Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Flavia

Flavia

14-01-2019 om 15:57

Kleine stapjes duurzaamheid


Ad Hombre

Ad Hombre

04-02-2019 om 12:06

Stelle

"zelfs de grootste vervuilers of lakse mensen dat al jaren deden."

Yep, zelfs ik...

Jasmijn

Jasmijn

04-02-2019 om 12:34

dat deed ik bij mijn ouders thuis al (naar de glasbak)

Glas scheiden deden wij als eerste meteen al, ik las dat de glasbak 40 jaar bestaat, dus zo lang doen we dat al, dit leek mij inmiddels echt wel ingeburgerd, ik gooi echt nooit glas zomaar in het restafval.

Hangkous

Hangkous

04-02-2019 om 12:40

onterecht aangevallen

Ik deed een eerlijke bekentenis dat ik, nu de financiële prikkel was weggevallen, iets minder strikt zou zijn met het scheiden van afval. Het betreft die p.kk. bekers van Almhof, dun plastic verstevigt met karton. Het is de bedoeling dat je het karton eraf haalt en dan plastic en karton apart in de afvalstromen laat gaan. Ongeveer drie per maand gaan er hier door en bij 2 van de 3 snijdt het dunne plastic in mijn handen.
Daarop werd ik ook aangevallen, terwijl ik verder heel fanatiek was en blijf met scheiden.

Kaaskopje blijkt het weinige glas dat zij gebruikt nog niet perfekt te scheiden, mede ingegeven door het moeilijke ophaal/wegbrengsysteem in haar gemeente en daar is men ook verbaasd over.

Persoonlijk denk ik dat iedereen wel eens iets, al dan niet expres, niet perfect scheidt.

Dus kom allemaal maar weer:

Gisteren ging hier een pot pesto naar de grond. Alles op het stoffer en blik geveegd en in restafval gemikt. Pesto, glas, metalen deksel en scherf van de vloertegel.
Formeel had dat moeten zijn, GFT bak, glasbak, PMD afval en ongesorteerd bouwafval. Maar sorry allemaal, ik had geen zin gewond te raken en heb als slappe trien de weg van de minste weerstand gekozen.

Stelle

Stelle

04-02-2019 om 13:43

Hangkous

Volgens mij overdrijf je een beetje.(veel)
De meeste mensen hebben echt geen tijd om verpakkingsmateriaal vakkundig uit elkaar te gaan halen. Ik week het _papieren_etiket ook echt niet van mijn wijnfles af om bij oud papier te deponeren.
Maar ik gooi 'm wel in de glasbak.
Plastic-met-wat-karton-eraan gooi ik bij plastic.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

04-02-2019 om 13:46

Nee Hangkous

Nu overdrijf je.

Geen enkele gft sorteerder zit te wachten op glasscherven in zijn gft.
In de glasbak had wel gekund. Maar goed dat moet je ook maar willen, zo'n stinkende halfopen pot een week in je huis of schuur.
De grijze bak is dan een prima alternatief.

Wist je trouwens al dat de deksel ook gewoon in de glasbak mag?

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

04-02-2019 om 13:46

Haha Stelle

Tegelijk.

Die herbruikbare zakjes

..die heb ik ook zien liggen. Ik heb nog even getwijfeld of ik ze zou aanschaffen. Maar nee, ik weet nu al dat ik die of altijd ga vergeten of meteen kwijtraak. Voor mensen met een stevig verankerd organisatiegen onvoorstelbaar, maar ik heb me er na ruim 50 jaar bij neergelegd dat ik andere kwaliteiten heb,

Glas en papier inzamelen ben ik niet te laks voor. Maar sommige tips hier vind ik echt van het kaliber "moeizaam en omslachtig leven", grenzend aan zelfkastijding. Elke appel of ui apart in mijn kar leggen, op de band leggen en in mijn tas stoppen gaat ' m echt niet worden. Bij de Lidl is geen uitloopband en met mijn tempo groeit de rij dan rij wachtenden tot aan het zuivelschap. De kans dat ik de wereld daarmee van de ondergang red schat ik lager in dan dat ik als milieumartelares de krantenkoppen haal: "Getergde klant steekt duurzame huismoeder neer".

Hangkous

Hangkous

04-02-2019 om 14:14

Stelle

Als je weer eens in de supermarkt bent, kijk op een pot Almhof, roomyoghurt, kwark of weet ik veel... Ze zetten het op het etiket: karton bij het papier en beker bij het plastic.

En ik deed dat altijd keurig met soms verwondingen tot gevolg.

