Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op

Groep 1 en zindelijkheid

Hallo allemaal!

Ik heb geen vraag, maar wilde iets kwijt en vroeg me af hoe jullie erover denken.

Mijn dochter van 4 is deze week voor het eerst naar school. Spannend natuurlijk!

Nou is ze al weer een tijdje zindelijk, maar vind ze de wc nog een beetje eng op school waardoor ze de neiging heeft om het op te houden. Vroeg of laat gaat dit fout natuurlijk. Het is nu een principe om het één keer mee te maken om daar naar de wc te gaan, en dan komt het vast wel goed. Daar maak ik mij absoluut niet druk over. Echter, heeft de situatie andere vragen uitgelokt, namelijk het beleid van school als het kind niet zindelijk is of een ongelukje krijgt.

School belt ons namelijk op, om het kind te verschonen / op te halen wanneer ze een ongelukje hebben gehad. Het is voor ons al een tijdje een feit dat scholen minder zin hebben om dit stukje opvoeding beperkt tot zich te nemen en dit volledig bij de ouders leggen. Daarom zijn we extra hard aan de slag gegaan om te zorgen dat ze zelfstandig is hiermee.

Maar het stoort mij enigszins wel, dat scholen werkende ouders op gaan bellen om langs te komen, en dat voor een paar redenen.

- Ouders zijn er niet direct. Het duurt toch wel even voordat papa of mama aanwezig is. Dus moeten ze tot die tijd in een plas of poepbroek zitten...
- Werkgevers zijn ook absoluut niet blij met je wanneer je (vaak) weg zou moeten omdat je kind een ongeluk heeft gehad. ( Een ziek kind is een ander verhaal. )
- Dit kost iedereen meer geld...
- Voor een kind van 4 en ouder is dit al behoorlijk gênant en beschamend. Hoe langer het duurt en hoe meer handelingen erbij komen kijken, hoe erger het wordt voor een kind helemaal als dit opvalt voor andere kinderen. (Plagen / pesten)
- Kinderen kunnen gaan denken dat op deze manier papa of mama ze wel komt ophalen, als ze even geen zin in school hebben. Het zou ze kunnen motiveren om niet meer zindelijk te blijven...

Kortom, ik vind een hoop mis aan dit beleid. En even via Google kom ik er toch achter dat véél mensen, die het overigens ook ervaren, erg veel last van ondervinden.

Nou vraag ik me dus iets af. Als je een leraar bent van groep 1, 2 etc dan weet je toch waar je voor tekent en met welke doelgroep je te maken gaat krijgen? Een verpleegster gaat toch ook niet solliciteren bij het ziekenhuis en vervolgens klagen dat bloed vies is en dat patiënten dit zelf maar even moet afvegen?

Ik vind persoonlijk dat scholen véél te veel verwachten van een kind van 4 en diens ouders. Mijn kind, ondanks zindelijk, heeft wel moeite met bijvoorbeeld shirtjes aan en uit doen. Maar ik merk dat school ook hier niet echt veel behoefte aan heeft en verwacht dat ze dit ook al moeten kunnen. Haar ontwikkeling is op vele andere punten sterk, en op andere punten minder. Het is dan toch ook de bedoeling dat de school meewerkt aan de mindere punten en niet de taak enkel bij de ouders neerlegt, die 4 jaar hard hebben gewerkt om haar zoveel mogelijk zelfstandig te laten worden en hard blijven werken naderhand?

Ik heb het idee dat scholen, wegens ondercapaciteit en voorkeur, de lat erg hoog leggen bij kinderen zodat ze zelf meer rust krijgen. Is het dan eerlijk om dit op het bord van de ouders alleen te gooien? Overigens geef ik niet meteen de schuld aan de leraar. Er zullen vast leraren zijn die wel verschonen. Maar ik geef wel de schuld aan het beleid van scholen en het onstaan hiervan. Dat je 25 kinderen per dag 5 keer moet verschonen, snap ik dat dit niet gaat werken. Maar om incidentele gevallen, de ouders moeten gaan bellen, dat snap ik niet.

Wat vinden jullie hiervan? Zijn er ook kleuter-leraren aanwezig, die dit kunnen onderbouwen of uitleggen?


hier

was dat niet zo. Bij een ongelukje werden ze gewoon op school geholpen. Er lag altijd een stapel schone kleren in de klas voor dit soort gevallen. De vieze kleren kreeg je dan in een plastic tasje mee bij het ophalen.

Dendy Pearson

Dendy Pearson

10-01-2019 om 10:56

Hier ook niet

Ook hier is er bij de kleuters een kast met verschoningen. Ouders vullen dit zelf soms aan.
Wel is het de bedoeling dat een kind zichzelf kan verschonen, een juf kan eigenlijk niet weg van haar groep. En voor grote poepongelukjes worden de ouders wel gebeld.

