandelen is overigens ook erg vermoeiend voor een hond, dus ook al lijkt het of het een suffe bezigheid is, voor hond is dat een zware taak .

Ik neem aan dat je internet (youtube vooral ook) al afgestruind hebt op tips. Je zou nog contact kunnen zoeken met een hondentherapeut/trainer, dat kost wel wat, maar wie weet heeft hij of zij een aanpak die werkt. Wij houden het op lange wandelingen (man vooral) om de energie kwijt te kunnen raken en kan hond helaas zelden los van de lijn. Ik gebruik zelf een rolriem, om hond zo toch wat ruimte te bieden, man houdt daar niet van.

Paddington

Paddington

21-12-2018 om 11:46

Hondenschool?

Dat wil nog wel eens helpen. Niet omdat je hond of jij het niet begrijpen, maar omdat het je de mogelijkheid geeft om te oefenen met 'lastige' situaties.

Wij hebben 2 honden. De jongste van de twee is er ook 1 met een flinke rugtas. Hij had in het begin ook soms bananen in zijn oren. Meestal ging het goed, maar soms.... Pfff

Ik heb eerst 2 gehoorzaamheid diploma's met hem gehaald. Over de 2de hebben we 2 cursussen gedaan. Nu doe ik Breitensport met hem. Het voordeel daarvan is dat het niet alleen maar gehoorzaamheid is, maar juist in combinatie met toestellen. Daarbij is onze instructrice ook heel creatief in haar opdrachten. Ze zoekt altijd naar 'lastige' momenten voor de honden, waarbij je als handler dan moet zorgen dat jij echt heel leuk bent.

Kortom, zorg dat de band tussen jou en je hond heel goed is. Neem standaard wat snoepjes mee als je gaat wandelen en verras haar er af en toe mee. Zorg dat je daarin heel random bent. Dan blijf jij namelijk heel spannend.
Hormonaal zou kunnen, maar dan zou het meer 2/3x per jaar zijn.

Wil je niet naar een hondenschool, dan kun je misschien thuis wat trainen. Elke dag 5 minuten is al genoeg. Als je een beetje slimme hond hebt, heb na een half jaar een hond die heel veel trucjes kent en daarbij ook nog eens supergoed naar je luistert, waar je ook bent.

Woef

Woef

22-12-2018 om 10:16

Ik ben

Ik ben een voorspelbaar koekje.
Krabt hij in de lift niet tegen de deur? Koekje. Elke keer weer.
Komt hij? Koekje, ook al mag hij er na nog langer los.
Kijkt hij onderweg naar me? Complimentwoord ( góed!) En een koekje.
Mag uiteraard eigen voer zijn, maar een moeilijk etende boomer zou ik een minisnackje geven. ( of het eigen voer even rollen door salami.)
Later bouw je dat weer iets af, maar pakt het bij verslapping direct strak op.
Wordt een voorspelbaar koekje; wie weet werkt het; boomers zijn slim.
Heb hier zelf een communicatief hoogsensitief hoogstandje, verbaas me elke dag weer.

Kaaskopje

Kaaskopje

22-12-2018 om 14:28

Koekje

Onze hond kijkt op bepaalde momenten vol aanbidding omhoog naar "de baas", althans zo zou een ander dat kunnen opvatten. Deels vast waar, deels omdat hond weet dat er iets tegenover staat als hij braaf geweest is. Het is schattig om te zien. Steeds belonen heeft zin. Maar wel direct.

Je kunt er gewoon brokjesvoer voor gebruiken, dat is minder duur dan speciale beloninkjes. Wat ik ook gedaan heb met kvv, is soepballetjes maken (dat formaat) en 2 à 3 minuten in de magnetron "braden". Lekker, maar wel te vet om zo in de jaszak te dien. In een zakje of bakje dus.

Mijn tips

Ik heb een husky kruising teefje uit het asiel van bijna zes jaar oud. Ze jaagt en ze herdert op momenten dat het NIET mag en doet er af en toe rustig een half uur over om weer boven water te komen. Ze loopt ook af en toe van huis weg (vooral als ik niet thuis ben, ik kan ook een hoofdstukje over verlatingsangst doen).

Oefenene, oefenen, oefenen. Dus steeds terug laten komen, soms op twee meter, soms op 100. Ik beloon met stem, knuffel en een koekje, wissel het af. Ze kent ook het commando touch, dus alleen maar komen en aanraken en dan racet ze weeer weg. Op kom voor moet ze echt zitten. Ze is slim dus afwisseling helpt.

