Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op

15 maart


tsjor

tsjor

13-01-2019 om 13:07 Topicstarter

Dat is dan de vraag

'Blijkbaar werkt de aanpak van de leraar op school niet voor mijn kind. Maar het is niet zo dat iedereen van de klas onvoldoendes haalt bij wiskunde, kun je de leraar dan kwalijk nemen dat het bij mijn zoon niet werkt?'
School moet zorgen voor een hele roep. ouders moeten zorgen voor een individueel kind. Daarom lijkt het mij ook logisch, dat ouders andere dingen voor hun kind kunnen doen dan school. De verwachting dat school voor jouw kind doet wat jij voor je kind zou willen doen, die lijkt mij te hoog liggen. Ik ben bang dat dat tot frustraties gaat leiden. Zoals bij Hangkous.
anderzijds: je kunt ook aan de bijlesjuf vragen of zij niet voor de klas wil gaan staan om haar wijze van uitleggen door te geven.
Niet begrijpen vertalen naar: niet goed uitgelegd; en omgekeerd, het kwartje valt vertalen naar: goed uitgelegd, dat hoort volgens mij zo'n beetje bij wiskunde. Maar dat neemt niet weg dat elke weg die leidt tot een vallend kwartje mooi is. Je kunt alleen niet verwachten dat een leerkracht voor een groep voor elke leerling de goede weg paraat heeft.

Tsjor

Marie

Marie

13-01-2019 om 13:10

begeleiding

Ik ken een heel betrokken VMBO-lerares, die echt haar best doet om alles uit haar leerlingen te halen. Ze heeft ook een mentorklas. Resultaat - bijna burnout.
En dat komt niet door het lesgeven. Dat komt door alles erom heen. Overal moet verslag van gemaakt worden en over vergaderd worden.
Dan met leerlingen toetsen doorspreken of bespreken waarom het niet zo goed gaat. Zulke afspraken moeten dan op de gekste tijden omdat leerlingen/ouders anders niet kunnen (ze woont zelf op 45 min reisafstand van school). En dan maar hopen dat ze op komen dagen..... (pubers......). Weer afspraak omzetten.
Allemaal tijd die niet besteed kan worden aan het goed lessen en toetsen voorbereiden en nakijken. En de ouders maar klagen.
En omdat zij het zo goed wil doen en alles wil regelen, wordt ze dus ook heel veel om advies gevraagd door collega's, heel leuk natuurlijk om gewaardeerd te worden, maar daar heeft haar eigen werk/welzijn wel onder te lijden.
En van "hogerhand" worden er dus allerlei tijdrovende dingen aan ze gevraagd, waar eigenlijk geen tijd voor is, maar daar hebben ze bij het management niks mee te maken.
En zij zich maar in nog meer bochten wringen om haar leerlingen toch door de stof te leiden. Want dat valt niet mee, vooral ook omdat er veel leerlingen zijn met een speciale aanpak. Dat kost gewoon soms teveel tijd. Vooral in een klas met 25-30 leerlingen. Ik denk dat het al zou helpen als klassen maximaal 20 leerlingen zouden zijn ofzo.

Ik vind dus dat leraren gewoon les moeten kunnen geven en er veel minder vergaderd e.d. moet worden. En directeuren / schoolbestuurders wat minder salaris zou ook al helpen denk ik.

Juffie

Juffie

13-01-2019 om 13:16

Skik

Ik ontken toch niet dat een bestuur scholen goed kan ondersteunen? In tegendeel zelfs. Maar dan wel in een dienende rol. Dus, scholen krijgen geld van het rijk en bepalen zelf welke diensten ze willen afnemen.

Jaina

Jaina

13-01-2019 om 13:52

Maar

Het is toch volkomen logisch dat 1 op 1 les volledig afgestemd op die ene leerling voor een hoger individueel rendement zorgt? Natuurlijk haalt dat kind dan hogere cijfers. Dat is het hele idee achter bijles.
In de klas moet een leraar zijn aandacht verdelen over 30 leerlingen. Dus dan is er gewoon geen ruimte voor een individuele aanpak.

