Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Flavia

Flavia

14-01-2019 om 15:57

Kleine stapjes duurzaamheid


Boink

Boink

23-01-2019 om 18:56

Kaaskopje

Bewust niet vliegen, bewust geen auto hebben is voordelig voor je knip en goed voor het milieu.

Jij zei: dat is duur, ik zei: of goedkoper als je omdenkt

Kaaskopje

Kaaskopje

23-01-2019 om 19:01

Boink

Op die manier

Kaaskopje

Kaaskopje

23-01-2019 om 19:03

Als je ouders al gekozen hebben

Je zult maar 2 jaar zijn en al van onder naar boven de wereld over gaan met een boot. Ik begrijp dat ik daar minimaal 1 kind voor van mijn bucketlist had moeten schrappen. Helaas heeft de natuur dat al voor mij gedaan.

Pirata

Pirata

23-01-2019 om 19:07

Omdenken op zijn pubers

Mijn puber had gelezen dat we met zijn allen echt veel minder vlees moeten gaan eten. Volgens hem heeft het geen zin, want hij had ook gezien dat de Amerikaanse supervulkaan binnen 60 jaar gaat uitbarsten... dus hij wil lekker zo doorgaan. 🤔

Yanea

Yanea

23-01-2019 om 19:11

Amerika?

Zo ver hoeven we niet eens te gaan, er ligt een supervulkaan vlak over de grens met Duitsland.
https://www.ad.nl/nieuws/supervulkaan-roert-zich-op-120-km-van-onze-grens~ab275847/

Dat zou de boel wel flink relativeren. En uitdunnen in West-Europa ...

Pirata

Pirata

23-01-2019 om 20:04

Oh

Da's wel lekker dichtbij...
En dan deze er dus ook nog bij: Supervulkaan onder VS kan sneller uitbarsten dan gedacht

https://www.ad.nl/buitenland/supervulkaan-onder-vs-kan-sneller-uitbarsten-dan-gedacht~a247820d/

Yanea

Yanea

23-01-2019 om 20:15

Pirata

Moeder aarde neemt wraak ☺

Hangkous

Hangkous

24-01-2019 om 09:10

Tijdschakelaar

Wij kijken tv met een van de vele mediaboxen van Ziggo. Dat ding is altijd stand-by en gebruikt dus best veel "onnodige" energie. Daar zit een tijdschakelklok tussen. Pas vanaf 17.00 uur gaat dat ding stand-by en na 23.15 gaat hij echt uit.
Wel gekozen voor een luxe tijdschakelaar die gemakkelijk te onderbreken is als er eens buiten die tijden tv gekeken moet worden. Wat bovendien als voordeel heeft dat de tijdschakelaar stil is en je er dus geen "last" van hebt met rateltjes of piepjes.

Tijdschakelaar is er gekomen om kosten te besparen maar is natuurlijk ook een klein stapje "duurzaamheid".

Dat de mediabox door het steeds helemaal uit zetten wel eens last heeft van opstartproblemen nemen we dan maar op de koop toe, is onze "opoffering" voor de duurzaamheid.

Kaaskopje

Kaaskopje

24-01-2019 om 10:21

Hangkous

Ongewild hebben wij de stand-by er ook afgehaald sinds kerst, nooit bij stilgestaan gek genoeg . Ik moest het een en ander van stroom voorzien en na wat passen en meten is de stekker van de mediabox in de stekkerdoos waarin de stekker van de kerstverlichting zat en uit gemakzucht heb ik dat zo gelaten. Ik doe nu elke avond op die stekkerdoos het schakelaartje uit, dus daarmee de mediabox ook volledig. Ik vroeg net aan man wat hij daarvan merkt en dat is dat hij elke dag welkom wordt geheten en een minuut moet wachten ongeveer. Dat houden we er maar in, goed idee! De kerstlampjes die daar ook in zaten, om een hoge plantentafel gewikkeld, klein kunstboompje erbovenop, zitten er nog steeds in, haha. Dat is echt totaal niet mijn gewoonte, maar het is een donker hoekje langs de muur en ik wil eens kijken of ik er iets mee kan doen waardoor de lampjes zelf niet meer zo expliciet zichtbaar zijn. Het boompje is wel weg.

