Echtscheiding en erna Echtscheiding en erna

Echtscheiding en erna

Samengesteld gezin/ huis kopen/ erfenis


Taruh

Taruh

24-10-2016 om 10:03

melocake

de hypotheek verdelen heeft geen qua erfenis, het eigendomsrecht moet niet standaard verdeeld worden.

Die bank als hypotheeknemer zorgt er wel voor dat jullie beiden hoofdelijk aansprakelijk zijn voor de hele hypotheek.
Dwz als de een niet betaald ze bij de ander aankomen voor het totaal bedrag.

Triva

Triva

24-10-2016 om 12:06

maar

Je hebt nog steeds een probleem als 1 van jullie tweeën eerder komt te overlijden en gewoon in dat huis wil blijven wonen.

Het lijkt alsof jullie dat steeds over het hoofd zien en je wil dat als er één dood gaat dat het geld dan meteen naar de kinderen gaat. Standaard gaat het geld toch gewoon eerst naar de ander en hebben kinderen een vordering (die gewoon opgemaakt kan en mag worden)?

Hoe zie je dit nu precies?

Celine

Celine

24-10-2016 om 12:30

Triva

Ze zijn niet getrouwd.

Jouw veronderstelling past bij getrouwde stellen (met nog allerlei afwijkingen mogelijk).

Kandelaar4

Kandelaar4

24-10-2016 om 13:06

Zelfde als Triva

Ik dacht precies hetzelfde als Triva....... of je nou getrouwd bent of niet..... als degene waar van het huis is overlijdt, wat gebeurt er dan met de andere partner? Kan niet zo zijn dat diegene dan op straat gezet wordt met zijn of haar kinderen.

Triva

Triva

24-10-2016 om 13:34

Celine

Dat snap ik maar daar gaat het niet om.

Eerder werd gezegd: 'Trivia..... als hij eerder overlijdt erft kindje 3. Ze krijgt alleen haar deel pas als ik ook overleden ben.
Ik erf niks van hem.'

Dan dus 2/5 maar moet zij dan het huis uit als kind dat geld wil hebben?

ijsvogeltje

ijsvogeltje

24-10-2016 om 13:58

probleem?

"Je hebt nog steeds een probleem als 1 van jullie tweeën eerder komt te overlijden en gewoon in dat huis wil blijven wonen."
"Ik dacht precies hetzelfde als Triva....... of je nou getrouwd bent of niet..... als degene waar van het huis is overlijdt, wat gebeurt er dan met de andere partner?"

Dit regel je dus gewoon in je testament.

melocake

melocake

24-10-2016 om 15:33 Topicstarter

Je kunt toch in het testament vast laten leggen dat de langstlevende recht heeft om in het huis te blijven wonen.... met misschien een clausule mocht er iemand heeeell snel komen te overlijden.

De hypotheek gaat daar inderdaad niet over. De constructie 2/5 3/5
moet ik zo doen omdat hij "zijn deel" volledig aan kindje 3 wil geven. Ik moet zorgen dat "zijn deel" kleiner is dan "mijn deel" om het verschil kleiner te maken.

Tja.....

Taruh

Taruh

24-10-2016 om 15:39

melo

die 2/5e 3/5e zit niet in de hypotheek maar in de eigendomsakte.

Hypotheek en eigendom zijn 2 losstaande akten. Je kunt pas een hypotheek geven zodra je eigenaar bent van het onderpand, daarom wordt ook altijd eerst de overdrachtsakte getekend en daarna pas de hypotheek akte. Staan ook verschillende tijden op zodat duidelijk is dat de 1 na de ander is getekend.

De bank sluit met jullie 1 hypotheekovereenkomst (zij nemen het hypotheek), hoe jullie die betalen is jullie zaak. Als zij hun geld niet krijgen of niet volledig komen ze bij jullie beiden voor het volledige bedrag. Dat is de hoofdelijke aansprakelijkheid, je bent verantwoordelijk voor de hele schuld, niet alleen voor dat deel wat jullie onderling afgesproken hebben.

melocake

melocake

24-10-2016 om 15:58 Topicstarter

Taruh

Klopt wat je zegt.

60.0000/60.0000/80.0000 euro verdeling.

Die verdeling verwacht jij voor de kinderen bij een huis van 200.000 euro nadat jullie beide zijn overleden?

Dat zou prachtig zijn, als het huis totaal is afbetaald qua hypotheek, huis snel is verkocht en er verder geen aftrekposten zijn zoals erfbelasting.
Dan moet je huis op je oude dag ook nog in topstaat zijn en de huizenmarkt gunstig.