Pluk

Pluk

13-01-2019 om 15:48

Jaina

Zoveel hoger? Van altijd een vijf (tussen de 4,5 en 5,7) en dan ineens naar een 9,5? En een bijlesjuf die zegt dat hij een wiskundeknobbel heeft? Ik viel toch wel van mijn stoel hoor...

Dees

Dees

13-01-2019 om 15:55

Onderwijs VS bedrijfsleven

Jonge mensen hebben we vaker last van opstartproblemen bij een vaste baan. Bij mijn oude werkgever waren er zelfs vaste coaches die de net gestarte werknemers hielpen met de 40+ uur werk en postmasterstudie er op de vrijdag en in het weekend erbij.

In het onderwijs is dat natuurlijk net even anders daar hebben ze een 36 uur werkweek en daar moeten ze dan een uur of 5 per week extra voor werken om hun vakantieweken terug te verdienen. Maar kan me voorstellen dat het voor starters zwaar is.

In het onderwijs werken meestal mensen die nooit full time in het bedrijfsleven hebben gewerkt dat maakt ook dat ze zijn overtuigd dat hun werk zwaarder is dan enig ander werk. Op de school van mijn kind hebben ze het niet zwaar dat weet ik, dat vertellen een aantal docenten, de directie en ook anderen.

We leven in een tijd waar op ieder gebied te weinig arbeidskrachten zijn. Bij mij op het werk werken momenteel 15 mensen waar we zeker 20 nodig zijn om het werk af te krijgen. Dat betekend dus dat er bij ons door veel mensen 50 uur per week wordt gewerkt in plaats van 40, ik heb een contract van 32 en werk regelmatig rond de 36 a 38 uur. Als ik dan mijn buurvrouw die 32 uur per week werkt in het onderwijs hoor klagen dat ze alweer een uur langer is gebleven en pas om 17:30 thuis was (met half uur reistijd) dan gaan mijn jaren rechtop staan.

Pluk

Pluk

13-01-2019 om 15:59

Bij ons

Ik heb kinderen op twee verschillende scholen. Op school 1 kind krijgt kind altijd netjes antwoord op vragen via de mail van de leraar, huiswerk werd altijd gecontroleerd in de onderbouw en op het bord wordt duidelijk uitgelegd wat de toetsstof is, dat wordt ook tijdig in magister gezet (niet tijdig in magister is geen toets), voor spreekbeurten wordt een lijst in magister gezet en er zijn vrijwel altijd oefentoetsen met antwoorden ter voorbereiding van de toets.

Op school 2 is er nooit antwoord op mails, weet kind niet wanneer hij een spreekbeurt heeft (dat ligt aan kind zelf, want anderen weten het wel, maar er is ook geen lijst waar je het na kan kijken), toetsen staan niet altijd in magister en vaak ook pas een dag van tevoren, toetsen worden regelmatig een dag verschoven (nee, we gaan toch film kijken vandaag, de toets is volgende week) en als je een toets in moet halen is dat helemaal een drama, want dan kun je elke les opnieuw vragen of het deze les moet gebeuren. Daar kan zomaar drie weken overheen gaan.

Dit is niet alleen maar een kwestie van organisatie, ook van cultuur, denk ik.

Dees

Voor ik het onderwijs inging heb ik full time in het bedrijfsleven gewerkt. Amerikaans bedrijf. Werd echt hard gewerkt.

Ik kan niet zeggen dat ik onderwijs qua werkdruk lichter vind. Je neemt je werk echt altijd mee naar huis, het blijft meer in je hoofd zitten en je hebt veel minder dan in het bedrijfsleven controle over je eigen tijd. Het lesrooster is een dwingend harnas waar je je altijd naar moet voegen. Tel daarbij op dat de meeste scholen vrij bureaucratische en logge organisaties zijn waar het niet echt gemakkelijk is om dingen gedaan te krijgen of te veranderen, terwijl er wel van bovenaf van alles over je heen wordt gekieperd ( vanuit overheid of directie) waar je wel mee moet dealen....

