Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
Bezorgde moeder

Bezorgde moeder

09-01-2019 om 11:07

Vervolgopleiding met autisme

Mijn zoon (15, gediagnosticeerd met ass) doet dit jaar examen vmbo-t. Hij is helaas afgestroomd van havo/vwo, want kwam al snel in de problemen. Hij zag het overzicht niet, had moeite met vooruitkijken (huiswerk). Had vaak zijn boeken niet mee (en huiswerk niet gemaakt). Kon hoofd- en bijzaken niet onderscheiden bij het maken van aantekeningen, of schreef complete onzin op en leerde daardoor het verkeerde. Hij kreeg extra begeleiding (hulp met plannen) op school, maar dat is gestopt. Hij wil liever geen hulp en zeker niet van ons.
School gaf na het tweede jaar aan dat hij beter een andere opleiding kon zoeken. Dit wilden wij pertinent niet: een andere klas en dan ook nog een andere school. Hij had al zoveel moeite met veranderingen. Achteraf gezien misschien geen goede beslissing geweest.

Het is moeilijk inschatten hoe hij op school is. Wel horen we terug dat hij erg passief en dromerig overkomt. Hij wordt niet gepest maar heeft weinig aansluiting met anderen. Hij heeft voor dit jaar een mentor die hem niet begrijpt. Zij is erg extravert, chaotisch, komt afspraken niet na en leest geen mail, dus daar hebben we eigenlijk niks aan.

Thuis is zoon ook erg op zichzelf. Hij ligt na school vooral te slapen, op z’n telefoon te kijken of zit achter zijn computer. Contact met anderen buiten ons en zijn broer heeft hij niet. Hij sport 1x per week en dat gaat prima, maar activiteiten die buiten de lessen georganiseerd worden houdt hij af.

De laatste tijd moet ik hem vaak ziek melden vanwege hoofdpijn, of buikpijn. Van de week kwam het hoge woord eruit: hij maakt zich erg veel zorgen over de vervolgopleiding die binnen een paar maanden gekozen moet worden. Hij weet niet wat hij wil. Hij is altijd heel creatief geweest, maar daar kun je geen geld mee verdienen (zijn woorden, maar het is wel een algemene opvatting). Dus nu neigt hij naar marketing en sales en ondernemen… Dat lijkt mij een héle slechte keus voor iemand die weinig sociaal is…
Mijn oudste zoon zit op een creatieve opleiding (mbo) en ik weet zeker dat hij daar geen stand gaat houden (veel chaos, lesuitval, onduidelijkheid, incapabele leraren, zelfredzaamheid). Geen idee of een hbo ook zo zal zijn… ik ben eigenlijk bang van wel.
Misschien dat de havo (dan niet op zijn huidige school) in ieder geval wat uitstel = rust geeft... hoewel, ik zeg het goed: het is slechts uitstel. Ik heb echt geen idee hoe mijn zoon zich uiteindelijk staande moet houden in deze maatschappij.

Ik heb met hem het gevoel dat we steeds achter de feiten aanlopen… en ik kan hem niet helpen, of weet niet hóe! Ik hoop heel erg of er ouders zijn van kinderen die een soortgelijke fase hebben doorlopen… of lezers met een meer beroepsmatige kijk op deze situatie?

Pirata

Pirata

09-01-2019 om 11:29

Uitstel

Uitstel kan wel prettig zijn.
Hier een (lichte) ASS/ADHD-er die is gedoubleerd in 3 VMBO-T. Daardoor is hij 17 als hij begint op het MBO, ik moet er niet aan denken dat hij een jaar eerder al had gemoeten.
Hij begint nu net te leren tijdig zijn schoolspullen te verzamelen en zelf (op luilakkenwijze) zijn schoolwerk te plannen. Ik zie echt enige groei qua inzichten en zelfstandigheid.
Dus voor jou: wat vindt hij zelf van havo? Zijn jullie al bij MBO's wezen kijken? Ze hoeven niet allemaal zo chaotisch te zijn, mijn zoon gaat naar een kleinere vestiging. Misschien is webdesign interessant voor hem?