Ik zie het nu vaak anders. Slecht onderhouden huisjes van ouderen die jaren in de verkoop staan.
Helemaal vervelend als de maandelijkse hypotheek nog doorloopt.

Dus wel zorgen dat je huis niet onder water staat anders laat je juist schulden achter.

Zo raar is dat toch niet?

Beste melocake,

Ik vind de reactie van jouw partner niet zo raar. Jij als moeder wilt dat alle drie jouw kinderen ongeveer even veel erven. Vind ik heel begrijpelijk van jou als moeder van alledrie, alleen jouw partner is niet de vader van jouw oudste twee. Wanneer hij niet wil dat zij van hem erven is hij hij helemaal vrij in die keuze en die kan niemand gelukkig voor hem maken. ik als stiefouder kan die begrijpen. (Niet de benaming voor je oudsten die hij gaf, die was niet handig (voorzichtig uitgedrukt) en hopelijk niet zo bedoeld). Ook mijn stiefkinderen erven niet van mij omdat ik dat niet nodig vindt.
Ze hebben al twee ouders waarvan zij erven, dat is niet mijn verantwoordelijkheid. Waarom zou mijn geld naar kinderen moeten gaan die niet van mij zijn omdat ik toevallig een relatie met hun vader heb? Daarmee zijn het niet ineens mijn kinderen geworden. Dat staat los van het feit dat ik ze wel heel graag zie. Wellicht denk ik daar over een paar jaar anders over en dan kan ik mijn testament altijd nog aanpassen. Maar dat is dan wel mijn keuze en niet omdat mijn partner dat aan mij opdringt. Zou hij overigens ook nooit doen want hij begrijpt mij in deze volkomen, gelukkig.
Je partner denkt met je mee door jouw erfdeel in het huis groter te maken doordat jij extra aflost op de hypotheek en dus meer vermogen inbrengt wat rechtstreeks ten goede komt aan alledrie jouw kinderen. Doordat hij minder vermogen inbrengt in de aflossing wordt het aandeel dat de kinderen in het huis erven straks nagenoeg gelijk. Je zal dan wel ook het eigendom van het huis naar rato van inbreng moeten verdelen en niet de standaard 50/50. Prima toch?
Hij komt dan toch tegemoet aan jouw wens voor ieder kind een nagenoeg gelijk erfdeel in het huis?
Of wil je dat je partner jouw kinderen als zijn kinderen ziet en alledrie de kinderen van hem laat erven? Naast het feit dat ik dat niet eerlijk naar je partner vindt om zulke verwachtingen te hebben, is dat ook niet eerlijk voor het derde kind. Die erft dan van jou en vader terwijl je oudste kinderen van jou, je partner en hun eigen vader erven en dan dus meer krijgen. Hoe je ex de zaken al dan niet heeft geregeld voor jullie kinderen is inderdaad niet het probleem van je partner, maar je maakt het door je opstelling wel zijn probleem.

Het bovenstaande is overigens niet als kritiek bedoeld naar jou want dat jij financiële gelijkheid wilt voor al je kinderen begrijp ik echt wel. Maar ik vind niet dat je dat kan afdwingen bij je partner. Misschien voelt het voor je partner over jaren wel anders, zijn jouw oudste twee voor hem meer eigen en wil hij zelf andere keuzes maken in zijn erfenis, maar dat gevoel moet echt vanuit hemzelf komen. En wil hij dat niet dan is dat ook zijn goed recht en zegt niet dat hij minder van jou houdt.

melocake

melocake

25-10-2016 om 09:19 Topicstarter

wil40

Klopt wat je zegt maar daar gaat het natuurlijk niet over. Het is maar een rekenvoorbeeld om iets duidelijk te maken

melocake

melocake

25-10-2016 om 09:23 Topicstarter

Wenda

Ik denk als hij zijn mening iets genuanceerder had verpakt de hele discussie niet ontstaan was.

Ik begrijp het nl wel. En kan me inmiddels ook wel vinden in de eventuele oplossing... als dat allemaal bij de notaris ook kan worden vast gelegd.

PapVader

PapVader

06-05-2017 om 14:24

Lex dura sed lex - het is een dure wet maar wel de wet

Zou uw partner niet schofteriger zijn als hij "ja is goed joh" zou zeggen en als het puntje bij het paaltje komt uw kinderen alsnog slecht bedeeld blijken?
Ik weet niet hoe uw partner in de omgang is, maar ik weet wel dat er heel wat goeie kerels rondlopen, die nu en dan een opmerking maken die bot, ondoordacht of nukkig is.
Soms heeft dat een voorgeschiedenis die het begrijpelijk maakt en sommige figuren zijn niet te harden en kunnen de meesten beter van wegblijven.