Ik vind het echt heel leuk. Maar zeker niet licht.

Ingrid

tsjor

tsjor

13-01-2019 om 16:46 Topicstarter

Niet waar

'In het onderwijs werken meestal mensen die nooit full time in het bedrijfsleven hebben gewerkt dat maakt ook dat ze zijn overtuigd dat hun werk zwaarder is dan enig ander werk.' Net als IngridT: gewoon niet waar. Maar bij het meeste andere werk ben je klaar als je klaar bent, ook al is het na 50 uur werken. af, voldaan, klaar. Morgen weer, nu vrij.
Het klagen over te weinig uren hebben herken ik wel van mijn collega's: ook al is het aantal uren inmiddels verhoogd (meer uren betaald, zelfde lesuren), dan nog wordt er geklaagd. Nu is de oorzaak dat er meer administratieve lasten komen. Ik wil gewoon minder administratie, niet meer uren, want die klacht komt toch weer terug.

Ik zie opmerkelijk genoeg die klacht vooral bij mensen die parttime werken (en van hun stoel vallen dat ik maximaal werk, waarop ik vermeld dat het nog geen 40 uur is). In minder tijd willen ze meer doen, in plaats van dat ze meer uren gaan werken.

Ik heb niet de vele lesvrije weken en hoewel ik met name de herstvakantie mis (de periode augustus-december zonder onderbreking is echt te lang) merk ik wel dat je anders met je werk omgaat als je almaar door moet gaan. Je gaat niet alles in minder tijd stoppen, maar moet het beter verdelen.
Alleen om goed les te kunnen geven heb je ook nog iets anders nodig: creativiteit, weer fris kunnen nadenken, nieuwe dingen kunnen bedenken. En daarvoor moet je je hoofd leeg kunnen maken van de oude beslommeringen. Als de lessen draaien wordt je hoofd alleen maar voller van alles waar je nog aan moet denken.

Tsjor

Juffie

En welke diensten uit mijn opsomming zou je niet af willen nemen en hoe denk je dat het schoolpersoneel die keuzes gaat maken en de rest of niet doen of zelf doen, en hoe dat geld en tijd gaat vrijmaken? Kortom, hoeveel geld denk jij dat er blijft plakken bij het bestuur dat in jouw voorstel direct bij de primaire taak terecht zou komen?

Even wat achtergrondinformatie: ik heb een par jaar bij een schoolbestuur gewerkt. Het mantra was dat altijd: alles voor de scholen. Dus er werd onwijs zuinig met het geld omgegaan. Denk daarbij vooral aan fte's, de scholen gingen altijd voor. Er heerste bijna een angstcultuur dat scholen vooral niet de indruk mochten krijgen dat wij het relaxed hadden dus wij waren best ondebezet een kregen ook al die fijne voorzieningen niet die de scholen wel kregen. Als ik collega's uit het veld sprak waren ze vaak verbaasd met hoe weinig wij het moesten doen en was ik verbaasd wat een ander beeld zij van het bestuur hadden dan ook dagelijks ervoer.

Nu werk ik op een school van een andere organisatie en nu ik aan de andere kant zit ben ik nog niet van mening veranderd.

skik

Happy

Happy

13-01-2019 om 19:14

Jemig Dees

Ben je nou aan het provoceren of denk je er echt zo over? Voordat je weer eens ongenuanceerd je mening hier op het forum klatst: doe wat aan je spelling en grammatica, wellicht dat ik je teksten dan iets serieuzer neem. Of ben je soms een troll?