Onze dochter vond het toilet op school ook nogal spannend, dus dat ging ook wel eens mis. Ik had voor haar gewoon altijd een verschoning in haar tas. Kleren die ze zelf makkelijk aan en uit kon doen. Voor een meisje wat vaak ongelukjes heeft is een maiilot echt niet handig.

Tomas

Tomas

10-01-2019 om 11:08 Topicstarter

@Dendy

In principe kan ze zelf al een hoop dingen doen, zoals zelfstandig naar de wc gaan, afvegen, broek omhoog, etc. Maar ze is altijd gewend om in rust naar de wc te gaan, en bij haar in de klas zitten er 'en-suite' wc'tjes.

Wellicht vind ze het te rumoerig en durft ze niet. Ze krijgt van ons ook gewoon noodkleertjes mee, elke dag. In de hoop dat mocht het gebeuren, we een lerares hebben die het geen punt vindt.

Maar wel worden we van alle kanten gewaarschuwd en gedreigd door school,over dat ze dit beleid uitvoeren. En dat beleid steekt mij een beetje. En blijkbaar lees en hoor ik genoeg verhalen dat dit niet enkel een bangmakertje is (dat begrijp ik zelfs nog) maar voeren ze het ook echt uit. Gelukkig zijn er ook scholen die het niet doen... Maar we hebben niet allemaal de luxe om scholen om bepaalde beleidspuntjes uit te zoeken.

Ik krijg trouwens ook een rare dilemma in mijn hoofd:

Stel een lerares heeft zelf ook een dochter van 4 die op school zit, echter niet haar klas. In principe zou de lerares worden gebeld of aangesproken worden als haar kind een ongeluk heeft. Maar ze mag niet weg uit haar klas, want ze heeft ook verantwoordelijkheden. Hoe zou ze dit moeten aanpakken? Op dat moment valt de school directie met de neus in de boter: De werkgever heeft dan last van zijn eigen beleid. Maar collega's zullen elkaar dan vast wél helpen in zo'n geval. ( Zou ik wel gedaan hebben ) Maar het laat wel zien hoe krom het is.

Koffiekop

Koffiekop

10-01-2019 om 12:22

Vader?

Tomas, het kind van een lerares heeft toch ook een vader?? Wat is er mis met de váder bellen om een kind te verschonen.
Niet dat ik het eens ben met het beleid van deze school, maar mijn stekels gaan wel overeind staan van jouw automatische aanname dat alleen een moeder geschikt is om naar school te komen en het kind te verschonen...

Milcham

Milcham

10-01-2019 om 12:26

Mmm

Bij plasongelukjes kreeg mijn kind een setje van school, als er een poepongelukje zou zijn zou ik gebeld worden. School heeft geen wasbak, washandjes, douche of tijd om een kind met een poepongeluk schoon te maken. Ik vind daar niets raars aan. Ik vind het wel raar dat een gezond kind nog niet zindelijk is of zichzelf niet aan- of uit kan kleden. Met moeilijke kledingstukken zoals kleine knoopjes of een maillot werd mijn kind echt wel geholpen maar enige zelfredzaamheid mag een school toch wel verwachten.
Er zijn landen waar kinderen jonger dan vier naar school gaan en die zijn echt wel zindelijk. School is imo voor onderwijs, ouders zijn voor zindelijkheidstraining en opvoeding.

Micham

'School is imo voor onderwijs, ouders zijn voor zindelijkheidstraining en opvoeding.' Dat vind ik ook en ik zou wilen dat de kindjes zich daaraan ook zouden houden: leren op een potje plassen doe je thuis, op school plas je niet of op de wc.
Het is overigens niet zo, dat landen waar kinderen jonger naar school gaan die kinderen ook zindelijk zijn. Wat dat betreft is het aardig om je licht op te steken bij de zuiderburen,w aar kinderen vanaf 2,5 jaar naar school mogen:

'Als je kleuter 2,5 jaar is maar nog niet zindelijk, mag hij toch naar de kleuterschool.
De school mag jou natuurlijk wel informeren over het belang van zindelijkheidstraining, en met je overleggen wat de mogelijkheden zijn.' Aldus de website van het onderwijs van Vlaanderen.

Dat leidt daar overigens ook tot discussie, zie dit artikel uit De Standaard van 2016. Maar dan gaat het over de zindelijkheidstraining en te luie ouders. Niet over de vraag wie het kind droge kleren aandoet.

