Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op

Biologie studeren zonder natuurkunde

Mijn dochter wil na de zomer misschien biologie gaan studeren aan de universiteit. Het laatste jaar op het vwo heeft zij natuurkunde laten vallen. Er is de mogelijkheid om een soort toelatingstoets te doen voor natuurkunde. Heeft iemand daar toevallig ervaring mee, hoe goed die toets te doen is als je 5 jaar natuurkunde hebt gehad? Ze heeft het vak natuurlijk niet voor niets laten vallen, dus ze zal er nog wel iets voor moeten doen. Mijn eigen ervaring is dat vakken die niet je interesse hebben heel snel wegzakken in het geheugen.

Informeren

De moeilijkheidsgraad lijkt me moeilijk in te schatten. Je zou wel vast kunnen vragen hoe de universiteit je aanraad je voor te bereiden. Vaak is dat met een bepaald boek.

Dan kun je met dat boek beoordelen of het haalbaar is.

Toevallig hebben zoon en ikzelf allebei een toets wiskunde moeten doen voor toelating tot de universiteit. Ik kreeg een boekje geadviseerd en dat ging de HAVO stof niet te boven, dus dat was een eitje.

Zoon kreeg een wat moeilijker boek, nou ja wel 40 jaar later dus.

Dat was wel even een week of twee keihard werken, maar ook goed te doen.

Lotte

Lotte

08-01-2019 om 12:47

Hbo

Mijn zoon studeert technische natuurkunde aan het hbo en ik denk dat het erg van de opleiding/universiteit afhangt wat er gevraagd wordt. Een maatje met vwo diploma maar ‘slechts’ wiskunde A, had geen mogelijkheid om naar de universiteit te gaan, waar wiskunde B voor nodig is.
Kortom, je kunt er weinig over zeggen. Ik zou de verschillende biologie opleidingen vragen voor de mogelijkheden. Dat kan per universiteit verschillen.

Zomercursus of voortentamentraining

Voor de exacte vakken komt dit redelijk vaak voor, dus er is ook cursusaanbod voor. Je hebt zomercursussen, die zijn voor leerlingen die het vak helemaal niet gehad hebben. En je hebt voortentamentrainingen, die zijn voor leerlingen die het vak wel gehad hebben maar onvoldoende staan. Jouw dochter zit daar een beetje tussenin.

Je hebt ook de reguliere eindexamentrainingen, maar dat kan zwaar omdat dat precies in de periode is dat ze al die andere vakken ook moet voorbereiden. Bovendien zit er dan vrij veel tijd tussen de training en de toets.

Ik vond zelf natuurkunde in de 6e klas niet moeilijker worden, alleen breder (meer onderwerpen). Er kwamen nieuwe onderwerpen bij maar de berekeningen werden niet moeilijker meer. Maar dat was lang geleden, ik weet niet hoe de opbouw van het vak nu is.

Thera

Thera

08-01-2019 om 14:58 Topicstarter

Bedankt allemaal

Het kan dus meevallen. Hoe het nu is met natuurkunde in de 6e kan ik aan haar broer vragen die dat eerder had. Het lijkt me zelf voor haar nog het lastigste om je er weer in te verdiepen als je eerst zo blij was dat je ervan af was..
Ik zal het er mer haar over hebben dat ze beter even contact kan opnemen met de universiteit.

Veer

Veer

08-01-2019 om 19:35

Mindset

"Het lijkt me zelf voor haar nog het lastigste om je er weer in te verdiepen als je eerst zo blij was dat je ervan af was..'

Je mindset is alles😀. Je dochter zal nu gemotiveerd zijn! Ze weet waar ze het voor doet!

Voortentamen

Hier eentje die twee jaar geen natuurkunde had gehad, wegens wisseling profiel. Maar natuurkunde was nodig voor de studie en zo was de motivatie hoog.

Direct na het CE- examen, een zomercursus voortentamentrainingen; 6 weken 4 avonden van 6 tot 10 uur. Pittig ( en tussentijds vernemen dat je een examen moet doen terwijl je weet dat je voor je VWO gezakt bent), maar he5 voortentamen wel gehaald met een zeven. De cursus kostte ook ca. duizend euro. Reden genoeg om er het beste van te maken.

Niet alle cursisten slaagden; het voortentamen is zeker niet gemakkelijk.
Onderschat het niet.

Ano

Ano

09-01-2019 om 12:08

dochter

Mijn dochter is dit jaar begonnen met biologie. Tot nu toe heeft ze nog geen natuurkunde gehad of nodig gehad (ze heeft ng gedaan met natuurkunde) maar wel wiskunde en scheikunde. Wiskunde en scheikunde heeft ze wel in afgelopen 2 blokken als zelfstandig vak gehad. Bij wskunde komen zowel wiskunde a als b aan de orde omdat de studenten een van de twee vakken hebben gehad (sommigen dan ook nog wiskunde d).
Ik heb haar naar aanleiding van dit draadje gevraagd over natuurkunde, Zij adviseerde naar open dagen te gaan, pdaar met de dekaan of studiecoordinator die zeker aanwezig is te praten en ook naar meeloopdagen te gaan waar je ook allerlei info kunt krijgen. En anders is misschien een jaar vavo natuurkunde mogelijk (met evt werken).

Thera

Thera

09-01-2019 om 12:31 Topicstarter

Ano

Dat laatste zal ze niet graag doen, ze heeft echt zin om te gaan studeren, maar bedankt voor het navragen!

Ano

Ano

09-01-2019 om 13:45

thera

Op naar de open dagen en/of meeloopdagen, dus. Dan weet ze ook gelijk of de studie wat voor haar is.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.