Yanea

Yanea

25-01-2019 om 13:10

Jippie😈

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/urgenda-doel-definitief-onhaalbaar-nederland-komt-niet-verder-dan-21-procent-co2-reductie~b8c6f7c1/

Nu de doelstellingen officieel onhaalbaar blijken te zijn, hoeft 'het groenste kabinet ooit' zich daar in ieder geval niet meer mee bezig te houden. Dat zou verspilling van energie zijn 😂

Ik doe bij lang na niet genoeg

Ik heb een te grote auto, maar heb uitgezocht dat het milieuvriendelijker is om het beest uit te rijden dan een nieuw te kopen.
Ik vlieg te veel, een keer of 3 per jaar.
Ik heb 2 kinderen en 2 huisdieren.
Ik ben geen vegetariër.
Mijn (huur)huis is een slechr geïsoleerde hoekhuis uit de jaren 20, en ik moet er teveel stoken, ondanks alle maatregelen dat ik zelf neem om tw letten op energiegebruik.
Mijn nieuwe wasmachine heeft ook een droogfunctie (dat ik alleen voor lakens gebruik, inde winter).
Wat ik wel doe:
-Ik koop alleen bij de kringloop, tenzij ik er niet kan vinden wat ik nodig heb. Het geldt ook voor kleding en schoenen.
-ik probeer de vleesconsumptie naar 3 keer per week (vlees en vis) terug te brengen. Wat mij elke keer een klaagzang (half serieus maar toch) van vriend en zoon oplevert. Als het alleen aan mij lag zou ik maar incidenteel vlees eten. Ik vind het heerlijk maar steeds moeilijker te verdedigen naar mezelf.
Ik koop bio eten en lokaal, niet buiten het seizoen aardbeien of tomaten.
Ik ben begonnen om werkelijk alle afval te sorteren: papier, plastic, glas, metaal etc.

Maar ik ben bang. Ik denk niet dat de volgende generatie alleen er last van gaat krijgen (nou ja wel veel meer dan wij), we hebben er al last van. Kijm naar het klimaat, de vervuiling van de 3de wereld landen, etc.
Wat mij betreft zou ik zonder twijfel stemmen op een vrij radicaal groene partij, ook al zou het betekenen dat economische groei geremt wordt.
Sini

Hoedan

Hoedan

26-01-2019 om 00:16

Mag ik even terug

Naar #116:

Waarom hebben we minder variatie in zeep nodig om minder te verbruiken? Was ik vaker mijn handen of kleding als ik de ene keer merk x koop en de andere keer merk y?

Ad Hombre

Ad Hombre

26-01-2019 om 07:44

Volstrekt zinloos

Ach, schatten, het is toch volstrekt zinloos en alleen bedoeld om je eigen geweten te sussen. Kijk eens naar het onderstaande grafiekje (bron: Volkskrant):

https://images2.persgroep.net/rcs/8W-xQLYjmPSkXW-OjLsdyq8wQcM/diocontent/137557523/_fitwidth/763?appId=93a17a8fd81db0de025c8abd1cca1279&quality=0.8

Europa doet hard z'n best om zijn beperkte uitstoot wat terug te brengen sinds we weten van het broeikaseffect. Dat is een beetje gelukt sinds 2000 met 1 Gigaton. In diezelfde periode is de uitstoot van China en India *gestegen* met circa 8 Gigaton co2. Dat is meer dan 2 keer zoveel als de totale co2 productie van Europa.

Vergelijk het lijntje van China eens met dat van Europa. En bedenk dan dat het lijntje van Nederland maar een fractie is van Europa. Het terugbrengen van de co2 uitstoot van Nederland is nagenoeg zinloos.

Wat wel zin heeft is onze economie gezond houden zodat we maatregelen kunnen nemen die nodig zijn om de verandering van het klimaat en de stijging van de zeespiegel aan te kunnen.

Gloeilampen verbieden is natuurlijk ook volledig zinloos, maar het schaadt de economie niet. Mensen die elkaar de maat nemen op forums is ook zinloos maar onschadelijk. Idiote co2 belastingen invoeren is wel schadelijk. China lacht in z'n vuistje.

Yanea

Yanea

26-01-2019 om 07:48

En dat is alleen de CO2 nog maar

We moeten ook nog 'iets' met plastic, lozingen met chemicalien, asbest, schepen die zeecontainers verliezen, geluidoverlast, radon in beton, bestrijdingsmiddelen, ...

