Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Flavia

Flavia

14-01-2019 om 15:57

Kleine stapjes duurzaamheid


Flavia

Flavia

06-02-2019 om 15:46

Kaaskopje (ot)

Volledig off topic maar je opmerking over het missen van het fietsen ivm je verminderde zicht triggerde me. Wellicht kun je via de WMO in aanmerking komen voor een duo fiets?Er is veel mogelijk met aanpassingen van fietsen.

Staar Kaaskopje

Er kan mogelijk sprake zijn van staar? Ik zou er ook een bezoek aan de oogarts aan wagen.

Stelle

Stelle

06-02-2019 om 21:14

Grappig Tijgeroog, niet vervelend bedoeld!
Maar echt grappig hoe je zaken zo verschillend kunt ervaren. Ik ben lui en gemakzuchtig maar losse appels in mijn kar leggen vind ik nu geen moeite, evenveel werk als in een zakje stoppen lijkt me?
Ik gebruik dan wel geen weegschaal, hoeft bij appie niet, scheelt wellicht.

Ter plekke bedenken wat je wilt gaan eten lijkt me erg leuk, heb ik het helaas te druk voor. Sinds ik probeer minder te gaan (idd zo'n 1x pw) maken we aan het eind van die week meer op, er is gewoon niets anders meer

Emmawee

Emmawee

06-02-2019 om 21:27

Drawdown

Dit vond ik net op Facebook. Een verrassende lijst van maatregelen waarmee CO2 uitstoot kan worden teruggedrongen. Even kijken of ie al in de bieb ligt.

https://vakantaseren.nl/2019/02/06/drawdown-een-inspirerend-koffietafelboek-over-klimaatmaatregelen/

Tijgeroog

Tijgeroog

06-02-2019 om 22:46

Stelle

Geeft niet hoor. Maar voor 4 appels zou ik het niet erg vinden, voor onze weekvoorraad wel. Als het alleen in het karretje leggenwas, zou het ook niet erg zijn, maar m’n zakje leegschudden boven de fruitschaal gaat heel soepel.
Overigens gebruik ik vrijwel altijd zelfscanners. Ook bij de ah, en dan moet je wel wegen. Wat overigens ook betekent dat de appels niet bij de kassa nog een keer uit het karretje hoeven, maar meteen tot thuis in m’n tas zitten.
Hoe kijkt de kassière eigenlijk als er 20 appels over de band naar haar toe komen rollen?

Voor de volledigheid: ik heb deze zakjes: https://www.ecomondo.nl/winkel/take5nets-herbruikbare-groente-en-fruitzakken/
Ah en Lidl hadden laatst iets vergelijkbaars.

Boink

Boink

06-02-2019 om 23:15

Ik vind dat

Eerlijk gezegd ook een beetje smerig. Kleine kinderen die met poep-of-weet-ik-het-schoentjes in die kar zitten. En ja ik spoel mijn fruit af, maar niet onder 70 graden

Kaaskopje

Kaaskopje

06-02-2019 om 23:20

Flavia o.t.

Stomtoevallig zag ik afgelopen week twee keer mensen met zo'n fiets rijden en heb dat tegen man gezegd. Als er een bakje voor de hond tussen ons in kan komen is het perfect!

Kaaskopje

Kaaskopje

06-02-2019 om 23:31

AnneJ o.t.

Ik heb 18 jaar geleden al staar gehad. 4 jaar erna had ik een gladvochtloslating en dat is weer de aanzet geweest voor waar ik nu mee te maken heb. Helaas niets meer aan te doen. Ik heb door mijn hoge bijziendheid erg zwakke netvliezen. Een operatie zou er net een te veel kunnen worden, dus komt het erop neer dat ik moet koesteren wat ik heb.

Tijgeroog

Tijgeroog

06-02-2019 om 23:36

Kaaskopje (ot)

"Als er een bakje voor de hond tussen ons in kan komen is het perfect!"

Tùssen jullie in?? Wat onromantisch!

Kaaskopje (ot)

Voor elk probleem bestaat een oplossing; zowel een hondenbak als boodschappenmandje.
Je kan ze zelfs allebei opeen duofiets plaatsen. Boodschappen voor, hond achter.
Met en zonder e-bike uitvoering.

https://www.4wieler.nl/duofiets

Kaaskopje

Kaaskopje

07-02-2019 om 12:22

Gekeken o.t.

Ik vind het wel erg leuk! Flanagan, ik had andere websites bekeken, maar die van jou kwam niet uit Google . Ze leveren wat de bedoeling zou moeten worden. Nu nog 6000 euro op tafel toveren...

