Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Flavia

Flavia

14-01-2019 om 15:57

Kleine stapjes duurzaamheid


mirreke

mirreke

21-01-2019 om 16:51

Over duurzaamheid

Net op de Duitse radio, dat ze daar (of hier, want wij wonen er) de maximumsnelheid van de autobahn (die er niet is want je mag onbeperkt hard) willen gaan beperken tot 130 of zelfs 120 km/u. Niet vanwege ongelukken of zo, maar vanwege de uitstoot.

Er is berekend dat als die snelheid naar 120 gaat, de uitstoot met 1 PROCENT wordt verminderd. Wauw. De uitstoot van alle auto's dus. Niet alle uitstoot...

Wat uitstoot verder betreft: het is net als bij de rijkste mensen ter wereld (waar ik meen de 8 rijkste mensen net zoveel samen hebben als 3,5 miljard armen... bizar), want:

100 bedrijven zorgen samen voor 71 % van alle uitstoot, en 25 van die bedrijven, waaronder Shell, zorgen samen voor meer dan de helft van alle uitstoot... En dan heb je nog de tankers en de cruiseschepen, die ook niet mis zijn en vooral zwavel uitstoten en afgewerkte olie verstoken...

Ik word er altijd een beetje giechel van, al dat getuttel voor de kleine huishoudens.. Het is voor de bühne... Het kost veel geld (denk aan dat gas, en de ketels en zo), en aan dure warmtepompen, elektrische autos met hun vervuilende accu's en stroom die bij het opwekken CO2 produceert. Zolang overheden niet optreden, en grote, grensoverschrijdende bedrijven aan regels gaan houden, heeft dit allemaal nauwelijks zin.
Een mentaliteitsomslag, ja, maar dan graag overal.

Pirata

Pirata

21-01-2019 om 17:10

Kleine stapjes

Weer terug naar het kleine: ik heb de verwarming in de slaapkamer uitgedraaid en een extra dekentje op het bed gelegd.
Een te dunne paneelbuitendeur tijdelijk bekleed met radiatorfolie. Je voelt direct verschil (en het ziet er niet uit 😉).
Ook de convectorput hebben we deels geïsoleerd. Nu voelen we eindelijk warmte daar uit komen en geen kou.
Met deze kou houd ik diverse gordijntjes overdag ook gesloten.

Angela67

Angela67

21-01-2019 om 17:55

Ik denk altijd maar zo, Mirreke:

stel je voor dat een van mijn kinderen hoog genoeg op de beslissingsladder wil stijgen om bij een groot bedrijf invloed te krijgen, dan wil ik als moeder natuurlijk wel dat het kind de juiste normen en waarden meeneemt wat duurzaamheid betreft .. . "100 bedrijven zorgen samen voor 71 % van alle uitstoot" >> stel je voor dat de bazen van die 100 bedrijven toendertijd al beter opgevoed waren . . .
Je doet het dus ook voor je kinderen, zeg maar. Niet alleen dat wij de rotzooi proberen te verminderen die we zelf aangebracht hebben, maar ook dat zij betere beslissingen nemen dan wij deden.
gr Angela

Mooi

Mooi gezegd Angela! Kinderen zijn in deze zeker de toekomst.
Ik geloof ook dat hoe meer mensen zelf doen, dat uiteindelijk ook de grote bedrijven mee zullen doen. Net zoals grote voedingconcerns nu ook doorkrijgen dat het tijd is met vegetarische alternatieven te komen.

De meeste van de kleine stappen besparen trouwens geld. De verwarming een graadje lager, minder/korter douchen, minder eten weggooien en minder spullen kopen bijvoorbeeld.

Vogel

Vogel

21-01-2019 om 20:05

Roda

Nee, geen iPhone maar een Fairphone. Da’s een heel duurzame telefoon! Maar voor android zijn er inderdaad ook wel zulke lijstjesapps.

Caesar

Caesar

21-01-2019 om 21:17

Mooi hoor

Ik vind het prachtig. Zelf kleine dingetjes duurzaamheid doen en zo je kinderen de juiste normen en waarden meegeven en als zei dan de nieuwe bazen zijn, dan mogen zei alles oplossen en de grote stappen zetten.
Volgens mij is dat de problemen afschuiven op de volgende generaties. Als het dan niet al te laat is.

