Home » Forum » Hondenpoep ergernis

Hondenpoep ergernis

46 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Suus
Hondenpoep ergernis

Sinds wij zelf een hond hebben valt het me op dat er echt overal hondenpoep ligt in het dorp. Niet zozeer op de stoep, dat was wel zo toen onze kinderen klein waren, maar in elk perkje en grasveldje waar ik langs loop. Ik heb soms zelfs last van plaatsvervangende schaamte, al ruim ik de behoefte van onze hond altijd op een gooi het dan in de poepcontainer onderweg of thuis in de container. Er liggen zelfs vaak zakjes met poep in de struiken, nog raarder. Ik zie het nooit gebeuren, maar zou de hondeneigenaar er wel op aanspreken denk ik. Doen jullie dat ook of is dat teveel bemoeienis?

Yanea
Nee

Toezicht op de wet is een taak van de overheid, niet van burgers.

Hangkous
Nee geen taak van burgers

De enige die ik ooit ga aanspreken als ik een heterdaadje kan bewerkstelligen is de hondeneigenaar die eens in de zoveel tijd zijn hond midden voor mijn tuinpad laat poepen op maandagochtend.
De enige dag in de week dat ik door de voordeur vertrek en dan ligt er weer zo'n hoop. Als ik erop bedacht ben dan stap ik er niet in (omdat het vaak gebeurt kijk ik goed uit) maar soms ineens ben ik gehaast/regent het hard of weet ik wat en dan glij ik door de shit.

Dendy Pearson
Nee

Hier is het zo dat vooral de mensen met die grote “enge” loslopende honden het laten liggen. Dat zie ik dan als ik met mijn kleine hondjes loop. Ik maak liever dan geen ruzie:-)

Ik ruim het altijd op àls ik er met goed fatsoen bij kan. Er wordt hier door de gemeente vrij goed opgeruimd, maar als alles vol ligt met poep ga ik daar echt niet tussendoor manouvreren om de kleine hoopjes van die van mij te pakken.

Kaaskopje
Nee, ook niet

Tenzij ik iemand dusdanig op heterdaad betrap, dat ik een spontane uitroep niet kan voorkomen. "nou zeg, wat doe jij nu??" Zoiets :-).

Wij wonen op een bepaalde manier. Dit zou met zich mee kunnen brengen dat wij politie-agentje zouden kunnen gaan spelen in onze omgeving. We hebben nadrukkelijk de opdracht gekregen dat niet te doen. Dat is onze taak niet. Zo is dat ook met poepende honden en hun bazen.

Ik zeg eerlijk dat ik een afweging maak wanneer ik wel en niet opruim. Als ik bijvoorbeeld weet dat er een heleboel water uit de lucht gaat vallen, dan redeneer ik dat de poep de grond in gespoeld wordt. Gaat hond heel ingewikkeld op een heleboel boombladeren zitten, dan heb ik niet zoveel zin om daar tussen te gaan graaien.

Hond poept meestal als hij met man op stap is en hij heeft áltijd zakjes bij zich.

Jippox
ja

Ik wel. Ik spreek mensen wel aan. Als ze de poep van hun hond niet opruimen, als ze afval op straat gooien, als ze midden op het fietspad gaan staan met hun auto, als ze hun hond los laten lopen waar dat niet mag, als ze roken waar dat niet mag, als ze voordringen in de rij, enz. enz.
Dat levert zelden een erg positieve reactie op (wel soms een discussie en helaas vaker nog een scheldpartij van de dader, blijkbaar is het ook wel een bepaald type dat zich niet aan regels kan houden...)

Maar ik denk altijd maar: hopelijk bedenken ze zich een volgende keer toch. Al was het maar omdat ze geen zin hebben in commentaar. En als nou meer mensen eens hun mond open zouden trekken, dan helpt het vast.

Ja, toezicht houden is een taak van de overhoud, het leefbaar houden is volgens mij een taak van ons allemaal. Dus kom op!