Andere activiteiten samen doen helpt ook maar mijn hond vond behendigheidstrainen eerst super en toen niets meer aan (ging liggen slapen in het veld).

Andere dingen aanleren helpt ook. Sinds ze het commando blijf goed snapt komt ze ook beter.

Mijn hondentrainer gaf aan dat je moet zorgen dat jij het aller interessants blijft. Bij mij is dat lastig, hond heeft weinig interesse in snacks (van alles geprobeerd) en geen interesse in speeltjes. Als je een hond hebt die van speeltjes houdt is het véél makkelijker!

Ik accepteer het ook gewoon. Dus alleen los als ik goed op kan letten, het veilig is en ik even kan wachten tot ze terug is. Anders niet.

Ik heb trouwens veel geleerd op de hondenschool. Ook het accepteren!

Succes!

Jo Hanna

Jo Hanna

26-12-2018 om 13:16

Misschien toch maar cursus dan

Bedankt voor jullie reacties! Goed om te lezen. Interessant maken voor het hondje om steeds contact met mij te houden dus. Speeltjes doet ze niks mee dus zal toch lekkers moeten zijn.

Ik doe nu zoals Mariel. Accepteren en wachten. Als ik het op tijd in de gaten heb. Ik zie het namelijk vaak wel aan de lichaamstaal. Maar ik zie ook dat het belangrijk is voor het hondje om energie kwijt te kunnen in rennen en scharrelen. Ik vind het dus ook wat zielig om haar aan de lijn te houden als ze zo opgefokt is. Maar het kan het contrast tussen goed en slecht gedrag misschien ook helderder maken.

Ik heb al wel eens gedacht aan een cursus. Misschien in het voorjaar maar eens werk van maken. Hoe dan ook zal dat goed zijn voor de band tussen baas en hond, lijkt me. En intussen alvast wat gaan oefenen onderweg. Dat kon nog wel eens moeilijk worden. Ik ben niet zo goed in consequent zijn. Ik vergeet het gewoon!

In ieder geval: bedankt voor de ideeën!

Groet,
Jo Hanna

Woef

Woef

26-12-2018 om 16:05

"Maar ik zie ook dat het belangrijk is voor het hondje om energie kwijt te kunnen in rennen en scharrelen"

Met rennen raken ze eerst wel energie kwijt, maar met een goed opgebouwde conditie nauwelijks meer.
Met hersenwerk/snuffelen ( dat doe je al) wel.
Thuis voertjes verstoppen, een snuffelmat ( zelf maken is 10x goedkoper), voer in doosjes, in dichtgemaakte keukenpapierrollen, in opgerolde sokken, in een doos vol frutsels enz.
Het vergt concentratie, is goed voor impulscontrole, het kalmeert, laat het zelfvertrouwen groeien en leidt af. Ze worden er heel moe van en je kunt het thuis doen.
Mijn hond kluift ( hetzelfde effect) en snuffelt dagelijks. Dat put veel meer uit als rennen. Een goede conditie is super, maar wil je ze moe krijgen: snuffelen/speuren/hersenwerk/kluiven.

Kaaskopje

Kaaskopje

26-12-2018 om 17:09

Zelfs met nietsdoen

Wat voor ons op het oog heel saai is, kan voor een hond een energievretende bezigheid zijn. Ergens op visite gaan of, als dat mag, bij een restaurantje koffie drinken of zelfs eten is slopend voor hond. Voor de conditie is het wel gezond om daar lopend naartoe te gaan. Voor mens én hond 😃. En inderdaad gewoon laten snuffelen is ook hard werken. Voor ons wat saaier.

Waar ik vandaag zelf weer aan dacht, is dat we de Kong weer tevoorschijn moeten halen. Wij hebben een voer-Kong. Dat is een ding waar je brokjes of bijvoorbeeld paté (blikvoer) in kunt doen, waarna hond het eruit moet zien te halen. De Kong zelf is van stevig rubber. Onze hond is onder het eten wat onrustig en daarmee is ze lekker even zoet.

Caesar

Caesar

27-12-2018 om 09:13

Aanlijnen

Ben ik erg flauw als ik vind dat als je je hond niet volledig onder controle hebt, dat je dan je hond gewoon aangelijnd moet houden?

Woef

Woef

27-12-2018 om 10:55

Nee hoor

Datzelfde heb ik met katten: binnenhouden of je tuin/balkon afschermen.

Met een hond valt goed te trainen, vandaar de tips en die zul je uiteindelijk los moeten oefenen.