Hoe men hier gemakshalve, zonder context, over uw geliefde meent te kunnen oordelen is nogal wat.

Ter zake: U hebt beiden een andere vermogenspositie en een andere inkomenspositie.
Over beiden kunt u afspraken maken.
Wat echter volgens de wet niet kan is dat een kind geboren wordt, waar harde rechten tov diens biologische ouder vanuit ontstaan (zoals ook uw kinderen uit uw situatie) en dat een ouder dit recht zijn kinderen ontneemt.
Dat is feitelijk wat u van hem vergt.
Stel uw partner verliest morgen zijn vermogen, erger hij heeft ineens een schuld bij de belasting.
Of over 10 jaar overlijdt hij en heeft een schuld.
Komt deze schuld uw kinderen dan ook toe?

Huwelijkse voorwaarden en in andere situatie partnerschapsvoorwaarden, kan men afspreken, maar niet tav het wettelijk kindsdeel.
Daar is niets hufterig aan. Het eigenlijke kind heeft terecht een andere positie tov een later in diens leven verschijnend stiefkind. immers dat kind draagt niet bij aan de verandering van het leven van zijn vader en dus niet aan de verandering van zijn/haar rechten.

Ad Hombre

Ad Hombre

06-05-2017 om 19:29

PapVader

De wet is hard (of streng), maar het is de wet.

Duur is weer een ander verhaal.

melocake

melocake

31-01-2019 om 16:47 Topicstarter

Toch goed geregeld, niet mogen baten

Ik lees vaker op dit forum en lees toevallig dit draadje van mezelf. We hebben uiteindelijk een huis gekocht, geregistreerd partnerschap aangegaan en hebben een testament laten opmaken.
Uiteindelijk ben ik tot de conclusie gekomen dat kindje 3 de helft zou moeten erven, en kind 1 en 2 ieder 25% van het huis. De andere 25% kunnen ze nl erven bij hun eigen vader. Eerlijk genoeg en hij laat niets "aan vreemde" na. (dit krijgt uiteraard een staartje)
De notaris maakt een fout in het concept testament en zet daar in dat ieder kind 1/3 krijgt.
"de schoft" leest het concept testament niet, ik wijs hem erop dat er een fout in staat. Of ik het kon corrigeren en aan de notaris kon doorgeven want hij had het druk...
Daar heb ik op geantwoord dat hij dat echt zelf moest doen. Uiteindelijk is het testament gewoon getekend met fout van notaris.
Hij gaf aan het nog wel een keer te laten aanpassen.

Het kan dus wel.... en het wordt niet als onterven van kind gezien blijkbaar.

Inmiddels hebben we scheidingspapieren aangevraagd, want wat zit en zat er veel fout in deze relatie.
Wat heb ik veel door de vingers gezien omdat ik zo graag wou.. en wat is mijn emmer vol geraakt.
En wat kan een mens toch blind zijn..... of blind willen zijn....
Mooi om te lezen....
Bedankt voor wijze woorden en reacties!

Elizabeth

Elizabeth

31-01-2019 om 17:28

Testament

In een testament kun je veel regelen maar je moet het wel samen eens zijn en er moet vertrouwen in elkaar zijn.

Een gezin is niet zakelijk, maar samen een huis kopen kent ook zakelijke en juridische kanten.

Als jullie niet getrouwd zijn zou ik wel heel snel testamenten laten opmaken. Als je niets regelt erf jij niets van hem. Denk ook aan de pensioenfondsen bij jullie werkgevers.

melocake

melocake

31-01-2019 om 17:55 Topicstarter

Elizabeth

Zie bovenstaande reactie. Ik ben degene die dit topic heeft gestart 😉

eenmoeder

eenmoeder

31-01-2019 om 22:11

Soortgelijk verhaal hier

Kind 1 is van mij en ex, kind twee van ons samen.

Mochten we overlijden krijgen krijgen beide kinderen evenveel. Volgens de notaris was dit niet heel erg gebruikelijk.
Meestal gaat het zoals in jouw geval.

Wel hebben we mijn ex-man eruit gehaald: mochten we alle vier overlijden en kind 1 als laatste gaat de boel niet naar ex-man.

eenmoeder

eenmoeder

31-01-2019 om 22:17

Sorry

Lees nu pas het hele draadje... mijn opmerking kan ik helaas niet verwijderen.

Sorry voor je dat je relatie niet gelukt is

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.