Kaaskopje

Kaaskopje

07-02-2019 om 12:23

Tijgeroog

Misschien vinden wij het juist met hond in het midden wel romantisch .

Flavia

Flavia

07-02-2019 om 12:25

kaaskopje

Jullie hoeven die € 6000 niet op tafel te toveren als je het via de WMO kunt reglen. Ik zou daar eerst beginnen. Het is een aangepaste fiets vanwege jouw beperkte zicht.
Als je slecht ter been bent heb je de mogelijkheid tot een scootmobiel, jij hebt een andere noodzaak.
Ook mijn zus kreeg destijds de aangepaste fiets vanuit de AWBZ/WMO van de gemeente van mijn ouders zodat er thuis ook met haar gefietst kon worden. Zij woonde toen in een andere gemeente in een instelling.

Kaaskopje

Kaaskopje

07-02-2019 om 12:52

Flavia o.t.

Ik blijf maar even o.t.'en

Ik ga het eens uitzoeken. Misschien dat het ook nog helpt (als "van de nood een deugd maken') dat man nah heeft (niet aangeboren hersenletsel). Ik moet sowieso eens kijken of we via wmo en indicatie kunnen krijgen, ook voor een ander terrein. Ik vind het wel stappen hoor, maar goed, als het helpt heeft het zin.

Tijgeroog

Tijgeroog

07-02-2019 om 13:08

Anders ot

Zou je op marktplaats eens naar een tweedehands tandem kunnen kijken. En informeer eens bij Visio of Bartimeus wat zij aan mogelijkheden zien.

Kaaskopje

Kaaskopje

07-02-2019 om 16:51

Tijgeroog o.t.

Als ik mag kiezen zou ik zo'n naast elkaar fiets willen. Veel gezelliger Ik moet sowieso weer afspreken met Visio, ook om te kijken wat de mogelijkheden zijn. Ik zag dat je via WMO ook een aanvraag voor zonwering kunt doen i.h.k.v. aanpassingen aan de woning. Dat was nieuw voor mij, dus ik moet er mee aan de slag.

Mijntje

Mijntje

07-02-2019 om 18:19

geen fietstassen

Ik heb geen fietstassen, maar gewoon ikeatassen aan mijn stuur hangen, of grote supermarkttassen. Daar past erg meer in dan in een fietstas. Het enige nadeel is dat ik dan terug moet lopen, maar dat is niet ver.

Ad Hombre

Ad Hombre

12-02-2019 om 10:08

Artikel Volkskrant

Column van Erdal Balci over de onzin van het verzieken van je economie om het milieu een heel klein stukje te verbeteren:

https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/beste-rob-jetten-wat-is-de-logica-van-alle-middelen-inzetten-om-dit-kleine-land-een-tikkeltje-schoner-te-krijgen-~bc2cb3fe/

Een beetje wat ik hier altijd zeg. Zijn conclusie is wel mooi:

"Ik weet wat armoede is. Bij ons was de grootste traktatie met Oud en Nieuw een doos bevroren sinaas­appels. Ik ben opgegroeid met de stemmen van moeders die langs deuren gingen en om eten voor hun kinderen smeekten. Beste Rob ­Jetten, ik heb die armoede al eens doorstaan en ben er helemaal klaar voor. Jij?"

We weten gewoon niet meer wat armoede is.
Net zoals veel Nederlanders niet meer weten wat Polio is.

Stelle

Stelle

12-02-2019 om 10:16

Ik kan artikel niet lezen (ben ik te arm voor)
Maar als we niet snel in actie komen wordt een hoop armoede rap vergroot. Nee, niet iei de onze.
En juist die solidariteit hebben we nodig om ook zelf goed te kunnen blijven leven. Als we allemaal eilandjes blijven komt het niet goed.

Ad Hombre

Ad Hombre

12-02-2019 om 10:26

Stellle

Die bijna christelijke opofferingsgezindheid, ja. Blijkbaar hebben we een (ex)moslim nodig om ons daarop te wijzen. Straks wordt Europa misschien wel het armste stukje van de wereld.

Stelle

Stelle

12-02-2019 om 10:35

Waar heb je het over

Hoezo opofferingsgezindheid.
Het gaat toch ook over jouw (klein) kinderen, of niet??
Het gaat om een andere visie op de wereld, dat lijkt me noodzakelijk, niet 'goed' ofzo.
En minder armoede en ellende op de hele wereld biedt wel meer voordelen dan een grotere kans op voortbestaan.