Stelle

Stelle

04-02-2019 om 15:02

Hangkous

Nee, ik ga zeker niet kijken. Zal me een biet zijn wat de fabrikant erop zet. Ik ga het toch niet doen. Het is belachelijk omslachtig. En niemand zal het doen, behalve hier en daar een overijverige huisman/vrouw met tijd teveel.

Fransien

Fransien

04-02-2019 om 15:18

Proest!

"Getergde klant steekt duurzame huismoeder neer"

Kenfan, ik zie het helemaal voor me

Overigens vind ik de band van de supermarkt meestal te kort voor de boodschappen voor de hele week van een gezin van 6 personen (waarvan 2 veelvraten van pubers!)

Bij de bron

in plaats van heel ingewikkeld te doen met etiketten afweken of herbestemmingen bedenken , is het zinniger om je af te vragen of je sommige dingen eigenlijk zou moeten willen kopen. DIe yoghurt in plastic potten bijvoorbeeld. In dit leven ga ik echt geen vegetarier worden, maar van die lekkere turkse yoghurt wil ik nog wel afstand doen.

Lou

Lou

04-02-2019 om 17:34

Nou precies

"zinniger om je af te vragen of je sommige dingen eigenlijk zou moeten willen kopen"

Dat ja. Ik vind het nog niet meevallen. Ik koop geen rare dingen met extra plastic zoals eenpersoons porties magnetronrijst of mini-toetjes maar een berg plastic afval dat wij hier met z'n drietjes per week produceren. Dat moet toch echt minder kunnen. Zonder lokale steekincidenten ook.

Yanea

Yanea

04-02-2019 om 17:55

Hangkous

Als de fabrikant het zo goed weet, kan hij beter duurzame verpakkingen gebruiken. In plaats van zich te verschuilen achter consumenten-aanwijzingen.
Theezakjes, scheid je die ook in theeblaadjes, zakje, nietje, touwtje en papieren labeltje?

Flavia

Flavia

04-02-2019 om 18:19

Yanea

Wat als de verpakking met de aanwijzingen de meest duurzame is?

Yanea

Yanea

04-02-2019 om 18:20

Flavia

Aangezien er plastic gebruikt wordt, geloof ik dat niet.

Stelle

Stelle

04-02-2019 om 18:33

Nou Lou

Die mini-verpakkingen van vanalles, ik denk daar ook geregeld over. En uiteindelijk denk ik dat het juist goed is dat het er is. Daardoor weer minder voedselverspilling en/of minder hoeven eten 'omdat het op moet'. (en te veel eten is ook weer slecht voor milieu want meer behoefte aan eten door overgewicht, meer ziekte, medicijnen etc)
Wij van ool kunnen doorgaans grotere verpakkingen aan, want kinderen en vast wat tijd over (anders zouden we vast geen tijd hebben voor ool) maar erg drukke mensen die bijv alleen wonen zijn vast erg gebaat bij mini - verpakkingen.

Flavia

Flavia

04-02-2019 om 18:33

Vaak toch wel

Plastic weegt veel minder dan glas en papier en is sterker. Daardoor heb je een veel lager energieverbruik in productie en transport.
Als daardoor een product langer houdbaar is en daardoor niet weggegooid wordt ergens in de keten is het ondanks het negatieve aspect toch de beste keuze overall.

Papier laat makkelijker ongewenste stoffen door (MOSH, MOAH bijvoorbeeld, vooral bij gerecycled papier), papier houdt geen vocht tegen, meer vocht, meer kans op schimmelvorming.

Of je moet het plasticlaagje aan het papier maken dat maakt het moeilijker te scheiden.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

04-02-2019 om 18:45

Dat klopt wel Flavia

Maar wat eenduiger gebruik van plastic zou toch wel fijn zijn. Dat zou het recyclen echt ten goede komen.

En verder erger ik me ook rot aan die driedubbel verpakte koeken enzo. Kijk bij de komkommer en de paprika snap ik dat plastic nog wel, die kunnen dan los in de tas. Maar koekjes in kartonnen verpakking met daar overheen nog een plastic verpakking en binnenin een plastic bakje en dan liefst nog verpakt per 4 koekjes ook dat is toch echt te gek. Maar eerlijk is eerlijk ze niet kopen zou waarschijnlijk wel doeltreffend zijn maar in de praktijk best ingewikkeld want er is geen vergelijkbaar alternatief.

Flavia

Flavia

04-02-2019 om 19:14

Ginny

Dat alternatief is er wel. Zelf de koekjes bakken en /of zelf een bakje meenemen.
Het is meer werk maar ook leuk om te doen.
Of je eigen bakje mee naar de markt maar daar is de variatie veel minder.