Happy

Happy

13-01-2019 om 19:18

En dan nog on topic

Een collega van me zei ooit: juist degenen die betrokken zijn komen het eerst in een burn out. Laat het meer van je afglijden. Precies wat Tsjor al beschreef....
Door schade en schande iets wijzer geworden kan ik zaken die me echt wel aan het hart gaan wat vaker laten liggen, maar gemakkelijk is het niet.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

13-01-2019 om 19:32

Niet af

Ik ben ambtenaar en mijn 40 uur is 40 uur (36 betaald, 4 uur tijd), maar als ik mijn werk af wil hebben kan ik er zo 100 uur van maken. Het is dus nooit af, voor vakanties probeer ik er een soort ‘logische pauzes’ in te krijgen. Sommige mensen trekken dat niet, die gaan proberen het toch af te krijgen, of ze liggen weekends te malen over de planning. Dat laatste doe ik ook wel. Daarom laat ik in vakanties en het weekend ook alles uit. Maandagochtend weer verder.
Verschil met het onderwijs is dat ik flexibel ben qua tijd en plaats, en niet per se om 08.30 uur voor de klas hoef. En ook wel eens om 11 uur kan besluiten dat het veel te mooi weer is om te werken. Plus natuurlijk niet elke dag voor 4 x 25 pubers hoeven staan, dat lijkt me nog het meest stressvol

tsjor

tsjor

13-01-2019 om 19:42 Topicstarter

Kan ook 7x zijn. Vergelijkbaar met maximaal 7 verschillende presentaties houden voor onwillig publiek. En dat elke dag. En dan heb je het alleen over de uren voor de klas. Geen ontsnappingsmogelijkheden, ook niet met mooi weer.

tsjor

Phryne Fisher

Phryne Fisher

13-01-2019 om 19:47

Tsjor

Misschien is dat ook wel de valkuil. Het gros van de pubers zit daar helemaal niet vrijwillig, en ze zijn al helemaal niet begaan met hun leerkracht. Als je dan het onderwijs in bent gegaan om kinderen iets te leren kom je van een koude kermis thuis. Of je moet je beperken tot bovenbouw havo/vwo. Daar heb je nog de meeste kans op een luisterend publiek.

Juffie

Juffie

13-01-2019 om 20:08

Skik, reactie

Salarisadministratie (heb ik genoemd als iets dat goed centraal geregeld kan worden. Maar dat is natuurlijk geen reden om de gelden naar de besturen in plaats van naar de scholen te laten vloeien).

ziekteverzuim (is hier gewoon een verantwoordelijkheid vd scholen).

vervanging (van? Als het over vervanging van personeel gaat, is het prettig om als docenten zelf te kunnen bepalen wie het nieuwe lid vd sectie wordt, in plaats van een onderwijsbestuurder die ergens nog iemand (ongeacht kwaliteiten) kwijt moet).

onderhoud van gebouwen (dat werd door de hoofdconcierge geregeld, in samenspraak met de gemeente (want die is verantwoordelijk). Onderhoud wordt natuurlijk een stuk duurder als je daar op een bestuursbureau een “hoofd onderhoud gebouwen” met bijbehorende staf voor aanneemt. Dan was die conciërge een stuk goedkoper...)

nieuwbouw (dat doet een schoolbestuur niet: huisvesting is de verantwoordelijkheid vd gemeente)

renovatie en uitbreiding (waarvan? Over gebouwen heb ik al genoeg gezegd).

overleg met gemeentes over ruimteschroot (weet niet wat je bedoelt)

spreiding (waarvan? Van scholen? Ook dit onderdeel lijkt me nog geen klein deel van de miljoenen die besturen afromen niet te kunnen verantwoorden...)

subsidieaanvragen (doen scholen voor een groot deel gewoon zelf. Maar ja, soms kan dat handig zijn).

overleg met andere besturen (ja, hier gaat inderdaad een hoop tijd en geld inzitten. Hier zit een hoop ruimte voor bezuiniging).