Ad Hombre

Van bijdragen zoals die laatste van jou krijg ik de neiging om boos te worden want dan kin je natuurlijk zo doorgaan met eigen lifestyle, ook is het schadelijk, want “heeft toch geen zin”.
Daarnaast pleit je iedereen vrij want het is toch de schuld van China. Stel: de uitstoot van China (India en America gaan we ook, samen met Rusland) aan banden leggen. Ga je meedoen met een duurzame lifestyle of blijf je doorgaan met vervuilen omdat het nu toch goed gaat komen, nu dat de Chinezen schoon geworden zijn.
Ik hou niet van mensen die de individuele verantwoordijkheid, ook al is het 0,000000001% of nog minder, weigeren te dragen. Veel te gemakkelijk. Bovendien is er ook zoiets als plaatselijke leefbaarheid: te veel afval moet hier opgehaald en verbrand/recycled worden, te vee auto’s maken van Nederland een nachtmerrie, meer asfalt is niet mooi...
Sini

Yanea

Yanea

26-01-2019 om 09:44

Kolen

https://www.nu.nl/klimaat/5706534/adviescommissie-duitsland-moet-in-2038-van-kolen-af-zijn.html

In Nederland wordt ook nog iets van 25 % van de electriciteit uit kolen gehaald. Kolencentrales dicht levert meer op dan huizen van het gas af.

Yanea

Yanea

26-01-2019 om 09:47

@sini

Ik snap dat je gefrustreerd raakt als je leest dat al je goede bedoelingen niets opleveren. Maar dat kan geen reden zijn om de boodschapper te doden. Ga vooral op zoek naar manieren die wel zoden aan de dijk zetten.
Enne, gemopper van je vriend over vleesloze maaltijden kunnen toch geen excuus zijn om de aarde om zeep te helpen?

Ad Hombre

Ad Hombre

26-01-2019 om 09:53

Sini

"Van bijdragen zoals die laatste van jou krijg ik de neiging om boos te worden want dan kin je natuurlijk zo doorgaan met eigen lifestyle, ook is het schadelijk, want “heeft toch geen zin”."

Yep... Iedereen met poen stoot co2 uit. Groenlinksers net zo hard als VVD-ers.

"Daarnaast pleit je iedereen vrij want het is toch de schuld van China."

Ik vind het heel begrijpelijk dat Chinezen comfort, warmte en luxe willen. Onvermijdelijk zelfs. Dat willen de Indiers en de Afrikanen ook.

"Stel: de uitstoot van China (India en America gaan we ook, samen met Rusland) aan banden leggen."

Ik denk dat we moeten inzetten op grootschalige kernenergie maar dat vinden al die milieusneeuwvlokjes weer niet acceptabel. Het gaat ze nl. niet om de opwarming maar stiekem om antikapitalisme.

"te vee auto’s maken van Nederland een nachtmerrie, meer asfalt is niet mooi..."

Hoeveel procent van NL is asfalt denk je?

Ad Hombre

Ad Hombre

26-01-2019 om 09:58

Yanea

"We moeten ook nog 'iets' met plastic, lozingen met chemicalien, asbest, schepen die zeecontainers verliezen, geluidoverlast, radon in beton, bestrijdingsmiddelen, ..."

Ik begrijp dat iedere zich zelf respecterende hippe leftie er van overtuigd is dat dit een westers probleem is. Daarom is het misschien om eens naar dit lijstje van pasticlozers te kijken:

https://www.hpdetijd.nl/wp-content/uploads/2015/02/zee.png

De VS is het eerste westerse land op de twintigste plaats. China en Indonesie staan ruim bovenaan. Dat plastic in de oceaan komt nagenoeg allemaal uit Azie!

Maar wie moet er voor zijn plastic tasjes betalen? Juist, de Nederlander!

Het probleem in een notedop!

Yanea

Yanea

26-01-2019 om 10:05

Ik bekijk het graag modiaal 😊

Bellefleur

Bellefleur

26-01-2019 om 12:26

Geweten

Ik heb vanmorgen mijn geweten gesust. Ik heb een wandeling gemaakt, en al het afval wat ik zag opgeraapt. En straks ga ik naar de markt. Op de fiets. Met in mijn fietstas linnen tasjes om geen plastic verpakkingen te hoeven gebruiken. En dat allemaal om niet moedeloos te worden.