Angela67

Angela67

21-01-2019 om 23:04

caesar

hou nou eens op dit draadje te vervuilen. Start zelf het draadje: wie vliegt er nog en eet er nog vlees en heeft kinderen. Dan hou je de kleine en de grote dingen gescheiden.
gr Angela

Kaaskopje

Kaaskopje

21-01-2019 om 23:58

Klein en groot

Ik denk dat klein en groot niet zonder elkaar kunnen, maar de sarcastische toon van Caesar vind ik vervelend.

Soms vind ik het handig om er oude wijsheden bij te halen: wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd. Caesar, wie ben jij om zo neerbuigend op de kleine initiatieven te reageren?

We zitten met z'n allen in een bewustwordingsproces wat dit onderwerp betreft en dan zou je blij moeten zijn met elk positief teken waaruit blijkt dat men zich inderdaad bewuster wórdt van de noodzaak om er beter mee om te gaan.

Yanea

Yanea

22-01-2019 om 06:55

Ik snap Caesar wel

Al die kleine stapjes zijn geredeneerd vanuit ons luxeleventje in het rijke westen. Het gutmensch-gevoel van de miljonair die 1000 euro overmaakt naar een goed doel. Je kop in het zand steken en dan roepen dat je zo milieubewust bent.
Terwijl wij met onze mobieltjes, tweede tv op de slaapkamer, allemaal een auto's en sperziebonen uit Marokko in de winter een enorme uitstoot veroorzaken.
Het gaat niet om 'een keertje vaker de fiets'. Het gaat om een wezenlijke verandering in onze manier van leven.

Dit draadje zorgt er eerder voor dat mensen zich nog eens op de borst slaan om niets, en dan tevreden in hun goed geisoleerde huis hun bedje opzoeken. Wat zijn we toch trots op onszelf.

Jo

Jo

22-01-2019 om 07:00

Geloof je het zelf

Kom nou zeg, alsof iemand die heel graag 2-3 kinderen wil, maar het bij eentje houdt dit uit milieu overwegingen doet!

Yanea

Yanea

22-01-2019 om 07:00

En Kaaskopje

Het rapport van de club van Rome is uit 1972! Dus als je nu nog bezig bent met bewuster worden, heb je bijna 50 jaar lang je ogen gesloten voor wat de rest van de wereld al wist.

Angela67

Angela67

22-01-2019 om 07:32

Yanea

Zoals de waard is....
Gr Angela

Dees

Dees

22-01-2019 om 07:58

Kaaskopje

Wat ik niet begrijp is dat dag bewustwordingsproces nu pas start bij jou.

Ik weet dat in de jaren 80 al werd gehamerd op het milieu en klimaat. En dat we toen al bezig waren met papier, glas en plastic te scheiden.

Ze zijn nu op technologisch gebied alleen verder. Er is nu een goed alternatief voor dat smerige stuk vlees bij je eten, er zijn goede alternatieven voor verspillende gloeilampen ze zijn bezig met die electrische auto's en wellicht wordt dat binnenkort wel echt milieuvriendelijk een kleine stap is al gemaakt.

Toen werd al aangegeven dat ieder mens een flinke belasting voor het milieu is, dus ieder extra kind is een flinke belasting voor het milieu. En dat kun je klein zien en groot, ik zie steevast ouders met meerdere kinderen met de auto naar de BSO komen want de jongste moet op een andere locatie naar de hele dagopvang. Wij gaan standaard op de fiets ......dat is klein want wat is er mis met een klein stukje extra fietsen?

Zo zie je dat ook met de sportclub kinderen worden met de auto gebracht want broer of zus moet bij de andere sport opgehaald worden. En als er ook maar een spatje regen is dan staan er nog minder fietsen bij de sportclub.

Pirata

Pirata

22-01-2019 om 08:33

gut Yanea

Nu is het ook al borstklopperij als ik mijn bedje opzoek ik mijn goed geïsoleerde huis? Moet ik dan buiten gaan liggen van jou?
Doe liever suggesties in plaats van met zijn allen (niet allemaal) zo naar te doen dat die kleine dingen borstklopperij zijn. Begin bij het kleine, of begin bij het grote. Allebei heeft een doel. Wie bij het kleine begint kan doorgaan met grotere dingen. Wie bij het grote begint heeft vast ook nog wel kleine verbeteringen.