Ad Hombre
Jippox

Ik heb wel eens bij een straatgenoot aangebeld om te klagen over hondenpoep. Dat hielp wel.

Iedereen met enige algemene ontwikkeling weet dat sociale controle veel beter werkt dan overheidshandhaving. Helaas loop je ook het bijbehorende risico, al valt dat voor vrouwen dan weer mee vergeleken met mannen.

Kaaskopje
In ons geval

Heeft men gezegd dat het soms beter is om de politie te bellen dan zelf die rol op ons te nemen en dat is ook om moeilijkheden te voorkomen. Dat is al 29 jaar geleden. Helaas is het zo, dat je niet altijd weet of je er verstandig aan doet om iemand aan te spreken op gedrag. Mijn laatste gesprek waarin ik dat wel deed verliep ook niet echt vriendelijk. Onze hond is wat autistisch. Als iets ongewoon is reageert hond met fanatiek blaffen (helaas). Dus toen tijdens ons nachtelijke rondje een knul op een fiets ons pad kruiste, wat niet vaak gebeurt om die tijd, ja hoor... blaffen. Waarop de jongeman het blaffen nadeed. Ik "ja moedig het nog even aan!". Hij " effe dimme ouwe!" Toen ik doorliep schrok ik er eigenlijk van dat ik er een opmerking uit geflapt had en keek toch even om om te kijken of hij niet omgekeerd was.

rode krullenbol
Begrijp ik het goed, Ad Hombre?

Heb je toen voor alle zekerheid je vriendin maar meegenomen?

wil40
Zomers.

Als het warm is ga ik bijna over mijn nek als ik langs een strookje gras loop, verschrikkelijk, ik ruik de stront. Als het heeft geregend blijft het als een lange plak liggen op het gras.

Hier wordt er overdag wel opgeruimd door de eigenaren van de honden, maar als het donker is blijft het lekker liggen. Niemand die het ziet toch?

Ad Hombre
RK

Erger nog, ik had mijn kinderen bij me. Die waren nl. het boost, want het was het grasveld waarop zij speelden waar die kerel zijn hond steeds liet poepen. Hij is inmiddels verhuisd (met medeneming van hond en vriend).

Jippox
Ad

Nou, ik ben als vrouw mèt ook nog eens kinderen bij me één keer bedreigd en een andere keer onwaarschijnlijk grof verrot gescholden. Dus garantie biedt het allemaal niet.

Het levert wel meteen goede gesprekken op met je kinderen, dat wel. Over hoe je wel of niet met elkaar om zou moeten gaan en wat een vreemde mensen je toch hebt :-)

Ad Hombre
Jippox

Dat is me bij een andere gelegenheid met een andere buurman ook wel eens gebeurd. De man bedreigde me en de zoon stond me later voor 'homo' uit te schelden onder de ogen van zijn moeder die geen reden zag om in te grijpen.

Een loepzuiver voorbeeld van wat ze vroeger een 'asociaal gezin' noemden.

Kaaskopje
Wil

Ja dat is echt smerig, dat vind ik ook! Ik zeg eerlijk dat ik in het donker ook niet standaard opruim. Ik zie amper waar het ligt. Je schijnt als slechtziende/blinde zelfs ontheffing te kunnen aanvragen, las ik laatst. Maar zo erg is het nu ook nog niet, dat ik me daarachter wil verschuilen.

Fransien
speelveldje

Vlak bij ons in de buurt is er een leuk speelveldje voor kinderen, inclusief zandbak en speeltoestellen. Je hebt altijd aso´s die hun hond daar laten poepen en het laten liggen en aangezien het twee gezinnen daar vlak bij in de buurt waren wist iedereen wie daar achter zat. Aanspreken hielp niet, hooguit om zelf verrot gescholden te worden. De wijkagent hielp wel.

Ad Hombre
Het scheelt

Bij ons houden veruit de meeste mensen zich netjes aan de opruimplicht (ik heb een panoramisch uitzicht op het grasveld) en dat maakt het een stuk makkelijker om mensen erop aan te spreken.