werving en selectie van personeel (van het eigen vestuursbureau ja. Ik mag toch hopen dat scholen nog wel zelf mogen bepalen wie ze aannemen? En ja, voor het aannemen van het “hoofd gebouwen” en bijhorende staf ben je tijd en geld kwijt. Jammer, want vooralsnog blijken alleen nog maar de administratief medewerkers belangrijk te zijn. Ook hier dus ruimte voor bezuiniging).

het maken van beleid (nou, een bestuur moet beleid uitvoeren. En nou juist geen beleid maken)

inkoop (ja, goed om dat centraal te doen)

nutsvoorzieningen (ik snap niet wat he bedoelt? Scholen betalen deze rekeningen toch zelf)

Dees

Dees

13-01-2019 om 20:09

Hapoy

Ik schrijf op de telefoon dat geeft wat fouten. Daarnaast heb ik dyslexie en slecht basisonderwijs gehad.

Juffie

Juffie

13-01-2019 om 20:16

Skik

En vanzelfsprekend toch dat zeer zorgvuldig met geld wordt omgesprongen dat de leerlingen meebrengen? Dat doe ik ook.

Begrijp me niet verkeerd: besturen zijn belangrijk voor scholen en er wordt veel nuttig werk gedaan. Het is bijvoorbeeld ook nog handig een jurist en accountant in dienst te hebben. Maar dan dus wel in de dienende rol. Dat laatste is gewoon niet het geval gezien de geldstromen.

Juffie

Juffie

13-01-2019 om 20:46

Nog even...

Zo, mijn woorden klinken wel heel zuur en star. Over het algemeen heb ik het erg naar mijn zin in het onderwijs en ben ik tevreden. Ik zie in de geldstromen en de positie vd besturen nog wel een verbeterpunt. Dat is alles eigenlijk.

Lente

Lente

13-01-2019 om 21:08

Juffie

Het onderhoud van de gebouwen en renovatie is sinds enkele jaren de verantwoordelijkheid van de schoolbesturen. Dat geldt voor het basisonderwijs. Voor het VO was dat al langer zo.
Nieuwbouw is financieeel de verantwoordelijkheid van de gemeente maar in de meeste gemeenten zijn de schoolbesturen zelf bouwheer, oftewel verantwoordelijk voor de uitvoering. Overigens zit daarvoor geld in het nieuwbouwbedrag.

Happy

Happy

14-01-2019 om 00:00

Dees

Als dat waar is: sorry.
Voor wat de inhoud van je reactie betreft: kijk eens of je ook buiten je eigen referentiekader kunt denken. Een kantoorbaan lijkt mij (ook een kantoorbaan) in vele opzichten gemakkelijker dan het vak van docent. Ik generaliseer nu, dat weet ik, maar ik heb veel bewondering en respect voor al die docenten die elke dag weer klaarstaan voor vaak onwillige kinderen/jongeren.

tsjor

tsjor

14-01-2019 om 10:35 Topicstarter

Phryne

'Als je dan het onderwijs in bent gegaan om kinderen iets te leren.... ' weet jij een andere motivatie om het onderwijs in te gaan? En hoe zou het lesprogramma van aanstaande docenten er dan uit moeten zien? Denk je dat je een lerarenopleiding doorkomt als je neit de ambitie hebt om kinderen iets te leren?
Het kan best zijn dat je hiermee de spijker op zijn kop slaat, maar dan vraagt dat een totaal andere visie op onderwijs aan pubers.

Ik ben het er niet mee eens overigens. Ik vind het een vorm van redeneren naar de bodem van de put, zoals deze redenering op de basisschool van mijn dochter: kinderen hebben moeite met aaneengeschreven schrift, kinderen gaan na groep 8 toch hun eigen schrift hanteren, dus gaan we geen aaneengeschreven schrift meer aanleren, maar alleen blokletters; Volgende stap zou dan nog kunnen zijn: blokletters gaat te langzaam, kinderen zitten toch te typen, dus gaan we geen schrijflessen meer geven.