Kaaskopje

Kaaskopje

27-12-2018 om 11:14

Caesar

Er zijn honden die zo'n jachtdrift hebben, dat er kurken in hun oren gaan zitten zodra ze de kans tot jagen krijgen. Onze huidige hond is de eerste van 7 honden waarbij wij het niet meer aandurven, behalve als hond zich totaal de blubber kan rennen met een vriendje. Dan ligt dáár de focus, in plaats van bij snuffelen en is ze na het spelen lekker moe. Ik ken meer mensen met jachthonden die het niet overal aandurven, behalve op bijvoorbeeld het strand. Maar zelfs daar moet hond dan wel zo goed kunnen luisteren, dat hij niet naar de duinen door kan rennen. Eenmaal in de duinen, is Leiden in last. Mensen met goed getrainde honden dus. Zo kende ik vroeger mensen met een Afghaanse windhond en nu nog met whippets met deze ervaring.

Katteneigenaar

Katteneigenaar

27-12-2018 om 11:42

Tja

Mijn kat is doodgebeten door een hond en de kat van mijn moeder ook. Een kat heb ik nog geen hond zien doodbijten.

Kaaskopje

Kaaskopje

27-12-2018 om 12:26

Katteneigenaar

Er zijn een paar onderwerpen die je bij feesten en partijen, maar ook op fora moet vermijden als je geen discussie wilt, dat is politiek, geloof, hondenpoep en of je een kat buiten laat lopen of niet .

Fransien

Fransien

27-12-2018 om 12:28

Hij doet niets hoor!

Zucht, die stomme loslopende honden die totaal niet onder appel staan. Komt er weer eentje op je afgestormd en gooit een peuter/kleuter om.
Ik ben vrij simpel, als je hond niet luistert dan hoort hij niet los te lopen.

Sally MacLennane

Sally MacLennane

27-12-2018 om 12:44

Mee eens, Fransien (even een ergernis spuien!)

Die irritante "hij doet niks"-honden zijn vaak ongeleide projectielen en je moet het allemaal maar leuk vinden...
Mijn hond is heel sociaal en luistert goed, maar hij heeft het niet zo op andere honden. Hij loopt in het bos altijd los, gaat andere honden uit de weg, is onder appèl en blijft dan ook bij mij in de buurt. Dan wordt hij regelmatig lastig gevallen door andere honden, maar het moet allemaal maar kunnen want "hij doet niks".

Nee, maar als mijn hond, na veel waarschuwen, inclusief grommen en een keer fel blaffen (keurig zoals het hoort bij honden), uiteindelijk "hap" doet naar zo'n ongeleid projectiel, heeft mijn hond het gedaan en zou mijn hond aan de lijn moeten?

Het is gewoon niet leuk meer om te gaan wandelen, zeker nu in de vakantie niet, omdat we altijd, zonder overdrijven echt altijd, minstens één zo'n hond tegenkomen.

En ja, hetzelfde geldt voor het tegen mensen (en kinderen!) opspringen door dat soort honden.

Hou je hond vast als je hem niet onder controle hebt!

Kaaskopje

Kaaskopje

27-12-2018 om 17:22

Onze hond

zou je kunnen betichten van 'reactief' gedrag. In plaats van te vluchten bij angst of rarigheid, gaat onze hond er juist op af. Dus alleen daar al om, zijn wij uitermate voorzichtig met loslaten, naast dat er kurken in de oren zitten als mevrouw eenmaal aan het snuffelen gaat. Daarom word ik zelf ook erg boos als mensen in de bebouwde kom in niet-loslaatgebied met een onaangelijnde hond lopen, of (minder boos, maar meer verbaasd) geen afstand houden. Waarom elkaar pal langs elkaar passeren, als er aan de andere kant een stoep voor jou alleen is? Het is eigenlijk helemaal niet normaal-honds om honden direct op elkaar af te laten lopen.

Jo Hanna

Jo Hanna

29-12-2018 om 13:08

Snuffelen

Ja, dat scharrelen en snuffelen is een feest om te zien! Het hondje ziet er zo gelukkig uit als ze lekker in het bos aan het rondlopen is. Ik zie aan haar dat het intense voldoening geeft. Voor mij is het een eye opener dat ik dat deels ook binnenshuis voor haar kan organiseren. Daar ga ik eens mee aan de gang!

Dit is mijn eerste hondje, ben een beginner dus. Ik heb heel bewust gekozen voor een klein formaat, zowel fysiek als qua ego, zodat mijn onwetendheid en tekortkomingen als baas ook niet al te forse consequenties hebben. Vooralsnog heb ik er vooral zelf last van. En zo hoort het ook!

Groet,
Jo Hanna

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.