Home » Forum » Moeite met aanraken

Moeite met aanraken?

Heeft je baby moeite met doorslapen?

Met deze tips heb je gauw weer een fijne dromer in huis!

5 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Jasmijn76
Moeite met aanraken?

Onze zoon is 5 en ik merk steeds meer dat ik het jammer vind dat hij eigenlijk nooit wil knuffelen of aanhankelijk is . Het valt me ook steeds meer op. Nu is hij redelijk sensitief op bepaalde gebieden: hij heeft moeite met harde overwachte geluiden, laat zich daar ook door afleiden, maar hij is ook heel opmerkzaam, ziet de kleinste details en hij houdt van een vast ritme en niet van onverwachte gebeurtenissen. Hij is cognitief zeer sterk, sociaal emotioneel en motorisch is hij onzeker. Hij heeft kinderfysio gehad toen hij twee jaar was omdat hij motorisch achterliep bij leeftijdgenootjes. Dat was een goede stap.

Maar nu het aanraken: nooit geknuffeld willen worden, zelden lichaamscontact zoeken, moeite met nagels knippen (vooral teennagels), huilen bij de kapper (al gaat dat steeds beter), moeite met shirts aantrekken (moeten over zijn hoofd), haren wassen... Het lijkt allemaal verband met elkaar te houden. Ook bij spelen met andere kindjes zorgt hij ervoor dat er niet tegen hem aan wordt gebotst. Hij zit nu wel op gym (ook op aanraden van de juf) om hem wat meer zelfvertrouwen te geven, dat is in een kleine groep.

Eigenlijk weet ik niet zo goed of dit nou echt uitzonderlijk gedrag is of dat hij gewoon niet zo lichamelijk is aangelegd. Ik was zelf ook geen aanhankelijk kind volgens mijn ouders en ik merk daar zelf nu ook niks meer van.

Iemand tips? Ervaringen? Dank alvast.

Tango
Sensorische integratie

Misschien kan je eens zoeken op sensorische integratie stoornis, Jasmijn. Want zo klinkt het mij in de oren. Overigens heel herkenbaar, mijn zoon heeft/had het ook. Hij is inmiddels 14 en het is nu een stuk minder, maar hij houdt nog steeds niet van ruimtes waar het heel druk is, heftige attracties in pretparken etc.
Toen hij de leeftijd had van jouw zoon had hij ook moeite met nagels knippen, haren wassen en knippen, plotselinge aanrakingen etc. En toen hij heel klein was reageerde hij panisch op harde wind buiten.
Hij heeft er met de jaren mee om leren gaan. Op het moment dat hij zelf haren kon wassen ging dat beter.
Er zijn fysiotherapeuten die dit probleem kunnen begeleiden, misschien kan je nog eens vragen bij je eigen fysiotherapeut. Zoon hier heeft ook jaren fysiotherapie gehad omdat hij heel angstig was bij bepaalde bewegingen. Dat heeft goed geholpen.

Jasmijn76
Ja de wind ook!

Bedankt! Ik heb inderdaad al even gegoogled en zit ook te denken opnieuw eens een afspraak te maken met de (kinder)fysio.

Herkenbaar dat van de wind, hij wil dan ook het liefst binnenblijven. Soms is het lastig om er begrip voor te hebben, we wonen tenslotte in een land waar het veel en vaak waait ;-). Ik heb eigenlijk de hoop dat het een ‘fase’ is, maar als ik kijk naar zijn gehele ontwikkeling, dan zie ik toch een patroon en vermoed ik dat het niet zomaar ineens over zal zijn.

Mams
Reflexintegratie

Hier ervaring met reflexintegratie. Eigenlijk deden we dat vanwege andere problemen, maar tot onze grote blijdschap is de sensorische overgevoeligheid van onze zoon door reflexintegratie sterk verminderd!

AnnaNiem
Fysio

En als je toch bij de fysiotherapeut bent voor de sensorische integratie, laat dan ook naar de motoriek kijken. DCD zou ook een mogelijkheid kunnen zijn.

Begrijpend lezen: zo wordt het weer leuk

Lees hier tips voor thuis om je kind erbij te helpen.