Autimam

Autimam

09-01-2019 om 12:35

Medicatie?

Heeft je zoon misschien ook een AD(H)D-diagnose (omdat je schrijft dat hij dromerig is), want dat komt vaak samen voor bij autisme. Mijn ASS-zoon bleek enorm gebaat bij medicatie. Dus Ritalin e.d.
Ik vind wel dat jullie school het erg laat afweten in zijn begeleiding. Dat gaat hier gelukkig veel beter, al blijft het vallen en opstaan. Sinds hij medicatie neemt, zijn zijn cijfers flink omhoog gegaan en lijkt de school ook meer voor hem te willen doen. Ze zien eindelijk hoe intelligent hij is en dat ze hem aan een passend diploma moeten helpen.
Mijn zoon denkt aan webdesign of gamedesign als vervolgopleiding.

Pennestreek

Pennestreek

09-01-2019 om 12:47

Hier ook die dubbele diagnose - speciaal onderwijs

omdat zoon volledig vast was gelopen in het regulier onderwijs (VWO) ging hij opnieuw de onderzoeksmolen in op zijn 17e. Daar rolde (naast de al bekende ADD) een diagnose ASS uit. Omdat hij niet op de oude school kon blijven en hij 2 etiketjes had, raadde de GGZ ons aan hem naar het speciaal onderwijs te laten gaan. Gelukkig was er een plek voor hem op een hele fijne school. Hij is van 4 VWO overgestapt naar 4 Havo, en doet nu eindexamen. Gaat straks een Hbo-opleiding doen. We krijgen er steeds meer vertrouwen in dat hem dat ook gewoon gaat lukken. Maar hij was nooit zover gekomen als hij niet die twee jaar 'tot rust' had kunnen komen op het speciaal onderwijs.
Mijn goede raad is dan ook, kijk of hij na zijn diploma VMBO-t door zou kunnen stromen naar 4 Havo op speciaal onderwijs. Daar kunnen ze hem beter dan in het regulier onderwijs handvatten aanreiken en hem helpen om uit te vogelen wat zijn manier van leren is. Bovendien kan hij dan nog een beetje 'uitrijpen' (over het algemeen puberen jongeren met ADD/ASS later en langer) en heeft hij 2 jaar extra om te bedenken wat hij wil.

Pennestreek

Pennestreek

09-01-2019 om 12:48

Medicatie

Vergat ik nog. Zoon slikt Medikinet. Het scheelt hier iets, maar niet heel veel, anders dus dan bij Autimam, helaas. Maar alle beetje helpen. Of hielpen, in ieder geval. Intussen is zoon enorm gegroeid. En bijna 19, ook dat scheelt.

Bezorgde moeder

Bezorgde moeder

10-01-2019 om 19:02

Dank voor jullie reacties!

Wel bijzonder dat twee van jullie de optie van webdesigner aan draagt. Ik ben namelijk zelf webdesigner. Een heel leuk vak. En inderdaad zou dat een goede richting voor hem kunnen zijn, ik heb het uiteraard vaak genoeg aangedragen. Hij heeft zelf de kunstacademie in zijn hoofd, de weg daar naartoe kan zowel met MBO als Havo. Er is in de buurt maar één MBO die in aanmerking komt, maar die maak ik dus al dagelijks mee met mijn oudste zoon. De open dag was heel goed georganiseerd, die was niet bepaald representatief voor de dagelijkse gang van zaken. Daardoor weet ik al bij voorbaat dat hij dat niet zal gaan redden daar. En zoon hoort natuurlijk ook de verhalen van zijn broer. De Havo ziet hij dan ook meer zitten… misschien een Vavo. Of wellicht speciaal onderwijs… maar geen idee hoe moeilijk die weg is (om op speciaal onderwijs te komen bedoel ik dan) en ik weet ook niet hoe dit bij zoon zal vallen. Ik wil er in ieder geval wel naar informeren wat de mogelijkheden zijn. Over medicatie is eigenlijk nooit gesproken, tja… het staat me tegen, juist omdat hij emotioneel al zo vlak is.