Hangkous

Hangkous

22-01-2019 om 08:51

Alles wat je bewust doet (hoe klein ook) is mooi meegenomen

Ik heb bewust geen droger, omdat ik er geen plek voor heb maar ook uit milieu overweging. Met heel veel gedoe zou er in de schuur een plekje te creëren zijn maar dan moet ik steeds de natte was van de zolder naar de schuur sjouwen en dat is mij teveel moeite dus laten we het maar zo. Mik ik de was op rekjes op zolder.

Ook vandaag ga ik op de fiets of (als het straks glad is) lopend naast de fiets mijn boodschappen halen. Dan moet ik wel even wat voorzorgsmaatregelen nemen, de ene fietstas voeren met kranten en (met en zonder jullie goedkeuring) daar doe ik een warmwaterzak bij om te voorkomen dat mijn aardappelen te lijden hebben van de kou. Als de piepers te koud worden gaat de smaak achteruit dus dat voorkom ik liever, dan gooi ik minder piepers in de GFT bak.

Caesar

Caesar

22-01-2019 om 09:01

Tja

Van juf Angela mag ik niet buiten de lijntjes kleuren. Wat kritische vragen of opmerkingen worden kennelijk niet gewaardeerd.

Jo: nee, die illusie heb ik helemaal niet. Maar mischien zou dat toch wel beter zijn.

Kaaskopje: ik vind kleine stapjes doen goed. Maar als je ervan overtuigd bent dat kleine stapjes doen niet voldoende is, dan kan je niet volstaan met je beperken tot kleine stapjes en hopen dat de volgende generatie de probleem die wij veroorzaken wel oplossen voor ons.

Caesar

en wat doe jij eigenlijk allemaal voor groots dan?

Angela67

Angela67

22-01-2019 om 09:12

ceasar

wat ik al ene paar keer zeg: het heeft geen zin om die kleine en grote dingen te mixen.
je vindt hier niet jouw publiek en het publiek dat hier schrijft geeft jou niet wat jij wil.
dus ik zou zeggen: open een draadje juist daarover: heeft het zin om als individu duurzame stapjes te zetten en toch op vliegvakantie te gaan? Heeft iemand serieus al eens haar carbon footprint uitgerekend en aan de hand daarvan beslissingen genomen?
Ik zou graag daarin meeschrijven maar vind het flauw om een draaadje met tips over duurzaamheid/consuminderen etc. te vervuilen met dit soort discussies.

En ook voor jou geldt, net als voor Yanea: zoals de waard is . . .

Als je telkens dit soort 'relativerende' (not) opmerkingen plaatst, dan roept dat automatisch de vraag op wat jij dan wel een goed idee zou vinden. En dan wel iets wat jij kunt doen aan het grote probleem, niet wat iemand anders zou moeten doen aan het grote probleem. . .

gr Angela

Kaaskopje

Kaaskopje

22-01-2019 om 09:15

Dees

Ik reageer even meteen op je openingszin: wie zegt dat ik me nú pas bewust wordt van het een en ander? Ik heb het over 'het algemeen'.

Kaaskopje

Kaaskopje

22-01-2019 om 09:25

Caesar

Grote én kleine stappen zijn belangrijk. Ik ben de eerste die toegeeft dat het nog niet gaat zoals zou moeten. Dan heb ik het over afval scheiden en het gebruik van plastic zou ook minder mogen. Maar onze manier van leven is al dusdanig dat ik over de rest geen slecht gevoel heb. Ik neem ''groene' energie af bij een maatschappij die de naam heeft dat te doen, maar dat er nog steeds grijze energie door de leiding gaat, daar kan ik niets aan doen.

Kaaskopje

Kaaskopje

22-01-2019 om 09:31

Yanea

Ik begin nu toch wat irritatie te voelen. Waarom wordt mijn algemeen gehouden verhaal tegen mij gekeerd? Ik heb het bewust algemeen gehouden, om niet in vingerwijzen te belanden. We doen het samen nog niet goed genoeg. Ik ben ook oprecht benieuwd naar ideeën waardoor het voor burgers makkelijker, eenvoudiger wordt om aan te haken bij de goede voornemens van een gemeente of de overheid in het algemeen.