Zakje
Ja hoor, ik wel

Maar het is opvallend dat ik het zelden zie gebeuren. Er ligt genoeg in de buurt, dat wel. Maar ik loop op vaste tijden mijn rondje, dan kom je ook meestal dezelfde mensen tegen. En dat zijn eigenlijk allemaal nette, gezellige mensen. Woon ook in een gezellige buurt, dat scheelt natuurlijk.

Als ik het zie gebeuren maak ik meestal een opmerking als "U heeft denk ik niet gezien dat uw hond iets heeft neergelegd?". Of "Ik heb wel een reserve-zakje voor u". Meestal werkt dat wel. Ik heb ooit eens nogal boos gereageerd, inderdaad bij een speeltuin. Het floepte eruit. Het werkte wel, maar achteraf was ik toch wel wat geschrokken. Het had zomaar een mep op kunnen leveren of zo.
Een keer heb ik de poep achteraf (ik was te ver weg om de dame aan te spreken) bij hun thuis voor de voordeur gelegd. Helaas niet gezien wat ermee gebeurd is :-).

Kinderen die met hun hond wandelen spreek ik ook wel eens aan. Mijn eigen kinderen heb ik een paar keer (heel in het begin) stiekem gevolgd om te zien wat ze deden, maar die raapten het ook keurig op.

Ik vind de poep van je hond opruimen een kwestie van fatsoen, en niet een kwestie voor handhaving door wie dan ook. Ik spreek ook jongelui aan die met bierflesjes staan te gooien bij de speeltuin achter mijn huis, of de knullen die half oktober al vuurwerk staan af te steken, of de buurman die zo parkeert dat de stoep achter zijn auto geblokkeerd is en er niemand meer langs kan. Ik doe dat vriendelijk hoor, niet boos, betweterig of op ruzietoon. Maar als niemand meldt dat ie ergens last van heeft, kan de veroorzaker ook zijn gedrag niet aanpassen.

rode krullenbol
Geen heel epistel, maar ...

een kort liedje geschreven door Willem Wilmink: https://youtu.be/JMg_WPqM4c4

Zeetakje
Jeugdsentiment

Haha. Wat een toepasselijk liedje. Jeugdsentiment ook.

Jo Hanna
Vieze boel

Ik zie het ook, vooral sinds we zelf een hond hebben. Maar het valt me sowieso op hoeveel rommel er in de openbare ruimte ligt: blikjes, flesjes, verpakkingen. Ik raap geregeld wat op en gooi het dan tegelijk met de poep van mijn hond in de prullenbak. Overigens staan er ook nog maar weinig prullenbakken op straat. Als ik het sneller kwijt zou kunnen, zou ik meer oprapen om weg te gooien. In mijn dorp betaal je overigens hondenbelasting. Totaal belachelijk vind ik dat. En het zou me niet verbazen als dat het laten liggen van poep in de hand werkt. Het is dat ik dat echt asociaal vind, dus ik ruim het op, maar ik snap vervolgens niet waarom ik ruim 50 euro per jaar moet betalen. Laat ze dat maar halen bij de mensen die niet opruimen. Of anders uit de grote pot. Ik verschil in niets, qua belasting van de openbare ruimte, van andere gebruikers daarvan.
Ik heb overigens nog nooit iemand aangesproken omdat ik er nog nooit bij heb gestaan dat het gebeurde. Ik weet ook niet of ik het zou doen, zou het ongemakkelijk vinden. Tegelijk realiseer ik me dat het niet realistisch is om van de overheid te verwachten dat ze dit strak handhaven. De hoeveelheden belastinggeld die daarmee gemoeid zouden zijn, zouden ons niet bevallen.

Groet,
Jo Hanna

Ginny Twijfelvuur
JoHanna

Als de gemeente Hondenbelasting oplegt moet ze zo ik weet ook voorzieningen voor honden (hondentoiletten, speelvelden, uitlaatstroken,?) aanleggen en in stand houden.

