Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Flavia

Flavia

14-01-2019 om 15:57

Kleine stapjes duurzaamheid


Vogel

Vogel

16-01-2019 om 21:42

Kaaskopje

Google eens op verpakkingsvrije winkel, daar is een deel van jouw fantasie al gerealiseerd. Zuivel kan bij de boer, als je het geluk hebt dat er een in de buurt zit.

Kaaskopje

Kaaskopje

16-01-2019 om 21:59

Picnic bezorgt elektrisch 😊 Je andere bezwaren zijn wel waar. Zo irritant dat wachten! Maar ik laat het juist bezorgen, omdat ik dan niet naar de stad hoef. Nu kan ik thuis gewoon doen wat ik wil. Het gaat mis als ik meer te doen heb en ze komen maar niet.

Jo

Jo

17-01-2019 om 08:18

@ Kaaskopje

De titel was fiets versus bezorger
Niet elektrisch versus benzine/diesel...…

De elektrische bus van Picnic belast het milieu veel meer dan mijn ordinaire fiets (die minstens jaar mee gaat). Denk hierbij aan de productie, de accu (mijn fiets heeft 2-4 kleine batterijen voor de lamp) en de uiteindelijke hoeveelheid schroot die overblijft.

Groene stroom moet ook opgewekt worden en getransporteerd.

Kaaskopje

Kaaskopje

17-01-2019 om 09:03

Ik snap volledig dat een elektrisch vervoermiddel ook zo zijn vervuiling met zich meebrengt, maar als je het verhaal van de productie en schroot even overslaat is zo'n vervoermiddel schoner voor de lucht. Hier in de stad rijden inmiddels ook elektrische stadsbussen, is dat ook geen goede zaak? En ja, die batterijen zijn uiteraard wel weer een vervuilend probleem, daar heb je helemaal gelijk in.

We hebben ook een e-bike... geërfd, daar worden ook boodschappen op vervoerd en het stelt mijn man in staat om zonder openbaar vervoer enorme stukken te fietsen in de zomer. Ik fiets helemaal niet meer, ik loop of ga met de bus. Ik vind het positief dat Connexxion de elektrische bus in is gaan zetten. Ik vind het ook positief dat een bedrijf als Picnic op die manier bewust bezig is, zo worden we ook minder afhankelijk van oliestaten. Over een jaar of wat rijdt er geen vervoermiddel met motor, dus niet jouw ordinaire fiets met lampjes op batterijen, meer die op benzine op diesel rijdt.

Jo

Jo

17-01-2019 om 12:24

@ kaaskopje

"Hier in de stad rijden inmiddels ook elektrische stadsbussen, is dat ook geen goede zaak?"

antwoord had ik al gegeven
elektrisch versus benzine/diesel...…

Uiteraard juich ik elektrisch rijden toe.

Over een jaar of wat, rijden er helaas nog steeds vervoermiddelen op benzine en diesel. Misschien minder in West Europa. Maar denk aan Afrika waar schepen vol met door "ons" afgedankte elektrische apparaten en auto's naar toe gaan. Landen in het Midden Oosten waar praktisch voor nop brandstof getankt kan worden of de VS met haar halsstarrige leider.

ps. zie nu dat ik het aantal jaren ben vergeten te vermelden dat mijn fiets mee zal gaan... minstens 20 jaar

Vogel

Vogel

19-01-2019 om 15:09

Handtas

Vandaag in het Volkskrant magazine, een artikel over kleine stapjes duurzaamheid, te beginnen met de inhoud van een gemiddelde handtas. Van menstruatiecup tot herbruikbare koffiebeker, en van Fairphone tot composteerbaar kauwgum.
https://www.volkskrant.nl/de-gids/verander-de-wereld-begin-in-je-tas~bad98c95/

Kaaskopje

Kaaskopje

19-01-2019 om 16:01

Je hebt gelijk, wat wij doen zal op wereldniveau een druppel op de gloeiende plaat zijn, maar zo moet je niet denken, vind ik. Ik doe het ook lang nog niet perfect. Maar ik denk dat in grote mate geldt dat er een bewustwording gaande is in de maatschappij. Lachten mensen vroeger nog bepaalde onderwerpen weg, of waren ze verontwaardigd over hoe je het waagde om iets ter discussie te stellen, nu lijken steeds meer mensen geneigd om toch wat serieuzer na te denken over wat ze dan wél kunnen doen. Ook in landen in Afrika en Azië zijn dat soort bewegingen te zien. Gaat het snel genoeg? Nee.

Yanea

Yanea

19-01-2019 om 18:19

Vogel

En nu maar hopen dat al die fairtrade spullen pas aangeschaft worden als de huidige spullen versleten zijn.

