Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Klaartje

Klaartje

09-02-2019 om 11:31

Gietijzeren pan

Ik heb van iemand een nieuwe ongebruikte gietijzeren pan gehad. Ik heb begrepen dat je die eerst moet schoonmaken, verwarmen en insmeren met olie. Je zou er niet met zomaar een borstel en sop inmogen? Weet iemand hoe ik dat moet doen? Ik ben een leek op dat gebied . Alvast bedankt.

OND

OND

09-02-2019 om 13:45

Er is geen enkele reden

waarom een nieuwe gietijzeren pan (zonder coating, anders is het een enigszins ander verhaal) niet zou mogen flink uitgeschrobd worden met een afwasborstel, kokend heet water en wat detergent.
Belangrijk is: grondig naspoelen en naborstelen met heet water, afdrogen en goed laten nadrogen, vb. op de verwarming, een radiator of zo.
Daarna is de pan klaar voor gebruik. Uitwassen na gebruik met heet water, afdrogen, laten drogen op de verwarming.
Als ze langere tijd niet gebruikt worden: inwrijven met een niet veresterende/niet verharsende (keuken)olie. Ideaal is paraffine-olie, maar die moet weer volledig weggewassen worden voor gebruik.
Het probleem met gietijzeren pannen is tweeërlei: gietijzer is van nature poreus en het is bros.
Het eerste zorgt ervoor dat er, bij onzorgvuldig droog maken, al snel oppervlakkige roestvorming optreedt aan het oppervlak: in de poriën blijft, ook na grondig afdrogen met een handdoek, nog wat vocht achter.
Het tweede zorgt ervoor dat pannen makkelijk kunnen barsten, vb. bij grote temperatuurschommelingen.

Plaatstaal wel, gietijzer niet

Ben je niet in de war met plaatstaal? Ik heb een bakvorm voor brood en die moet je wel eerst voorbewerken en inbranden. Net zoals die plaatstalen authentieke wokken die je voor een spotprijs in Chinese toko's kunt kopen.

Ik heb al 30 jaar een gietijzeren wok/wadjang , en die gaat al bijna net zolang zeker zo'n twee keer per week de vaatwasser in. Als de aangekoekte resten er dan nog niet af zijn, bewerk ik hem met een schuursponsje of een staalsponsje. Hij ziet er na al die tijd nog als nieuw uit.

Klaartje

Klaartje

09-02-2019 om 14:45

OND/Kenfan

Het is een gietijzeren pan, geen plaatstaal. Ik dacht dat ook deze eerst verwarmd moest worden, maar als ik jullie hoor is dat niet nodig. Ik zal m afwassen en insmeren met een olie. Dat lijkt me voorlopig voldoende. Dank jullie wel

OND

OND

09-02-2019 om 15:38

Wie

plaatstaal verwart met gietijzer is duidelijk niet van deze wereld...

rode krullenbol

rode krullenbol

09-02-2019 om 15:44

Hmm ...

Of zou het zo zijn dat zich hier een tekort aan kennisoverdracht wreekt, alwaar vroeger meer tijd en gelegenheid was?

rode krullenbol

rode krullenbol

09-02-2019 om 15:46

Hmm ... (gecorr.)

Of zou het zo zijn dat er vroeger meer tijd en gelegenheid was voor het soort van kennisoverdracht, alwaar het nu aan schort?

Klaartje

Klaartje

09-02-2019 om 16:30

Nou OND

Ik kreeg gewoon een antwoord. We kunnen niet allemaal zo perfect zijn als jij, toch? Beetje vriendelijk zijn kost niks.

OND

OND

09-02-2019 om 17:18

Ik vond het een eer

uw vraag te mogen beantwoorden. Dat ik als beloning wat stront over me heen krijg, omdat hier blijkbaar de boodschapper moet geviseerd worden, ben ik al gewoon.

Klaartje

Klaartje

09-02-2019 om 17:50

Nou OND

Iedereen doet zijn best om een goed antwoord te geven. Ik ben ook blij met elke reactie. We laten iedereen hier in zijn waarde.

Bels hoekje?

Klaartje, ik acht je echt niet zo onwetend dat denk dat dat je plaatstaal en gietijzer door elkaar haalt. Ik denk dat het voor bijna iedereen toch wel duidelijk was dat ik verwarring omtrent de gebruiksaanwijzing bedoelde, niet de materialen zelf/ Zou er dan toch een kern van waarheid in belgenmoppen zitten?

Er schijnen forummers te zijn die OND's karakteristieke manier van communiceren geestig en verfrissend vinden. Misschien kan hij voor zijn fans ook een eigen draadje krijgen? Een reaguurdershoekje: Schelden en schimpen?

Klaartje

Klaartje

09-02-2019 om 19:00

Welnee Kenfan

Dat snap ik best. Ik erger me alleen aan OND. Ze denkt dat ze alles tegen iedereen mag zeggen. In principe mag dat ook best, maar met respect. Ik heb het al vaker gemerkt.

OND

OND

09-02-2019 om 19:17

Slijmjurken onder elkaar.

Veel vonken gaat dat niet geven...
Ik zal ongetwijfeld wel bedankt zijn voor het enige juiste advies dat hier kan gegeven worden, ook al krijgen sommigen dat niet over de lippen..

OND

OND

09-02-2019 om 19:21

Goed geprobeerd

Kenfan.
Als aspirant allemansvriendje zou ik net hetzelfde doen. Maar ik ben geen aspirant allemansvriendje.

De vaatwasser.

Ik sop hem gewoon met wat afwasmiddel en schuursponsje. In de vaatwasser kan misschien wel, maar mijn pan is loodzwaar, ben bang dat het rekje erdoor stuk gaat. De mijne is een dikke grillpan.
Op het vuur even voorverwarmen en wat olie op het vlees, meestal olie met kruiden als marinade.

Leuk, mooi cadeautje, een goede gietijzeren pan is best prijzig.

Klaartje

Klaartje

09-02-2019 om 19:25

Wil40

Ik zou m door het gewicht ook niet in de vaatwasser doen denk ik. Het is een grote braadpan. Ik wist ook niet of dat mocht.

OND

OND

09-02-2019 om 19:35

De vaatwasser

is hoegenaamd geen aanrader voor gietijzeren pannen.

40er

40er

09-02-2019 om 19:41

Gietijzer

Eerste keer (na het kopen) afgewassen met een sopje, insmeren met olie en weg zetten. Bij gebruik even afspoelen, verwarmen, olie erin en gebruiken. Daarna afspoelen en goed laten drogen. Eventueel een drukke olie erin wrijven.
Veel gebruiken, wordt de pan het fijnst van!

Geen vaatwasser

Wil je hem mooi houden dan niet in de vaatwasser. De coating gaat, met name bij de rand, door de kracht kapot en dan gaat het roesten. Gewoon even met de hand afwassen. Mocht het te hard aangekoekt zitten, water er in met een scheutje azijn en schoonkoken op het fornuis. Dan afwassen en drogen. Werkt prima en dan kun je de rest van je leven met zo'n pan doen.

Klaartje

Klaartje

09-02-2019 om 20:42

Dank jullie wel

Ik weet wat te doen. Gaat helemaal goedgekomen.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.