Dus wat jij zegt: dat je wel hondenbelasting betaalt maar dat er niets voor teruggedaan wordt zou niet moeten kunnen.

Ad Hombre
johanna

"In mijn dorp betaal je overigens hondenbelasting. "

Goed zo!

"Totaal belachelijk vind ik dat. "

Het gaat enigszins tegen dat geestelijk minder bedeelde hondenbezitters met 4 of 5 honden tegelijk - liefst pitbulls - in een doorzonwoninkje kruipen.

Dus wij niet-hondenbezitters zijn er best blij mee.

Kaaskopje
Hondenbelasting

Bij ons is het eindelijk afgeschaft. Heel prettig. De gemeente heeft de afgelopen jaren veel gedaan voor honden(bezitters), wat ik bijzonder waardeer en kennelijk is men van mening dat nu het werk gedaan is, er niet meer betaald hoeft te worden. Er zijn nog een aantal punten waarvan ik vind dat ze daar echt iets mee moeten doen, daar is de gemeente al vaker over aangesproken, maar het dringt niet door kennelijk. Die aanpassing is: gesloten hekken en poorten om speciale hondenveldjes heen. Er zijn her en der hele leuke veldjes met speelmogelijkheden gerealiseerd, maar als je een hond hebt, die kurk in de oren heeft en dus niet direct aan je voet kleeft als je 'hier' roept, moet de hond aan de riem blijven en dan mist het veldje zijn doel. Het is natuurlijk best een investering zo'n hek en zo'n poort, maar voor alle partijen wel zo prettig. Hier in de stad is bijvoorbeeld een behoorlijk groot veld in een park, met een heg eromheen. Tijdens de aanplant van de heg is er wel een simpel hekwerk neergezet met metaaldraad en houten palen, maar dat is levensgevaarlijk voor een rennende hond. Bij bomen is opeens wél een kwaliteitshekwerk neergezet. Tussen die hekken kunnen honden nog steeds naar de wandelpaden van niet-honden-bezittende-wandelaars komen, dus het is nog steeds geen ontspannen situatie.

Jo Hanna
Voorzieningen

Als het aanleggen van voorzieningen een reden is voor het heffen van hondenbelasting, moet je die logica doortrekken naar alle voorzieningen. Ik loop wel op de stoep maar fiets nooit dus ik wil wel stoepbelasting betalen maar geen fietspadbelasting. Ik heb geen kinderen en kleinkinderen op basisschoolleeftijd dus voor speeltuintjesbelasting hoeven ze niet bij mij aaan te kloppen. Sportbelasting wil ik ook niet betalen, daar doe ik ook niet aan. Bosbelasting daarentegen, vind ik heel redelijk. Belasting op drinkflesjes en -blikjes lijken me ook een heel goed plan. Puberbelasting, vooral voor jongens tussen 13 en 18, ook een goed idee.

Ik zie wel voordelen van hondenbezit die maatschappelijk relevant zijn:
- mensen en kinderen met honden bewegen en komen buiten
- mensen met honden kennen de buurt en hebben contact met andere buurtgenoten met honden.
- mensen met honden houden hun ogen en oren open in de buurt en zien dan soms dingen die niet kloppen
- mensen met honden voelen zich minder eenzaam
- ik ken verschillende hondenmensen die net als ik geregeld afval opruimen tijdens hun wandelingen.

Ad, waarom zou ik meer moeten opdraaien voor aso’s met vijf honden in een kippenhok dan jij? Wat heeft dat met mij te maken? Hef dan belasting vanaf hond drie? Of weeg de hond voor je belasting heft: vijf chihuahua’s mogen wel, vijf Berner Sennens niet. Dan heb je mij binnenboord.