LE

LE

10-01-2019 om 19:15

ga er kijken!

Ga vooral kijken. Het SO is nl zeker niet voor elke autist geschikt. Ik ken kinderen die er blij van werden maar ook kinderen die snel weg wilden want er waren te veel autisten.

Dit laatste geldt dan vooral voor kinderen die op zich prima functioneren binnen het reguliere onderwijs.

Angela67

Angela67

10-01-2019 om 19:35

Leeftijd doet ook wonderen

De anders-verlopende ontwikkeling bij ASS betekent ook dat hoe ouder hij begint aan 'ongeorganiseerde' dingen, hoe beter hij het aan zal kunnen. Hier was het heel hard werken om - eerst zonder diagnose en medicatie - op de havo te blijven. En met diagnose en medicatie was het ook niet eenvoudig maar hij heeft echt geprofiteerd van de 'standaard omgeving' die de middelbare school vormde. Veel geleerd over zichzelf en toen met 17 naar HBO. Heel goed georganiseerd, ik krijg de indruk dat HBO *over het algemeen* beter georganiseerd is dan mbo.
Gr Angela

Pennestreek

Pennestreek

10-01-2019 om 20:19

Ga er inderdaad kijken

En win nu al informatie in over de procedure. Je regelt zoiets niet op een achternamiddag, daar gaat zo een paar maanden overheen.

Ik herken wel wat LE schrijft, dat sommige kinderen zich er niet thuis voelen. Onze zoon zei op de eerste dag dat hij ‘de normaalste op school’ was. Hij heeft natuurlijk ook niet voor niets de diagnose pas op zijn 17e gekregen, het ligt er niet heel dik bovenop bij hem. Maar ondanks dat, en ondanks dat er ook echt wel zware gevallen bij zitten, heeft hij het er heel erg naar zijn zin, en voelt hij zich helemaal op zijn plek. Zoon is ook nog eens de oudste door zijn rare schoolcarrière. Maar dat samen maakt dat hij zich eindelijk eens stoer voelde/voelt, en een beetje de gangmaker, in plaats van het lulletje rozenwater. Was voor hem erg goed, hij is enorm door gegroeid door het feit dat er schoolgenoten naar hem opkeken.

Los daarvan helpen de kleine klassen en de intensieve begeleiding natuurlijk heel erg bij de schoolprestaties. Wat ik wel jammer vind (maar wel begrijpelijk) van deze school is dat er weinig aandacht is voor de profielkeuze en het kiezen van een vervolgopleiding. Dat is op de school van onze dochter heel anders, dat proces wordt daar veel intensiever begeleid. Ik had het ook niet raar gevonden als school advies had gegeven over vervolgopleidingen waar autisten goed begeleid worden. Maar dat doen ze niet/weten ze niet.

Bezorgde moeder

Bezorgde moeder

15-01-2019 om 10:38

Inmiddels liggen de kaarten alweer anders

… en ik weet niet of ik er blij mee moet zijn.

De school voor speciaal onderwijs gaf aan dat er een toelaatbaarheidsverklaring nodig is. Dan zou in een gesprek met de trajectbegeleider van zijn huidige school en iemand van het samenwerkingsverband moeten worden bepaald of hij daarvoor in aanmerking komt. Buiten dat, heeft de school ook eisen… die vanwege de problematiek kennelijk iets hoger liggen dan bij een ‘normale havo’. Hier zou het gemiddelde een 7 moeten zijn… Maar als ik kijk naar hoe mijn zoon er nu voor staat? Voor Engels een 8,8 en voor wiskunde een 7,4… maar voor Nederlands een mager zesje. Er is geen pijl op te trekken, want al zijn cijfers schommelen tussen vijven en negens. Maar dat de school een duidelijke lijn trekt, dat snap ik natuurlijk ook.

Toen ik jullie reacties las, was ik er al een beetje bang voor. Ik stelde hier mijn vraag zonder mijn zoon te hebben gevraagd hoe hij er tegenover stond… (maar je moet ergens beginnen). Inmiddels heb ik de Speciaal Onderwijsschool voorgesteld als optie… en was hij heel duidelijk: “Echt nooit dat ik naar zo’n autistenschool ga!” – en ik heb het echt voorzichtig verteld, maar zodra het woord ‘autisme’ viel, was hij ermee klaar.

