Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Flavia

Flavia

14-01-2019 om 15:57

Kleine stapjes duurzaamheid


Yanea

Yanea

22-01-2019 om 11:44

contraprodcutief

'Jullie zeuren dat die kleine stapjes druppels op een gloeiende plaat zijn en (Yanea) borstklopperij.'

Sterker nog: dat geëmmer over plastic zakjes en een dagje Quorn maakt de boel zelfs erger! Jullie zijn zo blij met je microscopische kleine bijdrage dat je voldaan op de bank gaat zitten en niets meer doet. 'Want we hebben toch al de fiets gepakt deze week.'

Pirata

Pirata

22-01-2019 om 11:45

Hearhear

Yanea jij weet nogal veel merk ik?

Kaaskopje

Kaaskopje

22-01-2019 om 13:07

Caesar

ik denk dat wat ik bewustwording noem, een sneeuwbaleffect heeft. Bereikt het A, met vrienden die nog wat bokkig op het een en ander reageren, dan kan het zomaar zijn dat die bokkige types door A aan het denken gezet worden. Vervolgens gaan de B's met hun goede bedoelingen in de weer en bereiken de C's. Dus het is altijd zinvol om het erover te hebben. Maar de manier waarop scheelt wel.

Angela67

Angela67

22-01-2019 om 13:14

#122 Yanea

Wederom, het is interessant hoe jij continu jezelf blootgeeft zonder dat je het doorhebt - misschien is dat jouw probleem: je kunt niet reflecteren en nuanceren.
Telkens als jij roept dat het geen zin heeft of zelfs contraproductief is, is dat 'hoe de waard is'.
Gr Angela

Angela67

Angela67

22-01-2019 om 13:22

Aanvulling

De vraag is dus waarom je zo wantrouwend bent:
*Voel je je schuldig want eigenlijk zou je ook stappen moeten zetten maar doe je het niet
* Zou je willen dat je op vliegvakantie kon, maar heb je het geld niet een is het uit jaloezie dat je zo hakt?
*Ben jij ontzettend duurzaam in al je handelen en weet je precies hoe je jouw voetafdruk zo klein mogelijk kunt maken en vind je dat iedereen da t moet doen?
* Vind je het belachelijk dat mensen tips uitwisselen omdat je vindt dat ze eigenlijk iets anders moeten doen?

BTW: waarom weet jij precies hoe iedereen is die in dit draadje zegt dat ze de fiets neemt? Stel je voor dat de persoon echt een hele kleine voetafdruk heeft, dan zou het ontzettend onaardig zijn dat jij dat in twijfel trekt.

Gr Angela

Kaaskopje

Kaaskopje

22-01-2019 om 13:24

Yanea

Je populariteit stijgt niet erg bij mij door dit soort uitspraken. Ik zie toch liever reacties van mensen die laten merken niet perfect te zijn, dan van mensen die dat belachelijk maken en er op neer kijken wat een ander wél doet.

Caesar

Caesar

22-01-2019 om 14:10

Boter

Ik kan nu wel verklappen dat ik in deze discussie een enorme berg boter op mijn hoofd heb. Ik doe bij lange na niet voldoende aan duurzaamheid. Ik doe braaf, net als jullie, wat kleine stapjes, maar ik ben me wel zeer bewust dat kleine stapjes alleen niet voldoende zijn. Bij lange na niet.

Toch zijn er wel redenen voor mijn reacties is dit draadje:
- De discussie staat nu wel lekker op scherp
- Zo positief die kleine stapjes bespreken verhult dat het ook echt kleine stapjes zijn die niet genoeg zoden aan de dijk zetten. Je kan er tevreden over raken, terwijl daar weinig reden voor is.
- In het draadje wordt nogal de verantwoordelijkheid afgeschoven:
— de grote bedrijven krijgen de schuld. Maar bedenk wel voor wie die grote grote bedrijven produceren.
— er wordt op niet misverstane wijze naar de volgende generatie verwezen. Wij geven wat normen en waarden mee, mogen zij het echt gaan oplossen.

Kaaskopje

Kaaskopje

22-01-2019 om 14:42

Caesar

De volgende generatie moet het eigen wiel ook weer uitvinden, hoe graag we dat wiel ook pasklaar zouden aanbieden.