Koekjes bakken wij vaak tussen het huiswerk maken, trainen en eten door.
De ingewikkelde koekjes zijn voor het weekend.

Minder online kopen

Het online bestellen is sterk toegenomen. Alle bestellingen gaan in katonnen dozen en worden met bestelbusjes naar de adressen gereden.ik ben niet tegen online bestellen, maar het gemakzucht van online bestellen maakt dat we minder zuinig met de natuur omgaan.
Afgelopen zondag bij Harry Mens nog een item over transport. De toename van online bestellen terwijl kopers vaak niet thuis zijn, deed in de transportwereld het idee opladen om in de toekomst huizen uit te rusten met een inpandige ‘brievenbus’ van een formaat waar een kartonnen doos in past. Het prototype werd getoond. Lekker makkelijk, nog meer uitnodigend om maar veel online te bestellen want je hoeft nooit meer thuis te zijn.

Gelijkertijd deze weken ook veel aandacht voor het klimaat.
Het is zo tegenstrijdig; we doen onze best om op de kleintjes te letten en sluiten de ogen voor waar wij als inwoners die gebruik maken van online bestellen de grootste winst kunnen halen.
Als al dat online shoppen een andere vorm gaat krijgen; verplicht ophalen bij afhaalpunt of winkel, kunnen we iets doen tegen de verkwisting van verpakkingsdozen en de belasting van het milieu als gevolg van het individuele transport van al die pakjes.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

04-02-2019 om 22:08

Ja weet ik Flavia

Maar een goedgelukt Scholiertje bakken lukt mij niet zo.
En eentje vinden die wat minder strak in de verpakking zit ook niet.

Angela67

Angela67

04-02-2019 om 22:24

ecowinkels

lijken over het algemeen iets minder heftige plastic koekjesverpakkingen te hebben.
meer met z'n allen in zakje bij elkaar.
gr Angela

OND

OND

04-02-2019 om 23:18

Flavia.

Als je uitgaat van de courant gebruikte verpakkingsmaterialen voor groente en fruit, kom je voor plastic en papier op ongeveer hetzelfde gewicht uit: 40 à 60 g/m².
Komt nog bij dat het gewicht van de verpakkingsfractie in nauw contact met de waar marginaal is, vergeleken met het gewicht van de waar en de bulkverpakkingen (kartonnen dozen en zo).
Er valt dus geen besparing in transportkost/milieukost te realiseren door gebruik van het ene of het andere.

"Papier laat makkelijker ongewenste stoffen door (MOSH, MOAH bijvoorbeeld, vooral bij gerecycled papier),...".
Dat is inderdaad een probleem, maar het is makkelijk te remediëren door het opstellen van normen i.v.m. het verpakkingsmateriaal.
Overigens: ook uit plastics kunnen tal van moleculen diffunderen naar de verpakte waar. Weekmakers bijvoorbeeld. Over de gezondheidseffecten daarvan bestaat nog enige onduidelijkheid. Om een of andere reden wordt daar weinig doorgedreven onderzoek naar gefinancierd...

"papier houdt geen vocht tegen, meer vocht, meer kans op schimmelvorming.".
Papier houdt geen vocht tegen, minder vocht, minder kans op schimmelvorming.
Laten we wel wezen: geoogste groente ligt niet in de regen te wachten op transport naar de eindverbruiker.
Als het gaat over het verpakken van groente en fruit is papier net in het voordeel: het remt de vochtafgifte van de verpakte waar enigszins, maar laat diffusie van lucht van de omgeving naar de waar en omgekeerd toe. Daardoor blijft de relatieve vochtigheid doorgaans binnen aanvaardbare grenzen (30% - 80%) waardoor schimmels, gisten en bacteriën juist veel minder kans krijgen om de waar te degraderen. Dus net minder kans op schimmelvorming.
Papier heeft bovendien het voordeel dat het enig bufferend vermogen heeft wat vocht betreft.
Plastic heeft dat helemaal niet en de gevolgen daarvan zijn niet gering: bij het transport en bewaring van in plastic verpakte voedingswaar is constante klimaatregeling- en monitoring noodzakelijk om condensvorming binnenin de plasticverpakking te vermijden. Als er toch condens ontstaat binnenin de verpakking is dat nu net de ideale voedingsbodem voor schimmels en gisten.