Standaard vader sturen kan trouwens wel een oplossing zijn. Mijn ervaring met tussenschoolse opvang is dat het verschijnen van vaders op normale werkuren eerder de vraag oproept of dit wel moet zo. Van beide kanten overigens. Over vrouwen heerst eigenlijk stiekem ergens toch nog de mening, dat vrouwen er voor de kinderen moeten zijn als ze kinderen hebben gekregen en mochten ze zo nodig willen werken, dat ze dan zelf de problemen die dit oproept moeten oplossen. Daarmee zijn ze ook strenger dan in de tijd van de thuisblijfmoeders. Ik geloof niet dat ik ooit een thuisblijfmoeder op de kleuterschool heb zien verschijnen om een kind te verschonen. Er was toen alle begrip dat thuisblijfmoeders wel meer te doen hadden en juist zoveel mogelijk ontzien moesten worden bij hun toch al moeilijke taak.

Tsjor

Tsjor

Bregje

Bregje

10-01-2019 om 13:03

wat belachelijk

Mijn dochter maakte ook regelmatig ongelukjes, ik ben nog nooit gebeld om deze te verschonen, oudere kindjes helpen om te verschonen. Ze mocht ook zelden naar de wc als ze moest, ben er toen ook mee naar het schoolhoofd gegaan. De invaljuf vond groep 1 maar een plasklas, ze was vooral groep 8 gewend. Uiteindelijk is ze in groep 3 van de ongelukjes afgekomen.

Tomas

Tomas

10-01-2019 om 13:04 Topicstarter

@Koffiekop

Vervelend dat je dacht dat ik alleen maar de moeder bedoel. Echter noem ik een voorbeeld en gebruik ik het woord lerares, omdat mijn dochter dat toevallig ook heeft. Maar voor de rest heb ik het gewoon over ouders. Het maakt mij eerlijk gezegd geen bal uit wie het doet, moeder of vader. Zolang het maar gebeurd.

Tomas

Tomas

10-01-2019 om 13:18 Topicstarter

@Milcham

Maar zindelijkheid en incidentele ongelukken zijn twee verschillende dingen. Ouders hebben enkel invloed op het eerste gedeelte door het ze aan te leren. Maar incidentele ongelukken hebben geen invloed, hoe goed je je kind ook opvoedt. Zelfs volwassenen hebben incidentele ongelukken, al heerst daar een taboe over...

In ons geval, is ons kind gewoon zindelijk. Zelfs in de nacht gaat ze uit zichzelf naar de wc. Maar eenmaal op school vindt ze het gewoon heel erg eng. Hoe leer je dat je kind aan, als je er niet bij bent? Te vaak wordt er dan de schuld gegeven aan opvoeding en dat school er niets mee te maken moet hebben, want die zijn alleen bezig met andere ontwikkelingen. Naar mijn mening valt dit ook onder ontwikkeling en zou de school daar best wel een handje mee kunnen helpen.

Daarom vind ik groep 1 nog zo pril om meteen te zeggen dat een kind van alles moet kunnen. Groep 1 is nog steeds voor elk kind onwennig omdat ze nooit naar school zijn geweest. Dat wennen geldt op heel veel vlakken, en ik ben absoluut zeker ervan dat incidentele ongelukjes ook te maken heeft met onwennigheid.

Over andere landen, die hebben ook ongelukjes. China schijnt zelfs één van de landen te zijn waar ze het snelst zindelijk zijn. Maar dan spreken we over China. Waar ouders geen luiers aandoen, maar een broek met een bilflap waar ze elk moment van de dag hun behoefte kunnen doen in de bosjes en op straat en zelfs over de schouder van de mama of papa. Dat is niet onze cultuur, wij worden er zelfs voor gestraft als we geen wc gebruiken. Dus vind ik de vergelijking tussen anderen culturen niet helemaal gepast, want daar hebben ze ook andere gewoontes en regels.

Laat ik wel duidelijk zijn, ik heb het niet over je kind zindelijk maken voor school. Dat is de taak van de ouders. Ik heb het over als je kind eenmaal op school is en toch een ongeluk krijgt. Dat is nét even iets anders dan waar jij het over hebt. Wellicht heb ik dat niet duidelijk genoeg gemaakt.