Mijntje

Mijntje

22-01-2019 om 09:40

Yanea

Ik ben het wel met Yanea #100 eens. Maar ik vrees dat mensen niet zomaar veranderen, toch altijd denken: ik wil mijn kinderen/mijzelf wat van de wereld laten zien, ik kan niet zonder droger/auto/vlees etc., ik wil nu eenmaal NU sperziebonen eten (ook al komen ze uit Afrika), ik wil goedkope kleding, goedkoop eten enz.
Kortetermijnplanning (namelijk winst maken) kan beter op een lager pitje van overheidswege. Helaas draait het altijd over geld. Als vliegreizen/vlees eten/energieverslindende apparaten nu eens gewoon duur zijn, geen kleding meer verkregen kan worden zonder fatsoenlijke lonen, vervuilende verfjes en gewoon dichtbij verkrijgbaar, we bepaalde tijden van het jaar gewoon een keer geen sperciebonen kunnen eten - dat zou m.i. beter zijn en ik heb dat er graag voor over.

Pirata

Pirata

22-01-2019 om 09:45

Mijntje

Yanea heeft gelijk dat je ook op de grote dingen moet letten. Maar dat sluit de kleinere dingen beslist niet uit. En dáár waren we hier mee bezig. En gaan we wat mij betreft mee door.

Angela67

Angela67

22-01-2019 om 09:45

Alles is politiek

Wat je stemt is natuurlijk politiek, maar gedurende die vier jaar is alles wat je doet ook politiek. en elke euro die wel of niet uitgegeven wordt door de overheid is ook politiek.
Dus ja, die grote dingen, daar moet je je voor verenigen om impact te kunnen hebben.
Maar als niemand laat zien dat hij/zij bereid is om als individu stappen en stapjes te zetten, zal geen enkele politica/politicus bereid zijn om grote maatregelen voor te stellen.
De maatschappij dat zijn wij - degenen die in de politiek willen, kunnen daar hun duurzaamheidsdoelstellingen proberen te bereiken. Degenen die rijk zijn kunnen geld geven aan duurzame initiatieven en helpen om duurzame produkten die nu duur zijn, meer massa-productie te laten maken. En de minder rijken, die niet de politiek willen of kunnen, kunnen zichzelf en hun omgeving bewust maken en stappen zetten.

Dus het is allemaal belangrijk. Maar niet iedereen kan alles.

En niets is zo dodelijk als Yanea's en Ceasars die het nodig vinden om op de vierkante mm te mieren.

gr Angela

Kaaskopje

Kaaskopje

22-01-2019 om 09:55

Caesar

Mijn volgende generatie rijdt in een auto, dat heb ik zelf nooit gedaan. Niet actief achter het stuur dus. In mijn geval is dat meer 'geluk' dan wijsheid, zeg ik ook hier weer eerlijk, maar het resultaat is dus wat het is. Vliegen heb ik in verhouding tot veel anderen ook nog maar weinig gedaan. Ik weet nu dat ik vaker zal moeten vliegen, maar dat is meer noodzaak dan voor de lol (en dan geniet ik er ook maar van). Ik heb wel een grens bij goed doen als het jezelf regelrecht benadeelt. Twee dagen in een bus zitten om mijn doel te bereiken zou voor mij geen gezond idee zijn.

Ik ben een aantal dagen op pad geweest met mijn zus. Mijn zus is extreem allergisch voor alles waar een geur in zit en dat is overal in. Dat soort allergieën zijn het gevolg van hoe we met elkaar leven. De een is er niet gevoelig voor, de ander wel, zo is het helaas maar net. Ik hou zelf juist erg van 'geur', maar we zijn misschien (ook weer samen) wel doorgeslagen naar een overdaad aan geur. Zelfs op Schiphol leek men een parfum in de hallen te blazen, van mij hoeft het niet hoor! Ik krijg er soms ook hoofdpijn van. Er zijn meer mensen die parfums niet verdragen, dus kies liever die kant, dan de kant die niet tegen verreisde lijven kan. Waarom ik dit bij duurzaamheid betrek? Omdat het niet alleen gaat om de al bekende zaken, maar ook om wat minder zichtbaar is. Het is eigenlijk idioot om te zien hoeveel soorten wasmiddel, wasverzachter, handzeepjes, douchezeep etc. in de winkel staan. Nu het er is, koop ik het ook. Ik wissel ook graag af, juist omdat ik er lol in heb om iets nieuws te ruiken. Maar wat er niet is, is er niet en hoeft niet geproduceerd te worden. Wat mij betreft wordt driekwart stopgezet, dat ene kwart is dan nog meer dan voldoende variatie. Maar ja, dan gaat er van alles failliet, raken mensen werkloos... Dus toch maar doorgaan, toch? We zitten als maatschappij verstrikt in wat we zelf gecreëerd hebben.