Hij weet duidelijk wat hij wil. Dan liever de Vavo.
Of toch een creatieve mbo. Hij wil gewoon naar het hbo en ziet de mbo als mogelijke weg om daar te komen. Voor hem is het mbo ook een makkelijke weg om er te komen, ook al leer je er niet zoveel, het gaat hem op het papiertje. Ik durf het bijna niet te zeggen, maar bij zijn broer waren alle onvoldoendes opeens van Magister verdwenen… daar is hier in huis wel over gesproken natuurlijk.

We gaan zeker kijken op zowel de Vavo als het mbo, maar of ik nu de trajectbegeleider moet inschakelen als hij zo duidelijk niet naar een ‘autistenschool’ wil… ik vind het vreselijk lastig!

Pennestreek

Pennestreek

15-01-2019 om 10:56

Vavo vanaf 16 jaar

Hij kan pas vanaf 16 jaar naar de Vavo, en dan blijft toch de oude school financieel verantwoordelijk voor hem. Het is maar zeer de vraag of zijn huidige school dat scenario ziet zitten. Bespreek dat eerst eens met ze.
Verder, hij is pas 15. Natuurlijk heeft hij zeker inspraak, maar ik zou hem toch echt meenemen naar de school voor speciaal onderwijs waar hij eventueel naar toe zou kunnen. Je kunt alleen een goede beslissing nemen op basis van kennis van de feiten. En nogmaals, het is ons en onze zoon heel erg meegevallen. Maar dat weet je pas als je er bent geweest. Ik vind dat je dat echt wel van hem kunt verlangen.

Ik ben met mijn dochter vorig jaar een heel aantal Mbo-opleidingen langs geweest, maar als ik daar naar kijk met in mijn achterhoofd dat zoon daar naar toe zou moeten, mwoh, ik kan zo geen school bedenken waarvan ik het gevoel heb dat hij daar zou gedijen... Maar ook daarvoor geldt dat je er inderdaad maar gewoon langs moet om het te ervaren.

Sterkte hoor, zo lastig dit. Het komt allemaal echt wel goed, maar dat kost tijd en energie...

evenzo

evenzo

15-01-2019 om 13:20

groot verschil

Mijn zoon (met diagnose ASS en ADD) is nu 17. Op 15 herken ik hem heel erg in het beeld dat jij van je zoon schetst. School liep relatief moeizaam, weinig interesse in vrienden/school en 1 hobby (tennis vanaf 7 jaar en hij doet dat nog steeds). Hij neemt ook medicatie. Het enige dat hem interesseerde was Playstation (uren per dag).
Wij wonen in België dus het schoolsysteem is hier anders. Eind 4eMB was zijn advies om naar een lagere richting te gaan en hij heeft dat geweigerd. In het 5eMB werden zijn punten vnl. voor de wetenschapsvakken en wiskunde 'ineens goed'. Hij zit nu in zijn laatste jaar en gaat volgend jaar nagenoeg zeker een exacte richting aan de universiteit volgen. Hij is enorm veranderd de laatste tijd. Hij vindt school nog altijd niet interessant maar studeert wat hij moet om te slagen en doet extra's voor wiskunde en fysica. Hij liet zelfs in de kerstvakantie weten dat hij geen verlening wil van zijn online abonnement van Playstation (ik wist niet wat ik hoorde!). Hij zit wel in een klas met een paar 'exact wetenschappelijke profielen' en dat ligt hem goed. Met 2 jongens gaat hij ondertussen een paar keer per week fitnessen (en dan nog alleen tennis). Verder is hij in de laatste 2 maanden zelfs al gaan stappen (en geloof mij: zelfs een paar maand geleden had ik dat niet kunnen voorzien).
Nog even mbt de medicatie: hij heeft steeds minder behoefte/nood aan die medicatie en dat is volgens de psy. heel normaal. Hij neemt het nog tijdens de examens omdat hihj zich anders niet zo lang kan concenteren en zonder maakt hij veel slordigheidsfouten.
Dus: 15 / 16 / 17 jaar maakt in zijn geval behoorlijk wat verschil in maturiteit. Hij is echt klaar om de volgende stap te zetten. Hij weet wat hij zal gaan studeren.