Milcham

Milcham

10-01-2019 om 13:35

Tomas

Hoe zie je het voor je als een kind in zijn broek poept? Er is dus geen mogelijkheid om een lapje over je kind te halen. Er is geen douche, geen warm water, geen washand. En vooral geen tijd: om jouw kind te verschonen moeten 30 andere kinderen alleen gelaten worden. Het enige dat de juf kan doen, is schone kleding geven. Dan zit je kind dus met stront tot aan zijn navel tot de school uit gaat. Ik snap het beleid dat ouders gebeld gaan worden als een kind in zijn broek heeft gepoept. Lekker thuis onder de douche, wat schoons aan en hup terug naar school.
Een plasongeluk is een ander verhaal. Dat is een kwestie van schone onderbroek, broek, sokken, hemd en soms schoenen.
Mijn dochter ging ook niet op een vieze wc. Heeft járen geduurd en nu is ze er gelukkig overheen. Ik vind het sneu voor haar maar heb dagelijks gezegd dat ze naar de wc moest gaan als ze moest. Adem in en je ding doen, het is wat het is. Ik heb geluisterd naar wat ze zei, heb begrip getoond maar ook gezegd dat ik er niets aan kon veranderen en als ze geen buikpijn wil hebben gewoon moet gaan.
En in groep 1 hoeft een kind niet alles te kunnen maar bepaalde basisdingen wel. Ik heb vaak kinderen met de armen omhoog zien staan, te wachten tot ze aangekleed werden door de juf. Aan- en uitkleden moeten ze echt zelf kunnen vind ik.
Ik wilde altijd graag dat mijn kinderen zo zelfstandig mogelijk waren. Als er vriendjes van 8 kwamen lunchen die niet zelf konden fietsen, hun boterham konden smeren of hun veters konden strikken dan heb ik best een beetje medelijden met ze. In de watten leggen lijkt lief en leuk maar zelfstandigheid is naar mijn mening goud waard. Ik zeg niet dat jij je kind pampert, maar ik heb soms het gevoel dat het begint met het belachelijk vinden dat kinderen bepaalde dingen moeten kunnen die ze al echt wel kunnen. Ik heb het uiteraard steeds over gezonde kinderen, niet ieder kind kan al deze dingen.

Fransien

Fransien

10-01-2019 om 13:50

Het maakt uit

Mijn kinderen waren allemaal zindelijk voor hun derde en hebben in groep 1 en 2 echt wel eens een ongelukje gehad. De plas-ongelukjes loste de juf zelf op met het kind door het schone kleren te geven en op te dragen zich om te kleden. Lastige knoopjes werd mee geholpen, maillot aantrekken is altijd een drama en werd mee geholpen, een stijve broeksknoop was ook geen punt. Maar sokken, onderbroek, broek en shirt moest een kind gewoon zelf aan kunnen doen.
De enige keer dat ik gebeld ben is toen mijn dochter misselijk was geworden op school en zichzelf ondergekotst had. Ik ben zo snel mogelijk haar komen ophalen.

Een vriendin heeft een kind met een probleem met poepen en obstipatie afgewisseld met diarree. Dat ging wel eens mis bij de kleuters en dat was wel reden voor de juf om te bellen. Het kind zat er iedere keer behoorlijk onder en de juf was die keren ook flink bezig om de grond en de stoel te soppen.
Mijn vriendin heeft in een week dat het echt beroerd ging haar kind in samenspraak met de juf wel eens een paar dagen thuis gehouden. Meer dan 3 poep-ongelukken per dag was niet te doen, niet voor het kind maar ook niet voor juf en moeder.

Kleding

Hier op school en trouwens ook bij de BSO, is er een kast met reservekleding. Hier zitten vooral kleutermaten in, maar ook wat in grotere maten. De kleding wordt af en toe gevraagd via de nieuwsbrief als het te slecht wordt of de voorraad geslonken is. Er is altijd de kans dat een kind een ongelukje krijgt, ergens in valt, onder de verf zit, overgeeft, etc. Bij dat laatste worden ouders trouwens wel gebeld voor overleg maar krijgen dan wel een opgepoetst kind mee. Dus dat beeld herken ik niet wat jij nu als feit benoemt. Scholen zijn op bepaalde gebieden best autonoom in hun beleid.

Wat je je kind kan leren, is dat het op bepaalde momenten gewoon gaat proberen. Dus bijvoorbeeld voor het buitenspelen en direct na het buitenspelen nog eens. Verandering van temperatuur kan plassen stimuleren. Vraag de juf om haar te helpen herinneren te gaan en dat ze ongehinderd moet kunnen gaan ook al is ze al tig keer gegaan of komt het in de klas niet uit. Bespreek dat niet als je daar staat omdat het (weer) eens fout is gegaan, maar maak er een aparte afspraak voor. Hou rekening met de kleding dus geen lastige knoopjes, strikjes etc. Hallo, legging/jegging/joggingbroek en geef reservekleding en een plastic zak mee.

Het verschonen hoeft de juf trouwens ook niet zelf te doen als ze de klas niet alleen kan laten. Dat kan een kind uit groep 7/8, vrijwilligster, andere juf, leerlingbegeleider of onderwijsassistent ook. Zelfs de directeur, andere meester of een conciërge kan dat, maar of je dan een man dat wil laten doen.... dat is voor veel mensen door die misbruikzaken toch wat beladen. Maar even toezicht in de klas houden kan hij ook. Net zoals ook vader gebeld kan worden...

bicyclette

bicyclette

10-01-2019 om 14:05

Milcham

"Hoe zie je het voor je als een kind in zijn broek poept? Er is dus geen mogelijkheid om een lapje over je kind te halen"

Daar zijn billendoekjes voor uitgevonden. En op iedere school zal er warm water uit (een deel van) de kranen komen. En een doekje of washandje is heus te vinden of re organiseren hoor.