Het is eigenlijk ironisch: u moet er maar eens op letten eer u zo'n komkommer uit zijn jasje haalt: de industrie verpakt zo'n ding in een hermetische verpakking om het zo goed mogelijk te bewaren. En toch wordt er doelbewust hier en daar een gaatje in gemaakt omdat zo'n "zwetende" komkommer binnen de kortste keren gaat beschimmelen.
We worden gewoon voor de gek gehouden: die waar wordt in plastic verpakt omdat dat nu eenmaal het goedkoopste materiaal is. Da's alles. En de CEO's van die bedrijven kopen onverpakt bio. Bij de boer naast hun kasteeltje.

Wilgenkatje

Wilgenkatje

04-02-2019 om 23:26

Thuisbezorgd

Als ik tegen de jongere generatie over de milieunadelen van de bezorging van alle internetbestellingen praat, zeggen ze: toen jij klein was, werd ook alles thuisbezorgd. Door de bakker, de melkboer, de slager, de kruidenier, de drogist, de groenteboer....
Dat klopt. En toch was dat anders. Leg het maar eens uit.

OND

OND

05-02-2019 om 00:03

De vraag is

of het wel zo'n goed idee is om regenwoud te kappen in Zuid-Amerika en plantages aan te leggen in Afrika om hier hipsters te voorzien van in palmolie gebakken sojaburgers...

Kaaskopje

Kaaskopje

05-02-2019 om 01:09

Nee dus

En daar gaat het om. (hipsters zijn al weer uit heb ik begrepen)

Stelle

Stelle

05-02-2019 om 01:19

Ingewikkeld

Vliegen in de ban, veel in- en export wordt negatief geduid....
Ik weet het niet hoor.
Als we radicaal rondreizen van mensen en producten gaan verminderen, wat gaat dat doen met de wereld (vrede)?
Misschien lost eea zich vanzelf dan wel op, gaan we zoveel strijden dat er minder mensen overblijven..
Onbekend maakt onbemind.
Handel is vaak een grote drijfveer voor leiders toch nog iets van rust te bewaren. Enz. Enz.
Bovendien zou je idealiter in groter verband maatregelen moeten treffen. Dat gaat echt niet lukken, als we elkaar niet kennen en weer sterk zelfvoorzienend worden. We hebben elkaar nodig, leven samen op deze planeet, we kunnen elkaar maar beter een beetje kennen.

Kaaskopje

Kaaskopje

05-02-2019 om 01:23

Ginny

Ik kan er niets anders van maken dan gemakzucht. Heb ik ook al eerder gezegd . Ik zie bij de milieustraat achter de winkel regelmatig mensen die met de auto langszij parkeren, de kofferbak open zetten en vervolgens een lading van van alles in de containers gooien. Als je een auto hebt, kun je glaswerk in een doos opsparen en eens in de zoveel weken even langs de glasbak. Dan hoef je dat ook niet om de haverklap te doen. Wij doen alles met de fiets en dat werkt bij ons wat luiheid in de hand op dit gebied. Ik zeur al een poosje over fietstassen. Daarmee hoef je niet met een rammeltas aan je stuur op pad.

Kaaskopje

Kaaskopje

05-02-2019 om 01:28

Oh Ginny

over papier, ja dat gaat keurig in de papierbak. En gft gaat ook in de daarvoor bestemde bak. Kleding gaat naar de kringloop, meubels gaan óf tot op de draad versleten bij het grofvuil óf ook naar de kringloop. Vanaf hier herhaal ik het niet meer hoor

Kaaskopje

Kaaskopje

05-02-2019 om 01:46

Stelle

Kijk plastic van karton verwijderen, doe ik dan weer wel. We hadden maaltijdpakketten van Jumbo gekocht. Kartonnen dozen, met in de vensters van dat stevige plastic. Ik heb dat plastic er keurig van losgetrokken. Vervolgens wel in het restafval gedaan, maar niet in de papierbak. Als we taart van de supermarkt hebben gekocht, doe ik hetzelfde met de taartdoos. Plastic eruit, doos in de papierbak. Als je net iemand (mij) een veeg uit de pan hebt gegeven over glas weggooien, is het niet handig om meteen te vertellen dat je zelf te lui bent om plastic van karton te trekken. Dat je er geen tijd voor hebt, is natuurlijk onzin.

We hebben nu nog geen afvalbak voor plastic, metaal en blik in de tuin, maar zodra die er is (de zwarte kliko wordt daar dan voor gebruikt) zal ik daar net zo pietluttig mee omgaan als met papier. Dus over een paar maanden is deze discussie wat mijn persoon betreft totaal achterhaald. Beter laat dan nooit.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.