Ik zeg nu ook even eerlijk dat ik wat meer betrokken ben bij hoe we met dit onderwerp om moeten gaan. Ik zou het vanuit die positie echt nuttig vinden om te horen hoe daarover gedacht wordt. De kleine stapjes die we kunnen nemen, moet je vind ik altijd toejuichen. Beter iets dan niets. Grotere stappen kunnen erg kostbaar zijn en niet voor iedereen te betalen. Hoe dan?

Boink

Boink

22-01-2019 om 15:06

Omdenken

Grote stappen kan zijn iets niet doen en dat hoeft per definitie duurder te zijn, dat kan ook goedkoper zijn.

Caesar

Caesar

22-01-2019 om 15:08

Kaaskopje

Het is te makkelijk om onze problemen af te schuiven op de volgende generatie. En het kan ook wel eens te laat zijn.

Verder denk ik dat al die kleine stapjes die we maken relatief veel geld kosten. Grote stappen zouden wel eens veel efficiënter, ook financieel, kunnen zijn. Maar de impact op ons comfortabele leven zal ook significant groter zijn.

Hangkous

Hangkous

22-01-2019 om 15:22

Omdenken

Het niet hebben van een droger is voor mij een kleine stap. Ik vind het weinig moeite om de was even op te hangen. In de winter wel een beetje plannen, maximaal 1 was per dag anders wordt mijn huis te nat.
Gisteren dan wel 2 want mooi open vriesweer droogt goed.

Een vriendin van mij zou niet zonder droger kunnen, want wat jij doet iedere dag een was dat is te moeilijk en vraagt teveel planning, in haar ogen dan. Zij vindt het niet hebben van een droger een heel groot ding om te doen voor een beter milieu.

Het hangt er maar helemaal van af hoe je naar de wereldproblemen en je eigen aandeel daarin kijkt.

Amsterdamse

Amsterdamse

22-01-2019 om 17:38

Kleine stapjes groot effect

Een hele tijd geleden las ik een artikel over een onderzoek dat was geweest naar het uitzetten van de pc, na het werk, dus ook niet op stand-by. Het schijnt dat een heleboel mensen de pc aan laten staan, als ze naar huis gaan. In het kader van kleine beetjes doen samen heel veel, dit is echt zo’n klein ding.
Ik kan het onderzoek niet meer echt terugvinden, maar wel dit nog:

‘Vanwege de stijgende energieprijzen heeft Fujitsu Siemens een onderzoek verricht naar het uitzetten van pc's op de werkplek. Het onderzoek vond plaats in het kader van de Britse energiebesparingscampagne Energy Savings Week. Volgens Fujitsu Siemens kan het bedrijfsleven miljoenen besparen door werknemers aan te sporen aan het einde van de werkdag hun pc's uit te zetten in plaats van ze aan te laten of in de stand-by-modus te zetten. Het bedrijf schat dat 37 procent van de Britse werknemers de pc op het werk 's nachts niet uitschakelt. Dat zou het Britse bedrijfsleven minstens 180 miljoen euro per jaar kosten. Het 's nachts in stand-by-modus laten staan van één pc zou ongeveer 70 euro per jaar kosten. Naast het economische aspect wijst Fujitsu Siemens op de negatieve gevolgen van energieverspilling voor het klimaat.’
https://tweakers.net/nieuws/39562/niet-uitschakelen-pcs-verspilt-energie-en-miljoenen-euros.html

Wilgenkatje

Wilgenkatje

22-01-2019 om 18:28

Het feit alleen al dat wij Nederlanders zijn...

....maakt dat we aan de luxe kant van de geschiedenis zitten op dit moment. ( als ons land overspoelt hebben we een heel andere positie ) hoe is het ook alweer, de vergelijking van een trap met 100 treden die welvaart verbeeldt en hoe hoog wij daar staan ? Zo bezien hebben we allemaal enorm veel boter op ons hoofd. Veel kunnen we daaraan als individuen niet veranderen, als we vanaf heden vrijwillig op een uiterst minimum gaan leven schiet de overgrote meerderheid van iedereen die het nu slecht heeft er nog niet veel mee op.
Dat kan je verlammen en onverschillig maken. En dat is nu precies wat TS niet wil. Het gaat niet om borstklopperij maar om bewustwording.

