Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Flavia

Flavia

14-01-2019 om 15:57

Kleine stapjes duurzaamheid


Kaaskopje

Kaaskopje

05-02-2019 om 02:21

Rondreizen van producten

Dat zijn inderdaad dilemma's, Stelle. Export is belangrijk voor alle landen. Maar ik heb wel het gevoel dat het doorgeslagen is. We hebben zelf genoeg koeien 'in huis', maar nee, we importeren Iers rundvlees. Waarom?

Handel is iets om andere landen mee te chanteren. Zo kun je het ook zien. Dat noem ik niet 'de rust bewaren', maar misbruik of gebruik maken je positie. Zie wat er tussen China en de VS plaatsvindt. Waarom gebeurt er niets als Arabië voor het oog van de wereld een journalist vermoordt? Olie?

Flavia

Flavia

05-02-2019 om 06:51

OND

Beter lezen, het ging om koekjes, niet om groenten!

Daarbij kun je je boodschap misschien iets minder betweterig brengen dat komt het lezen en serieus nemen van je tirades ten goede.

Wilgenkatje

De SRV-wagen en de bakker en de groenteman kwam met hun wagen in de straat ipv aan de deur. De bewoners hielden rekening met het tijdstip en liepen met de tas naar hen toe. Er ontstond ook geen oponthoud voor andere weggebruikers.

Het grote verschil met toen en nu is dat toen de producten direct in de mand gingen, zonder dat er een kartonnen doos aan te pas kwam.

Bezorging heeft nog een nadeel; als het niet past, wordt het weer terug gestuurd. Door de gemakzucht van de thuisbezorging, wordt zoveel terug gestuurd. Thuisbezorgend is pure luxe en gelijkertijd al zo vanzelfsprekend gevonden.

(De thuisbezorging voor mensen die slecht ter been zijn nagelaten.)

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

05-02-2019 om 09:40

Het grote verschil

Is volgens mij dat vroeger de SRV man, de slager en de groenteboer zowat alleen de weg zaten. Er werden toen veel minder autokilometers gemaakt.

Maar qua uitstoot zal de SRV wagen echt niet schoner geweest zijn dan de gemiddelde DHL bus. Integendeel. Het was toen gewoon nog niet zo’n issue.

Hangkous

Hangkous

05-02-2019 om 10:03

De SRV wagen kwam alleen en een keer per dag

Hier in de straat gisteren: 2 keer een auto van postnl DPD pakketservice en DHL.
Dat is dan wat er voor mijn deur een plekje vond. Wat verderop in de straat nog gebeurde heb ik niet gezien.

Alison

Alison

05-02-2019 om 11:34

Ik moest lachen

Maar qua uitstoot zal de SRV wagen echt niet schoner geweest zijn dan de gemiddelde DHL bus. Integendeel. Het was toen gewoon nog niet zo’n issue.

Ik kan me nog herinneren dat onze melkboer met paard en wagen kwam. Die uitstoot was toch wel schoner

Lou

Lou

05-02-2019 om 11:38

Stelle

"maar erg drukke mensen die bijv alleen wonen zijn vast erg gebaat bij mini - verpakkingen"

Mja, dat is op zich wel zo. Hoewel je je bij rijst kunt afvragen hoe weinig rijst je dan wel niet moet eten om een gewoon kartonnetje weg te moeten gooien omdat-ie wegloopt. En bakken ijs blijven ook zowat eindeloos goed. Maar inderdaad, het scheelt aan de andere kant vast wel weer ietsje verspilling hier en daar.

Ook zo jammer: niet alleen de lekkerste yoghurt, maar ook de lekkerste sapjes zitten altijd in plastic.

Stelle

Stelle

05-02-2019 om 12:14

Lou

Ik snap wat je bedoelt Lou, ik denk dat veel mensen kleinere verpakkingen nemen dan noodzakelijk/nodig.
Maar toch: een arme student bijv op een klein kamertje, geen vriezer.
Zelf koop ik ook weleens zo klein mogelijk: ik probeer vaker nieuwe recepten uit en dan heb ik iets nodig dat verder nog niet ingeburgerd is in ons huishouden. Wat dat aangaat liggen er veel restjes in ons huis (van kruiden etc)
Dat probeer ik hier en daar ook te minderen. Handige van internet is dan weer dat je recepten kunt vinden op ingrediënten.