Maar draai het eens om. Hoe zie je het voor je als het kind in zijn broek heeft gepoept en de aanwezige leerkrachten/assistenten doen niets? Er zijn natuurlijk massa's ouders die helemaal niet binnen een paar minuten op school kunnen zijn. Ook niet binnen een uur overigens, of binnen twee uur. Sterker nog: een deel van de ouders is op hun werk überhaupt niet bereikbaar.

In de praktijk zal die (incidentele) poepbroek gewoon ter plekke worden verschoond door wie er dan ook maar aanwezig is op school. Natuurlijk. Niets doen is namelijk helemaal een alternatief.

bicyclette

bicyclette

10-01-2019 om 14:06

een = geen

Het moet natuurlijk zijn:
Niets doen is namelijk helemaal GEEN alternatief.

Flavia

Flavia

10-01-2019 om 14:09

Annaniem

'Dat kan een kind uit groep 7/8, vrijwilligster, '

Hoe zie je dat voor je, een kind uit groep 8 moet zelf uit een les gehaald worden om een willekeurige kleuter te verschonen?

Een vrijwilligSTER?, die zijn daar ook bezig met een activiteit waarvoor ze ingehuurd worden.

Ik ben het met je eens

Ja, het is raar beleid. Ja, natuurlijk moeten ook kinderen met ongelukjes en zelfs niet zindelijke kinderen naar school kunnen. Welkom zijn met 4 jaar (hier in Frankrijk is net dit jaar de leerplicht vervroegd naar 3 jaar zelfs).

Maar het is staand beleid. De Nederlandse overheid vindt dat de scholen het verschonen en zelfs het hele kind mogen weigeren. Ik geloof dat zelfs leerplichtige kinderen (5 jaar) geacht worden dan maar naar een medisch kinderdagverblijf te gaan.

Zou het niet fijn zijn, een school met een zorgkracht? Een schoolverpleegster?
Is in heel veel beschaafde landen gewoon.

In Nederland niet.
In Nederland moeten de ouders het zelf oplossen.
Het is hún kind tenslotte
Hadden ze maar.....

of zoiets

Tomas

Tomas

10-01-2019 om 14:12 Topicstarter

@Milcham

Ik denk dat onze meningen verschillen over wat we verstaan als gezond. In mijn beleving kan een groep 1 leerling moeite hebben met kleren aan of uit doen en toch gewoon gezond kunnen zijn.

Geen enkel kind is namelijk hetzelfde. De één ontwikkelt zich meer sociaal, de andere emotioneel / intellectueel en de andere motorisch sterk. Het is een wisselwerking, waarvan je niet kan verwachten dat je kind hoog scoort op elk vlak om gezond bevonden te kunnen worden.

Mijn dochter leest al niveau 3 boekjes met een behoorlijke tempo. Het alfabet en dergelijke dingen gaan haar heel makkelijk af. Ze is op dat vlak dus enorm sterk. En als ouders zagen wij dat ook en hielpen haar hard mee om haar interesse te bevredigen. Dan komt ze vervolgens een klas in waarbij kinderen nog niet eens zijn gestart met niveau 1, maar wel heel goed een shirt kunnen aantrekken. Ondanks dat mijn dochter dag in dag uit oefent met haar shirt. En die tijd heeft de leraar ook niet, wat aan de ene kant heel begrijpelijk is, maar aan de andere kant, ouders inschakelen kost alleen nog maar meer tijd en moeite.

Het aankleden gaat haar goed af, maar shirts is voor haar enorm lastig, ondanks dat we het haar iedere dag zelf laten proberen. Uiteindelijk lukt het haar wel, maar is het een half uur verder. En dat dag in dag uit doen, maakt ons niet bepaald lui denk ik.
Dat zou dan betekenen dat ze niet gezond is?

Een poepbroek kan in een zak gedaan worden. En ik heb nog nooit meegemaakt dat je een warme washand moet gebruiken. Daar zijn billendoekjes voor. En ja, soms heeft een kind diarree oid en zit er helemaal onder en dan begrijp ik het telefoontje wel. Maar toch, op de kinderopvang wordt het wel gewoon gedaan, en ook daar moeten de werknemers ook op de groep blijven staan. Het kan dus blijkbaar wel? Dus zou ik mogen aannemen dat leraren vinden dat ze teveel taken hebben of een andere reden, en dan zou ik weer kunnen stellen dat het een 'part of the job' is.