Gisteravond was ik bij een workshop van PuurWaar - op FB te vinden. Enthousiast , verhelderend en ongemakkelijk. Wij als westerse samenleving hebben ons zo in de nesten gewerkt,
En mensen die lijden en honger hebben - die hebben geen enkele reserve om de strijd om een beter bestaan te strijden. Zie het boek met de titel honger, geschreven door een Portugese (?) journalist. Wij hebben geen idee...

Tine Winkel

Tine Winkel

22-01-2019 om 19:50

wat Yanea schrijft in #122

komt mij wel heel bekend voor. Ik heb over dat compensatiegedrag ook wel artikelen gelezen. Uit de 'oude doos' (5 jaar oud) vond ik het snelst een artikel dat beschrijft dat mensen, als ze 1 ding goed gedaan hebben, ter compensatie andere dingen juist minder goed doen.

https://www.volkskrant.nl/wetenschap/-we-denken-mijn-vrouw-scheidt-het-afval-al-dus-ik-mag-de-auto-nemen-~b15c210c/

Angela67

Angela67

22-01-2019 om 20:20

daarom, Tine en ook Yanea:

meten is weten.
Als iederee verplicht jaarlijks een carbon footprint enquëte moest invullen, volledige anonimiteit gegarandeerd, maar deelname verplicht inclusief pratksiche terugkoppeling zonder opgeheven vingertje, zou je als overheid vrijwel niets meer hoeven doen .
Laat iedereen met eigen ogen zien wat wat oplevert en kost en je hebt het voor een heleboel mensen inzichtelijk gemaakt.
Wat iemand er daarna mee doet is dan in ieder geval gebaseerd op volledig eigen keuze - maar dan moet je ook niet mauwen dat je buurman het wel doet etc.
En als politieke partijen kunnen met de geagregeerde uitkomsten ook weer leuke dingen doen . ..
gr Angela

Caesar

Chapeau voor je eerlijkheid.

Ik snap je knuppel-in-het-hoenderhok techniek wel, maar vraag mij af of dat werkt. Bij mij niet in ieder geval.

Zoals gezegd: ik heb teveel kinderen om ooit nog enige duurzaamheids-karma-punten te verdienen. Maar toch doe ik best wel e.e.a. Als iemand dat dan ruw terzijde veegt als zinloos geneuzel in de marge, dan werkt dat niet echt heel motiverend....

Stelle

Stelle

22-01-2019 om 23:38

Eens met Caesar

Doet me denken aan vruchteloze lijnpogingen. Mensen die flink gaan snoepen want ze hebben de hele week al zo goed opgelet.
En natuurlijk doe ik dat zelf ook. (mbt milieu) Zo werkt ons brein nu eenmaal, we sussen ons zelf in slaap. Ook veel te druk dit leven om constant op alles te letten.
(jaja, komt vast weer commentaar op maar ik weet dat veel mensen het druk hebben)
Dus kritiek op die 'borstklopperij' van ons allemaal vind ik echt wel zinnig, het is een gevaarlijk mechanisme.

Ook weet ik dat ik best bereid zou zijn meer te doen als anderen dat ook deden. We zijn nu eenmaal kudde dieren en willen hetzelfde als de buurman. Ook de mensen die dat hard ontkennen.
Het voelt toch extra zuur het koud te hebben als anderen energie enorm verspillen. En het voelt zo zinloos.

Bovendien moeten we bezuinigen om te leven mi, en niet andersom. Dus het aantal kinderen erbij halen van iemand vind ik eigenlijk over de top, de omgekeerde wereld. De wereld ziet er vast beter uit als we er morgen met z'n allen een eind aan maken, tsja, euh..