Ad Hombre

Ad Hombre

12-02-2019 om 10:49

Stelle

Het gaat erom dat we *onze* economie waarschijnlijk naar de kloten helpen in ruil voor een miniem milieueffect. In de tussentijd groeit de uitstoot van Afrika en Azie ongehinderd door. Daar zijn ze niet te beroerd om onze hoogovens (weggejaagd met co2 taks) over te nemen. Dat staal wordt dan heus nog wel geproduceerd alleen wij verdienen er niets meer aan.

"Het gaat om een andere visie op de wereld, dat lijkt me noodzakelijk, niet 'goed' ofzo."

Sommige mensen zien naiviteit als een deugd.

Met name omdat (zie artikel) ze niet meer weten wat echte armoede betekent. Hoe leuk denk je dat het hier wordt als de werkloosheidscijfers hier hard omhoog gaan omdat bedrijven wegtrekken of failliet gaan?

Ad Hombre

Ad Hombre

12-02-2019 om 11:05

De column in de vorm van een open brief aan Jetten

(en open is open, nietwaar?)

Zelfs de kinderen zijn de straat op gegaan, en jij was erbij om ze een hart onder de riem te steken. Je televisietoestel raakt oververhit van de ­debatten. Iedere autorit die jij onderneemt, verschroeit je geweten. De stoel in het vliegtuig is voor jou een kachel die jouw ziel in lichterlaaie zet. Het vlees op je bord smaakt naar gif en iedere dag die te warm uitvalt voor het gemiddelde van het jaar­getijde, versnelt je voetstappen in de richting van de depressie. Het is tijd voor boetedoening, als in religieuze verhalen word je naar het ­altaar ­geroepen. Je bent in alle aspecten modern, maar door de storm aan alarmerende berichten over het ­klimaat groeit een vrome man in je. O, Rob Jetten toch.

Wellicht dat het werk van de grote denkers, die hun pennen als het ware als naalden hebben gebruikt om de ‘rede’ in de aderen van hun mede-Europeanen te injecteren, voor niets is geweest, wat denk je? Waarom val jij anders bij de eerste de beste grote kwestie terug in de ­religieuze reflexen? Want wat zijn de plannen om van het gas af te gaan, om in ieder huis in Nederland warmtepompen te installeren, om de handen te openen voor een snelle ontwikkeling van de waterstoftechnologie, om elektrische auto’s aan te schaffen die niet voldoen aan de snelheid van deze tijd, anders dan het geweten sussen, aflaten verdienen, een biechtsessie bij de priester?

Begrijp me niet verkeerd, ik ben geen klimaatscepticus. Als kind al had ik de conclusie getrokken dat het vierduizend jaar oude geloof in de profeten, die hun volgers voor hebben gehouden dat de hele ­natuur ten dienste staat van de mens, op een gegeven moment de aarde ging opbreken. Duizenden ­jaren heeft de homo sapiens de rug toegekeerd naar de manier waarop zijn soortgenoten uit de prehistorie met de natuur omgingen en met het document van de goden in de hand geen medelijden gehad met dier en plant.

Nu is er algehele paniek over de opwarming van de aarde. En, wees nou eerlijk: jij en ik zijn allebei leken die verdwalen in de rimboe van ­informatie en meningen. We maken ons zorgen, maar het verschil tussen jou en mij is dat jij lokale rituelen wilt verrichten waardoor je jezelf net zo licht gaat voelen als een kerkganger na de mis. Ik daarentegen wil het verstand, het kompas dat ons na de twee verschrikkelijke wereld­oorlogen het vredige continent van nu heeft geschonken, een kans geven.

Het opheffen van het gasverbruik, de massale vlucht naar de elektronische auto en de geforceerde liefde voor de windmolens in Nederland doen mij denken aan een miljoen geestelijken die bidden dat de infectie in de longen van een kind verdwijnt. Een kuur van antibiotica doet meer dan het geprevel van een miljoen geestelijken, beste Rob ­Jetten. Zo zegt mijn verstand dat ­Nederland een van de schoonste landen is in de wereld. Wat is de logica dan van alle middelen inzetten om dit kleine land een tikkeltje schoner te krijgen? Is ons voornemen soms niet om het klimaat te redden en is dat geen mondiale zaak?

Ik wil je nogmaals in alle eerlijkheid de vraag stellen of je bereid bent om ‘echte’ offers te brengen voor de redding van de aarde. Mits ja, waarom geven we die honderden miljarden euro’s niet uit in landen waar nieuwe generaties opgroeien zonder dat ze weten hoe een heldere hemel eruitziet? Geen deskundige die weerspreekt dat een paar grote steden in China en de industrie­terreinen aldaar van de kolen afhelpen door middel van gasinstallaties voor onze moeder natuur betere ­effecten zal hebben dan de warmtepompen bij jou en bij mij.