Maar zelfs bij de minst geringste 'remspoor' in de onderbroek, als ik het zo mag noemen kan de school al bellen. Uit principe en omdat het een beleid is. Even een billendoekje erlangs en een schone onderbroek en broek aan, die ze overigens zelf zou kunnen omkleden, is in dat geval korter dan een telefoontje plegen, wachten etc. Maar dat gebeurt niet, je wordt namelijk gewoon gebeld.

Ik snap je perspectief wel, maar je generaliseert elk kind zo. De basis is voor elk kind anders en ondanks dat veel kinderen het kunnen managen is daarom besloten dat je vanaf 4 jaar veel moet kunnen. Maar als je kind dat niet kan, wordt het als ongewoon / niet normaal, ongezond of zelf bizar gevonden zonder dat er gekeken wordt naar waar het kind dan WEL erg goed in is.

Overigens ik praat veel in hypothese, want mijn dochter ervaart dit allemaal (nog) niet, gelukkig. Maar het zijn wel allemaal vragen die ik opgeroepen krijg bij zo'n beleid. En ik lees nu dat er veel scholen zijn die dat niet doen, maar elders kom ik ze wel weer tegen. Er zijn dus geen duidelijke algemene regels voor gemaakt. Dat maakt het dus alleen nog maar vreemder...

Tomas

Tomas

10-01-2019 om 14:18 Topicstarter

AnnaNiem

Bedankt voor je tip over het stimuleren. Wij waren je toevallig net voor.

Zojuist bij het ophalen tussen de middag even met de lerares gebabbeld. Aangegeven dat ze zich inhoudt bij de wc en dat ze aangeeft het heel eng te vinden. Ze wisten dat ze zindelijk was, maar toen we haar vroegen of ze even mee wilde denken en opletten, of zelfs de wc wellicht minder eng kon maken kwam er een typische opmerking uit haar mond: "Ja, maar dat is eigenlijk niet de bedoeling he? De bedoeling is dat ze het zelf allemaal moet kunnen".

Omdat dit de eerste week is, ga ik niet meteen boos doen op de eerste beste opmerking. Maar hier kan ik nou dus niet tegen... Heb daarna aangegeven dat ze het al kan, maar of ze enkel kan laten zien dat de wc net zoals thuis is, wellicht kon 'vreemde ogen' dwingen. "Vooruit dan maar" was de reactie.

Tja...

vlinder72

vlinder72

10-01-2019 om 14:18

Tomas

Waar heb je het nou precies over? Heeft je dochter een keer een ongelukje gehad? Gebeurt het bijna dagelijks of wekelijks?

Kan zij zichzelf omkleden of niet?

Ik vind ook dat een kleuter zichzelf moet kunnen omkleden. Dan maar een poos geen leuke rokjes en maillots aan maar makkelijke kleding. Mijn kinderen hoefden nooit knopen open en dicht te doen. Ik hield er rekening mee dat ze zelf hun broek aan moesten kunnen doen.

Bij een keer een ongelukje vind ik ook dat de school dat moet kunnen oplossen. Wel mag een school verwachten dat een kind zichzelf kan aan en uitkleden. Bij regelmatige ongelukjes mag een school best wat strenger gaan zijn. Het is niet meer het kinderdagverblijf. Het is een school waar iemand les geeft en een docent hoeft niet de hele dag bezig te zijn met het verzorgen van kinderen.

De regel

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/basisonderwijs/vraag-en-antwoord/mag-een-basisschool-mijn-kind-weigeren

"Is uw kind nog niet zindelijk? Dan mag een basisschool uw kind weigeren. In overleg met de huisarts en de school kunt u hiervoor een oplossing zoeken. Het is belangrijk dat uw kind zo snel mogelijk zindelijk is, zodat het alsnog kan meedoen op school."

Je kunt je natuurlijk ook druk maken over een incident.
Hier op de site is ook wel eens voorbij gekomen dat je, als je ver weg woont, iemand zou kunnen betalen die wel in de buurt woont en thuis is. Het vraagt om creatieve oplossingen. En voorkomen moet worden dat een kind een hete aardappel wordt en lang moet wachten of zoiets, het is voor een kind niet leuk.

De meeste kinderen zijn zindelijk, sommigen hebben soms nog een ongelukje. Anderen zijn nog niet rijp. Daar zul je een oplossing voor moeten vinden.

Zou fijn zijn als de school die verantwoordelijkheid wel zou nemen. Maar zoals het nu is kun je het maar beter incalculeren en zonodig oplossen. Het is maar een fase, het gaat voorbij.

Erger vind ik dat de toiletvoorziening voor kinderen vaak zo onder de maat is. Stinkt, niet schoon, te weinig toiletten waar teveel kinderen tegelijk gebruik van moeten maken. Zo kweek je wel ongelukjes.