Ook wat betreft snoep (ijs ed) koop ik klein. Niemand hier in huis wil nog veel snoepen. Blijft het in huis liggen dan eten we het op.
Idem bijv met frisdrank. Wij drinken dat niet. Komt er eens bezoek dat dat graag drinkt heb ik liever kleine blikjes, frisdrank houdt zich niet zo lang eenmaal open.
Alles heeft z'n voor en z'n tegens.
Zo zit ik vaak op de wip: met auto of fiets boodschappen doen.
Nu ga ik vaak met auto. Voordeel:ik hoef meestal maar 1x per week en ik kan heel grote verpakkingen mee bijv van toiletpapier.
Ik denk zelf ook dat ik minder koop alles bij elkaar als ik minder vaak ga.

Kaaskopje

Kaaskopje

05-02-2019 om 12:35

SRV

De SRV wagen reed ook nog in de jaren '80, niet bepaald in een tijd dat er amper auto's op de weg reden. Omdat de meeste mensen in onze wijk er niet meer kochten dan vergeten boodschappen, hield de beste man het uiteindelijk voor gezien.

In ons huidige huis hebben wij nog de bakker aan huis gehad. Hij stalde zijn auto in de straat achter ons en kwam met een mand gesorteerd brood en banket onze kant op. Van de ene op de andere dag is hij daarmee gestopt. Jammer! Nu laten we af en toe boodschappen bezorgen door een Marokkaanse/Turkse/weet ik eigenlijk niet verkoper. Die bezorgt eens in de week (als je mazzel hebt) met zijn busje. De supermarkt laten we zelden bezorgen. Een keer per jaar is veel.

Ik ben wel iets gemakkelijker geworden met online bestellingen doen. Niet zo royaal als mijn dochter dat doet, voor haar is het echt heel gewoon. past het niet, hup weer terug. Als je ziet wat de gevolgen zijn van online bestellen en retourneren, schrik je wel, ik wel in ieder geval. Ik verbaas me vaak over de lading vulplastic in een pakket. Wat een onzin vaak! Een kartonnen doosje gaat echt niet stuk als dat in de grotere pakketdoos heen en weer rammelt.

Ik vind dat ik al aardig goed op weg ben

Voor iemand die net nieuw op zichzelf is en niet uit een duurzaam huishouden komt:

ik koop veel bij de kringloop, dit is financieel gezien niet nodig maar ik vind het erg leuk om te zoeken naar die kleine schatten en ook nog eens spullen her te gebruiken. En daarnaast verspreid ik deze hobby ook rondom mijn vriendinnen.
Ik probeer zo min mogelijk gebruik te maken van verpakkingen zo neem ik bijvoorbeeld geen plastic zakjes mee op de fruitafdeling van de supermarkt, altijd een eigen extra tasje mee.
Ik werk papierloos op het werk en heb ook een nee/nee sticker.
Daarnaast ben ik op het werk gespecialiseerd in circulaire economie dus draag zo naast prive ook in het bedrijfsleven nog wat bij.
Daarnaast staan er wat duurzame verbouwingen op de planning voor ons huis maar daar moet ik eerst nog even extra voor sparen. (wij zijn starters met net een nieuwe koopwoning)
Voor de maandelijkse vrouwelijke periode gebruik ik een divacup die je kunt hergebruiken en dus niet telkens maandverband tampons weggooit.
en natuurlijk scheiden wij ons afval.

Waar kan ik absoluut nog verbeteren?
- Minder vaak de auto pakken
- bewuster boodschappen doen/natuurlijker leren koken (ik ben echt (nog) niet goed in koken en vind het ook moeilijk om hier duurzame gerechten voor te bedenken. Ook eten wij veel vlees.)
- ons verwarmingssysteem laten nakijken zodat we minder gas verbruiken
- minder lang douchen (maar in de zojuist geplaatste nieuwe badkamer zitten wel waterbesparende kranen!)