Als klein onderdeel van het geheel, kun je veel willen, maar zolang het geheel daar niet in meegaat, is dat kleine onderdeel zo goed als zinloos voor het gevoel van veel van die kleine onderdelen. Dat hoor je als je je oor te luister legt erg vaak.

Uiteindelijk

nemen verreweg de meeste mensen deze maatregelen niet vanwege het milieu maar omdat ze er zelf achterstaan en ze er iets anders uit krijgen. Wie echt 3 kinderen/een sportauto/vliegvakanties/elke dag vlees wil laat zich niet tegenhouden door het milieu. Als iemand een moestuin heeft is dat ook omdat ze tuinieren leuk vinden. Wie zuinig is met energie doet dat ook om geld te besparen of omdat langer douchen en een hogere temperatuur in huis weinig toevoegt aan het levensgeluk. Mensen zijn vaak wel bereid om iets te doen of te laten voor het grotere goed maar alleen als het niet een te grote opoffering is. Als iets echt als een opoffering voelt (bijvoorbeeld nooit meer op vliegvakantie als je dat wel vaak doet, geen derde kind terwijl je dat wel graag wilt, elke dag 2 uur fietsen terwijl je fietsen haat...) dan haakt bijna iedereen af. Dus wat dat betreft pas ons grote bescheidenheid.

Caesar

Caesar

22-01-2019 om 11:16

Angela

“je vindt hier niet jouw publiek en het publiek dat hier schrijft geeft jou niet wat jij wil.”

Ik had niet de de intentie, nog de indruk dat ik hier voor eigen parochie sta te preken.

“En niets is zo dodelijk als Yanea's en Ceasars die het nodig vinden om op de vierkante mm te mieren.”

Beetje kritische houding wordt niet gewaardeerd door velen op dit forum. Dat hebben anderen ook al herhaaldelijk opgemerkt in het beelden. Maar vergis je niet, wij zijn niet aan het zeuren op de mm2. Ik zou bijna zeggen: in tegendeel.

Pirata

Pirata

22-01-2019 om 11:19

wel zeuren

Jullie zeuren dat die kleine stapjes druppels op een gloeiende plaat zijn en (Yanea) borstklopperij.
Dat is gezeur, en contraproductief en vervelend. Iedereen mag wijzen op het belang van grotere stappen, graag zelfs. Maar wel op opbouwende wijze. En dat laatste mis ik nogal.

Angela67

Angela67

22-01-2019 om 11:37

ceasar

juist wel kritisch zijn, maar het heeft toch geen zin om in dit draadje, dat gaat over plastic zakjes of niet, telkens te roepen dat het geen zin heeft?
ik bedoel: doe het vooral, ik hou je niet tegen.
Maar het is toch veel aardiger (volgens de Netiquette) om in een apart draadje jouw visie te bediscussieren? Dat is wat ik bedoel.

Je wilt coûte que coûte de kleine-stapjes-schrijvers onder de neus wrijven dat het geen zin heeft. Dat mag, maar om dat nou meer dan 2 keer te doen? Start nou dat andere draadje, en kopieer je visie daar in.

gr Angela

Caesar

Caesar

22-01-2019 om 11:39

Kyana

Ik denk dat je een goed punt heeft. Toch denk ik dat veel mensen best bereid zijn tot grote veranderingen en offers, maar niet als ze de enige zijn. Dus als velen bereid zijn een flinke stap terug te doen, dan zijn al snel meer mensen dat. Maar hoe uit deze circel te geraken....

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.