Als we die grote bedragen hebben weggegeven, zullen we straatarm zijn, beste Rob Jetten. En economische malaise is geen grap. Ben je ­bereid om een leven te leiden als de personages van John Steinbeck in De druiven der gramschap? Kun je het aan om de hongerige man te zijn die in leven blijft omdat een barmhartige Nederlandse Rose of Sharon naast je komt liggen, jouw mond ­tegen haar borst drukt en de melk van haar baby met jou deelt?

Ik weet wat armoede is. Bij ons was de grootste traktatie met Oud en Nieuw een doos bevroren sinaas­appels. Ik ben opgegroeid met de stemmen van moeders die langs deuren gingen en om eten voor hun kinderen smeekten. Beste Rob ­Jetten, ik heb die armoede al eens doorstaan en ben er helemaal klaar voor. Jij?

Kaaskopje

Kaaskopje

12-02-2019 om 11:17

Ik heb geleerd om het bij mezelf te houden, ik vergeet dat weleens, maar ik doe mijn best. Erdal doet dat ook netjes. Hij stelt dat hij armoede kent en vraagt aan Jetten of hij persoonlijke armoede net als hij óók kent.

Jíj weet niet wat armoede is, tenminste dat suggereer je. Er zijn Nederlanders die dat drommels goed weten. Weliswaar Nederlandse armoede, wat nog altijd een stuk 'rijker' is dan vuilnisbelt-armoede ergens in Afrika, maar je mag het armoede noemen.

In armoede raken is een ramp voor iedereen, maar hoe minder je al hebt, hoe minder dramatisch het mogelijk zal uitpakken als zoiets van het ene moment op het andere zou gebeuren. Maar het is sowieso niet handig om dat te laten gebeuren. Erdal Balci (ik kom geen betaalmuur tegen) heeft gelijk met dat het praktisch onmogelijk is om álles eerlijk te verdelen op de wereld. Daar moet je realistisch in zijn. Maar dat is geen excuus om dan maar alles te laten zoals het nu is. Een beetje minder welvaart kunnen we vast wel aan, zolang daar de juiste keuzes bij gemaakt worden en andere landen solidair zijn met dat soort stappen. Doe je het als land alleen, dan wordt het een stuk moeilijker. Dus Europa zou (nog) meer geld naar minder bevoorrechte regio's kunnen genereren, in een vorm die iets toevoegt en dus Europabreed de burger daar aan mee moeten laten betalen. Krijg daar de handen maar eens voor op elkaar... Zolang alles blijft zoals het is, hou je vluchtelingen die onze kant op komen en dat vinden 'we' dan raar en ongewenst.

Ad Hombre

Ad Hombre

12-02-2019 om 11:36

Niks mis

Niks mis met dingen schoner en efficienter doen, zolang je je economische belangen maar niet uit het oog verliest. Die gasloos poltiek is toch gewoon onbetaalbaar voor de burgers?

Kaaskopje

Kaaskopje

12-02-2019 om 12:42

Nee niet het gasloos

De overgang naar gasloos, dát is kostbaar. Daar zullen we doorheen moeten.

Ad Hombre

Ad Hombre

12-02-2019 om 15:20

Kaaskopje

Sterkte met je offer. (vooral in de wetenschap dat het volledig zinloos is)

Ad Hombre

Ad Hombre

12-02-2019 om 15:56

Ondertussen de milieubeweging

https://www.trouw.nl/groen/milieubeweging-wil-shell-dwingen-te-stoppen-met-fossiele-brandstof~ab457533/

"Milieubeweging wil Shell dwingen te stoppen met fossiele brandstof

Zes milieuclubs sluiten zich aan bij de rechtszaak tegen Shell van Milieudefensie. Het bedrijf moet stoppen met olie."

De antikapitalisten grijpen hun kans....

Kaaskopje

Kaaskopje

12-02-2019 om 16:00

Dank je wel Ad

Dat had ik even nodig

Wilgenkatje

Wilgenkatje

12-02-2019 om 20:14

elders op de wereld?

De hele wereld zal last krijgen van de effecten van teveel CO2-uitstoot. In al die landen die je noemt Ad, wonen toch ook wetenschappers, wonen ook mensen die een leefbare toekomst voor kun kinderen en kleinkinderen wensen? Dan zal men op gegeven moment toch ook daar zaken anders gaan aanpakken/ 'offers brengen' ?

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.