Groet,
Jo Hanna

Woef
Tegen hondenveldjes

Ze geven stress en werken gevechten in de hand. Buiten dat geeft het ( naast de welwillenden) luie bazen.
Ik kijk op zo'n veld uit maar ik kom er nooit, zie wel wat het aanricht.
Honden die niet los kunnen moeten vast. Ik begrijp het wel, maar de gemiddelde hond met schofthoogte op kniehoogte gaat in een stress situatie óver dat hek heen.
In mijn stad moeten honden vast tenzij aangegeven dat ze los mogen. Niet meer dan terecht, dacht iedereen daar maar hetzelfde over, maar mensen passen graag wetten aan.

Ik betaal 63 euro per jaar. Ik vind dat prima, heb er zelf een bloedhekel aan om in de poep te trappen, dus ruim het altijd op. Blijft voor mij wel een puntje dat iedereen zich voor een schone omgeving blijft inzetten. Geen blikjes, zakjes, eten.
Wat mij betreft veel meer handhaving en boetes uitdelen.

Ginny Twijfelvuur
Johanna

Ik moet niks ;-)

En zo werkt het dus niet blijkbaar. Een gemeente mag hondenbelasting heffen. Maar moet daar wel iets tegenover stellen. Meer kan ik er ook niet van maken.

Yanea
Jo hanna

Dat er voordelen aan een hond kunnen (!) zitten, wil toch niet zeggen dat er niet betaald hoeft te worden voor voorzieningen? Ik zie ook veel voordelen aan het gebruik van een auto (kun je mensen opzoeken, is ook goed tegen eenzaamheid), maar ik moet toch wegenbelasting betalen.

Jo Hanna
Ginny

Je was als ‘men’ bedoeld Ginny, niks persoonlijks. Ik spreek jou er ook niet op aan. Ik zeg alleen dat ik het een gevalletje drogredeneren vind van gemeentes. Dat ze dat wettelijk mogen wil nog niet zeggen dat de gedachtengang deugt.

Woef, waar vind je het dan prima voor, dat je die 63 euro betaalt? Waar zit ‘m de maatschappelijke redelijkheid en meerwaarde dan in? Zouden er meer wildpoepende honden komen als je ‘m afschaft? Als dat het geval is, wil ik daar ook wel aan bijdragen namelijk, ook als het probleem feitelijk niet door mij wordt veroorzaakt. Ik ruim namelijk ook altijd op, neem er zelfs ‘s avonds een zaklampje voor mee. Ik ben gewoon zo’n zeurburger die wil snappen waarom ik moet betalen.

Groet,
Jo Hanna

Jo Hanna
Yanae

Waarom zijn autobezit en -gebruik en parkeren en hondenbezit wel vergelijkbaar in die zin dat er belasting op kan worden geheven en vallen fietsbezit, sporten of buiten spelen en/of rondhangen kennelijk in een heel andere categorie? Ik zie het niet.

Groet,
Jo Hanna

Kyana
Woef

Dat verschilt natuurlijk per hond. Onze hond vindt zo'n veldje waar ze met andere honden kunnen spelen fantastisch. Deze hond doe je niet meer plezier dan hem meenemen naar ergens waar hij vrij met andere honden kan spelen. Onze andere hond is wat minder gericht op spelen met andere honden dus voor hem hoeft dat minder. Hij vermaakt zich er wel met een bal en soms met een andere hond als het klinkt maar hij heeft liever een gewone wandeling waar hij fijn kan snuffelen. Dus dat verdelen we een beetje. Maar op zich vind ik hondenveldjes echt een uitvinding om honden vrij te laten spelen met elkaar.

Kyana
En

hondenbelasting voelt oneerlijk omdat het in de algemene middelen verdwijnt en er niks specifieks voor honden van gedaan wordt. En de hond wordt dan wel belast maar de kat en het paard niet. Daar zit geen logica in en dat irriteert mensen. plus dat het per gemeente verschilt.

Pagina's

Leerachterstand wegwerken, hoe doe je dat?!

Lees hier of je kind een achterstand heeft en wat je kunt doen.