OND

OND

05-02-2019 om 17:34

Stelle

Wel even ernstig blijven: gewassen geteeld in derde wereldlanden aan bodemprijzen en onder beschamende arbeidsvoorwaarden, naar de rijke markten gevoerd door schepen onder zo goedkoop mogelijke vlag met een bemanning die nog net iets goedkoper is, rondgereden door vrachtwagenchauffeurs die nog niet eens voldoende verdienen om deftig te kunnen eten.
De winsten ondergebracht in belastingparadijzen, de milieukost betaalt (of niet) door de samenleving, de handelsbalans in evenwicht gehouden door export naar "onze gewaardeerde producenten" van onze overschotten (diepgevroren Nederlandse kippen bijvoorbeeld, die op de markten in Afrika de lokale boeren genadeloos wegconcurreren).
Allemaal heel bevorderlijk voor de wereldvrede. Maar blijkbaar niet voor het kritisch denken.

Mijntje

Mijntje

05-02-2019 om 18:17

Stelle

Boodschappen doen is veel gezonder op de fiets (als je niks mankeert aan je lijf), spaart weer een sportschool uit. Als ik veel moet halen hang ik de tassen aan mijn stuur en loop terug met de fiets aan de hand.

Idd is het veel beter om mogelijk groenten van het seizoen te eten of van zo dichtbij mogelijk. Beter uit Spanje dan uit Marokko of Chili. Ik let daar wel op, maar het staat er helaas niet altijd bij (op de markt)

Ad Hombre

Ad Hombre

05-02-2019 om 19:53

Bestelauto's

Laten we wel wezen, het afleveren van pakketjes, melkflessen (!) en brood huis aan huis is beter voor het milieu dan als al die afnemers individueel in hun autootjes en op hun brommers stappen en naar de winkels rijden om spulletjes op te halen en weer naar hun hol te slepen.

Die thuisbezorgd en pizzeriakoeriers hebben dan wer niet het voordeel dat ze door het afleggen van 1 route tientallen of misschien zelfs honderden klanten bedienen.

Kaaskopje

Kaaskopje

05-02-2019 om 23:12

Kleine verpakkingen

Als je altijd kleine verpakkingen koopt ben je wel een beetje dief van je eigen portemonnee.

Je kunt erg veel invriezen. Heb je bijvoorbeeld kokosmelk over, dan kan het in de vriezer. Hetzelfde met pasata. Ik maak altijd zelf kaassaus, dat kan ook in de vriezer. Halve zakjes groente... in de vriezer. Droge producten zijn heel lang houdbaar. Ten minste houdbaar is ook echt tenminste houdbaar. Vaak is het nog veel langer bruikbaar.

Als je een bepaalde kruidenmix nodig hebt, zou je eens kunnen kijken hoe je dat zelf kunt maken. Wie weet heb je alles dan gewoon in huis.

Hangkous

Hangkous

06-02-2019 om 09:24

Grote fietstassen

Ik heb vorig jaar voor de 3e keer in 22 jaar tijd geïnvesteerd in hele grote fietstassen.
Fastrider arafura 65 liter. Kost €60,00 maar dan kan je een jaar of 8 vooruit, mits je fiets niet voor die tijd gejat wordt. Ze kunnen niet makkelijk van je fiets af dus je staat buiten je tassen in te pakken maar er kan heel veel in.
Als ik dan thuis kom rijd ik de fiets achteruit de keuken in en ruim ik de meeste boodschappen meteen in de kastjes.

Kleine verpakkingen kopen doe ik dan soms weer wel maar meestal niet. Rijst koop ik gerust in een 3 kilo baal, dat gaat wel op voordat het niet meer goed is. Ijsbergsla voor als we shoarma eten is een klein zakje. De pubers eten geen sla, man een beetje en dan is de rest van de familiezak voor mij en dat is wel heel veel om op te krijgen in mijn eentje in de winter. Sla is hier toch meer een zomerding.

Pirata

Pirata

06-02-2019 om 09:28

Shoarma

Ten eerste: ik beloof geen lachgas te gaan gebruiken.