Vogel

Vogel

19-01-2019 om 19:45

Yanea

Ja, daar heb je wel een punt. Gewoon blijven nadenken kan geen kwaad.
Deze week kreeg ik, na afloop van een congres, het verzoek ‘vanwege het milieu’ mijn badge in te leveren. Letterlijk één stap verder kreeg ik een plastic wegwerpflesje water in mijn handen gedrukt.
En ik heb mezelf er ternauwernood van weerhouden een herbruikbaar notitieblokje te kopen voor boodschappenlijstjes. Maar die schrijf ik eigenlijk gewoon achter op gebruikte enveloppen en in vieren gescheurde brieven. Bij nader inzien nóg duurzamer dan zo’n notitieblokje.

Kaaskopje

Kaaskopje

20-01-2019 om 00:48

Wat zou je gemeente moeten doen?

Waarmee zou de gemeente waarin je woont in jouw ogen goede stappen maken op het gebied van duurzaamheid?

Yanea

Yanea

20-01-2019 om 07:43

Kaaskopje

De gemeente kan helpen bij het ontwikkelen van alternatieven voor de gasleiding: KWO, thermische bronnen, restwarmte van bedrijven voor stadsverwarming, windenergie, dat soort dingen.

Caesar

Caesar

20-01-2019 om 14:06

Kinderen

Hoeveel kinderen hebben jullie?

Roda

Roda

20-01-2019 om 14:12

Vogel - boodschappenlijstje

Heb je een iphone? In de app Herinneringen kun je ook heel goed je boodschappenlijst kwijt. Ook nog samen delen met je huisgenoten. Super handig en duurzaam

Kaaskopje

Kaaskopje

20-01-2019 om 16:56

Caesar

2 en jij?

Wilgenkatje

Wilgenkatje

20-01-2019 om 18:02

minder gaan winkelen en niet door webshops scrollen

Dat helpt echt, al lijkt het een open deur.

Winkelen vinden veel mensen een gezellig tijdverdrijf (ik ook!), en voor je het weet zitten er spullen in je tas die je echt niet nodig hebt (vooral in de uitverkoop/outlet/koopjeshoek). Vier de overwinning als je allerlei leuke hebbedingetjes kon laten liggen.

Karen

Karen

20-01-2019 om 18:20

marie kondo

Kijk op netflix naar alle afleveringen van Marie Kondo en ruim je huis op. Vervolgens heb je geen behoefte meer aan het kopen van spullen, als je in de 'minimalistische' zit.
Ik heb het deels gedaan en amper nog wat gekocht (ja eten en drinken maar geen boeken, kleding of rommeltjes voor in huis)

Caesar

Caesar

20-01-2019 om 19:06

Kaaskopje

Ik heb er 1 Kaaskopje.

Kinderen krijgen is zo’n beetje de grootste ecologische footprint die je kan zetten. En van mij mag iedereen hoor. Maar dat krijg je niet meer goedgemaakt met het zetten van kleine duurzaamheid stapjes.

Angela67

Angela67

20-01-2019 om 19:18

Ceasar/kaaskopje

Dat is nou precies waarom dit soort draadjes alleen werken als je niet over big things begint.
Het heet kleine stapjes.
Gr Angela

Ceasar

Nou dan komt het met mij nooit meer goed. Ik heb 4 kinderen, mijn man zelfs 5.

Kunnen we net zo goed ook maar op vliegvakantie, want we dan ook maar doen

We doen best wat voor 't milieu (we hebben zonnepanelen, doen alles op de fiets, we hebben wat aandelen in een zelfpluktuin waar we van het vroege voorjaar tot de late herfst elke week mogen oogsten, we kopen weinig nieuwe spullen, zetten de kachel laag of uit, douchen beperkt enz. enz.) Maar tegelijk willen we ook heel erg graag wat van de wereld zien. Dus dat doen we óók graag en veel...

Kaaskopje

Kaaskopje

20-01-2019 om 22:10

Angela over kinderen

Ik vind vragen (Caesar) naar de omvang van elkaars kinderschare altijd iets onbetamelijks hebben als het bij onderwerpen als het klimaat of duurzaamheid gaat. Ja, meer mensen dragen niet bij aan het verduurzamen van de maatschappij, maar ik vind het kiezen voor een of meer kinderen net zo'n vrijheid als bijvoorbeeld een mening. Het gaat niemand iets aan waarom je voor 1 of 5 kiest.

Ik heb het een tijd geleden eens uitgezocht. In ons land zijn gezinnen uit bijvoorbeeld Marokko kleiner geworden en daarmee gemiddeld gelijk aan Nederlandse gezinnen. De noodzaak van een groot gezin is hier niet aan de orde. In Afrika en Azië zullen gezinnen ook kleiner blijven bij meer welvaart. Moeten ze dat wel krijgen uiteraard.