Een Syrische vrouw die in haar eigen land Frans gaf op de middelbare school kon hier in Nederland stage lopen. In Syrie was ze gewend dat kinderen (ook pubers, net zo puberig als Nederlandse pubers) gingen staan als de leerkracht binnen kwam en pas daarna gingen zitten. In Nederland kreeg ze al snel te maken met een leerling die haar uitschold met stevige termen. Ze ging onthutst naar de directeur, die haar vertelde dat het haar taak was om daarmee om te gaan. Ik schaamde me dood toen ik haar moest vertellen dat dat inderdaad in Nederland de normale gang van zaken was: uitgescholden worden door een leerling is het probleem van de leraar. De school als zodanig gaat daar niets mee doen. De leerling wordt verder door niemand op de vingers getikt. Je begrijpt dat deze vrouw niet meer voor de klas komt te staan in Nederland.

'Het gros van de pubers zit daar helemaal niet vrijwillig, en ze zijn al helemaal niet begaan met hun leerkracht.' Maakt dat 'niet vrijwillig daar zitten' dan dat pubers ook niet verantwoordelijk zijn voor hun gedrag, dat ze alles kunnen maken wat in hun hoofd los komt te zitten? Zijn ze dan het vermogen kwijt om rekening te houden met anderen, bijvoorbeeld met leerkrachten (maar ook met ouders, buren etc.)? Ik begrijp best dat het puberbrein anders werkt, maar de vraag is of je als omgeving kinderen dan toch niet moet corrigeren en helpen om de juiste perspectieven te zien: nee, je gaat een docent niet uitschelden, dat is ongewenst gedrag, hoe puberaal je ook bent.

Vanaf hun 16de kunnen pubers beginnen aan een combinatie van werken en leren. Misschien moeten we daar duidelijker over zijn: je hoeft maar tot je 16de naar school, daarna kun je gaan werken en hoef je nog maar 1 dag naar school. Mocht je na je 16de toch nog fulltime middelbaar onderwijs willen genieten, dan zou je dat toch moeten verdienen met je gedrag en je prestaties.

Dat zou heel wat schelen voor het lerarentekort. En voor de publieke middelen, want er gaat heel veel geld naar onderwijs.

Tsjor

Dendy Pearson

Dendy Pearson

14-01-2019 om 10:46

Huftertjesgedrag

Dat huftertjesgedrag zien wij hier op de basisschool ook steeds meer.
Ik ben overblijfmoeder, al heel lang en de laatste vijf jaar zien wij steeds meer brutaliteit. Sommige kinderen hebben echt een hele nare houding tegenover volwassenen. Sommige ouders trouwens ook!
Zou dat komen omdat er meer kinderen met een etiketje in de klassen zitten, waar meer van wordt gepikt en dat daardoor de gewone brutaaltjes niet meer op de vingers worden getikt? Pietje praat de hele dag door anderen heen, maar daar kan hij niets aan doen. En als Jantje het dan ook doet zeggen we er maar niets van, want dan is het niet eerlijk?

Mijn dochter zit in de 5vwo en daar zijn vrijwel alle lessen druk. Zo druk dat zij nu toestemming heeft om haar werk ergens anders te doen, omdat ze zich anders niet kan concentreren. Fijn dat ze die mogelijkheid krijgt, maar ergens van de zotte natuurlijk.

rutiel

rutiel

14-01-2019 om 12:26

He bah...

Net dit weekend met dochterlief naar de open dagen geweest en ze is he-le-maal enthousiast over de lerarenopleiding. Mij leek het ook mooi en goed passend bij haar. En de baangarantie is natuurlijk ook heel fijn. Ik vrees dat we de redenen waarom er zoveel banen zijn wat hebben weggestopt in onze roze wolk. Toch nog maar eens goed nadenken of dit echt wel iets is dus...