Tomas

Tomas

10-01-2019 om 14:28 Topicstarter

@vlinder72

Ik zou je graag de eerste vragen willen beantwoorden ,maar ik heb dat allemaal al uitgelegd, anders voel ik me een papegaai.

Dit echter gaat niet over 30 ongelukjes in de klas, dit gaat over 1 specifiek kind die een incidenteel ongelukje heeft. Kind en ouders kunnen er immers niets aan doen dat ze de klas moet delen met 30 anderen die ook incidentele ongelukjes hebben...

En je geeft zelf al aan ,de school mag dat in dat geval doen. Maar zij zien enkel de 30 ongelukjes en niet de incidenteel ongelukje van mijn kind, dus het beleid is dat je wordt gebeld ongeacht wat... En dat vind ik vreemd.

Als je kind 5 ongelukjes op een dag heeft, zijn dat geen ongelukjes meer, maar is het kind nog niet zindelijk. In dat geval mag de school bellen, ja, want de ouders hebben dat verzuimd.

Tomas

Tomas

10-01-2019 om 14:32 Topicstarter

@AnneJ

Ik maak me niet druk om een incidenteel iets. Ik maak me wel druk dat door dit beleid de school lettelijk alle verantwoording niet meer neemt. En ik val daar over, omdat dit voor mij nu actueel is. Net zoals het deze fase overgaat, zal dat bij mij ook overgaan. Maar dan mag ik toch best vinden wat er nu van vind? Zo te merken wakkert dit wel gemengde reacties, en dat vind ik interessant.

Dit zijn geen zaken waarvan ik echt wakker lig. Het stoort me, that's it.

Triva

Triva

10-01-2019 om 14:33

Annaniem

"Het verschonen hoeft de juf trouwens ook niet zelf te doen als ze de klas niet alleen kan laten. Dat kan een kind uit groep 7/8, vrijwilligster, andere juf, leerlingbegeleider of onderwijsassistent ook. Zelfs de directeur, andere meester of een conciërge kan dat, maar of je dan een man dat wil laten doen.... dat is voor veel mensen door die misbruikzaken toch wat beladen. Maar even toezicht in de klas houden kan hij ook. Net zoals ook vader gebeld kan worden..."

Ik denk dat een school die echt zo streng is dat ze ouders uit het werk willen laten komen het anders moet oplossen. Zat TSOouders of overblijfouders of knutselsouders die wel in de buurt zijn. Regel elke dag van de week een ouder in de buurt die belbaar is en laat de ouder 5 euro betalen aan die ouder als het nodig is om kind te ontdoen van ontlasting. Dus je belt, als er niet wordt opgenomen of ouder kan niet binnen kwartier komen (langer laat je een kleuter toch niet in de poep zitten hoop ik) dan belt men de poepenplasouder. Probleem opgelost.

Ik vraag me altijd af wie eigenlijk die ouders gaat bellen, dat kan ook wel even duren: neemt niet op bijv.

Flavia

Afhankelijk van de ernst en zelfredzaamheid van de kleuter. Sommige kinderen kunnen zich prima aan en uitkleden en hebben hulp nodig bij het veter strikken, het knoopje etc. Kan een kind van 11/12 best bij helpen als het zo uitkomt. Zit het kind onder dan natuurlijk niet. Op onze dorpsschool is bijna iedereen familie, buren of bekenden van elkaar en werken ze vaak groepsdoorbroken aan creatieve vakken, thema's, voorstellingen etc. waarbij groep 7/8 als teamcaptain functioneren. De kinderen zijn hier geen onbekenden van elkaar en werken regelmatig samen dus voelt het voor mij misschien wat logischer.

Op dezelfde dorpsschool lopen ook vrijwilligers rond voor de bieb, handvaardigheid etc. die ook vaak weer bekenden, buren of familie zijn. En ja, ik schreef vrijwilligster omdat een vrijwilliger met een kind alleen ook weer associatie oproept en je vrijwillig(st)ers niet zomaar de klas kan laten overnemen.Natuurlijk zijn ze bezig maar kunnen makkelijker even weg als de juf die nog 29 andere kindjes onder haar hoede heeft. Het duurt geen uren... wil jij een kind van 4 een half uur of langer in vieze kleding laten staan wachten op een ouder?

Flavia

Flavia

10-01-2019 om 14:40

Tomas

" Maar toch, op de kinderopvang wordt het wel gewoon gedaan, en ook daar moeten de werknemers ook op de groep blijven staan. Het kan dus blijkbaar wel? "

Er is een groot verschil tussen een opvang en een school.

Bij de opvang staat er niet 1 beroepskracht op een groep van 30 maar minimaal 2 op een groep van maximaal 20 (4 tot 7jarigen, bij 3 jarigen is het maximum 16 kinderen per 2 beroepskrachten)
Als er dan korte tijd 1 weg is om een kind te verschonen staat er altijd nog 1 persoon op de groep.
Als de docent uit de klas loopt staat er niemand op die groep.