Verder: vlees eten is niet duurzaam. Shoarma dus ook niet. Wat ik doe: de helft van het vlees gebruiken. Aanvullen met een blik kikkererwten. Of zelfgeweekte kikkererwten, nog duurzamer. Het is gezonder en hier vindt iedereen het prima.

Kaaskopje

Kaaskopje

06-02-2019 om 09:37

E-bike en fietstassen

Nadeel van onze e-bike is dat een fietstas over de accu en dus de sleutelgaatjes hangt. Vroeger hadden we ook een royale fietstas en dat is wel zo prettig. Later heb ik een mand op mijn fiets gezet en dat vond ik óók heel prettig. Zo heb je altijd je 'tas' bij je. Man haalt altijd boodschappen met de e-bike, dus ik mijn gedachte was om losse fietstassen aan te schaffen, die hij aan de boodschappenkar kan hangen en ingepakt en wel op de fiets terug kan hangen. Dan kunnen de zware dingen sowieso achterop en eventueel nog een lichte tas aan het stuur. Ik zou dat wel zo veilig vinden.

Ik ben over het algemeen een positief ingesteld persoon, maar het idee dat ik zo goed als niet meer kan fietsen, vind ik afschuwelijk. Het is een stuk vrijheid wat ik kwijt ben. Ik liep afgelopen week met man 's nachts door de wijk (hond had kuren en moest een groter rondje) en werd enorm geconfronteerd met de achteruitgang van mijn zicht. Bah bah bah! Maar goed, zo somberen levert niets op. Ik moet het van ruime boodschappenkárretjes hebben en van boodschappentasjes die ik niet mag vergeten omdat ik anders met lege handen bij een kassa sta.

Hangkous

Hangkous

06-02-2019 om 09:37

Vlees eten is niet duurzaam dat klopt

Maar af en toe kan ik er enorm van genieten. Zo'n broodje, sla erin, wat vlees erop (ongeveer een 3e van wat je bij de shoarma zaak krijgt) overgoten met knoflooksaus.
MMMMMM
Daar wat frietjes bij en nog wat losse sla met tomaten, uien, komkommer, paprika, enz.
Dan nog allemaal een tweede pita met de restjes van het vlees.

Dan hebben wij shoarma gegeten met 4 personen en is er 400-500 gram vlees opgepeuzeld. Doen we de volgende dag weer een vleesloze of vleesarme dag.

@Pirata wat bedoel je met ik beloof geen lachgas te gaan gebruiken

Pirata

Pirata

06-02-2019 om 10:18

Lachgas

Lachgas is erg milieubelastend heb ik ontdekt in het andere topic!

Tijgeroog

Tijgeroog

06-02-2019 om 10:29

Hier

Allemaal kleine dingetjes, en soms wat grotere. En sommige dingen zijn helemaal niet duurzaam.
We hebben zonnepanelen, maar verhuizen naar een ouder huis, zonder zonnepanelen. Dat zie ik als een kans om nog een huis wat duurzamer te gaan maken. Binnen de wijk doe ik alles op de fiets, maar rijd redelijk wat heen en heer ivm sporten, dat verder weg is. Overigens is de verhuizing ook daar een oplossing voor.
Ik ben bewust met lampen uit doen, verwarming laag houden in kamers waar we weinig zijn, etc. Afval scheiden.
De herbruikbare zakjes voor groente en fruit gebruik ik al heel. (Iemand vroeg er naar: het zijn herbruikbare net-zakjes, die ook eventueel in de wasmachine kunnen enzo. 2 kilo appels los in m’n boodschappentas vind ik niet fijn.) Ze zitten standaard in m’n boodschappentassen, dus als ik er aan denk om die mee te nemen hebben ik de zakjes ook bij me. Overigens verbaas ik me wel over mensen die bijvoorbeeld een watermeloen in een plastic zakje stoppen, kan iemand me dat uitleggen?
Vlees eten we vaker niet dan wel. Schoonmaakmiddel gebruik ik het liefste van milieuvriendelijke merken. Geen chloor enzo.
Vliegen doen we bijna nooit, maar we rijden in de zomer wel regelmatig naar de Ardennen om daar een dag of weekend te klimmen.
Ohja, en planten enzo in D tuin, in plaats van tegels, telt dat ook?