Tsjor, het lijkt me heel naar om te zien dat je kind zo afknapt op zijn baan. Weet hij al of hij wel door wil in dit vak? En zo nee, wat dan?? Veel sterkte gewenst in elk geval.

tsjor

tsjor

14-01-2019 om 13:28 Topicstarter

Rutiel

In elk geval het advies aan je dochter om, als ze naar werk gaat zoeken, de rapporten van de inspectie erbij te nemen en dat kritisch te kijken naar organisatie en personeelsbeleid.
Maar je hebt wel gelijk: er zijn niet voor niets zoveel banen. Mogelijk helpt dit verhaal je dochter om een realistisch beeld op te bouwen.

Tsjor

Juffie

Juffie

14-01-2019 om 14:08

Functioneren directie

Ik denk (of hoop) niet dat het “Nederlands” is om op school straffeloos docenten te kunnen uitschelden, wel dat het voorkomt. Een voordeel van het lerarentekort is dat je als docent kunt solliciteren op een school waar de schoolcultuur beter is en de directie wel functioneert. Ik heb nooit op een school gewerkt waar beschreven gedrag ook maar enigszins getolereerd werd. Pech hoor, om als beginner op zo’n plek terecht te komen. Slecht ook dat beginnende docenten niet beter begeleid worden. Die begeleiding is op de mij bekende scholen enorm verbeterd (nou ja, van niets van de grond gekomen). Bij ons loopt er ook wel eens een Syrische collega mee. Mijn ervaring is dat de kleine afstand tussen leraar en leerling schokkend kan zijn, juist op dat gebied is get cultuurverschil (ook met België trouwens) groot. Tegelijkertijd voel ik me juist prettig bij de kleine afstand, niet alleen met mijn leerlingen, maar ook met de directie.

Aagje Helderder

Aagje Helderder

14-01-2019 om 15:23

Rutiel

Ik wil niets afdoen aan de nare ervaringen, zeker niet, maar er zijn ook nog genoeg mensen die wel met plezier in het onderwijs werken. Mijn man werkt al 16+ jaar in het vo en heeft er nog steeds plezier in. Is zelfs bezig met het halen van een tweede bevoegdheid.

Hij is inderdaad ook burn-out geweest. Bij hem was dat toen hij in het management werkte, maar het kan ook in andere functies gebeuren. Maar toch vindt hij het werk als docent nog steeds leuk.

Aagje

tsjor

tsjor

14-01-2019 om 15:25 Topicstarter

Nieuws

'https://nos.nl/op3/artikel/2261151-kwart-docenten-uitgescholden-geintimideerd-of-geduwd-door-leerlingen.html'
Dit was in het nieuws in november 2018. 'Ik denk (of hoop) niet dat het “Nederlands” is om op school straffeloos docenten te kunnen uitschelden, wel dat het voorkomt.'
Het komt dus voor. Niet bij een enkeling, maar bij 25% van de leerkrachten. Of het puur Nederlands is weet ik ook niet, maar het lijkt mij te groot en te ernstig om maar even politiek weg te redeneren. en laten we ons dan maar beperken tot wat er in Nederland gebeurt, daar hebben we genoeg te doen.

Tsjor

tsjor

tsjor

14-01-2019 om 15:28 Topicstarter

Te weinig

Aagje, er zijn zeker nog mensen die met plezier in het onderwijs werken. Maar gezien de aanstaande staking op 15 maart moet je toch concluderen dat het er te weinig zijn. Het ziekteverzuim is geen griep-probleem, maar een burn-out-probleem en dat zijn niet de slechtstgemotiveerde docenten. Dat los je niet op met meer geld, noch met meer instroom in de opleidingen.

Tsjor

Aagje Helderder

Aagje Helderder

14-01-2019 om 16:13

Ooo zeker Tsjor

Ik zei hetgeen ik zei ook niet om het probleem van te weinig leerkrachten te relativeren of te bagalliseren.
Ik zei het vooral om (de dochter van) Rutiel niet op voorhand te demotiveren of bang te maken.

Aagje

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.