Verder leeft iedereen een ander leven en vind ik vergelijken vaak zo onzinnig.
Bijv Hangkous, jij hebt het over omdenken. Volgens mij werk jij niet, dan lijkt het me niet echt een opoffering geen droger te hebben. Ik zou niet weten hoe ik het zou moeten doen.
(ja, eigenlijk wel, dat zou betekenen heel veel minder wassen, maarja, ik wil in onze super schone maatschappij niet de viezerik zijn. Zo dapper ben ik dan ook weer niet. Er zijn maar weinig mensen die graag de grote uitzondering willen zijn, veranderingen kunnen we mi beter in grote groepen aanpakken. (maar achter onze rug om worden tegelijkertijd ook weer nieuwe vervuilende zaken bedacht)

Kaaskopje

Kaaskopje

23-01-2019 om 01:25

Wilgenkatje

Wij hebben niet voldoende idee, dat denk ik ook, maar een idee kunnen we inmiddels echt wel hebben. Als je (algemeen) maar wilt.

Ik kan trouwens een app aanraden. Dat heet toogoodtogo (of heb ik dat al gezegd? ) Tegen verspilling. Kijk maar eens.

We hebben het nu over verduurzamen en dus niet over armoede. Dat zijn op zich twee verschillende onderwerpen, maar als we het dan toch samenvoegen... waar zouden mensen die nu op vuilnisbelten wonen of van leven dan mee in leven moeten blijven? Het leven wat ze leiden is echt te erg voor woorden, maar ze hebben wel te eten van wat ze daar vinden en kunnen verkopen en ja, akelig, maar ook aan eetbaars vinden. Alles zit zo ingewikkeld in elkaar, dat zelfs verstandige beslissingen tot hele vervelende gevolgen kunnen leiden. Als je je daar een beetje in verdiept is het (vind ik) opeens best begrijpelijk dat veel mensen daar vandaan deze kant op komen. Niet handig, wel begrijpelijk.

Triva

Triva

23-01-2019 om 06:22

Stelle

'Bijv Hangkous, jij hebt het over omdenken. Volgens mij werk jij niet, dan lijkt het me niet echt een opoffering geen droger te hebben. Ik zou niet weten hoe ik het zou moeten doen.
(ja, eigenlijk wel, dat zou betekenen heel veel minder wassen, maarja, ik wil in onze super schone maatschappij niet de viezerik zijn. '

Hier werken wij beiden bijna 2x fulltime maar we hebben geen droger. Het hebben van geen droger heeft meer te maken met ruimte dan met tijd. De wasmachine staat op zolder, wij hebben geen dom dubbeltarief, kunnen dus de hele dag wassen zonder op de centjes (letterlijk) te letten en hangen meteen die was op. Ophangen en afhalen kost echt niet zoveel tijd en opvouwen moet toch. Alles bij elkaar op zolder.

Als je geen plek hebt om de was op te hangen of moet gaan rommelen met rekjes etc of buiten moet ophangen en het weer in de gaten moet houden: dan is het niet hebben van een droger een opoffering

Yanea

Yanea

23-01-2019 om 06:56

Helaas

https://www.ad.nl/binnenland/klimaatdoelen-nederland-voor-2020-zijn-onhaalbaar~ad73b554/

De hele dag hetzelfde wegwerpbekertje gebruiken, blijkt niet voldoende.

Hangkous

Hangkous

23-01-2019 om 07:32

Klopt ik werk niet (meer)

Maar toen ik nog wel werkte had ik ook geen droger.
Ik werkte in de zorg en bij late dienst hing de was voor ik ging werken en bij vroege dienst was ik vroeg genoeg thuis om nog een was te draaien. Bij dagdienst en warm weer lukte het ook nog wel om de was om 18.30 op te hangen en voor het slapen binnen te halen.
Overigens heb ik, ook bewust, een enkeltarief meter. Dat dubbel tatief lijkt voordelig maar doordat je veel vastrecht betaalt moet je echt nooit wassen in de dure uren, of je oven aandoen. Met een jong gezin kan dat niet.