Stelle

Stelle

06-02-2019 om 10:34

OND

En dus?
Natuurlijk weet ik dat het allemaal niet klopt.
Maar iedereen zoveel mogelijk naar eigen eilandje lijkt me geen oplossing. (en uiteraard volkomen onmogelijk)

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

06-02-2019 om 10:37

Kaaskopje

Zijspoortje: kom jij niet in aanmerking voor taxivervoer? Heb je je daar al eens in verdiept?
Staat een beetje haaks op deze discussie, ik weet het....

Hangkous

Hangkous

06-02-2019 om 10:45

Groene oase in betonjungle

Wij hebben net als de buren links en rechts nog gras in de tuin, heggen en perken. Wel een flink terras met schuttingen van 180 hoog en 2,5 lang.
Alle buren verder aan onze brandgang hebben en betonjungle met als "grappig" bijeffect dat al het water dat er valt onze tuinen instroomt. Al die mega terrassen liggen op afschot naar de brandgang om geen enorme plas bij je achterdeur te hebben.
Zelfs afgelopen zomer met maar weinig regen hebben onze borders het overleefd. De bloembakken dan weer niet want die konden niet profiteren van die toestromende nattigheid.

Stelle

Stelle

06-02-2019 om 10:47

Mijntje

Dank dat je attendeert op feit dat fietsen gezonder is ik zou het anders nog vergeten.
Misschien doe ik teveel boodschappen, kan.
Maar ik krijg ze, bij wekelijks halen, echt niet in fietstassen. Vaker gaan zou dan optie zijn maar ik heb het idee dat hoe vaker ik ga hoe meer dat ik koop.(en met auto kies ik dus vaker voor grotere verpakkingen)
Naar huis lopen is geen optie, zou bijna een uur zijn. Geen tijd voor, ik loop al 1 a 2 uur per dag met hond. (en loop daarbuiten al veel) Op loopafstand alleen een Jan linders en die vind ik echt niet fijn.

Ik snap nog steeds niet waarom bijv appels niet los in een tas kunnen. Oké, pruimen oid kan ik me nog iets bij voorstellen, toch vrij kwetsbaar. Een appel is hard zat, net als uien, paprika, avocado enz.

Iemand noemde de soja burger (of was dat ander draadje?) Wat een kul. Soja wordt vooral gebruikt als veevoer. Met je stukje vlees eet je dus een hoop soja.
Lijkt me sowieso niet verstandig vegetarische alternatieven negatief weg te zetten. Met flink vlees minderen lossen we al een hele hoop op, en dat op vrij simpele wijze. Dat stukje vlees is echt niet minder lekker als je het maar 1 x per maand eet, bijv.

Hangkous

Hangkous

06-02-2019 om 11:12

Stelle

Goed voorraad beheer en goed plannen zijn de toverwoorden om op de fiets boodschappen te doen.
Ik ga iedere dinsdag eerst naar de markt, waar ik 2 fietstassen vol en een mandje voorop helemaal vol vandaan sleep.
Dat gaat dan om 5 kilo aardappelen, 5 broden, 1 of 2 stukken kaas, vis indien gewenst, wat van de reformkar en dan fruit voor 7 dagen en groenten voor 4 dagen. Als het nog past ga ik gelijk langs de slagerij voor de dingen die ik daar wil hebben. Meestal zijn dat geen kilo's en dat kan in zo'n mini rugzakje op mijn rug als het moet. 12 minuten enkele reis.
Als ik dan thuis gelost heb drink ik een kop thee en maak ondertussen het boodschappenlijstje voor de supermarkt. Kijkend naar wat er nog is, wat ik echt moet kopen en wat er bijna op is maar nog even kan wachten.
Als ik dan door de super ben gelopen heb ik weer de hele fiets vol. Supermarkt is op 5 minuten enkele reis.
Vrijdag ga ik alleen naar de supermarkt voor zaterdag, zondag en maandag, de groenten en wat brood en vleeswaren.
Maandagochtend is mijn sportochtend en als er in het weekend toch iets zeer noodzakelijks op is gegaan of er zijn grote verpakkingen nodig (WCpapier/keukenrollen) rijd ik na de sport nog even langs de supermarkt. Daar kom ik toch langs dus het is geen extra rit.

