Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

rutiel

rutiel

19-02-2019 om 13:07

Proefdraaien... is dat normaal?


Jo

Jo

23-02-2019 om 08:19

@ Triva

Proeftijd is wettelijk niet toegestaan bij contracten van 6 maanden of minder.

Wie zegt dat werkgever iemand zoekt voor langer dan 6 maanden?

bicyclette

bicyclette

23-02-2019 om 09:53

praktisch beroep

In mijn vakgebied is het heel gebruikelijk om tijdens de sollicitatieprocedure iemands kennis en vaardigheden te testen. Dat doen we bijvoorbeeld met een praktijkcasus in het tweede gesprek. Voorafgaande aan het gesprek krijgen ze de opdracht per mail en die kunnen ze voorbereiden. Ze maken dan bijvoorbeeld een plan van aanpak, een communicatiestrategie of wat dan ook maar. Sollicitanten zijn vaak wel een paar uur bezig om zo'n casus voor te bereiden. In hun vrije tijd.

Een paar uur proefdraaien voor een praktische baan (zoals de horeca) zie ik als iets vergelijkbaars. Als onderdeel van de sollicitatie. Zo laat je als sollicitant zien hoe je op de werkvloer bent. Dat is waardevoller dan jezelf mondeling moeten verkopen (dat is namelijk een andere vaardigheid).

In ken een aantal goud- en zilversmeden, en van hen begrijp ik dat proefdraaien ook standaard is. Het is wel gebruikelijk dat daar een beloning tegenover staat en dat lijkt mij ook heel redelijk.

rutiel

rutiel

23-02-2019 om 11:47

Hoe het afliep

Nou dochter heeft dus netjes haar uren gedraaid, moest/mocht na anderhalf uur ook gewoon alleen werken (werd niet begeleid) en is aan het eind van de avond aangenomen.
Ze heeft nog naar betaling geïnformeerd maar volgens haar nieuwe werkgever was deze avond "op eigen kosten".
Betaling is belabberd (3,50 euro per uur) en ze moet echt keihard werken.

Kortom: als het meezit maakt ze het half jaar vol en keert ze dan weer terug naar de jumbo (waar ze daarvoor al anderhalf jaar of zo werkte). Ik heb geadviseerd dit in elk geval een maand te proberen en dan een beslissing te nemen. Voor dat loon kan ze ook gaan oppassen en dat is in elk geval een stuk minder vermoeiend.

En ik zie het maar als een stuk werkervaring opdoen...

Tihama

Tihama

23-02-2019 om 18:27

Wow

Door deze verhalen, geloof ik dat mijn dochter een topwerkgever heeft gevonden. Ze werkt sinds haar 16e in een restaurant. All-you-can-eat. Betaling 25% boven het minimumloon (bij haar leeftijd). Spontane salarisverhoging na een half jaar, omdat ze zo tevreden waren.

Na het einde van haar dienst mag ze haar eigen maaltijd bestellen. De koks bereiden dan namelijk voor al het bedienend personeel de maaltijd. Dus mijn dochter eet 4 keer per week sushi of een van de andere gerechten van de kaart.

Als ze geen eigen/veilig vervoer heeft, dan brengt de manager haar thuis. Hij wil niet dat zijn medewerkers iets overkomt op weg naar huis. Tot nu toe nog maar 2 keer nodig geweest, maar het aanbod staat.

Als het weer te slecht is, dan melden ze dat er geen thuisbezorging plaatsvindt. "U mag de bestelling wel op komen halen, maar wij willen geen ongelukken met onze bezorgers".

Vrij regelen of ziekmeldingen gaan heel netjes en georganiseerd. En vrij voor schoolzaken is altijd direct akkoord, zonder discussie. Dus ook als dochter vroeg naar huis wil om genoeg te kunnen slapen voor een toets. Meestal regelt de manager dan dat de hele dienst omgezet wordt.

Dochter heeft overigens ook ervaring bij AH. Toen ze doodziek en snipverkouden was, wilden ze nog steeds dat ze kwam werken. Ook leuk bij de versafdeling....Ze heeft ook bij de Vomar gewerkt. Dat ging wel netjes.

De werkgever van mijn dochter zoekt overigens nog personeel

rutiel

rutiel

23-02-2019 om 20:02

Wow Tihama

Dat klinkt als een superwerkgever! Ongelooflijk dat deze nog personeel zoekt, lijkt me echt een fijne werkplek. Eh, welke regio??

Restaurant waar dochter nu werkt heeft ook voortdurend personeel nodig. Maar ja, dat verbaast me eerlijk gezegd totaal niet.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.