Tomas

Tomas

10-01-2019 om 14:42 Topicstarter

Triva

Nou, op deze reactie zat ik te wachten! Ik dacht namelijk hetzelfde. Als leraren geen tijd hebben, hebben de ouders dat ook niet. Dan moet er een alternatief komen. Waarom krijgt een school geen gesubsidieerde zorgverlener die tevens ook meteen een BHV-er is bijvoorbeeld. En als kinderen ziek worden op school kan deze persoon de kinderen ook opvangen totdat papa en mama er zijn. Dit zijn banen met potentie. Tevens zal dit minder kosten dan de gemiddelde zorgverlof die ouders moeten opmaken omdat ze hun kind moeten komen ophalen... Win-win voor het rijk. Dezelfde rijk die regels oplegt van kinderen weigeren. Het klinkt toch belachelijk? Je kind mag niet leren, omdat hij eerst moet leren. Rare regels soms. Maar goed, wellicht zit er wel een addertje onder het gras...

vlinder72

vlinder72

10-01-2019 om 14:45

Tomas

Ik ziet het. Die uitleg stond er net nog niet.

Ik denk dat je als eerste je moet realiseren dat je kind niet meer op het kinderdagverblijf zit. Je kind zit op school. Natuurlijk is jouw dochtertje heel uniek en bijzonder maar er zitten nog 25 kinderen in de klas en er is maar 1 juf. Al die kinderen hebben dingen. Ongelukjes, snotneuzen, bloed, kwijt geraakte jassen, niet open te krijgen drinkbekers, een banaan die niet open wil etc.

Al die dingen moet de juf of meester blijkbaar oplossen want dat doen ze op het kinderdagverblijf ook. Echter, voor het kinderdagverblijf betaalde je flink. Voor de BSO betalen wij nu 10 euro per uur. Natuurlijk verwacht ik dan ook meer.

De juf heeft zo haar beperkingen. Op school proberen ze zo snel mogelijk je kind zelfstandig te krijgen en dat kan voor een ouder best een overgang zijn.

En vind ik dat de juf best je kind naar moet sturen? Ja, maar ik begrijp ook dat dat niet iets kleins is. Als elke ouder zo'n verzoekje neerlegt bij een juf dan heeft ze daar een dagtaak aan. Want dat kind moet naar de w.c., de volgende mag niet buiten spelen want verkouden en wil je er op letten dat Anna haar sloffen aan doet en Bas wel zijn eten op eet etc. etc.

Ik denk dat wij als ouders verwend zijn. Wij verwachten een bepaalde service op school die helemaal niet realistisch is.

Tomas

Tomas

10-01-2019 om 14:45 Topicstarter

Flavia

Maar het kan dus wel? Het verschil is dat er meer mensen op staan. Nou is het makkelijk praten om te zeggen: Neem maar 2 leraren per klas aan. Dat kan niet, zeker niet met de huidige arbeidsmarkt. Dat snap ik wel. Maar voor dit soort dingen heb je maar 1 persoon nodig voor een hele school. Wat het wel toegankelijker maakt.

Tomas

Tomas

10-01-2019 om 14:49 Topicstarter

@allemaal

Ik merk dat velen een tegenreactie geven over de taken van een juf.

Ik ben het allemaal met jullie eens. De juf kan dat niet aan. Maar dat probleem ligt toch ook niet bij ons helemaal? Of ben ik nou gek? Waarom scheppen we geen werkgelegenheid en combineren we zorg en welzijn samen met educatie sector?! Dat is wat je op de kinderopvang namelijk wel ziet. Een soort combinatie hiervan. Maar na de opvang lijkt het wel alsof zorg en welzijn is verdwijnen en enkel overgaat op educatie...

Maar goed, ik heb geen idee wat haalbaar is, maar het klinkt gewoon allemaal niet zo logisch hoe we het nu geregeld hebben...

Flavia

Flavia

10-01-2019 om 14:54

Annaniem

die 11/12 jarige zit op school om zelf dingen te leren, niet om andere kinderen te helpen. Dat samenwerken is om het samenwerken te leren niet om kleuterongelukjes op te vangen als rol.

Daarbij zitten niet bij alle scholen de kleuters op dezelfde locatie.
De lagere school waar mijn dochter op zat heeft 3 locaties Groep 1/2, groep 3-6 en groep 7/8 verspreid over de stad. Schoolbieb dat doet de docent.
Als er ouders gevraagd worden is dat voor transport met de auto of begeleiden met de fiets.
Er zijn scholen die betrekkelijk weinig hulp van ouders inroepen.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.