Autimam

Autimam

15-01-2019 om 15:40

Speciaal onderwijs

Ik ga meestal niet op de eerste reactie van mijn zoon af. Ik praat er later nog eens over. Ik zou denk ik zeggen dat ik wel op die school zou willen kijken en dat ik zou willen dat hij mee ging. Alleen om te kijken. Daarna zouden we verder over scholen kunnen praten.

Autimam

Autimam

15-01-2019 om 15:43

Maturiteit

Ik hoor van iedereen dat ze zich op deze leeftijd (tussen 15 en 18) zo snel kunnen ontwikkelen. Ik hoop het echt, want die van mij heeft denk ik nog een lange weg te gaan. Hij zit in 5 vwo, ik zie hem over een ruim jaar nog niet op kamers gaan, vrees ik.

mirreke

mirreke

16-01-2019 om 12:11

Hier

heeft stiefdochter met een latere ass-diagnose de mbo-route doorlopen. Ze doet nu een hbo-opleiding.

Verder ook een ASS-zoon. Voor hem geldt zo'n beetje het verhaal van Evenzo. Heeft geen medicatie en playstation is voor hem wel nog steeds belangrijk, maar is inmiddels erg gedisciplineerd, haalt heel goede cijfers en is een stuk volwassener geworden.
Voor hem is de playstation ontladen en bijtanken, maar hij kan dat inmiddels echt heel goed doseren.

GezinAuti

GezinAuti

06-10-2019 om 13:53

Dochter van 15 met autisme ziet op tegen HBO opleiding

Ons gezin bestaat uit vader, moeder, dochter, zoon. Allemaal hebben we een vorm van autisme. Zowel zoon van 13 als dochter van 15 zitten op de HAVO van het regulier onderwijs, maar mijn dochter van 15 loopt nu tegen allerlei problemen aan, zoals een week stagelopen en verplichte praktijkvakken zoals CKV (Culturele en Kunstzinnige Vorming). Ze haalt enorm hoge cijfers, maar kan de volle, prikkelgevoelige lesdagen moeilijk volhouden dus ze mag soms een uur pauze nemen of bepaalde vakken gedeeltelijk volgen. Thuis studeren gaat heel erg goed. Het probleem is dat er nu Open Dagen bezocht moeten worden tbv een vervolgopleiding. Het VWO ziet mijn dochter niet zitten, gezien de hoeveelheid lesstof en de lange schooldagen (dat is nu ook al een probleem). Dit betekent dat we ons oriënteren op HBO opleidingen, maar tot mijn grote schrik, lees ik veel negatieve ervaringen van studenten en ouders over het HBO in combinatie met autisme. Het probleem is vooral dat er veel in groepsverband gewerkt wordt en dat er stages gelopen moeten worden. Fontys schijnt een Hogeschool te zijn die erg veel rekening houdt met autisme (biedt ook open opleidingen aan), maar Brabant is voor ons ver weg. Wie heeft nog meer positieve ervaringen of ideeën op het gebied van autismevriendelijke Hogescholen en of opleidingen op HBO niveau die autismevriendelijk zijn? Mijn dochter heeft het volgende vakkenpakket: Wiskunde B, Natuurkunde, Scheikunde, Biologie, Economie, NL, Engels, CKV, LO. Alvast heel erg bedankt voor jullie reacties. Andere tips zijn natuurlijk ook welkom. groet, mama van 41 jaar met Asperger.