Alison

Alison

26-01-2019 om 13:36

Mijn vierkante meter

Ik kan niet de hele aarde redden. Ik kan ook niet voor alle hulpbehoevende mensen zorgen. Het enige wat ik kan doen is voor mijn eigen vierkante meter zorgen.
Op mijn vierkante meter scheid ik plastic, ben ik zuinig met water en andere grondstoffen, heb ik groene energie en help ik anderen.
Dat is mijn verantwoordelijkheid. Dat is wat ik kan doen.
Op alle andere vierkante meters heb ik geen invloed anders dan bij de verkiezingen of het steunen van bijvoorbeeld een petitie en dat laat ik dan ook los.
De vierkante meters in China liggen buiten mijn bereik dus ik ga me daar totaal niet druk over maken. Ik kan daar toch niets aan veranderen.

Yanea

Yanea

26-01-2019 om 13:40

Over plastic gesproken

Ik overweeg om zo'n sodastream te kopen voor de bubbels in het water. Heeft iemand daar ervaring mee? Vooral de vraag hoe lang de bubbels 'goed' blijven als je een flesje mee neemt naar school of werk, vraag ik me af.

Angela67

Angela67

26-01-2019 om 16:02

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

27-01-2019 om 13:14

Wat Alison zegt

En je kunt ook helemaal niets doen. Moet je zelf weten. Want ook daar ga ik niet over.

Ik was juist benieuwd naar de kleine hacks. Vanuit professioneel oogpunt, en ter lering ende vermaak.

En ook ik ben niet Roomser dan de paus. Wij gaan dit jaar met het vliegtuig op vakantie, hebben 3 auto's voor de deur en ik heb een hekel aan fietsen en hou van winkelen. Genoeg dus om te spiegelen. En dat was ook de reden dat ik vroeg om dit draadje.

Uitgangspunt is voor mij het Brundtland rapport uit 1987:

Het rapport riep voor het eerst op tot duurzame ontwikkeling. Dit werd gedefinieerd als: "een ontwikkeling die tegemoetkomt aan de noden van het heden, zonder de mogelijkheden van toekomstige generaties om in hun behoeften te voorzien in het gedrang te brengen".

Daar zit een spanningsveld op. Mondiaal, dat klopt. Maar ook lokaal.
Wat ik nog een klein beetje mis soms, is het lokale denken. Duurzaamheid gaat ook over bewust keuzes maken. Ik vind het dan een beetje stupide om al die kleine stapjes weg te zetten als window-dressing. Dan onderschat je het proces van bewustwording. Sterker nog, dan doe je dit zelfs teniet.

Want uiteindelijk, geloof ik, hebben wij ook invloed op wat er in China, India en Afrika gebeurt. Al is het maar met het goeie voorbeeld geven.

Kaaskopje

Kaaskopje

27-01-2019 om 13:33

Afrika

Het goede voorbeeld geven, klinkt een beetje alsof we nog steeds hoger op de ladder staan dan Afrika en van dat beeld zouden we ook eens af kunnen stappen. Ook zouden we eens achter de oren kunnen krabben over wat wij daar te zoeken hebben op een aantal vlakken. Waarom gooien wij onze visnetten daar uit? Waarom gaan onze fabrieken daarheen voor goedkope arbeidskosten e.d.? Europa maakt nog steeds misbruik van wat we ooit derdewereldlanden noemden, ooit de kolonies van Europese landen. Afrika zelf zou eens wat meer samen moeten werken om de diverse corrupte leiders aan te pakken. Zoals het nu gaat, is een deel van die leiders in meer of mindere mate niet echt fris. Dat helpt ook niet bepaald mee om die landen op de rails te krijgen en te houden.

Yanea

Yanea

27-01-2019 om 14:41

Ginny

Hoe kun je beweren dat het Brundtland rapport voor jou leidend is als je drie auto's hebt en op vliegvakantie gaat? Dat slaat nergens op.

Caesar

Caesar

27-01-2019 om 19:32

Understatement

“En ook ik ben niet Roomser dan de paus...., hebben 3 auto's voor de deur”

Dat is wel het understatement van het jaar

OND

OND

27-01-2019 om 21:07

"Ik denk dat we moeten inzetten op grootschalige kernenergie

maar dat vinden al die milieusneeuwvlokjes weer niet acceptabel.".

Er blijft natuurlijk wel dat marginaal probleempje van het afval.

Kaaskopje

Kaaskopje

27-01-2019 om 21:41

Yanea

Er stond bij ons ook een auto voor de deur, maar die was niet van mij of man. Volwassen kinderen maken eigen keuzes.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.