In China loopt de boel in het honderd door het 1-kind beleid. Dat is dus geen succes gebleken. Gehamer op minder kinderen vind ik alles bij elkaar nogal raar. Ons gemiddelde is heel redelijk. We moeten het dus van andere zaken hebben als het om duurzaamheid gaat.

Kaaskopje

Kaaskopje

20-01-2019 om 22:13

Schrijffout

In het begin schreef ik "bij" onderwerpen, dat moest "om" zijn.

Yanea

Yanea

21-01-2019 om 06:58

Nou Kaaskopje

Ik vind de vraag van Caesar helemaal niet raar of onbetamelijk. Zeker niet hier in het rijke westen. Elk mens hier heeft een ecologische voetafdruk die 5 keer zo hoog is als die van mensen in bijvoorbeeld Afrika. De arrogantie om te denken dat wij hier de wereld redden met 2 spaarlampen en 1 vleesloze dag, is pas onbetamelijk.
Dat wil niet zeggen dat je nu jezelf en 1 kind moet ombrengen. Maar we moeten wel stoppen met onze kop in het zand steken.

kinderen

Natuurlijk maakt het uit hoeveel kinderen je op de wereld zet, wij hebben bewust voor 1 kind gekozen, maar in een draadje als deze, waar volgens mij de meeste mensen hun gezin al 'af' hebben, heeft dat geen enkele zin. Die kinderen zijn er al.

Kaaskopje

Kaaskopje

21-01-2019 om 10:37

Yanea

Ik vind dat wel 'onbetamelijk'. Mijn keus voor 'onbetamelijk' is een beetje uit nood, omdat ik niet goed weet wat ik passender vind.

Als een overheid zich met ons aantal kinderen zou gaan bemoeien in de zin van beperking, zou ik dat een hele enge ontwikkeling vinden. En het idee dat burgers elkaar de maat nemen over elkaars aantallen, vind ik ook kwalijk. Dan is het eind ook zoek, want dan kun je elkaar over álles op de vingers gaan tikken. Hoe waag je het om een auto te hebben, een tuin met tegels, nog geen zonnepanelen, online te bestellen enzovoorts. Je kunt over materiële zaken discussiëren, ook om elkaar bewust te maken van wat niet zo goed is of juist wel, maar van zeer persoonlijke levenskeuzes, dus over leven en dood, moet je als het even kan wegblijven, vind ik. Het zou me toch wat worden als je je schuldig moet gaan voelen als kind nummer 3 in aantocht is? Of als je weigert om jezelf van de wereld te verwijderen als je met teveel kosten de 90 dreigt te halen?

Kaaskopje

Kaaskopje

21-01-2019 om 10:47

Bovendien...

gaat het ook om het gemiddelde. Als het gemiddelde (even natte vinger aantal) 1.8 per huishouden is, is dat een heel keurig gemiddelde. Dan heft het huishouden met 0 kinderen het aantal van 6 kinderen gemiddeldel naar 3. En een gezin met 1 kind, 0 en 6 naar 2.3 enzovoorts. Als het gemiddelde per huishouden op 1 zou staan krijg je een groot probleem voor de generaties erna. Zeker met de sentimenten die nu leven in de maatschappij. Als je geen 'nieuw' bloed uit bepaalde landen wenst, wordt het lastig om schone billen te krijgen als je dat zelf niet meer kunt.

Caesar

Caesar

21-01-2019 om 12:07

Kaaskopje

Ik zeg niet dat de overheid zich moet bemoeien met het aantal kinderen dat mensen krijgen. In ons land is dat inderdaad een vrije keuze. Maar ik mag andere mensen best bevragen over keuzes die ze maken, of iets zeggen over de concequnties van die keuzes.

clowntje

clowntje

21-01-2019 om 12:10

een onbewust klein stapje

Wij hebben (behalve 10 guppies) geen huisdieren. En volgens de Volkskrant van vorige week is dat best milieubewust

Hangkous

Hangkous

21-01-2019 om 12:40

En zelfs die niet eens

Geen guppen, poes, konijn.
Alleen huisstofmijt dan weer wel, omdat ik niet iedere dag de stofzuiger hanteer.

clowntje

clowntje

21-01-2019 om 13:10

hangkous

Niet iedere dag stofzuigen is ook zeer milieuvriendelijk. Ik las in de krant dat stofzuigers van 5 jaar en ouder eigenlijk vervangen moeten worden, omdat ze zoveel stroom gebruiken. Dus niet stofzuigen is nog veel beter.

Zonde

Dat de oorspronkelijke vraag - kleine duurzaamheidshacks - grotendeels verdwenen is onder de morele meetlat. Overigens kwam ik na bestudering van die Volkskrantlijst tot de conclusie dat duurzame alternatieven vooral heel duur zijn, en meer in de orde van hipstergadgets dan haalbare aankopen voor een gemiddeld gezin.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.