Tips

https://www.hva.nl/praktisch/studiekiezers/hva-breed/studentenzaken/studeren-met-een-functiebeperking/studeren-met-een-functiebeperking.html
Mijn zoon heeft het HBO afgerond op de Hogeschool van Amsterdam. Daar kun je contact zoeken met de student van de functiebeperkingscommissie. Er zijn mogelijkheden voor toetstijdverlenging en mijn zoon heeft (veel) extra begeleiding gehad bij het maken van zijn eindscriptie.
Voor mijn dochter zijn we nog op zoek. Ze heeft een tussenjaar. Maar bij haar wordt het mogelijk een toelatingsexamen voor de universiteit, ze is al 21 jaar, omdat voor haar de combinatie werkstages en leren ook niet te doen lijkt. Ze kon op de HAVO al niet de hele week naar school vanwege overprikkeling. Op de basisschool ook al niet. Deels thuis leren is voor haar goed mogelijk.

Bo

Bo

06-10-2019 om 20:03

buurjongen

Onze buurjongen zat op het SO en voor hem was de overstap naar het HBO een verademing, dus staar je niet blind op de negatieve verhalen op internet. De goede verhalen lees je niet op internet, maar hoor je in de praktijk.

Jouw dochter is regulier onderwijs gewend, dus dat lijkt mij sowieso al een andere stap dan vanaf SO.

Het hangt ongetwijfeld af van opleiding en school, maar het *hoeft* niet negatief te zijn. Maak je niet druk om zaken die er nog niet zijn. Buurjongen is er helemaal op zijn plek en zijn moeder is apetrots op hem. Hij doet bestuurskunde/overheidsmanagement.

Studietoelage

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/studiefinanciering/vraag-en-antwoord/studiefinanciering-handicap

Met een formele diagnose kan je kind in aanmerking komen voor een gemeentelijke studietoelage.

"Studietoeslag

Kunt u nog wel studeren, maar niet meer werken naast uw studie? Dan kunt u een studietoeslag aanvragen bij uw gemeente. De hoogte van de toeslag hangt af van in welke gemeente u woont. U krijgt geen studietoeslag als u al Wajong hebt."

https://www.besured.nl/blog/het-nieuwe-leenstelsel-2019-wat-krijg-je-nog

Bij een te laag inkomen van ouders kun je nog steeds een aanvullende beurs aanvragen. Dat is een gift.

"Aanvullende beurs

Als je ouders te weinig verdienen, kun je een aanvullende beurs krijgen. De hoogte daarvan is afhankelijk van het inkomen van je ouders."

Vergeet niet beiden tijdig aan te vragen. Er gaat vaak een paar maanden overheen voor het in effect gaat. Voor beiden is inschrijving bij de betreffende instelling, aantoonbaar, vereist. En voor de studietoeslag een formele diagnose. Elke gemeente kan nog eigen eisen stellen. Hier was een 'oude' diagnose en de 'oude' inschrijving op het speciaal onderwijs toereikend.

Leentje

Leentje

07-10-2019 om 22:38

Beetje anders

Hoi, ik heb geen ervaring met hbo, zoon is net begonnen op de universiteit. Ook daar veel samenwerken. Wisten we niet. Maar omdat hij de vakken leuk vindt en de andere studenten beetje op hem lijken gaat het beter dan op de middelbare school. Ik wil maar zeggen het scheelt al zo dat je geen vakken hebt die je totaal niet kunt zoals ckv of gym of poëzie werkstukken maken. Succes met jullie zoektocht.

Loth van Veen

Loth van Veen

30-10-2019 om 12:06

Interessant voor studiekeuzes

Kijk eens op https://intermijn.nl/studiekeuzeprogramma/

Deze organisatie biedt een programma aan om een keuze te maken. Ze hebben goede reviews en voor iemand met autisme zou dit weleens heel hulpzaam kunnen zijn.

mijk

mijk

31-10-2019 om 13:04

jongen die ik ken

heeft heel veel baat gehad bij een club die ondersteuning bood aan studenten met autisme. Ging daar ook eten en zo toen hij op kamers zat. Ik heb dus alleen geen idee meer hoe die club heette

mijk

mijk

31-10-2019 om 13:08

het was deze

maar hij woonde daar dus ook bij.... Ik noem hem toch maar wellicht heeft iemand er iets aan https://www.stumass.nl/ons-aanbod/

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.