Kaaskopje

Kaaskopje

23-01-2019 om 09:05

Eens wat de droger betreft

Een droger kan echt heel handig zijn hoor. Handdoeken blijven zachter en spijkergoed droogt wel even vlotter dan aan de lijn, maar dat we er een nódig hebben is natuurlijk niet waar. Veel minder waar dan een wasmachine in ieder geval. Geen wasmachine hebben is ook niet onmogelijk, maar je voelt je dan wel een beetje zielig. En zonder buitenwaslijnen niet te doen. Een wasmachine voegt dusdanig veel toe dat je dat een serieuze behoefte mag noemen, wat mij betreft. Wij hebben ook een vaatwasmachine. Die zou je éigenlijk onder dezelfde noemer kunnen plaatsen als de wasdroger. Noodzakelijk is het niet, maar handig om te hebben. Ik heb ooit ook begrepen dat je minder water gebruikt met een machine dan als je met de hand afwast, maar dat betwijfel ik in mijn geval. Ik spoel wel voor, dus grove viezigheidjes en zetmeel spons ik er af. Ik zou zonder kunnen, maar wil dat niet. Zeker in de winter heb ik ook nog het voordeel dat mijn handen niet meteen vol kloven springen als ik niet steeds met de handen in een bak water hoef te soppen. Ik heb dat anderhalve week gehad en ook meteen zo erg dat meer vingers kloven hadden en ik liep regelmatig met bloedende vingers rond. Akelig gewoon.

Maar samenvattend dus: dit soort apparaten, droger en vaatwasser, zijn luxe, maar geen noodzaak. Wat wel waar kán zijn en zoals ik mij meen te herinneren, zei Hangkous dat ook, is dat natte was niet gezond is. Je kunt er op den duur longproblemen door krijgen, heb ik ooit gelezen. De vochtige lucht zou niet best zijn. En als je niet veel plaats hebt om het op te hangen, zit je daar wel constant in. Dan zou je weer wél van noodzaak kunnen spreken. Toen ik dat (ooit dus) las, schrok ik er wel wat van. Ik héb longproblemen (astma) gekregen op oudere leeftijd en de was hangt hier altijd in de huiskamer. Maar ja... of dat de oorzaak is, het hoeft helemaal niet natuurlijk.

Kaaskopje

Kaaskopje

23-01-2019 om 09:07

Anderhalve week

geleden heb ik die kloven gehad. In Spanje notabene. Ik liep de hele tijd met pleisters op mijn vingers rond.

Pirata

Pirata

23-01-2019 om 09:27

Kaaskopje

Daarom gebruikte mijn moeder rubberen handschoenen bij de afwas.
Ik vind overigens een wasmachine 10 keer zinvoller dan een vaatwasser. Die laatste is echt niet nodig. Zonder wasmachine: dan terug naar de tijd met de "waskit" en de wringer en het droogveld?

Kaaskopje

Kaaskopje

23-01-2019 om 09:46

Pirata

Ik maakte ook onderscheid tussen een wasmachine en vaatwasser

Ja die handschoenen... ik vind dat echt afschuwelijk aan mijn handen. Alleen als het echt niet anders kan doe ik dat. Ik wil met mijn huid voelen of ik schoon afwas. Op mijn ogen vertrouw ik niet. En, sorry man, ook niet op de ogen van man, die een stuk beter zijn, maar toch... Wij hebben een meningsverschilletje over welke onderdelen van serviesgoed schoon moeten zijn om weer van te willen eten. Naar mijn gevoel onder en boven van een bord, toch?

Flavia

Flavia

23-01-2019 om 11:22

Wasmachine delen

Ik zou naar Amerikaans voorbeeld best wel een wasmachine willen delen in een appartementen gebouw.
Die van mij staat gemiddeld 12 van de 14 dagen stil. En op die ene dag is hij zo'n 5 uur in gebruik = 2 wassen, soms 3. (eerder is de trommel niet vol en ik was geen halve trommels)

Helaas hebben we in het gebouw waar ik woon daar geen mogelijkheid voor, anders had ik het zeker al voorgesteld.
Die 2 wassen hang ik dan ook op op rekjes aan de deur. 1 was is 1 rekje. Of als het mooi weer is dan buiten aan het balkon.

Belangrijker is de investering in dubbelglas wat een fors bedrag is en we als vve moeten laten uitvoeren omdat je als appartement eigenaar niet zelf mag beslissen hoe je kozijnen er uit zien. Dat gaat hopelijk dit jaar nog gebeuren.

Boink

Boink

23-01-2019 om 11:48

Ik had het over omdenken

En bedoelde daar, zoals ik eronder uitlegde, heel iets anders mee.

Kaaskopje

Kaaskopje

23-01-2019 om 12:01

Boink

Wat dan?

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.