Een briefje kan je ook helpen om niet teveel te kopen. Hier zijn we met 4, waarvan 2 pubers die me de oren van de kop vreten en als het moet kan er altijd iemand mee-eten.
Nou moet ik zeggen dat het wel scheelt dat er hier geen bier gedronken wordt, en alleen frisdrank in het weekend. Water, thee, koffie, melk of aanmaak is het hier door de week.
Zelfs voor verjaardagen haal ik alles op de fiets, alleen moet ik dan vaak wel 2 keer rijden of mijn plan een beetje aanpassen en alle boodschappen over 2 dagen verdelen.

Stelle

Stelle

06-02-2019 om 11:22

Hangkous

Klinkt alsof je veel tijd hebt om boodschappen te doen.
Ben je je er van bewust dat veel mensen die tijd niet hebben?
Tijd is mijn schaarste goed, het beetje dat ik overhoud wil ik echt aan andere zaken besteden.
Ik plan dan ook uitstekend, want wil zo weinig mogelijk tijd ermee kwijt zijn.

Stelle

Stelle

06-02-2019 om 11:25

Ik moet wel zeggen

dat ik in de supermarkt wel zie dat de meeste mensen heel veel minder spullen hebben. En toch komen ze allemaal met auto, fietsen zijn op parkeerplaats op 1 hand te tellen. Dat lijkt me weer zonde.

Merel

Merel

06-02-2019 om 11:30

1x per week boodschappen

Ik heb, toen ik wilde bezuinigen, besloten om echt maar 1x in de week boodschappen te doen. Jaren lukte dit me niet, totdat ik er écht voor ging zitten.
De eerste keer heb ik op zondagmiddag mijn boodschappenlijst gemaakt, ik denk dat ik er wel 3 uur over deed . Maar het lukte wel! En nu ik dit al een paar jaar doe merk ik dat ik nu in een kwartiertje klaar ben met mijn lijstje. Ik ga wél met de auto. Eerst naar de Lidl, daar haal ik 90% van mijn boodschappen (2 km van mijn huis) en op de terugweg kom ik via een hele kleine omweg bij de Jumbo en AH (die zitten hier op 50 meter van elkaar af) en daar haal ik de dingetjes die ze niet bij de Lidl hebben.
Thuis alles uitpakken en ik ben weer klaar voor een hele week.
Het scheelt me enorm veel tijd en ook geld (doordat ik niet vaker ga en me echt aan het lijstje houdt, dus geen impuls aankopen)

Pirata

Pirata

06-02-2019 om 12:14

Vaker naar winkel

Ik vind het juist zo leuk om op de dag zelf te bedenken/koken waar ik dan echt trek in heb. Voor mij zou het niet fijn zijn met zo'n planning te werken.
Wel hebben wij een soort restjesdag: alles dat ik vind in de koelkast dat niet meer lang houdbaar is uitstallen op het aanrecht, en dan bekijken wat je er mee kunt maken. Dat kan dan een 3 gangenmenu worden van restjesgroentesoep met daarna knolselderijlasagna en bosvruchtencrumble. Of een soort van paella. Al naar gelang wat er nog lag. Meestal op zondag want dan is er tijd om grappige gerechten te bedenken.

Tijgeroog

Tijgeroog

06-02-2019 om 12:16

Stelle

Omdat ik geen zin heb om 15 of 20 appels moeizaam op te stapelen op de weegschaal in de winkel, ze daarna stuk voor stuk in m'n tas te stoppen en thuis allemaal weer uit de tas te moeten vissen om in de fruitschaal te leggen.
Dus heb ik een herbruikbaar zakje en levert dat me wat extra gemak (dus kostbare tijd op.
De paprika en avocado gaan wel los in m'n tas, want daar koop ik er maar 2 of 3 van.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.